• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Wow 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Komisja ds. Reformy Sądownictwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Czcigodny Kongresie,

w obliczu przedłużającego się paraliżu władzy sądowniczej w II Federacji Nordackiej, zdecydowałem się podjąć kroku powołania drugiej w historii komisji kongresowej. Nieformalna Komisja ds. Reformy Sądownictwa w drodze debaty z udziałem rządu, Kongresmenów, Prezydenta i strony społecznej ma za zadanie wypracować kompleksowy plan rewitalizacji nordackiego wymiaru sprawiedliwości. 

Zacznę od zidentyfikowania głównych problemów:

1. Nie mamy żadnych osób, które mogłyby orzekać w sprawach.
    2. Od miesięcy mamy wakat na stanowisku Sędziego Najwyższego.
    3. Działalność sądów nie jest regulowana prawnie.

Jako rozwiązanie problemu pierwszego proponuję ustanowienie funkcji asesora. Kim byłby asesor? Pracownikiem sądu, który może być członkiem składu orzekającego, a nawet jego przewodniczącym. Będzie prowadzić rozprawy i wydawać wyroki. Czym będzie różnić się więc od Sędziego Federalnego? Nie będzie musiał być osobą apolityczną. Mamy niedobór osób, które są jednocześnie aktywne i apolityczne, a przy tym interesują się prawem. Asesorem mógłby zostać każdy, niezależnie od tego, czy jest aktywny politycznie, czy też nie. Jednak powołanie asesora do składu orzekającego wymagałoby, aby w konkretnej sprawie był osobą bezstronną. Ocena co do tego, czy ktoś jest bezstronny czy nie, powinna być subiektywnym osądem Sędziego Najwyższego, abyśmy nie musieli procesować się później o to, że skład orzekający był nielegalny. Im mniej problemów, tym lepiej. 

Co do drugiego: myślę, że powinniśmy uatrakcyjnić urząd Sędziego Najwyższego dla potencjalnych zainteresowanych. Podstawą jest ustanowienie stałego wynagrodzenia + wynagrodzenia za liczbę napisanych uzasadnień. Oprócz tego, powinniśmy zacząć kształcenie z dziedziny prawa nordackiego. Z tego miejsca deklaruję, że mógłbym przyuczać naszego prawa hipotetycznych aplikantów na stołek Sędziego. Niemal całość naszego systemu prawnego została napisana przeze mnie lub co najmniej przeszła przez moją recenzję. Mogę więc wykształcić nam nowych sędziów. Może powołajmy jakąś jednostkę kształcącą do zawodu sędziego i organizująca egzaminy na sędziego? 

Na dalszym planie, powiedzieć można, że na horyzoncie, pojawia się nam kwestia nieuregulowania prawnie działalności sądów. Nie mamy żadnego kodeksu postępowania przed Sądem Najwyższym. Nie mamy też opisanego sposobu działania oskarżyciela publicznego (Szefa Policji Nordackiej). Nie wiadomo też, jak konkretnie mają przebiegać rozprawy, czy uzasadnienia wyroków są konieczne. Brakuje też procedury składania odwołań od wyroków oraz skarg kasacyjnych. Nie mamy więc narzędzi do korygowania niesprawiedliwych albo wadliwych wyroków. Nasza komisja powinna trochę ustaw na ten temat. Proponuję przysiąść do napisania dwóch ustaw: o Najwyższym Sądzie Federalnym oraz o Policji Nordackiej. 

Zapraszam wszystkich zainteresowanych do dysputy, a w szczególności Ministra Sprawiedliwości @Markus Wettin, Premiera @Bolesław Kirianóo von Hohenburg i @Członek Kongresu.

Edytowane przez Kamiljan de Harlin
    literówka
    • Kocham to! 1

Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny .

Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem.

101005704499822879.png

7 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Nie mamy też opisanego sposobu działania oskarżyciela publicznego (Szefa Policji Nordackiej). 

O, Szanowni Państwo, my nie mamy w ogóle Szefa Policji Nordackiej. Na stanowisku jest wakat.

9 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Co do drugiego: myślę, że powinniśmy uatrakcyjnić urząd Sędziego Najwyższego dla potencjalnych zainteresowanych. Podstawą jest ustanowienie stałego wynagrodzenia + wynagrodzenia za liczbę napisanych uzasadnień.

O, to wynagrodzenie musiałoby być wypłacane albo bezpośrednio ze Skarbu Państwa, albo z czyjejś prywatnej kieszeni, gdyż zakładam, że Ministerstwo Sprawiedliwości - tak jak Ministerstwo Kultury i Nauki - nie dysponuje żadnymi środkami poza prywatnymi środkami Ministrów.

Ponadto chciałbym zauważyć, że wszyscy pozostali urzędnicy, a nawet Prezydent, wykonują swoją pracę za darmo. Czy ustanowienie wynagrodzenia dla Sędziego Najwyższego nie byłoby precedensem, na podstawie którego w przyszłości kolejni urzędnicy nie domagaliby się wynagrodzenia za swoją pracę?

• Lubię to 1
    NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499822879.png

Opublikowano

Teraz, August de la Sparasan napisał:

O, to wynagrodzenie musiałoby być wypłacane albo bezpośrednio ze Skarbu Państwa, albo z czyjejś prywatnej kieszeni, gdyż zakładam, że Ministerstwo Sprawiedliwości - tak jak Ministerstwo Kultury i Nauki - nie dysponuje żadnymi środkami poza prywatnymi środkami Ministrów.

Oczywiście, że mowa o Skarbie Państwa. Natomiast w temacie braku środków ministerstw - tak, przydałoby się zrobić osobne konta bankowe dla każdego ministerstwa i określać dla ministerstw budżet poprzez rozporządzenie ministra gospodarki lub ustawę budżetową. Postaram się coś wykombinować w EndoBanku, żeby instytucje miały swoje własne rachunki. 

3 minuty temu, August de la Sparasan napisał:

Ponadto chciałbym zauważyć, że wszyscy pozostali urzędnicy, a nawet Prezydent, wykonują swoją pracę za darmo. Czy ustanowienie wynagrodzenia dla Sędziego Najwyższego nie byłoby precedensem, na podstawie którego w przyszłości kolejni urzędnicy nie domagaliby się wynagrodzenia za swoją pracę?

Tak, ale to temat na szerszą dyskusję. Sprawa wynagrodzenia Sędziego Najwyższego jest najbardziej pilna, bo nie mamy chętnych do sprawowania urzędu. Może w osobnej komisji ds. finansów i gospodarki powinniśmy przedyskutować te kwestie wynagrodzeń, środków finansowych rządu, etc.

Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny .

Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem.

101005704499822879.png

1 minutę temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Oczywiście, że mowa o Skarbie Państwa. Natomiast w temacie braku środków ministerstw - tak, przydałoby się zrobić osobne konta bankowe dla każdego ministerstwa i określać dla ministerstw budżet poprzez rozporządzenie ministra gospodarki lub ustawę budżetową. Postaram się coś wykombinować w EndoBanku, żeby instytucje miały swoje własne rachunki. 

Akurat Endobanku nie uznałbym, niestety, za najbardziej niezawodne rozwiązanie. Moje kontakty z nim były, muszę przyznać, wzbudzające wątpliwości co do jego sprawności, niestety. 

2 minuty temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Tak, ale to temat na szerszą dyskusję. Sprawa wynagrodzenia Sędziego Najwyższego jest najbardziej pilna, bo nie mamy chętnych do sprawowania urzędu. Może w osobnej komisji ds. finansów i gospodarki powinniśmy przedyskutować te kwestie wynagrodzeń, środków finansowych rządu, etc.

Tu muszę poprawić: Nie ma apolitycznych chętnych.

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Dziękuję serdecznie za powołanie komisji. Przepraszam za moją ostatnią, dość mizerną aktywność - dopadła mnie niestety skrajna realioza.

Jak wspominałem w moim exposé, zażegnanie kryzysu w sądownictwie to sprawa absolutnie priorytetowa. Trzeba wreszcie domknąć stare tematy i znaleźć jakiś złoty środek, żeby ten system w ogóle jakoś działał. Moim zdaniem powinniśmy to wszystko możliwie jak najbardziej uprościć.

Przede wszystkim sądownictwo w FN nie ma aż tyle do roboty, więc ja nie widzę problemu, by sędzia mógł zasiadać również w Kongresie czy rządzie. Apolityczność w tak małej grupie i tak jest raczej mrzonką.

Oczywiście, trzeba zaprojektować jakiś mechanizm odwoławczy. Proponuję, żeby w przypadku odwołania sędzia miał obowiązek zwołać doraźny sąd ludowy z udziałem dwóch "ławników". Po naradach cały skład orzekający głosuje nad wyrokiem - każdy głos ma równą wagę.

(-) Maarik Vettari

4 godziny temu, Markus Wettin napisał:

Przede wszystkim sądownictwo w FN nie ma aż tyle do roboty, więc ja nie widzę problemu, by sędzia mógł zasiadać również w Kongresie czy rządzie. Apolityczność w tak małej grupie i tak jest raczej mrzonką.

Zgadzam się z Szanownym Panem Ministrem w zupełności. Z całym szacunkiem, myślę, że apolityczność to obecnie mrzonka. Nawet gdyby "eksportować" sędziów z innych mikronacji (co byłoby absurdem) nie gwarantowałoby to apolityczności. Zresztą wola sądów i ich wyroki muszą być niekiedy egzekwowane przez administrację, co też nie jest nijak apolityczne. A jednak kiwamy się z pomysłami robienia dodatkowych stanowisk (jak asesor) zamiast (przynajmniej tymczasowo) znieść po prostu wymóg apolityczności sędziów, na którą to apolityczność nie mamy szans i nie możemy sobie pozwolić. Nowe stanowiska to zbędna biurokracja i robienie po prostu nieapolitycznego sędziego, którego nie śmiemy nazwać sędzią. Trzeba się odważyć i w trudnej sytuacji podjąć trudne decyzje. Wolimy sądy apolityczne i puste czy nieapolityczne i działające?

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano
  • NIO: 2908210003

To pozwolę panom zadać dwa pytania lub po prostu kilka zdań z mojej perspektywy. Jeżeli chcecie tworzyć komisję to polecam to zrobić i dyskusję przenieść już tam. No i po drugie to czy komisja jest tu konieczna, dyskusja już się toczy i słyszymy wszystkie za i przeciw nie tylko ze strony kongresu czy rządu ale obywateli, których chyba warto by również uwzględnić w tym rozrachunku skoro już jako właśnie taki postronny przechodzień już się tu przyplątałem.

8eb9053500921dd86408d26eec6ac359.png

d163f8cdb3f91e7d14a03435118e2fd2.png.86fdf0557357fae59b90edaf1f1fd87c.png1141.png99527777916552134.png.36d8ca78e1684f2c1fe18307c76c620e.png

AFdeEspada@nordnet.fn

Opublikowano

@Albert Fryderyk de Espada komisja została utworzona wraz z publikacją tego wątku. Zapraszam do dyskusji w tym wątku, który będzie jedynym wątkiem komisji. 

2. Czy mógłbyś wskazać mi wątki na forum, w których Obywatele wypowiadali się na temat reformy sądownictwa?

101005704499822879.png

Opublikowano

9 godzin temu, August de la Sparasan napisał:

Z całym szacunkiem, myślę, że apolityczność to obecnie mrzonka. Nawet gdyby "eksportować" sędziów z innych mikronacji (co byłoby absurdem) nie gwarantowałoby to apolityczności. Zresztą wola sądów i ich wyroki muszą być niekiedy egzekwowane przez administrację, co też nie jest nijak apolityczne. A jednak kiwamy się z pomysłami robienia dodatkowych stanowisk (jak asesor) zamiast (przynajmniej tymczasowo) znieść po prostu wymóg apolityczności sędziów, na którą to apolityczność nie mamy szans i nie możemy sobie pozwolić. Nowe stanowiska to zbędna biurokracja i robienie po prostu nieapolitycznego sędziego, którego nie śmiemy nazwać sędzią. Trzeba się odważyć i w trudnej sytuacji podjąć trudne decyzje. Wolimy sądy apolityczne i puste czy nieapolityczne i działające?

13 godzin temu, Markus Wettin napisał:

Chciałbym Państwa uświadomić, że propozycja zniesienia wymogu apolityczności sędziów padła już w listopadzie 2024 roku. Zataczamy koło po miesiącach rozmyślań....

Została ona skrytykowana przez społeczeństwo na Discordzie i na forum, po czym projektodawca z Koalicji Konserwatywnej wycofał propozycję. Musimy się zdecydować w końcu na stałe na jakiś kierunek zmian, zamiast zmieniać zdanie co miesiąc. Jeszcze niedawno słyszałem aprobatę dla programu wyborczego KK w zakresie sądownictwa, a teraz znikąd pojawia się propozycja zezwolenia politykom na pełnienie funkcji Sędziego Najwyższego. 

image.png

Ja przedstawiam następującą wizję:

Sędzia Najwyższy (jest tylko jeden) dalej nie może być politykiem, ale zwiększamy atrakcyjność urzędu, między innymi za sprawą wynagrodzenia finansowego. Pozwalamy powołać rezydenta (nieobywatela) na Sędziego Najwyższego, aby poszerzyć grono osób spełniających wymagania. Politykom pozwalamy orzekać w sądzie w roli asesorów. Sędzia Najwyższy wyznacza składy orzekające, czyli określa jaki asesor (jacy asesorowie) orzekają w konkretnej sprawie. 

Ewentualnie możemy pójść na kompromis i pozwolić Prezydentowi powołać każdego, nawet polityka, na pełniącego obowiązki Sędziego Najwyższego. P.o. Sędziego Najwyższego będzie kierować pracami Najwyższego Sądu Federalnego, dopóki nie znajdziemy apolitycznego SN. 

• Kocham to! 1

101005704499822879.png

Opublikowano

5 godzin temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Czy mógłbyś wskazać mi wątki na forum, w których Obywatele wypowiadali się na temat reformy sądownictwa?

Miałem na myśli jeszcze starą dyskusję o sądownictwie przy okazji nowelizacji kodeksu cywilnego. Wtedy jak dobrze pamiętam skończyło się tylko na jakiś teoretycznych sugestiach jako że sędziowie i sam sąd działali na tamtą chwilę jak przykazano. Aż muszę sobie gdzieś wolnej chwili przeglądnąć czy nie było tam pisane coś ciekawego.

1 godzinę temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Sędzia Najwyższy (jest tylko jeden) dalej nie może być politykiem, ale zwiększamy atrakcyjność urzędu, między innymi za sprawą wynagrodzenia finansowego. Pozwalamy powołać rezydenta (nieobywatela) na Sędziego Najwyższego, aby poszerzyć grono osób spełniających wymagania. Politykom pozwalamy orzekać w sądzie w roli asesorów. Sędzia Najwyższy wyznacza składy orzekające, czyli określa jaki asesor (jacy asesorowie) orzekają w konkretnej sprawie. 

Zakładamy również że asesorów można by powołać również spoza obywateli federacji. Np. widzę to tak że można by się każdorazowo w razie potrzeby zwracać do kogoś... w zasadzie kogokolwiek spoza naszej sceny politycznej aby ten prowadził jedno postepowanie i ewentualnie żeby ludzi zachęcić do takiej jednorazowej robótki  można by ustanowić jakieś wynagrodzenie za przeprowadzenie sprawy. 

• Kocham to! 1

d163f8cdb3f91e7d14a03435118e2fd2.png.86fdf0557357fae59b90edaf1f1fd87c.png1141.png99527777916552134.png.36d8ca78e1684f2c1fe18307c76c620e.png

AFdeEspada@nordnet.fn

Opublikowano

W dniu 11.06.2025 o 23:49, Kamiljan de Harlin napisał:

Chciałbym Państwa uświadomić, że propozycja zniesienia wymogu apolityczności sędziów padła już w listopadzie 2024 roku. Zataczamy koło po miesiącach rozmyślań....

Być może, nie było mnie wtedy jeszcze w FN. Jednak na chwilę obecną nie sądzę, aby spotkało się to z oporem społecznym. Moim zdaniem jest to konieczne, żeby sądownictwo mogło w ogóle jakkolwiek efektywnie działać w naszym kraju.

Niestety wymóg apolityczności zabija potencjał aktywnościowy i chęci do działania. Skoro i tak w praktyce jest to fikcja, a jedynie zniechęca do zaangażowania, to trzeba go po prostu znieść. Nawet bez tego wymogu ogarnięcie Sądu Federalnego będzie wyzwaniem, więc nie ma sensu dodatkowo utrudniać sobie życia.

W dniu 12.06.2025 o 15:00, August de la Sparasan napisał:

A może powinniśmy zebrać te wszystkie opcje i przeprowadzić ankietę, żeby wiedzieć, na czym stoimy?

To jest dobry pomysł. Skoro pojawiają się wątpliwości natury moralnej co do zniesienia przymusu apolityczności w sądownictwie, niech w tej sprawie zadecyduje naród. W ten sposób nikt nie będzie mógł mieć później pretensji.

• Lubię to 1

(-) Maarik Vettari

Oczywiście taka ankieta (a właściwie ankiety) powinna zostać umieszczona w części forum dostępnej wyłącznie dla obywateli, z oczywistych względów. Na chwilę obecną mam koncept trzech pytań, trzech osobnych ankiet: "Czy jesteś za powołaniem urzędu asesora w formie przedstawionej przez Kamiljana Harlina w dniu 10 czerwca br.?", "Czy jesteś za zniesieniem wymogu apolityczności sędziów?" oraz "Czy Sędzia Najwyższy powinien pobierać wynagrodzenie?" (Opcje do wyboru byłyby oczywiście "tak" bądź "nie").

Czekam na uwagi i dalsze koncepcje pytań.

• Lubię to 1
    NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano

Pytania są klarowne, rzeczowe i dotyczą ważnych kwestii ustrojowych. Osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń, a sam pomysł przeprowadzenia ankiety w gronie wyłącznie obywateli uważam za rzecz oczywistą.

(-) Maarik Vettari

Opublikowano

W dniu 14.06.2025 o 14:45, August de la Sparasan napisał:

Oczywiście taka ankieta (a właściwie ankiety) powinna zostać umieszczona w części forum dostępnej wyłącznie dla obywateli,

Mamy dedykowany system do robienia ankiet i głosowań z takimi funkcjami, więc się dobrze składa.

W sumie, to czemu nie zrobić z tego pełnoprawnego referendum z kampanią referendalną?

• Lubię to 2

101005704499822879.png

Opublikowano

15 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał:

W sumie, to czemu nie zrobić z tego pełnoprawnego referendum z kampanią referendalną?

Pomysł zdecydowanie trafiony. Temat jest poważny, więc referendum jak najbardziej na miejscu. Może przy okazji kampania zachęci do większej aktywności.

• Kocham to! 2

(-) Maarik Vettari

Popieram koncept, referendum będzie bardziej wiążące, istotniejsze, kampania wokół nabije nam trochę postów. Choć oczywiście trzeba zorganizować to prawnie.

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano

To ja bym proponował już z kolei realizację tego referendum gdyż od dłuższego czasu nie pojawiło się więcej propozycji zmian jakie miałyby zostać wprowadzone. 

AFdeEspada@nordnet.fn

Opublikowano

W dniu 14.06.2025 o 14:45, August de la Sparasan napisał:

"Czy jesteś za powołaniem urzędu asesora w formie przedstawionej przez Kamiljana Harlina w dniu 10 czerwca br.?", "Czy jesteś za zniesieniem wymogu apolityczności sędziów?" oraz "Czy Sędzia Najwyższy powinien pobierać wynagrodzenie?" (Opcje do wyboru byłyby oczywiście "tak" bądź "nie").

1. Bez zmian
    2. Bez zmian
    3. Czy jesteś za ustanowieniem wynagrodzenia dla Sędziego Najwyższego?
    4. Czy jesteś za zniesieniem wymogu posiadania obywatelstwa przez Sędziów?
    5. Czy jesteś za tym, aby pełnienie urzędu asesora nie wymagało obywatelstwa nordackiego?

Jeśli ktoś ma coś jeszcze do dodawania, to zapraszam. Osoby posiadające inicjatywę ustawodawczą mogą wnioskować o przeprowadzenie referendum, więc w sumie wystarczy nam wniosek jednego Kongresmena? Ale mimo to proponuję podjąć uchwałę.

Art. 1.

Kongres II Federacji Nordackiej zleca Federalnej Komisji Wyborczej rozpisanie referendum ogólnokrajowego.

Art. 2.

W referendum padnie pięć pytań, na które z osobna obywatel będzie mógł odpowiedzieć TAK albo NIE, albo zrezygnować z odpowiedzi. 

Art. 3. 

Pytania referendalne będą następujące:

1. Czy jesteś za powołaniem urzędu asesora w formie przedstawionej przez Kamiljana Harlina w dniu 10 czerwca br.?
    2. Czy jesteś za zniesieniem wymogu apolityczności sędziów?
    3. Czy jesteś za ustanowieniem wynagrodzenia dla Sędziego Najwyższego?
    4. Czy jesteś za zniesieniem wymogu posiadania obywatelstwa przez Sędziów?
    5. Czy jesteś za tym, aby pełnienie urzędu asesora nie wymagało obywatelstwa nordackiego?

Art. 4.

Kongres znowelizuje prawo nordackie w taki sposób, aby zrealizować wolę Suwerena wyrażoną w wynikach referendum.

• Lubię to 2

101005704499822879.png

• 2 tygodnie później...
    Opublikowano

Otwieram głosowanie nad przyjęciem uchwały. Zakończy się 28 czerwca o godzinie 21:26 albo po oddaniu głosu przez wszystkich uprawnionych.

DW: @August de la Sparasan

Karta do głosowania

Uchwała Kongresu o rozpisaniu referendum ws. reformy sądowniczej

August de la Sparasan: 

Kamiljan de Harlin: ZA

• Lubię to 1

101005704499822879.png

Cytat

Karta do głosowania

Uchwała Kongresu o rozpisaniu referendum ws. reformy sądowniczej

August de la Sparasan: ZA

Kamiljan de Harlin: ZA

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano

Głosowanie zakończyło się w związku z oddaniem głosu przez wszystkich uprawnionych. Kongres podjął uchwałę przez aklamację. 

Wpisałem ją jako Spiker do Dziennika Prawnego.

Zapraszam do dalszej dyskusji, jeśli nawinie się jakiś temat.  

• Lubię to 1

101005704499822879.png