Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dalsze korzystanie z forum Invision zostało uznane za nieopłacalne ekonomicznie. Rada NUI wyraziła zainteresowanie migracją na forum phpBB.

Tutaj mamy problem: nie istnieje żaden aktualny konwerter IPB 4.7.24 => phpBB 3.3.17. Natomiast archiwalne konwertery nie zachowują formatowania postów. Jedną z przyczyn jest to, że domyślnie phpBB używa zupełnie innego mechanizmu zapisu formatowania postów w bazie danych oraz w ogóle metody edycji postów. Używany jest tak zwany BBCode: znaczniki z kwadratowymi nawiasami, jak Pogrubienie. Tymczasem Inivison posiada edytor WYSIWYG, który zapisuje treść postów w bazie danych jako czysty HTML - znaczniki htmla, inline CSS oraz klasy CSS stworzone przez Invision. To wielka przeszkoda dla migracji postów, która jest dla nas przecież najważniejsza.

Stworzony przeze mnie konwerter HTML => BBCode wymagałby od nas wyłączenia parsowania treści wszystkich postów sprzed konwersji, nie zachowuje idealnie formatowania oraz tworzy wiele pustych linii pomiędzy liniami tekstu. Korzysta z legacy metody zapisu postów jako uid stamped BBCode, który kiedyś może po prostu zostać porzucony i przestać działać.

Zamiast marnować czas na konwersję HTML=>BBCode, ostatnio podjąłem próby napisania własnego forka, własnej gałęzi phpBB, która posiada wizualny edytor CKeditor5 oraz pozbywa się BBCode'u z silnika. To wiele zmian od strony back-endu: zmiana formularza tworzenia postów, stworzenie własnej instancji CKEditora, zmapowanie klas CSS Invision na moje klasy CSS, stworzenie w ACP panelu do dodawania przycisków do edytora, napisanie nowego skryptu oczyszczającego HTML z niebezpiecznych rzeczy wprowadzanych przez użytkownika, nowy skrypt uploadowania załączników i ich dodawania do postów, etc. etc.

Robię to wszystko bez wcześniejszego doświadczenia w modowaniu phpBB - wszystkiego uczę się od zera. To zadanie bardzo angażujące i zajmujące większość dnia, jeśli chcę skończyć przed końcem sierpnia.

Przechodząc do meritum: Korzystając z tego, że siły wyższe zmusiły mnie do chwilowej przerwy nad techniczną realizacją tego zadania (czekam na nowy zasilacz), zajmę się jego stroną, hm... bardziej urzędową. Z uwagi na skomplikowanie, czasochłonność i niejako pionierskość tego projektu, zwracam się z ofertą kontynuowania przeze mnie pracy nad nim tylko i wyłącznie pod warunkiem przyznania mi finansowania z budżetu NUI. Nie uważam za właściwe, abym kontynuował pracę za darmo - wynagrodzenie finansowe byłoby motywacją do dociągnięcia tematu do końca oraz zakończeniem łamania postanowień Traktatu o NUI przez Radę. Traktat jasno stanowi, że technikom przysługuje stała pensja wypłacana z budżetu NUI. Nie jest moją winą, że Rada nie potrafi wyegzekwować ściągania składek członkowskich z budżetów państw ani opłat za usługi od petentów, które zasilałyby budżet. Rada jednoznacznie łamie prawo zwlekając z ustanowieniem wynagrodzenia i jego wypłatą. Dodatkowo zwracam się z prośbą o przyznanie jednorazowej premii na rzecz migracji na nowe forum, która byłaby wypłacona po migracji.

Realizuję swoją część umowy serwisując forum, naprawiając bugi oraz dodając nowe funkcje. Rada NUI nie wywiązuje się ze swoich obowiązków, dlatego nie widzę powodu, dla którego miałbym dalej kontynuować jakiekolwiek czynności jako admin. Życzliwie dałem NUI zapas czasu na samoorganizację i przymykałem oko na łamanie moich praw w trosce o bezpieczeństwo i stabilność NUI w niestabilnej sytuacji geopolitycznej. Moja cierpliwość się wyczerpała. Rozpoczynam strajk, który zakończę dopiero po zobaczeniu na moim koncie bankowym pierwszej sensownej wypłaty z konta NUI.

ŻĄDANIA:

1. Pozyskanie stałych źródeł finansowania przez NUI. Zacząć ściągać choćby symboliczne składki członkowskie od państw-sygnatariuszy, wprowadzić opłaty za emisję reklam lub inne usługi.
  2. Ustanowienie stałego, miesięcznego wynagrodzenia w wysokości co najmniej 50 nordów dla każdego technika. 
  3. Stworzenie systemu zgłaszania przez techników próśb o przyznanie finansowania (wg. Traktatu: premii) na wykonanie konkretnego projektu.
  4. Podjęcie przez Radę NUI poszukiwań nowych techników, chociażby do administracji samym forum, konkretnym modułem strony internetowej albo asystowania w pracach. 

Zależy mi dalej na tym, aby Nordacka Unia Informatyczna była najbardziej rozwiniętym i innowacyjnym obszarem zrzeszającym niepodległe państwa oraz żeby nasze systemy przestały być zepsute i nie groził nam przepadek żadnych treści. Jednak dla dobra NUI, Rada musi w końcu wziąć się do pracy. 

IZBA TECHNICZNA NORDACKIEJ UNII INFORMATYCZNEJ ODMAWIA DALSZEJ PRACY

DW: @Radca NUI @Prezydent Federacji @Premier @Tarsycjusz Operar @Barhir az R-Z-Emre @Piotr Jankowski 

• Kocham to! 1
  • Wow 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Rada NUI przyłączyła się do strajku Techników jeszcze zanim ten się rozpoczął. BRAVO ZULU NO JUSTICE NO PEACE

Opublikowano

Federalna Komisja Wyborcza przyłącza się do strajku Techników i też domaga się wypłaty.

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

KANCELARIA PREZYDENT CIĘZKO PRACUJE NA WAS NIEROBY KOMUSZE WYYY FKW i NUI!!! 
HAŃBA!

PRECZ Z ZWIĄZKAMI ZAWODOWYMI!!!

• Smuteczek 2

photo_2026-07-23_19-50-46.jpg.df2689b20790e7eccc7090f5cd9547a1.jpg
(-) Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lihtenštán
Nie ważne gdzie jestem, pamiętam kim jestem - Teutonką!
Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam!

Opublikowano

my jesteśmy w KUPIE bo my jesteśmy no ci tzw SOLIDARNI

99792411588297495.png

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
28 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał(a):

my jesteśmy w KUPIE bo my jesteśmy no ci tzw SOLIDARNI

Soli-MARNOŚĆ!

Płecz z agenturom zachodo-południa!
Muratyckie/Sarmackie/Bialeńska/Ronońskie srebrniki dostajecie za strajk?!?

• Smuteczek 1

Opublikowano
Godzinę temu, Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein napisał(a):

Soli-MARNOŚĆ!

Płecz z agenturom zachodo-południa!
Muratyckie/Sarmackie/Bialeńska/Ronońskie srebrniki dostajecie za strajk?!?

um actually ruble bravozuluskie

99792411588297495.png

Opublikowano

karolus, tym tam sem uspokooj! ZOMO to tobom zajmnie się najsamprzód! Pała, paka i znowu pała i tak do rana! 😄 

statki z zoomowcami pozostały w zoo, nikt nigdzie nie płynie, bo tu poważne towarzysze pracy domagają się tego, co powinno być! Wiwat nui!

Opublikowano

Ffszystkich nas nie zagłodzicie na śmierć! 

image.jpeg

• Wow 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Opublikowano

Podchodząc poffażniej...

>Pozyskanie stałych źródeł finansowania przez NUI. Zacząć ściągać choćby symboliczne składki członkowskie od państw-sygnatariuszy, wprowadzić opłaty za emisję reklam lub inne usługi.

Wydaje mi się to o tyle problematyczne, że zakładamy tu z góry, że wszystkie państwa sygnatariusze mają mieć jedną walute? Bo mowa o źródłach finansowania wirtualnych nie realnych. Ja ze swej strony - jak pisałam z @Kamiljan de Harlinprywatnie, nie mam problemu wspomagać finansowo opłaty realne, z własnej kieszeni - wspomagałam tak KS, wspomagałam tak RB a nawet Edelweiss z którym mnie nic nie łączy. W kwestii wirtualnej to co przesłałeś z traktatu to może moim zdaniem przejąć z przyczyn praktycznych na swój koszt na start sama Federacja Nordacka. W późniejszych okresie już w ramach naszych rozmów tak z Magnifikatem, i tak z Sułtanatem można uzgodnić jakiś tego podział. Acz przy aktualnej sytuacji nie powinniśmy mieć problemu w przyjęciu kosztów na Siebie.

>Ustanowienie stałego, miesięcznego wynagrodzenia w wysokości co najmniej 50 nordów dla każdego technika. 

Oczywiście to bardziej kompetencja rządu niż @Prezydent Federacjijednak osobiście nie mam nic przeciwko.

>Stworzenie systemu zgłaszania przez techników próśb o przyznanie finansowania (wg. Traktatu: premii) na wykonanie konkretnego projektu.

Jak wyżej, aczkolwiek jako Prezydent pomyślę o jakiś możliwościach nagród poza finansowych. 

>Podjęcie przez Radę NUI poszukiwań nowych techników, chociażby do administracji samym forum, konkretnym modułem strony internetowej albo asystowania w pracach. 

To już jak pisaliśmy na priv. Ja chętnie podejmę się pomocy w części kwestii administracyjnych forum. Nie mam problemu z wstawianiem reklam, działów itd. Kwestie bardziej reguralnego siadania i klikania. Gorzej z kwestiami realnej pomocy z budową nowej przestrzeni informacyjnej, gdyż tu kompetencje mam żadne. 

Tak czy tam, tzw no:
Becie dobrze chlopaki!

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1

Opublikowano
7 godzin temu, Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein napisał(a):

Wydaje mi się to o tyle problematyczne, że zakładamy tu z góry, że wszystkie państwa sygnatariusze mają mieć jedną walute?

Nie, niekoniecznie. To znaczy obecnie standardem monetarnym jest Międzynarodowy Bank Pollinu, w którym jest wiele walut. Jeśli jakieś państwo nie chce w nim uczestniczyć, to jest też Strefa Norda, czyli EndoBank z jedną walutą: nord. 

kwestii wirtualnej to co przesłałeś z traktatu to może moim zdaniem przejąć z przyczyn praktycznych na swój koszt na start sama Federacja Nordacka.

Jest to rozwiązanie suboptymalne i partykularne, bo uzależniamy finansowo infrastrukturę wielu państw od jednego państwa. To nie będzie działać pozytywnie na rzecz podmiotowości i niezależności innych niż II FN państw-sygnatariuszy Traktatu o NUI

W późniejszych okresie już w ramach naszych rozmów tak z Magnifikatem, i tak z Sułtanatem można uzgodnić jakiś tego podział. Acz przy aktualnej sytuacji nie powinniśmy mieć problemu w przyjęciu kosztów na Siebie.

Każde państwo-sygnatariusz Traktatu o NUI ma reprezentację w Radzie Nordackiej Unii Informatycznej. To jest instytucja odpowiedzialna za wydawanie uchwał oraz rozporządzanie finansami NUI. Określa wysokość i politykę wynagrodzeń oraz wysokość składek członkowskich. 

Oczywiście to bardziej kompetencja rządu niż @Prezydent Federacjijednak osobiście nie mam nic przeciwko.

To jest przede wszystkim kompetencja Rady NUI, w której chyba reprezentuje nas jeszcze Premier. Podobno miały być plany zmian ustrojowych, żeby Prezydent reprezentował II FN w organizacjach międzynarodowych, a Premier w relacjach z poszczególnymi państwami. 

To już jak pisaliśmy na priv. Ja chętnie podejmę się pomocy w części kwestii administracyjnych forum. Nie mam problemu z wstawianiem reklam, działów itd. Kwestie bardziej reguralnego siadania i klikania. Gorzej z kwestiami realnej pomocy z budową nowej przestrzeni informacyjnej, gdyż tu kompetencje mam żadne. 

Dziękuję za tę deklarację. Powtarzam tym razem publicznie, że jestem gotowy do przeszkolenia każdego technika zatrudnionego przez Radę do obsługi forum lub wybranych modułów strony głównej.

Essa skibidi 67

• Lubię to 1