Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

zagłosuj teraz

ZAGŁOSUJ TERAZ!

  Jestem niezależnym, niezłomnym i niesprzedajnym kandydatem na Prezydenta II Federacji Nordackiej. Opisałbym siebie jako pragmatycznego państwowca - nie zamierzam bowiem budować wokół siebie żadnej nowej ideologii. Ideologii, która miałaby odmienić oblicze ziemi, tej ziemi. Powiem Wam, że bogactwem Nordaty jest różnorodność głosów i otwartość na wszystkie idee. Dzięki temu nasz Kontynent i nasze państwo przetrwało próbę czasu. Wszyscy chyba rozumiemy, że ideologiczny dogmatyzm stanowi ciasno zaciśniętą pętle na szyi każdej społeczności. Zgodzimy się na pewno, że najwyższe władze państwowe nie powinny żyć przeszłością ani naklejać łatek na jednostkowe problemy. Czyż nie jest sztuką bardziej pożądaną budować przyszłość i strukturalne rozwiązania problemów? Żeby przybliżyć Wam moje plany na rozsądną przyszłość, opracowałem kilka filarów programowych. Zdejmijmy to przedstawienie z drogi!

hand-1311786_960_720-455556430.png

I
KONSTRUKTYWNY DIALOGIZM

  Czasem bywam oskarżany o dialogizm. Niektórzy traktują to jako określenie pogardliwe, lecz dla mnie jest powodem do dumy. Bo na czym ten mój konstruktywny dialogizm polega? Ów dialogizm opiera się na tym, że kiedy ja widzę, że państwo zbliża się niebezpiecznie ku krawędzi, to zatrzymuję pojazd i buduję most dla innych. W tym samym momencie, kiedy niektórzy mają pomysł, aby wykonać gwałtowny krok naprzód i skoczyć prosto w dół. Nie zmuszam innych do przejścia się tym mostem - niektórzy po prostu za wszelką cenę chcą skoczyć, no i trudno. Jednak jeśli chcecie komuś przekazać kontrolę nad kierownicą państwa, to raczej osobie, która zbliżając się do przepaści nie zjedzie w dół otchłani. To już indywidualna sprawa konkretnych jednostek, że w trakcie przejażdżki wybudowanym mostem zdecydują się otworzyć drzwi i wyskoczyć. Sam organizm państwowy powinien jednak za wszelką cenę utrzymać swoje istnienie i walczyć o swoje przetrwanie, zamiast się poddawać, popadać w radykalny szał, dzielić się albo rozdrabniać. Możecie mi w tej kwestii zaufać, bo jestem autorem Porozumienia Marcowego i bywałem mediatorem w wielu ostrych zakulisowych konfliktach. 

neutralnosc.png

II
NEUTRALNOŚĆ ŚWIATOPOGLĄDOWA

  Państwo federacyjne powinno zachować neutralność światopoglądową. Cywilizacja Nordacka zbudowana jest na fundamentach pannordatyzmu, federalizmu i regionalizmu. Integralnym członkiem naszej cywilizacji może być każdy, niezależnie od poglądów, byleby wychodziły z tych elementarnych fundamentów. Federacja Nordacka jako centrum Wolnego Świata powinna chronić wolności poglądów, ekspresji i narracji. Każdy powinien móc odnaleźć się w naszej społeczności, a żadna wewnętrzna klika nie powinna pełnić dominującej roli, niezależnie od liczebności. W II Federacji Nordackiej jest miejsce dla wszystkich: noffych i starych, muzułmanów i kirów, a nawet kalkilistów. Ale przede wszystkim, osoby bez przynależności do żadnej z klik nie powinny czuć się wykluczone. Będę zabiegać o usunięcie gwary noffonordackiej z oficjalnych aktów państwowych, krytycznie z Konstytucji i nazw aktów prawnych, bowiem zaburza to neutralność światopoglądową państwa.

przebudzenie.gif

III
PRZEBUDZENIE NORDACKIEJ UNII INFORMATYCZNEJ

  NUI trzeba wyrwać finalnie z letargu. Będę aktywnie składać na plenum Rady pomysły uchwał, projekty oraz obiektywnie opiniować wszystkie projekty. Za mojej prezydentury przyśpieszę prace Rady NUI, aby zaczęła w końcu realnie działać. 

1. Zaproponuję państwom członkowskim NUI propozycje zmian Traktatu o NUI. Przede wszystkim obejmą one pozbawienie państw-pacynek wpływu na prace NUI. Niedawno zakładane kraje składające się w 100% przez Obywateli innych państw-sygnatariuszy traktatu nie powinny mieć ŻADNEGO prawa głosu w Radzie
  2. Dokończę proces umiędzynarodowienia nordackich systemów informatycznych: ewidencji instytucji, dziennika prawnego, ewidencji osób, paszportów, systemu do głosowania, etc. Każde państwo będzie mogło samodzielnie zarządzać swoją częścią każdego modułu - określać uprawnienia, wygląd aktów prawnych, wysokość podatków, koszty rejestracji instytucji, etc.

  Więcej o propozycjach zmian w Traktacie oraz propozycji rozwiązań wkrótce. 

nagroda.png

IV
DOCENIENIE OBYWATELI

1. Wprowadzę praktykę nadawania orderów i odznaczeń państwowych nie przez akt prawny, ale poprzez narracyjne ceremonie wręczenia nagród. 
  2. Będę zabiegać o przyznanie budżetu Kancelarii Prezydenta oraz będę wypłacać wynagrodzenia oparte o efekty pracy dla pracowników Kancelarii. Wręczenia niektórych orderów będą połączone z nagrodami pieniężnymi.
  3. Ordery i odznaczenia będą widoczne na profilach Obywateli oraz ich stronach na Micropedii. Rozpocznę akcję dodawania orderów i odznaczeń do Micropedii oraz systemów informatycznych Nordaty współdzielonych przez II Federację Nordacką. 
  4. Regularnie będę opracowywać razem z Kancelarią prasówkę z Federacji, która neutralnie i apolitycznie będzie w zrozumiały sposób prostymi słowami opisywać wszystkie wydarzenia w Federacji, niezależnie od ich inicjatorów ani uczestników. 
  5. Biblioteka Wszechnordacka będzie regularnie uzupełniana tekstami i pracami Nordatczyków oraz prasówkami.

dyplomacja.png
V
AKTYWNA DYPLOMACJA

  Zamiast pustosłowia traktowego będziemy prowadzić dyplomację opartą o DZIAŁANIA. Wyrzucam do kosza zabawę w traktaty uznaniowe i zaczynamy się bawić we wzywanie ambasadorów na spotkania, spontanicznie organizowane akcje narracyjne, wspólne wydarzenia sportowe lub innego typu konkursy, wspólne akcje fabularne, etc., etc.
Konkrety?

1. Rozpocznę dyskusję na temat niepodległości Klindii. Obóz Narodowej Klindii stanowi zbyt duże zagrożenie dla bezpieczeństwa Federacji, a sama Federacja nie zyskuje nic ze sprawowania kontroli nad Klindią. 
  2. Zaproponuję umiędzynarodowienie konceptu OBPP pod Protekcją Nordacką, czyli obszarów, na których mogą powstawać tylko nowe państwa zakładane przez osoby niepowiązane z istniejącymi już państwami nordackimi. II Federacja Nordacka od 3 lat gwarantuje, że nowe projekty państwotwórcze mają na Kontynencie Nordackim wolne piksele do zajęcia na obszarze postbrodryjskim. Czas rozszerzyć te gwarancje na cały Kontynent.
  3. ZERO pustosłowia traktatowego. ZERO niepotrzebnych traktatów uznaniowych. ZERO martwych paktów wojskowych. ZERO nieaktywnych organizacji międzynarodowych. ZERO biurokracji w relacjach.
  4. II Federacja Nordacka wesprze Fundację Nordawizja w organizacji kolejnej edycji Nordawizji w Winkulii.
  5. Ochrona prawdy na arenie międzynarodowej i walka z dezinformacjami na temat II Federacji Nordackiej.
  6. II Federacja Nordacka jako centrum Wolnego Świata, reprezentant Cywilizacji Nordackiej oraz niszczyciel imperializmu.
  7. Stworzę permanentny kanał komunikacji między rządem (Premier/MSZ) a Prezydentem i ambasadorami. 
  8. Obsadzę ambasadorami wszystkie puste ambasady II Federacji Nordackiej. 
  9. Prasówka federalna będzie rozsyłana w każdej ambasadzie.
  10. Otworzę nowe placówki dyplomatyczne II FN w każdym państwie Pollinu, gdzie ich jeszcze nie ma. Nie będę przy tym podpisywać żadnych nowych traktatów uznaniowych. 

wojsko.png

VI
DEMOKRATYZACJA I DECENTRALIZACJA WOJSKA

  Dowództwo nad Zjednoczonymi Siłami nie powinno być wyłączną domeną jednej osoby w postaci Głównodowodzącego. Dowództwo nad Zjednoczonymi Siłami powinno być sprawowane kolektywnie przez żołnierzy.
  Poszczególnie jednostki wojskowe powinny mieć większą autonomię działania, ale zachowywać dalej integralność w ramach jednej struktury. Każdy żołnierz powinien mieć do dyspozycji swoją własną jednostkę, które sam nadaje nazwę, identyfikację wizualną, rozkazy, etc. Wnioskuje o przydzielenie sprzętu i żołnierzy do Dowództwa, potrzebuje zgody dowództwa na przeprowadzenie większej akcji lub zaatakowanie kogoś. Autonomia nie oznacza samowolki. 

  To jest kampania prezydencka. Nie będę za dużo o zmianach ustaw, których uchwalanie jest domeną Kongresu. Natomiast zamierzam wetować wszystkie projekty niezgodne z przedstawionymi wyżej filarami oraz odsyłać do Sądu Najwyższego wszystkie projekty, które godziłyby w wartości II Federacji Nordackiej: pannordatyzm, regionalizm, federalizm, legalizm, liberalizm albo naruszały Konstytucję.
  Domeną Prezydenta jest i powinno pozostać wojsko, dyplomacja, ordery oraz mediacja między organami władzy, regionami oraz grupami Obywateli. Jako Prezydent wykorzystam wszystkie dostępne narzędzia: rozporządzenia, referedum, etc., aby zrealizować postulaty. 

Mieszkam w wysokiej wieży – ona mnie obroni,
Nie walczę już z nikim, nie walczę już o nic!
Palą się na stosie moje ideały.

Edytowane przez Kamiljan de Harlin
LINK DO GŁOSOWANIA
  • Kocham to! 1
  • Wow 1
  • Ogień! 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Generalnie - solidny program, przy czym najbardziej przeszkadza mi chyba paniczny wręcz lęk przed traktatami o uznaniu. Fakt, bywa, że stanowią one tylko pusty dokument, ale sam fakt ich podpisywania jest moim zdaniem pozytywnym elementem mikronacyjnego folkloru. Z dystansem patrzę też na decentralizację wojska, oraz rozszerzenia ochrony OBPP.

• Lubię to 1

piotr@mail.vox

image.png.c1a42a2791c001105e2315f333dc6455.png100464293790614696.png 1021.png 

Opublikowano
21 minut temu, Derya Öztürk napisał(a):

Będzie organizowana debata kandydatów? 

Mam taką nadzieję. Natomiast ze względu na to, że sam jestem kandydatem, to nie mogę takowej debaty poprowadzić tym razem. 

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Opublikowano

Po co komu ta debata! Sam napisałeś w programie, ze nie zawahasz się usunąc noffomoffy (nowomowy) z życia federacji w imię wolności śwaiatopoglądowej, czyli gardzisz jednak częścią ludności. Ode mnie głosu nie dostaniesz, choćbyś stawał na uszach 😉 tak powinno się oceniać? Nie, bo człowiek skory jest do błedu, a ten jest aż erażący., ale świadczący o relatywizacji słów wolność światopoglądowa i tolerancja, bo inaczej ma to znaczenie w języku popularnych komuchów, a inaczej u równie popularnych prawaków, a gdzie miejsce dla naeutrałów?  Właśnie tam,  w likwidacji 😄 

• Sigma 1
Opublikowano
10 minut temu, karol flibustier keane napisał(a):

Ode mnie głosu nie dostaniesz, choćbyś stawał na uszach 😉 

no, bez obywatelstwa efen byłoby to ciężkie

• Smuteczek 1
Opublikowano
25 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał(a):

Mam taką nadzieję. Natomiast ze względu na to, że sam jestem kandydatem, to nie mogę takowej debaty poprowadzić tym razem. 

Jest trzech kandydatów. 

• Smuteczek 1

Salim Emre, syn Barhira az Ruzmari-Zentawi-Emre i Yasmin an Zentawi-Emre. Dziedzic Siyah, Al-Faradon, Al-Rajn i Al-Farun. 

Flaga-1561116550.png.203d18081bd41bf9b4270e0176fc7143.png

Opublikowano
12 minut temu, Salim Emre napisał(a):

Jest trzech kandydatów. 

Chodziło o to, że Harlin sam (jako ta sama no ossoba) jest kandydatem i znanym organizatorem debat, więc tym razem jej nie zrobi no bo tzw jego no NEUTRALNOŚĆ ŚWIATOPOGLĄDOWA. Czyli, że no nie może spełniać tych dwóch ról no tzw jednocześnie.

Bravo imiejętność interpretacji intencji autora. @Barhir az R-Z-Emre imo jednak trzeba by wysłać synka do SP2 w Achkovie. Wystarczy nieco pokory i dobrych chęci, a bogactwo filozofii głupkowatości otworzy się przed rodziną Emre i zrozumie ona, że tak naprawdę głupkoffattym było się jej (filozofii) opierać. 

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1
  • Wow 2

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
15 minut temu, Burek napisał(a):

no, bez obywatelstwa efen byłoby to ciężkie

ocho, mamy zdanie mem! 😄 braffo ssullu burek! 

Ode mnie głosu nie dostaniesz, choćbyś stawał na uszach 😉

ale to tylko przykład w całościowym tekście, niestety, bo wybory w 2fn są fascynujące z innego zupełnie powodu 😉 

• Wow 2
Opublikowano
33 minuty temu, karol flibustier keane napisał(a):

Po co komu ta debata!

F tym poffiem, że po to by wyborcy mogli świadomy ffybór dokonać.

• Ogień! 1

Opublikowano
Teraz, Kamiljan de Harlin napisał(a):

F tym poffiem, że po to by wyborcy mogli świadomy ffybór dokonać.

Bravo ta no tzw świadomość i to no spoleczenstwo te no tzwvobywatelskie tak rell

• Ogień! 1

99792411588297495.png

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
37 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał(a):

Chodziło o to, że Harlin sam (jako ta sama no ossoba) jest kandydatem i znanym organizatorem debat, więc tym razem jej nie zrobi no bo tzw jego no NEUTRALNOŚĆ ŚWIATOPOGLĄDOWA. Czyli, że no nie może spełniać tych dwóch ról no tzw jednocześnie.

Bravo imiejętność interpretacji intencji autora. @Barhir az R-Z-Emre imo jednak trzeba by wysłać synka do SP2 w Achkovie. Wystarczy nieco pokory i dobrych chęci, a bogactwo filozofii głupkowatości otworzy się przed rodziną Emre i zrozumie ona, że tak naprawdę głupkoffattym było się jej (filozofii) opierać. 

Proszę nie uczyć imiejętności mojego syna. 

• Wow 1

Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata. 

Opublikowano
1 minutę temu, Barhir az R-Z-Emre napisał(a):

Proszę nie uczyć imiejętności mojego syna. 

Wolisz żeby był nieimiejętny?

• Smuteczek 1

99792411588297495.png

Opublikowano
Teraz, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał(a):

Wolisz żeby był nieimiejętny?

Bracie Bolku, nie martw się o moje rodzone dzieci. Sułtan nauczy swojego syna wszystkiego co potrzebne w życiu. 

• Lubię to 1
  • Ogień! 1

Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata. 

Opublikowano
2 godziny temu, Barhir az R-Z-Emre napisał(a):

Bracie Bolku, nie martw się o moje rodzone dzieci. Sułtan nauczy swojego syna wszystkiego co potrzebne w życiu. 

Bravo ojciec! Synka trzeba dobrze wychować, żeby był godnym tronu Sułtanatu!!!

• Lubię to 1
  • Ogień! 1

(-) Adelaide Radziwiłł-Chojnacka