• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Wow 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Q&A z Andrzejem Ordyńskim (NPR)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Szanowni Obywatele i Mieszkańcy Federacji Nordackiej,

Podjąłem decyzję o wzięciu udziału w wyborach do Kongresu. Startuję z listy Nordackiej Partii Regionów, na której zajmuję pierwszą pozycję. 

Moje poglądy polityczne są dobrze znane. Jestem zwolennikiem pannordatyzmu. Opowiadam się za Nordatą zintegrowaną i różnorodną. Federacja powinna być państwem niezależnym i samodzielnym geopolitycznie. Mamy wystarczający potencjał, by stać się jednym z biegunów multipolarnego mikroświata. W polityce wewnętrznej opowiadam się za samorządnością i konsensualnym sposobem podejmowania decyzji. Tworzymy jeden naród polityczny, ale składający się z wielu narodowości. Powinniśmy stanowić monolit w polityce zagranicznej, ale równocześnie barwną mozaikę regionów i kultur w polityce wewnętrznej. 

Zapraszam wszystkich Obywateli i Mieszkańców do zadawania mi pytań. Postaram się odpowiedzieć na wszystkie.

• Lubię to 3
    • Kocham to! 2
    • Wow 1

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Dlaczego startujesz z listy akurat Nordackiej Partii Regionów? Można było startować również z listy Kalkilistycznej Partii Federacji lub niezrzeszonych. Z czego wynika ta decyzja?

Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny .

Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem.

101005704499822879.png

Opublikowano

Teraz, Kamiljan de Harlin napisał:

Dlaczego startujesz z listy akurat Nordackiej Partii Regionów? Można było startować również z listy Kalkilistycznej Partii Federacji lub niezrzeszonych. Z czego wynika ta decyzja?

Cóż, nie jestem kalkilistą. Nie jestem w regularnych, bliskich kontaktach z Waksmanem. Szanuję jego wkład w budowę i rozwój Federacji, ale uważam, że efeńska scena polityczna potrzebuje urozmaicenia, a nie odbudowywania duopolu konserwy vs partia Waksmana. 

Nordacka Partia Regionów jest nową siłą. Różnimy się w różnych kwestiach, ale jesteśmy ze sobą w stałym kontakcie. Na podstawie naszych rozmów doszedłem do wniosku, że nasze wizje nie są identyczne, ale są kompatybilne. Chcemy integracji i współpracy, ale z zachowaniem regionalnym tożsamości, a więc nie w formule melting pot. Widzimy FN jako ambitne państwo, które stać na niezależną politykę. I to są kwestie zasadnicze.

A dlaczego nie stworzyłem swojego komitetu wyborczego wyborców? Nie widzę w tym sensu. Chcę rzeczywiście włączyć się do efeńskiej polityki i wziąć odpowiedzialność za losy państwa.  Może przyjęcie roli Korwina i krytykowanie bandy trojga byłoby wygodną pozycją... Stwierdziłem jednak, że konstruktywna działalność i dołożenie od siebie cegiełki do wspólnego gmachu będzie bardziej wartościowe. 

13 minut temu, Burek napisał:

Gn9kg-TWMAAYH9B.jpg.03722a5140aa1cdc3081260ded5a9ef4.jpg

8.

• Lubię to 1

Opublikowano

Cytat

Mamy wystarczający potencjał, by stać się jednym z biegunów multipolarnego mikroświata. 

Świetnie ujęte, liczę w wolnej chwili na geopolityczną analizę tej kwestii. 😀

(-) Maarik Vettari

Opublikowano

W dniu 14.04.2025 o 22:23, Markus Wettin napisał:

Świetnie ujęte, liczę w wolnej chwili na geopolityczną analizę tej kwestii. 😀

Sytuacja międzynarodowa w mikroświecie jest bardzo dynamiczna. W dłuższej perspektywie czasowej Księstwo Sarmacji jest zdecydowanym liderem aktywności, natomiast reszta symbolicznego "podium" (tudzież Wielkiej Trójki) jest zmienna. Jednak Sarmacja, mimo aktywnościowej dominacji, nie jest nawet "pierwszym między równymi". Scena międzynarodowa jest niezorganizowana i nieco chaotyczna. Nieliczne aktywne mikronacje muszą koncentrować środki na utrzymaniu potencjału wewnętrznego, przez co na politykę zagraniczną nie zostaje dużo siły.

Uważam, że Federacja Nordacka, jeśli odpowiednio wykorzystamy nasz potencjał, może zająć stabilną pozycję w Wielkiej Trójce. Od 2020 roku żadne państwo nordackie nie znajdowało się na podium pod względem aktywności - wówczas Bialenia zajęła 2. miejsce, ustępując jedynie Sarmacji. Może i liczba postów nie jest najważniejsza, ale w dłuższej perspektywie czasowej jest znamienna. Dzięki kooperacji Muratyki, Imperium Kiriańskiego i Imperium Nandyjskiego możemy odgrywać ważną rolę w mikroświecie, której żadna z części składowych nie odgrywałaby w pojedynkę.

Wierzę, że jeśli pokażemy, jak prężnie działamy, również inne narody nordackie zechcą do nas dołączyc. 

Edytowane przez Andrzej Ordyński
    • Kocham to! 1

Opublikowano

Mimo że oboje należymy do NPR, chciałbym zapytać, jakie Twoim zdaniem powinny być priorytety zmian w Federacji? Co uważasz za najważniejsze i jakie działania należy podjąć?

(-) Maarik Vettari

Opublikowano

Chcę zlikwidować dla młodzieży alkohol, papierosy i narkotyki. Chcę otworzyć zakłady pracy. Chcę wybudować drogi, żeby w Achkovie nie było wypadków. Chcę, żeby tiry jeździły poza miastem, bo niszczą drogi. Chcę usprawnić kolej. Chcę i wiem, jak zlikwidować przemyt z ZKRR i Magnifikatu. Chcę usprawnić naukę, żeby w szkołach nie było bandytyzmu i pijaństwa. Chcę żeby młodzież była jak młodzież. Jak zostanę kongresmenem, to całą policję i straż miejską wyprowadzę na ulice.

• Kocham to! 2

Opublikowano

W dniu 23.04.2025 o 22:24, Andrzej Ordyński napisał:

Chcę i wiem, jak zlikwidować przemyt z ZKRR i Magnifikatu.

Powiało sigmą... A co z przemytem z Socjalistycznego Królestwa Voxlandu?

Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny .

Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem.

101005704499822879.png

• 3 miesiące temu...
    Opublikowano

Tym razem mam "niebiorące" miejsce na liście wyborczej, ale jakby ktoś miał ochotę zadać mi jakieś pytanie, to zapraszam.

Startuję z miejsca nr 3 na liście nr 1 - komitet Inna Nordata, wspólnie z kolegami Zamyckim i Spasaranem. 

Opublikowano

1. Jak żyć, panie Kandydacie?

2. Czemu nazwa Inna Nordata? Chodzi o podbijanie nowych lądów?

3. Kto jest gorszy - brunatny premier Kirianóo czy Wielki Brat Harlin?

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

Użytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

7 godzin temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

1. Jak żyć, panie Kandydacie?

2. Czemu nazwa Inna Nordata? Chodzi o podbijanie nowych lądów?

3. Kto jest gorszy - brunatny premier Kirianóo czy Wielki Brat Harlin?

1. W każdej trudnej sytuacji należy zadać sobie pytanie, jak w tym przypadku postąpiłaby Caryca, a następnie uczynić to, co zrobiłaby ona. 

2. Nie. Dążymy do zmian oraz dopuszczenia nowych ludzi do władzy. Uważamy, że państwo nie powinno być nieustannie rządzone przez ten sam zielony stolik. Nie jesteśmy partią rewolucyjną, nie dążymy do radykalnych przemian systemowych, ponieważ sytuacja ich nie wymaga. Chcemy jedynie pokazać inne oblicze Nordaty, otworzyć nasze państwo dla innych ludzi, a tym samym poszerzyć pole działalności Federacji. Jesteśmy antytezą, która zawiera w sobie tezę, a nie prostą negacją. 

3. Harlin bardzo ładnie przemawia, na emeryturze mógłby objąć jakieś rotryjskie probostwo. Mówię to nieironicznie, Harlin to jedna z niewielu osób, które rozumieją pannordatyzm na jakimś głębszym poziomie i potrafią to wyrazić. Ma on jakąś wizję Federacji wybiegającą poza najbliższe rozgrywki polityczne, co trzeba pochwalić. Niestety, walka z łagodną erotyką na discordziku, obrona 17-latków przed demoralizacją, próby zakazywania alkoholu na zjaździku i pouczanie współobywateli z pozycji rzekomej moralnej wyższości to zachowania, które również zbliżają Harlina do rotryjskiego proboszcza, a niekoniecznie przystoją liderowi kontynentu awangardy i wolności słowa. Liczę na opamiętanie. 

Z kolei premier Kirianóo to solidny technokrata. Może gnojojad i cynik okrutny, ale niewykazujący totalitarnych skłonności. Kontynuacja rządów premiera Kirianóo grozi nudą na scenie politycznej, ale raczej nie doprowadzi do 1984.

Absolutnie nie chcę rozstrzygać kwestii ewentualnej przyszłej koalicji, ale ja osobiście uważam, że premier Kirianóo jest mniej niebezpieczny. Z człowiekiem o mentalności mafiozy da się dogadać w oparciu o wspólne interesy,  co niekoniecznie jest możliwe w przypadku człowieka o mentalności purytańskiego pastora. 

• Lubię to 1
    • Nie lubię tego! 1
    • Haha 1

Opublikowano

• NIO: 2709210001

• NIO: 2709210001
    W dniu 14.04.2025 o 21:40, Andrzej Ordyński napisał:

a nie odbudowywania duopolu konserwy vs partia Waksmana. 

Skąd takie stwierdzenie? PKiM to nie tylko Waksman, to także wybitnie ważne persony, które wnosiły przez lata wkład w Nordatę, nie tylko tą za II Federacji, ale nawet tą za Unii Trzech Narodów. Nie uważa Pan, że nazwanie takiej formacji "partią Waksmana" jest troszeczkę przesadzone?

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano

1 minutę temu, Waksman napisał:

Skąd takie stwierdzenie? PKiM to nie tylko Waksman, to także wybitnie ważne persony, które wnosiły przez lata wkład w Nordatę, nie tylko tą za II Federacji, ale nawet tą za Unii Trzech Narodów. Nie uważa Pan, że nazwanie takiej formacji "partią Waksmana" jest troszeczkę przesadzone?

Zacytowałeś wypowiedź z kwietnia, więc o istnieniu PKiM wtedy wiedzieć nie mogłem. 

No niemniej jest faktem, że jak już jakimś cudem udawało się zrobić małą wyrwę w rządach KK, to zawsze wiązało się to ze środowiskami "waksmanowskimi" - Koalicją dla Federacji lub Kalkilistyczną Partią Federacji. 

A w PKiM poza Tobą jest chyba tylko Harlin. Biedna Ewe została oszukana, bo okazaliście się większymi kurwami od innych. 😭

• Nie lubię tego! 1
    • Smuteczek 2

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

•   Zaimki: nijakie

Czy zostaną rozliczone zbrodnie harlinistycznego reżimu? Czy osoby represjonowane (Burek, Ewe Novak, Bolesław Kirianóo) dostaną reparacje?

• Nie lubię tego! 1
    • Kocham to! 1

Opublikowano

12 minut temu, Burek napisał:

Czy zostaną rozliczone zbrodnie harlinistycznego reżimu? Czy osoby represjonowane (Burek, Ewe Novak, Bolesław Kirianóo) dostaną reparacje?

Tak. Powołany do życia Komisję Ścigania Harlinowskich Zbrodni Przeciwko Narodowi Nordackiemu. 

W ramach reparacji:

- Burek zostanie administratorem forum i discorda,

- Ewe Nowak uzyska dożywotni mandat w Kongresie,

- Bolesław Kirianóo uzyska odpuszczenie grzechów, których dopuścił się w okresie premierostwa.

• Lubię to 2
    • Kocham to! 1

Opublikowano

Drodzy Obywatele Nordaty!

Powoli dobiegająca końca kampania wyborcza toczy się pod znakiem konfliktu pomiędzy konserwatystami i kalkilistami, a więc tymi siłami politycznymi, które od samego początku dominują na scenie politycznej Federacji. Z tym, że konserwatyści od początku występują pod swoim sztandarem, a kalkiliści raz po raz zmieniają barwy. Konflikt ten donikąd nie prowadzi. Konserwatyści niemal nieprzerwanie rządzą, a kalkiliści deptają im po piętach, od czasu do czasu zyskując jakąś namiastkę władzy, której nie są w stanie wykorzystać. Być może jest to sytuacja wygodna dla obu stron - konserwatyści nigdy nie przegrają, a kalkiliści nigdy nie będą musieli za nic odpowiadać. 

My proponujemy jednak Inną Nordatę - ruch polityczny, który będzie w stanie rządzić naprzemiennie z konserwatystami, konstytuując prawdziwie pluralistyczną scenę polityczną w Federacji. Inna Nordata to Nordata regionów, które są podstawą rozwoju Federacji. Inna Nordata to też nowi ludzie, którzy dotychczas byli w cieniu i nie wykorzystywali w pełni swojego potencjału. 

Nie wierzę w możliwość odzyskania energii pasjonarnej przez konserwatystów, bez kilkumiesięcznego okresu oderwania od pełni władzy. Tym bardziej nie wierzę, że projekt Harlina może znacząco odświeżyć scenę polityczną FN. Nie da się tworzyć innej Nordaty bez rotacji elit. Zmiana szyldów nie wystarczy. 

Zwracam się do wszystkich obywateli Federacji, niezależnie od tego, czy pochodzą z Kirioświata, Muratyki, Nan Di czy Winkulii. Niezależnie od tego, czy dotychczas głosowali na konserwatystów, regionalistów czy kalkilistów. Niezależnie od tego z jaką stroną sceny politycznej się identyfikują. Zagłosujcie na Inną Nordatę, dajcie szansę nowym ludziom i pozwólcie na spokojne przemiany. Stwórzmy Nordatę jeszcze potężniejszą, jeszcze bardziej różnorodną i jeszcze bardziej demokratyczną! 

• Kocham to! 1

Opublikowano

Szanowni Wyborcy!

Właśnie ogłoszono wyniki wyborów parlamentarnych. Jak to bywa w realiach naszej ordynacji wyborczej, wszyscy są jednocześnie zwycięzcami i przegranymi. Konserwatyści, reformatorzy i innonordaciarze uzyskali po jednym mandacie. Stworzenie rządu będzie wymagało zbudowania koalicji. 

Przede wszystkim chciałbym podziękować wszystkim wyborcom. Wysoka frekwencja to nasz wspólny sukces. W Federacji Nordackiej spotkało się niemal 20 zaangażowanych obywateli, to świetny wynik, który pokazuje, że mamy duży potencjał. 

Jestem szczególnie wdzięczny wyborcom innej Nordaty - komitetu łączącego bezpartyjnych skupionych wokół kol. Spasarana oraz polityków Nordackiej Partii Regionów. Czy nasz wynik jest sukcesem? Jeśli za punkt wyjścia weźmiemy  sumę wyników komitetu Spasarana (22,65%) i NPR (44,25%)  z poprzednich wyborów, można powiedzieć, że zanotowaliśmy duży spadek. Z drugiej strony, uzyskaliśmy największe poparcie ze wszystkim komitetów, pomimo faktu, że w czasie kampanii byliśmy trochę ignorowani. 

Rozmowy koalicyjne wkrótce się zaczną. Nie wiadomo, czy znajdziemy się w rządzie, czy przyjdzie nam tworzyć koalicję. Oba te zadania są trudne i odpowiedzialne oraz dają możliwość wpływania na kształt Federacji. Z pewnością czekają nas ciekawe miesiące.

Serdecznie gratuluję uzyskania mandatów koledze @Borys Zamycki, a także naszym rywalom @Bolesław Kirianóo von Hohenburgi @Waksman. Przed Panami Kongresmenami trudne zadania, ale jestem przekonany, że Wasze przymioty osobiste oraz doświadczenie pozwolą na poprowadzenie Federacji w pozytywnym kierunku. 

Bardzo dziękuję @August de la Sparasanza współpracę i decyzję o zawarciu koalicji z Nordacką Partią Regionów. Pokazaliśmy, że potrafimy współpracować ponad prowincjami, ponad przeszłymi różnicami. Bardzo chciałbym, żeby ta współpraca istniała nie tylko w okresie kampanijnym, ale i później. 

Niech żyje Federacja Nordacka! 

• Lubię to 3
    • Wow 1