Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Burek napisał(a):

W sumie nie mam tzw. konia w tym wyścigu, no ale czy na pewno tak jest? Co na to wskazuje?

W sumie poniekąd sam podpis Króla powinien skutkować promulgację. Jeżeli takowa nowelizacja nie została opublikowana to z punktu widzenia formalnego, nowelizacja nie jest aktem obowiązującym. Przez cały czas zapis z marca jest ważny. 

(-) Adelaide Radziwiłł-Chojnacka 

Opublikowano

Czy dane prawo obowiązuje decydujący głos ma administracja. Jeśli jednak ta dokonuje zbyt turańskich sądów prawnych to lud ucieknie pod innego admina. Ponieważ tu adminem jest @Kamiljan de Harlinjego spytajmy o kwestie prawa. 

• Smuteczek 1

photo_2026-07-23_19-50-46.jpg.df2689b20790e7eccc7090f5cd9547a1.jpg
(-) Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lihtenštán
Nie ważne gdzie jestem, pamiętam kim jestem - Teutonką!
Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam!

Opublikowano

Hmm, artykuł 17. konstytucji mówi: "Przyjęte i wystawione prawa obowiązują od czasu ich publicznej publikacji, chyba że dany akt stanowi inaczej." No ale mamy to ale, "chyba że dany akt stanowi inaczej". Ja rozumiem, że chodzi tu chyba głównie o klauzulę wyznaczającą vacatio legis. Czyli umożliwienie sytuacji, w której sama publikacja nie wystarcza.

A czy to znaczy, że w przypadku tej nowelizacji, gdzie "Niniejsza ustawa wchodzi w zycie z chwilą utraty tronu przez obecnego monarchę." nie wymaga to publikacji (bo akt stanowi tutaj "inaczej")? Nie wiem. Najprościej byłoby to i tak ogłosić w dzienniku.

Opublikowano

W sensie w tym przypadku w ścisłym znaczeniu Vacatio Legis nie ma. Nie ma tu określonego czasu wejścia w życie. Te sformułowanie „Niniejsza ustawa wchodzi w zycie z chwilą utraty tronu przez obecnego monarchę„ to uzależnia wejście w życie od utracenia tronu przez Bolesława. To jest raczej odroczenie wejścia w życie. Tak bym to ujęła. Nawet jeśli to zostanie opublikowane w Dzienniku, nic to nie zmieni do czasu abdykacji. Oficjalnie Winkulia nadal jest monarchią dziedziczną. 

Opublikowano

Nie mówiłem, że to stanowi akurat vacatio legis. Ale generalnie - tak, masz rację. Ale to nie jest crux - bo przecież dyskusja wynikła z wniosku o abdykację. A gdyby król abdykował to ta nowelizacja - w jej założeniu - weszłaby w życie.

Opublikowano

Wychodzi na to, że ta nowelizacja jest do dupy. Na jakiej podstawie ma to funkcjonować. Załóżmy, że Bolesław abdykuje. Co dalej? Nie zostało sporządzone nic, co gwarantowałoby legalność elekcji poza tą nowelizacją. Ustawa o Radzie Akcesyjnej jest do nowelizacji albo do kosza. Dostosować ją trzeba do realiów monarchii elekcyjnej i też zastrzec, że jej wejście w życie uzależnione jest od utraty tronu przez Bolesława. Zdecydujcie się, czy decydujecie się na monarchię dynastyczną z elementami elekcyjności, czy w pełni elekcyjną. Jedyne, co przewiduje w kwestii wyboru monarchy zamieszczam poniżej.: (Te przepisy też są uzależnione od starej Konstytucji i kolejki sukcesyjnej).

Oddział 2

Wybór nowego Króla

Art. 15. W przypadku wyczerpania się linii sukcesyjnej, Rada wybiera nowego Króla, zgodnie z art. 43

ust. 5 Konstytucji Związku Winkulijskiego.Art. 16.

1. Przewodniczący Rady w sytuacji, o której mowa w art. 15 ustawy, może ogłosić zbieranie

kandydatur na nowego Króla.

2. Swoją kandydaturę przedstawić może każdy przedstawiciel każdego rodu szlacheckiego,

włączając w to osoby nieposiadające obywatelstwa Związku Winkulijskiego.

3. W przypadku, gdy Przewodniczący Rady nie ogłosi zbierania kandydatur, o czym mowa w ust.

1, każdy z członków Rady przedstawia własnego kandydata.

Art. 17.

1. Przewodniczący Rady sporządza listę kandydatów uzyskaną w drodze procedury, o której

mowa w art. 16 ustawy, po czym przeprowadza na najbliższym posiedzeniu Rady głosowanie.

2. 3. Wybór nowego Króla Związku Winkulijskiego wymaga jednomyślności członków Rady.

W przypadku osiągnięcia jednomyślności przez członków Rady, Przewodniczący uznaje, że

Rada podjęła uchwałę o wyborze nowego Króla

Opublikowano

No to kwedtia do autora nowelizacji. Ja nie byłem zwolennikiem jej wprowadzenia. Co do ustawy o Radzie Akcesyjnej - osobiście jestem zwolennikiem jej zniesienia. Być może powinno to się stać przy okazji wprowadzenia nowej konstytucji, ale chyba to przeoczyłem.

Opublikowano

Nw oddajcie mi tron i nie będziecie mieli problemów z elekcją itp. Będę żyła wiecznie jak moja v-mamusia Ola. Pamiętajcie, że odkupiłam od Volkianu ZZZ. 

Opublikowano

Wasza Królewska Mość,

W związku z odrodzeniem się Królestwa Athos i utratą większości parlamentarnej w Folkstagu, niniejszym składał dymisję z funkcji Ministra Stanu.

Z poważaniem 

Erik Otton von Hohenburg.

• Lubię to 1
  • Smuteczek 1
Opublikowano

Wnioskuję o pozwolenie na tygodniową wizytę w mieście Fazil by spotkać się z moim ludem w formie pielgrzymki. @Bolesław Kirianóo von Hohenburg

• Lubię to 2
  • Wow 1

Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Barhir az R-Z-Emre napisał(a):

Wnioskuję o pozwolenie na tygodniową wizytę w mieście Fazil by spotkać się z moim ludem w formie pielgrzymki. @Bolesław Kirianóo von Hohenburg

Zezwalam.

• Lubię to 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Gdzie leży miasto 《Fazil》btw?

Opublikowano

Pojebało mi się. Chodziło o miasto Siysehir. 

• Kocham to! 2
  • Haha 1

Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata. 

Opublikowano

Spk. Już rozumiem.