Erik Otton von Hohenburg 181 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Ustawa o zapobieganiu ingerencji wyborczej Art. 1. W Dekrecie Królewskim o obywatelstwie Związku Winkulijskiego z dnia 25 grudnia 2021 roku dodaje się art. 2a. o następującym brzmieniu; "Jeżeli do zakończenia kadencji Ministra Stanu lub planowanego terminu wyborów referendalnych zostało mniej niż 28 dni, nadanie przez Króla obywatelstwa Związku Winkulijskiego może odbyć się jedynie za zgodą Folkstagu wyrażoną w uchwale." Art. 2. Ustawa wchodzi w życie w dniu ogłoszenia. U Z A S A D N I E N I E Wysoka Izbo, Zgłaszam projekt ustawy mający na celu zapobieżenie ingerencjom zagranicznym w życie polityczne naszego państwa. Jako, że jesteśmy bardzo małą społecznością, to nie zaskoczy nikogo fakt, że nawet jedna czy dwie osoby z zewnątrz mogą istotnie wypłynąć na wynik wyborów, czemu każde szanujące się państwo powinno zapobiec, bardzo wątpliwym jest z resztą aby cudzoziemiec który akurat przypadkiem złożył wniosek o obywatelstwo na chwilę przed wyborami był istotnie przejęty losem Winkulii, czy może raczej zwycięstwa opcji politycznej zbieżnej z interesami mocarstw ościennych, ponadto całkowita suwerenność króla w kwestii nadawania obywatelstwa winkulijskiego daje dworowi królewskiemu możliwość znacznego wpływu na politykę wewnętrzną i zagraniczną państwa, co godzi w idee zasady "Król panuję, ale nie rządzi". Z tego też powodu wysuwam propozycje aby Jego Królewska Mość zaprzestał nadawania obywatelstwa winkulijskiego w okresie 28 dni (a zatem 4 tygodni) przed planowanymi wyborami ministra stanu, oraz wyborami referendalnymi z uwagi na fakt, że wybory na premiera są rozpisywane na 3 tygodnie przed upływem kadencji Ministra stanu, uważam że okres dodatkowego tygodnia zabezpieczenia umożliwi osobom starającym się o naturalizację lepsze zapoznanie się z realiami winkulijskiej polityki, nadanie obywatelstwa takiej osobie będzie wzbudzać mniej kontrowersji wśród starych mieszkańców i pozwoli oddzielić tych którym naprawdę zależy na dobru Związku Winkulijskiego od tych osób które zostały do złożenia wniosku o obywatelstwo namówione przez grupy interesu. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że potrzebny jest nam napływ świeżej krwii, a państwo nie powinno wymagać np. od osób absolutnie świeżych w mikronacjach, lub tych które wniosły ogromny wkład rozwój społeczny naszego kraju, by czekały miesiąc na nadanie obywatelstwa dla tego też Folkstag będzie mógł udzielić zgody królowi na nadanie obywatelstwa, co w moim przekonaniu jest wystarczającym mechanizmem ubezpieczającym.
Artur Kardacz 150 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Wysoka Izbo, Projekt ma zarówno swoje zalety, jak i wady. Chciałbym wierzyć, że pospieszne nadawanie obywatelstwa w czasie wyborów było faktycznie wyrazem dużego zaangażowania JKM. Niestety, pozostałe kwestie znacząco temu przeczą. Opieszałość w innych sferach życia naszego państwa skłania do wysnucia wniosku, że szybkie nadanie obywatelstwa było po prostu zgodne z interesem Premier i JKM w kontekście uzyskania dodatkowych głosów. Biorąc pod uwagę te okoliczności, opowiadam się za przyjęciem tej ustawy. 1 1 #PrzywróćmyNormalność #PreczZGłupkami
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 2 002 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 7 minut temu, Artur Kardacz napisał: Wysoka Izbo, Projekt ma zarówno swoje zalety, jak i wady. Chciałbym wierzyć, że pospieszne nadawanie obywatelstwa w czasie wyborów było faktycznie wyrazem dużego zaangażowania JKM. Niestety, pozostałe kwestie znacząco temu przeczą. Opieszałość w innych sferach życia naszego państwa skłania do wysnucia wniosku, że szybkie nadanie obywatelstwa było po prostu zgodne z interesem Premier i JKM w kontekście uzyskania dodatkowych głosów. Biorąc pod uwagę te okoliczności, opowiadam się za przyjęciem tej ustawy. Przecież równie szybko nadałem obka Harlinowi już po wyborach, a i w przeszłości w miarę szybko nadawałem czy coś podpisywałem, nie było raczej jakichś wielodniowych opóźnień w związku z tym. Wszystko staram się robić w miarę sprawnie, a jak coś przeoczę to wystarczy wskazać i napisać, to się tym zajmuję, więc nie bardzo rozumiem ten zarzut... 1 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"
Kamiljan de Harlin 1 452 Opublikowano 19 Marca Opublikowano 19 Marca To nie jest zarzut wobec JKM, ale myślę że generalnie w okolicach wyborów powinniśmy się wstrzymać z nowymi nadaniami obywatelstw. To problem w całym mirkoświecie tam, gdzie nie ma ważonych głosów. Alternatywnie możemy pozwalać JKM cały czas nadawać obywatelstwa, ale wprowadzić zapis, że prawa wyborcze uzyskuje się po 28 dniach od nadania obka. Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.
Henryk Wespucci 30 Opublikowano 19 Marca Opublikowano 19 Marca Wasze Ekscelencje, rozważyłbym za Harlinem, propozycję zmian nie trybu nadawania obywatelstwa, a uzyskiwania biernego i czynnego prawa wyborczego. W interesie Winkulii jest jak najsprawniejsze nadawanie obywatelstw, co realizuje Dwór Królewski. Niniejszy projekt to efekt nieporozumienia, braku woli lub celowego działania wymierzonego w jednego z kandydatów podczas ostatnich wyborów na urząd Ministra Stanu. Zresztą, wybory te pokazały stan rozkładu społeczeństwa winkulijskiego i formę degradacji debaty publicznej. Myślę, że jeżeli chcemy się bawić jeszcze w ten eksperyment, to powinniśmy wspólnie zadbać, żeby nie była to obserwacja uczestnicząca prymitywnych ludów. 1
Kamiljan de Harlin 1 452 Opublikowano 19 Marca Opublikowano 19 Marca Godzinę temu, Henryk Wespucci napisał: Wasze Ekscelencje, rozważyłbym za Harlinem, propozycję zmian nie trybu nadawania obywatelstwa, a uzyskiwania biernego i czynnego prawa wyborczego. W interesie Winkulii jest jak najsprawniejsze nadawanie obywatelstw, co realizuje Dwór Królewski. Niniejszy projekt to efekt nieporozumienia, braku woli lub celowego działania wymierzonego w jednego z kandydatów podczas ostatnich wyborów na urząd Ministra Stanu. Zresztą, wybory te pokazały stan rozkładu społeczeństwa winkulijskiego i formę degradacji debaty publicznej. Myślę, że jeżeli chcemy się bawić jeszcze w ten eksperyment, to powinniśmy wspólnie zadbać, żeby nie była to obserwacja uczestnicząca prymitywnych ludów. Truth nuke Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.
Erik Otton von Hohenburg 181 Opublikowano 19 Marca Autor Opublikowano 19 Marca Chyba nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z przedmówcami i przyjąć ich argumentacje, niemniej jednak zdaje się że taki ruch wymagałby nie tyle zamiany dekretu o obywatelstwie Winkulijskim, a raczej samej konstytucji jako, że pozbawienie jednej grupy obywateli biernego i czynnego prawa wyborczego mogłoby uchodzić za niekonstytucyjne.
Erik Otton von Hohenburg 181 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca Wnioskuję o przedłużenie debaty.
Kamiljan de Harlin 1 452 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca (edytowane) Moja krótka propozycja nowelizacji Konstytucji... Do artykułu XXII Małej Karty Związku Winkulijskiego dodaje się zdanie: "Obywatel nabywa prawo do głosowania w wyborach, w Folkstagu i w Stanach Generalnych 28 dnia po przyjęciu do wspólnoty obywatelskiej." Taki przepis pozwala dalej wszystkim obywatelom, w tym nowym, uczestniczyć w pracach Folkstagu i Stanów Generalnych, nie wymaga zmiany innych przepisów, ale efektywnie odbiera prawo do głosowania spadochroniarzom. Edytowane 21 Marca przez Kamiljan de Harlin Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.
Erik Otton von Hohenburg 181 Opublikowano 25 Marca Autor Opublikowano 25 Marca Ze swojej strony nie mam nic do dodania, popieram projekt złożony przez JE Kamiljana de Harlina.
Henryk Wespucci 30 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Wasza Ekscelencjo, wnoszę o skrócenie debaty i niezwłoczne przejście do głosowania nad rozwiązaniem zaproponowanym przez Kamiljana de Harlina.
Burek 1 191 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Zamykam debatę i wyznaczam głosowanie nad projektem Harlina do 8 kwietnia włącznie.
Artur Kardacz 150 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Za #PrzywróćmyNormalność #PreczZGłupkami
Kamiljan de Harlin 1 452 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Głosuję ZA. Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.
Henryk Ziemiański-Wieniawa 640 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca ZA. Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI Arcybiskup achkovski Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria Hrabia Bari Baron Andalo Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin
Erik Otton von Hohenburg 181 Opublikowano 10 Lipca Autor Opublikowano 10 Lipca Głosowanie zamknięte, ustawą została przyjęta.
Rekomendowane odpowiedzi