• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
NAP
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Winkulijski renesans - program wyborczy

Rekomendowane odpowiedzi

Winkulijczycy,

Wiele spraw w naszej ojczyźnie przyjęło zdecydowanie zły obrót rzeczy, zdecydowanie zbyt zły i toksyczny abyśmy mogli go dłużej tolerować - legislacyjna biegunka obecnego rządu, brak szacunku do prawa, systematyczne niszczenie naszych relacji z Federacją Nordacką i Księstwem Sarmacji przez naszego premiera, brak integracji z ISM, całkowity zanik aktywności w naszym kraju i szykanowanie zasłużonych obywateli jedynie za brak zgody z linią obecnego rządu, to jedynie kilka z długiej listy zarzutów jakie można wysunąć w stosunku do obecnego rządu. Niemniej nadszedł czas abyśmy wszyscy mogli powiedzieć temu bezprawiu stanowcze DOŚĆ! i wybrali prawdziwy winkulijski renesans, zamiast do reszty stoczyć się w neokucelgradzki paleolit i otchłań beznadzieji. Partia Narodzenia Winkulii ma do zaoferowania nowy program polityczny, który przywróci winkulijskiemu królestwu należne miejsce wśród narodów mikroświata.

Wierzymy, że silne państwo to kraj silny instytucji, jasnego i zrozumiałego prawa, gdzie prawo cywilne reguluje kodeks cywilny, a nie dekret barona Trintzu ws. sadzenia cebuli czy jedna z 50 egzotycznie nazywanych uchwał, wydanych z pogwałceniem konstytucji - będziemy dążyć do stworzenia nowoczesnego, sprawiedliwego i spójnego kodeksu cywilnego łączącego w sobie dotychczasowe regulacje. W przyszłości doprowadzimy do uchwalenia nowej konstytucji na 10 rocznicę powstania naszego kraju, aby ta była wyrazem woli całego naszego społeczeństwa, konstytucji z której będziemy mogli być dumni, nie zaś takiej będącej kaprysem woli jedynego człowieka, którego męczy czytanie czegokolwiek dłuższego niż strona A4. Wprowadzimy ustawę o dworze królewskim, która wymusi na monarsze wyjście z komnat pałacu królewskiego i wzięcia większego udziału w życiu naszej społeczności, wprowadzimy monarchie elekcyjną aby ostatecznie zdehohenburgizować kraj i zbliżyć do siebie Winkulie i Volkian, a w przyszłości zawierać unię personalne w sposób bardziej świadomy niż przypadkowy.

Będziemy dążyć do maksymalnego wykorzystania naszych obecnych relacji z naszymi partnerami z Nordaty - chcemy zacieśnić współprace szczególnie w wymiarze jurysdykcyjnym tj. przekazać kompetencje sądom FN do oceny prawnej i wydawania wyroków w imieniu Związku Winkulijskiego, Winkulia nie będzie już dłużej rajem dla trolli i wszelkiej maści żenujących popisów głupoty.

Nie jest to bynajmniej jedyny aspekt w którym nasza polityka opowiada się za głębsza integracją, chcemy aby Winkulia ponownie stała się centrum życia intelektualnego i kulturalnego Nordaty - myślimy wskrzesić inicjatywy takie jak nordawizja, konkursy literackie i artystyczne i przyciągnąć jak najszerszą liczbę uczestników z Nordaty aby zasilić nasz rynek wewnętrzny, nawet z niewielką liczbą własnych obywateli jesteśmy w stanie tego dokonać czego najlepszym przykładem była trzyosobowa Winkulijska Republika Egvallandu (2019-2020).

Rząd będzie wspierał każdego niezależnie czy inwestora zagranicznego czy wewnętrznego chcącego budować siłe winkulijskiej gospodarki - przywrócone zostaną programy konkusów, przetargów, będziemy starali się pozyskać środki na realizację tych celów poprzez emisję obligacji skarbowych i zaciągnięcie kredytów wśród państw Nordaty.

Co zaś się tyczy naszej polityki względem Sarmacji, to niezmiennie jestem ogromnym zwolennikiem ocieplenia relacji z Księstwem Sarmacji, niemniej w najbliższym czasie z uwagi na niedawne zmiany geopolityczne o rychłej aneksji nie może być na razie mowy, nie mniej w dłużej perspektywie - kilku lat nie wykluczamy takiego rozwiązania. 

Winkulijski renesans, to nie jest program polityczny, a idea którą zamierzamy krzewić i inspirować Winkulijczyków przez cały okres naszej przyszłej kadencji, to idea która może zrealizować się jedynie dzięki współpracy nas wszystkich, którzy pragną Winkulii silnej, aktywniej i gotowej na zmiany.

Dziękuję za uwagę.

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

• NIO: 2709210001

Ja co prawda jako osoba trzecia, ale muszę powiedzieć, że tęsknię za Winkulią, która tętniła kulturą, ciekawostkami językowymi, która prowadziła badania nad państwami, które kiedyś istniały na terytorium Związku... Brakuje tych analiz, debat, gazet, konkursów - może nie było tego nie wiadomo ile, ale na pewno czytało się to z przyjemnością i zaciekawieniem, przynajmniej z mojej strony.

Przekazanie kompetencji sądowniczych II Federacji może być dobrym pomysłem. Niby sama II FN jest duża w zasobach ludzkich, ale, jak widać, chętnych na sędziów brakuje... Może gdy Winkulia przekaże nam kompetencje władzy sądowniczej nastąpi także renesans trzeciego filaru tego kraju, i dzięki Wam sądy zaczną działać jak powinny? Oby! Trzymam kciuki i życzę wytrwałości w realizowaniu programu. Ślę najszczersze pozdrowienia zza zachodniej granicy! ❤️

Edytowane przez Waksman
    • Kocham to! 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Minister Spraw Państwowych w Rządzie Damiano Robingrena
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

5 minut temu, Waksman napisał:

Ja co prawda jako osoba trzecia, ale muszę powiedzieć, że tęsknię za Winkulią, która tętniła kulturą, ciekawostkami językowymi, która prowadziła badania nad państwami, które kiedyś istniały na terytorium Związku... Brakuje tych analiz, debat, gazet, konkursów - może nie było tego nie wiadomo ile, ale na pewno czytało się to z przyjemnością i zaciekawieniem, przynajmniej z mojej strony.

Przekazanie kompetencji sądowniczych II Federacji może być dobrym pomysłem. Niby sama II FN jest duża w zasobach ludzkich, ale, jak widać, chętnych na sędziów brakuje... Może gdy Winkulia przekaże nam kompetencje władzy sądowniczej nastąpi także renesans trzeciego filaru tego kraju, i dzięki Wam sądy zaczną działać jak powinny? Oby! Trzymam kciuki i życzę wytrwałości w realizowaniu programu. Ślę najszczersze pozdrowienia zza zachodniej granicy! ❤️

bro thinks he's on the team 😭 😭 😭

• Kocham to! 1

Opublikowano

6 minut temu, Burek napisał:

bro thinks he's on the team 😭 😭 😭

Tak żebyś ogarnął, może jak na forum napisze to nie dotrze do ciebie szybciej, niż coś co powiedziałbym na Discordzie - nigdy nie czułem się "in the team" jak chodzi o Winkulię. Nie trzeba jednak być "in the team" żeby dostrzec, że twoje zarządzanie krajem nie prowadzi do niczego dobrego, tak samo jak nie trzeba być "in the team" żeby komentować wydarzenia XD. Pozdrawiam.

Poza tym - skończ. To nie jest ani miejsce, ani czas na twoje poddymianie.

Edytowane przez Waksman
    • Kocham to! 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Minister Spraw Państwowych w Rządzie Damiano Robingrena
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano

3 minuty temu, Waksman napisał:

Tak żebyś ogarnął, może jak na forum napisze to nie dotrze do ciebie szybciej, niż coś co powiedziałbym na Discordzie - nigdy nie czułem się "in the team" jak chodzi o Winkulię. Nie trzeba jednak być "in the team" żeby dostrzec, że twoje zarządzanie krajem nie prowadzi do niczego dobrego, tak samo jak nie trzeba być "in the team" żeby komentować wydarzenia XD. Pozdrawiam.

Poza tym - skończ. To nie jest ani miejsce, ani czas na twoje poddymianie.

ai-baby-gloving.gif

• Smuteczek 1

Opublikowano

a tak wgle nie wiem czy jest sens się odnosić do samego programu, bo to jest kompilacja tych ciągłych bezpodstawnych schizorantów z gatunku "zniszczyliście mój kraj"

Edytowane przez Burek

2 minuty temu, Burek napisał:

a tak wgle nie wiem czy jest sens się odnosić do samego programu, bo to jest kompilacja tych ciągłych bezpodstawnych schizorantów z gatunku "zniszczyliście mój kraj"

Pozwoliłem sobie na kilka cierpkich słów pod adresem tego rządu aby zamanifestować swoje przywiązanie do dotychczasowego kierunku rozwoju Winkulii, który przez ostatnie lata się sprawdzał w stosunku do eksperymentów jakie przez ostatnie pół roku pański rząd przeprowadzał na żywym organizmie. To bardzo znamienne, że nawet teraz nie jest Pan premier w stanie w sposób merytoryczny odpowiedzieć na krytykę przeprowadzanych reform, a jedynie stosować prymitywne chwyty erystyczne.

• Lubię to 2

Opublikowano

Godzinę temu, Erik Otton von Hohenburg napisał:

Pozwoliłem sobie na kilka cierpkich słów pod adresem tego rządu aby zamanifestować swoje przywiązanie do dotychczasowego kierunku rozwoju Winkulii, który przez ostatnie lata się sprawdzał w stosunku do eksperymentów jakie przez ostatnie pół roku pański rząd przeprowadzał na żywym organizmie. To bardzo znamienne, że nawet teraz nie jest Pan premier w stanie w sposób merytoryczny odpowiedzieć na krytykę przeprowadzanych reform, a jedynie stosować prymitywne chwyty erystyczne.

Jestem w stanie, ale trochę się mi nie chce, bo to leci ciągle to samo i ciągle bez sensu. No ale spróbuję.

1 godzinę temu, Erik Otton von Hohenburg napisał:

Wiele spraw w naszej ojczyźnie przyjęło zdecydowanie zły obrót rzeczy, zdecydowanie zbyt zły i toksyczny abyśmy mogli go dłużej tolerować - legislacyjna biegunka obecnego rządu, brak szacunku do prawa, systematyczne niszczenie naszych relacji z Federacją Nordacką i Księstwem Sarmacji przez naszego premiera, brak integracji z ISM, całkowity zanik aktywności w naszym kraju i szykanowanie zasłużonych obywateli jedynie za brak zgody z linią obecnego rządu, to jedynie kilka z długiej listy zarzutów jakie można wysunąć w stosunku do obecnego rządu. Niemniej nadszedł czas abyśmy wszyscy mogli powiedzieć temu bezprawiu stanowcze DOŚĆ! i wybrali prawdziwy winkulijski renesans, zamiast do reszty stoczyć się w neokucelgradzki paleolit i otchłań beznadzieji. Partia Narodzenia Winkulii ma do zaoferowania nowy program polityczny, który przywróci winkulijskiemu królestwu należne miejsce wśród narodów mikroświata.

Większość z tego to kompletnie bez podstawne zarzuty, a część interpetacji wynika ze złej woli.

Nie wydaje mi się zasadne mówienie o legislacyjnej biegunce, kiedy wielu projektów wcale nie było. Te, na których mi tak naprawdę najbardziej zależało był dobrze dobrze dopracowane (mimo pierdolenia jak jeszcze będzie niżej) jak projekt konstytucji. Były poprzedzone konsultacjami społecznymi, aż do przesady. Udało mi się niestety, w ciągu tej kadencji, doprowadzić jedynie do przyjęcia nowej konstytucji. Właśnie przez to, że projekty te zajmowały czas - bo miały być dopracowane i poprzedzone dyskusją na forum. Dlatego też za tak samo niezasadne uważam mówienie o braku szacunku dla prawa. Chciałem, żeby moje projekty nie były sprzeczne z resztą systemu prawnego, dlatego właśnie zacząłem od zmiany konstytucji. Gdybym nie miał szacunku do prawa do myślę, że nie chciałoby mi się tego robić - pewnie i tak nikt by się nie skapnął.

Systematyczne niszczenia naszych relacji z Federacją Nordacką i Księstwem Sarmacji - szczerze ciężko mi powiedzieć o co tu niby ma chodzić. Relacje z Federacją Nordacką są dobre (pojawiały się pewne zgrzyty, ale zostawały generalnie zażegnywane - tak działa dyplomacja). Może w stosunku do Sarmacji można powiedzieć, że te relacje są w pewien sposób zaniedbane, bo niezbyt intensywne. Ale nie bardzo widzę co miałbym tu robić (nie, aneksja nie wchodzi w grę).

Co do braku integracji z ISM, to podejmowałem w tym zakresie pewne starania, ale nic się nie udało zrobić - bo niewiele tu zależy ode mnie. Administracja forum nie umiała tego zrobić, a ze strony leockiej to Helwetyk Romański (czyli główny inżynier tych systemów) jest od dłuższego czasu nieaktywny. Naprawdę kandydat myśli, że mógłby tu coś zdziałać lepiej?

Całkowity zanik aktywności w naszym kraju to po prostu nieprawda. Cały czas coś się kręci, czasem mniej - czasem bardziej. A czy wcześniej niby było lepiej? Również dość krzywdzące wydaje mi się też obarczanie o ten rzekomy stan rzeczy osoby, która jest najbardziej aktywna w okresie ostatniego półrocza.

Co do szykan to nikt chyba był szykanowany "jedynie za brak zgody z linią obecnego rządu".  Ostra retoryka w stosunku do niektórych osób była odpowiedzią na histeryczne i dość komiczne zachowania te pare miesięcy temu. No i tak się to potoczyło, że właśnie te "szykany" (xD) doprowadziły do ponownego zangażowania się.

Jedynie kilka z długiej listy, ale widzę tutaj więcej pierdolenia niż jakichkolwiek rzeczywistych zarzutów. Do reszty wypowiedzi może odniosę się później.

Edytowane przez Burek
    • Kocham to! 1

Opublikowano

nie dziala wylaczyli mi wifeo

Edytowane przez Burek

• 4 tygodnie później...

Winkulijczycy,

Ostatnie wybory a następnie wotum nieufności dla rządu barona von Trintza, unaoczniła nam wszystkim jak w praktyce krucha i podatna na zagraniczne wpływy jest winkulijska demokracja jak kruche jest nasze bezpieczeństwo informatyczne i międzynarodowe otoczenie. Niemniej jednak nie zebraliśmy się tu w tym miejscu by rozdrapywać stare urazy i niezagojone rany - chcemy Winkulii ambitnej, silnej i zdecydowanej z poważnym rządem, który przeprowadzi kraj przez okres burzy i naporu i nada mu nowe oblicze - nowa konstytucja, kodeks cywilny, ustawa o finansach publicznych czy prawo o dworze królewskim, to konkrety które zamierzam wprowadzić gdy zostanę premierem Związku Winkulijskiego - Winkulia nie może dłużej pozostać krajem fantomowego prawa.

Nie jest to rzecz jasna wszystko, co zamierzamy wprowadzić by uczynić nasz kraj silniejszym, lecz być może ważniejszym jest to czego NIE zamierzamy wprowadzić, a co usiłują nam usilnie przypisać pewne środowiska polityczne w kraju i zagranicą. Po pierwsze Winkulia pod moim kierownictwem NIE opuści Nordackiej Unii Informatycznej - w obecnych warunkach nie widzę żadnego uzasadnienia dla tego typu posunięcia i szczerze powiedziawszy czuję się zaskoczony, że ktoś mógł podnieść wobec nas tego typu zarzut. Nie wykluczam, że organizacja ta wymagałaby reformy, niemniej sama jej idea uczestnictwa w niej w pełni obsługuje nasze interesy.

Po drugie NIE jesteśmy partią zemsty - nie jest naszym celem prowadzenie prześladowań politycznych w stosunku do upadłego rządu - wręcz przeciwnie zapraszamy ich do udziału w kolejnym rządzie, reprezentowania naszego kraju w NUI jeśli tylko są gotowi do merytorycznych rozmów. Nie mamy także w swoich zamiarach zdetronizować obecnego monarchy - choć jestem zdania, że popełnił on kilka istotnych politycznych błędów, nie jest to powód do powód do podnoszenia takiego postulatu. Nie zamierzamy także istotnie uszczuplić prerogatyw królewskich, przynajmniej w granicach zdrowego rozsądku

Po trzecie NIE chcemy ochłodzenia relacji z Federacją Nordacką - wręcz przeciwnie, dostrzegamy potencjał do współpracy na wielu polach od kultury, przez gospodarkę po integrację sądowniczą. Mam nadzieję, że ten krótki wpis wystarczy, aby zapobiec rozpowszechnianiu się fałszywych informacji na temat programu winkulijskiej polityki.

• Lubię to 1
    • Kocham to! 2
    • Wow 1

Opublikowano

Staroszkoła i Noffoszkoła (nie wiem jak inaczej nazwać obecny podział polityczny) nie musi się ze sobą zgadzać, ale musi rozmawiać. Bravo!

• Lubię to 2
    • Kocham to! 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

Użytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

•   Zaimki: dowolne

Winkulia nie słabnie przez podziały, lecz umacnia się przez dialog osób o róznych poglądach. W interesie wszystkich Winkulijczyków jest wspólna praca ponad podziałami. Razem przez trudy kurwa do gwiazd! Rozpierdolimy ten marazm pod przywódctwem odpowiedzialnego lidera Erika. 

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Odpowiedni kandydat na obecne, burzliwe czasy. Opanowany, skrupulatny i stawiający na dialog. Dopóki wystarczy motywacji do działania, możemy być spokojni.

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1