Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Burek. Czy Ty naprawdę jesteś takim pępkiem świata, że uważasz iż jedynym powodem mojego powrotu jest robienie tobie na złość?  

#PrzywróćmyNormalność

#PreczZGłupkami

Opublikowano
Godzinę temu, Artur Kardacz napisał:

Burek. Czy Ty naprawdę jesteś takim pępkiem świata, że uważasz iż jedynym powodem mojego powrotu jest robienie tobie na złość?  

No a tak nie jest?

Opublikowano

Będąc szczerym, nie sądzę.

• Kocham to! 1

#PrzywróćmyNormalność

#PreczZGłupkami

Opublikowano

W porządku, nigdy nie uważałem że byłbym dobrym królem (choć może o tyle lepszym że nie wyzwałbym naszych sąsiadów od zjebów, a obywateli od kurew w przeciwieństwie co do niektórych pretendentów), w takim wypadku faktycznie można byłoby wprowadzić możliwość ubiegania się o tron obcokrajowcom, czy raczej pozwolić im na zachowanie obywatelstwa i tytułów (ponieważ nie jest w moim orginalnym projekcie wspomniane, że pretendent musi mieć obywatelstwo winkulijskie, a jedynie zrzec się obcych w chwili wyboru na króla), to nadałoby naszemu krajowi większą pulę wyboru odnośnie dobrego monarchy.

Odnośnie aktywności to nie zgadzam się z wybiegami w stylu nie "byłeś aktywny za mojej kadencji, więc siedź cicho", po pierwsze przykładowo w moim przypadku to że nie odzywam się na forum nie oznacza, że nie wiem co się w Winkulii dzieje, przez 8 lat nie było nawet jednego pojedyńczego dnia w którym nie zajrzał bym na forum i discorda Winkulii, średnio robie co najmniej kilkanaście razy na dzień, a po drugie równie dobrze mógłbym odwrócić ten argument i zauważyć że skoro za mojej kadencji zrzekłeś sie obywatelstwa winkulijskiego i ograniczyleś aktywność, to znaczy że nie powinieneś piastować potem urzędu ministra stanu, ani już tym bardziej króla, i nie nie mówimy tu o jakiś odległych czasach tylko zeszłym roku.

Opublikowano

Aktywność przywołuje nie jako zarzut, tylko po prostu sądze, że wątpie żebyś wyrobił z królowaniem. No, ale to już mniejsza. A w ogóle zacząłem ją przywoływać w kontekście JKM, któremu Kardacz bezpodstawnie zarzuca jej brak.

Czy w związku z tymi wszystkimi zmianami, zamierzasz zgłosić jakieś poprawki - albo wycofać projekt i dać nowy?

Opublikowano
19 godzin temu, Franciszek von Hohenburg-Karandziej napisał:

Z wprowadzeniem monarchii elekcyjnej, zgadzam się, ale żeby musieć od razu wyrzekać się wszystkich zagranicznych tytułów? No bez przesady, wtedy na prawdę nie opłacało by się zostawać królem. 

Wasza Ekscelencjo, godność monarchy nie jest tytułem jarmacznego błazna, ani miss piękności, jest odpowiedzialnością za państwo i obywateli. Można powiedzieć, że stanowi rodzaj brzemienia, które nosi każdy kolejny monarcha. Monarchia to ciężar odpowiedzialności, czego przykładem są panowania kolejnych winkulijskich królów. Zasiadanie na tronie jest wyrzeczeniem, a nie rodzajem biznesowego deala. Dla przykładu - królowi nie wypada mówić wszystkiego, mi zaś wypada wszystko (włącznie z dyskiem w kręgosłupie).

Co do meritum wyrażam pełne poparcie do projektu zaproponowanego przez JE von Hohenburga.

Opublikowano

Ustawa o wprowadzeniu monarchii elekcyjnej

Art. 1.
1. W Małej Karcie Związku Winkulijskiego z dnia 9 marca 2026 dokonuje się następujących zmian:
Artykuł I o treści "Państwo stanowi dobro wspólne swoich obywateli ucieleśnione w monarchii królewskiej, dziedzicznej w obrębie rodu króla Gabriela z Hohenburgów.'' otrzymuje brzmienie "Państwo stanowi dobro wspólne swoich obywateli ucieleśnione w elekcyjnej monarchii królewskiej."
2. Artykuł II otrzymuje następujące brzmienie; "W momencie wyboru na tron winkulijski, Król zrzeka się wszystkich urzędów jakie piastował do tej pory w państwie obcym z wyjątkiem urzędów przysługujących obywatelom winkulijskim, jak i nie może panować w państwie obcym. Zachowanie przez Króla tytułów, odznaczeń i obywatelstwa państwa obcego może odbyć się jedynie za zgodą Folkstagu."
3. Artykuł III skresla się.
Art. 2. 
Niniejsza ustawa wchodzi w zycie z chwilą utraty tronu przez obecnego monarchę.

U Z A S A D N I E N I E

Wysoka Izbo, zdecydowałem się uwzględnić poprawki zaproponowane przez JE @Franciszek von Hohenburg-Karandziej, niemniej z kilkoma modyfikacjami które zwiększą kontrolę parlamentarną nad wykonywaniem prerogatyw królewskich - JKM będzie mógł zachować odznaczenia, tytuły i obywatelstwa za zgodą Folkstagu, lecz w dalszym ciągu nie będzie kategorycznie mógł sprawować funkcji publicznych i władać państwem trzecim. usunąłem słowo "godności" i zastąpiłem je wyrazem "odznaczeniami", aby uniknąć trudności interpretacyjnych przy ew. wykładni tego przepisu - może ten przepis wydawać się zaskakujący, niemniej nie jest to nic nowego chociażby w polskiej myśli prawnej (konstytucja marcowa z 1921 r. dopuszczała obywatelom polskim przyjęcie obcego odznaczenia jedynie za zgodą sejmu). Myślę, że jest to satysfakcjonujący kompromis.

Opublikowano (edytowane)

Koniec debate. Wyznaczam głosowanie do 9 kwietnia włącznie. pisać prosze czy glosujecie z poprawkami czy bez

Edytowane przez Burek
Opublikowano

Za ustawą z poprawkami

• Lubię to 1

Jego Eminencja mgr. net Henryk  Tymoteusz  książę  kardynał  Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

101005704499835679_t.png.bc071a3c5ce1755f8295c1aadb75cf4c.png

1260.png

Opublikowano

Za ustawą z poprawkami

• Lubię to 1

#PrzywróćmyNormalność

#PreczZGłupkami

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Weszło w życie?

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Mam zejść? Mogę zejść 😳

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

W tym no nie bo proces legislacyjny nie doszedł do końca, głosowanie nie zostało zamknięte, ustawa nie została podpisana, nie została opublikowana w dzienniku.

Opublikowano

no to w tym no zamykam głosowanie

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

juz nie ty, musi minister stanu

• Smuteczek 1
Opublikowano

bo bylles tylko tzw. pełniącym obowiązki