Bolesław Kirianóo von Hohenburg 561 Opublikowano 8 Marca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 8 Marca Szia, Dasz Bór, Slava Jahwe! Właśnie skończyłem tworzyć artykuł zawierający listę wszystkich głów państw westlandzkiej wspólnoty prawnej (obecnie: Monarchii Kiryjskiej). Zajęło to znacznie dłużej, niż się spodziewałem, bo i grzebania po forach było dużo. Zachęcam oczywiście wszystkich do poprawiania błędów jak i dopisania dłuższego wstępu - obecny jest jednozdaniowy. Mam nadzieję że się nie pomyliłem przy przepisywaniu żadnej daty. Lista potencjalnie kontrowersyjnych wyborów, które musiałem dokonać: Dwa Cesarstwa Insulii - w starszym artykule pt. Władcy Insulii autorstwa kulegi @Joahim von Ribertrop okres Transnordaty jest pominięty, a panowanie Aleksandry Długoogoniastej jako III Cesarzowej przedstawione jako ciągłe. Na podstawie analizy materiałów źródłowych doszedłem do innych wniosków: Transnordata była taką samą zmianą ustrojową jak przekształcenie Zjednoczonego Państwa w Insulię i należy się mu osobna kategoria. Moja teza o I i II Cesarstwie Insulii przedzielonym krótkotrwałą Transnordatą znajduje również poparcie w pracach naszego wybitnego historyka, Augusta de la Sparasana. W moim zatem artykule panowanie Aleksandry jako III Cesarzowej Insulii trwa zaledwie dwa dni, od abdykacji Alfreda do Orędzia nad Orędziami, na mocy którego Transnordata powstała. Zakończenie panowania Aleksandry Długoogoniastej - w tym samym artykule o władcach Insulii pada stwierdzenie, że panowanie Aleksandry zakończyło się 14 lipca 2022, kiedy większość guwernancji (prowincji) przestało ją uznawać za Cesarzową. Dla pewności przyjąłem datę 16 lipca 2022, kiedy Rada Regencyjna uchwaliła rozporządzenie stwierdzające opróżnienie tronu cesarskiego. Harlin jako II Cesarz Transnordaty - po obaleniu Długoogoniastej Rada Regencyjna rozpisała elekcję cesarską, wygraną przez Harlina. Co ciekawe, w rozporządzeniu parę razy podkreślano, że chodzi o tron Transnordaty. Można więc założyć, że od 22 lipca (wybór Harlina) do 9 sierpnia (wejście w życie Aktu Nadkonstytucyjnego, oficjalnie zmieniającego nazwę państwa na Cesarstwo Insulii) mieliśmy drugiego władcę Transnordaty rządzącego po Radzie Regencyjnej, którą trzeba by w takim razie przenieść z II Insulii do Transnordaty, między I a II Cesarzem. Czemu tego nie zrobiłem? Nie wiem, dziwnie się czuję z tym pomysłem. Plus rozporządzenie Rady wzmiankuje o, parafrazując, Transnordacie zwanej też Insulią, podczas gdy ta druga nazwa nie występowała pod rządami Aleksandry. Z tego rodzi się druga teoria, jakoby to rozporządzenie symbolicznie restaurowało Insulię pod rządami tronu wciąż transnordackiego. Możemy zrobić małą debatę, jeśli rabini wypowiedzą się, iż za bardzo naciągam, damy drugiego Cesarza Transnordaty. Harlin jako IV i V Cesarz Insulii - w realu kiedy mamy do czynienia z drugim panowaniem władcy, numerek się nie zmienia. Jednak to mikro i ponowne panowania zdarzają się dosyć często, a zawsze warto mieć numerek jak najwyższy. Dodatkowo sam zainteresowany przez jakiś czas podpisywał się jako "IV i V Cesarz Insulii", więc dodatkowy argument. Harlin jako I Sekretarz Partii Socjalkapitalistycznej - coś się te kontrowersje trzymają Harlina. Konstytucja Państwa Westland przyznała ostatniemu Cesarzowi Insulii funkcję tymczasowego Sekretarza PSk do czasu wyborów. Brzmi jak forma jednoosobowej Rady Regencyjnej, zaznaczanej przeze mnie bez numerka. Mimo, że z początku sam Harlin określał się tymczasowym Sekretarzem, po przeprowadzonej elekcji ogłosił Augusta de la Sparasana drugim tego tytułu. Wobec tego postanowiłem uznać Ex-Cesarza za I Sekretarza, niech już ma. Data przejścia od Sekretarza do Imperatora - 31 października 2024 Prezydium Partii uchwaliło Konstytucję Monarchii Kiryjskiej, która powoływała mnie na urząd Imperatora Kiriów, jednak ja sam zrzekłem się dotychczasowej funkcji III Sekretarza i rozwiązałem parlament dopiero 3 listopada tego roku. W Konstytucji nie było napisane wprost, że likwiduje się urząd Sekretarza, więc teoretycznie przez 3 dni byłem i Sekretarzem, i Imperatorem. Nie jestem pewien co z tym zrobić, więc dałem dwie daty rozpoczęcia panowania. 2 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych i Premier II Federacji Nordackiej "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joahim von Ribertrop 41 Opublikowano 9 Marca NIO: 1412210018 NIO: 1412210018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 13 godzin temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Właśnie skończyłem tworzyć artykuł zawierający listę wszystkich głów państw westlandzkiej wspólnoty prawnej (obecnie: Monarchii Kiryjskiej). TBH Tak sobie myślę, czy w zasadzie artykuł o władcach Westlandu... Nie powinien być artykułem o władcach Westlandu. Wyrzucić z niego władze ogólnoinsulijskie i skupić się stricte na reżymach westlandzkich od czasów najdawniejszych (@August de la Sparasan i Novak) po czasy bliższe (I sekretarze i Imperatorowie Kiryjscy). 13 godzin temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Dwa Cesarstwa Insulii - w starszym artykule pt. Władcy Insulii autorstwa kulegi @Joahim von Ribertrop okres Transnordaty jest pominięty, a panowanie Aleksandry Długoogoniastej jako III Cesarzowej przedstawione jako ciągłe. No bo mam wrażenie, że tak je wszyscy zawsze postrzegaliśmy. Widzenie tego jako dwóch osobnych państw to mam wrażenie jakieś novum. Brakuje mi tu jakichś realowych analogii do sytuacji insulijsko-transnordackiej. Jedyne o czym mogę pomyśleć to sytuacja Jaruzelskiego, którego w 1989 roku wybrano na Prezydenta PRL ale w 1990 ustępował już ze stanowiska Prezydenta III RP. 14 godzin temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Zakończenie panowania Aleksandry Długoogoniastej - w tym samym artykule o władcach Insulii pada stwierdzenie, że panowanie Aleksandry zakończyło się 14 lipca 2022, kiedy większość guwernancji (prowincji) przestało ją uznawać za Cesarzową. Dla pewności przyjąłem datę 16 lipca 2022, kiedy Rada Regencyjna uchwaliła rozporządzenie stwierdzające opróżnienie tronu cesarskiego. Z drugiej strony to samo rozporządzenie mówi że "Wszelkie akty wydane przez Cesarzową Aleksandrę I po godzinie 22:00 dnia 14 lipca 2022 roku uznaje się za niewiążące i niemające mocy prawnej.", co wskazuje na to, że Rada uznawała, że najdalej o 22:00 14 lipca 2022 roku rządy Aleksandry I dobiegły końca. Mimo wszystko trzymałbym się więc daty tradycyjnej (14 lipca). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 561 Opublikowano 9 Marca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 1 godzinę temu, Joahim von Ribertrop napisał: TBH Tak sobie myślę, czy w zasadzie artykuł o władcach Westlandu... Nie powinien być artykułem o władcach Westlandu. Wyrzucić z niego władze ogólnoinsulijskie i skupić się stricte na reżymach westlandzkich od czasów najdawniejszych (@August de la Sparasan i Novak) po czasy bliższe (I sekretarze i Imperatorowie Kiryjscy). Idea była taka, żeby przedstawić wszystkie głowy wspólnoty państwowej, która obecnie istnieje jako Monarchia Kiryjska. Nazwa Władcy Westlandu nieco niefortunna, ale ciężko tu wymyślić coś co jest pierwiastkiem wspólnym tych wszystkich form ustrojowych. Może po prostu dam Władcy Monarchii Kiryjskiej i jakiś fikuśny wstęp... 2 godziny temu, Joahim von Ribertrop napisał: No bo mam wrażenie, że tak je wszyscy zawsze postrzegaliśmy. Widzenie tego jako dwóch osobnych państw to mam wrażenie jakieś novum. Brakuje mi tu jakichś realowych analogii do sytuacji insulijsko-transnordackiej. Jedyne o czym mogę pomyśleć to sytuacja Jaruzelskiego, którego w 1989 roku wybrano na Prezydenta PRL ale w 1990 ustępował już ze stanowiska Prezydenta III RP. W artykule o Insulii już od jakiegoś czasu istnieje rozdział o II Cesarstwie Insulii. Jakby nie patrzeć, Aleksandra zaorała prawie całe prawo i przeprowadziła najbardziej radykalną "reformę" w historii, całkowicie zrywając z insulizmem na parę miesięcy, więc nie widzę tu ciągłości Cesarstwa. 2 godziny temu, Joahim von Ribertrop napisał: Z drugiej strony to samo rozporządzenie mówi że "Wszelkie akty wydane przez Cesarzową Aleksandrę I po godzinie 22:00 dnia 14 lipca 2022 roku uznaje się za niewiążące i niemające mocy prawnej.", co wskazuje na to, że Rada uznawała, że najdalej o 22:00 14 lipca 2022 roku rządy Aleksandry I dobiegły końca. Mimo wszystko trzymałbym się więc daty tradycyjnej (14 lipca). Prawda, data końca rządów to zdecydowanie 14 lipca, natomiast nie jestem pewien czy samego panowania też. Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych i Premier II Federacji Nordackiej "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewe Novak 15 Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/zpviw.ct8.pl/srw/wladza.html Tutaj jest lista władców SRW z 2020 roku. Po 4 maja mój ojciec był Prezydentem SRW aż do bodajże ponownego zjednoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewe Novak 15 Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca Poza tym ten artykuł uwzględnia tylko i wyłącznie władze państw federalnych a nie władz prowincjonalnych, Westland był bardzo często podzielony na państwa konfederacyjne w samym Westlandzie a sam Westland często miał kolegialną (!) głowę państwa w poprzednich latach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 561 Opublikowano 9 Marca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 3 minuty temu, Ewe Novak napisał: Poza tym ten artykuł uwzględnia tylko i wyłącznie władze państw federalnych a nie władz prowincjonalnych, Westland był bardzo często podzielony na państwa konfederacyjne w samym Westlandzie a sam Westland często miał kolegialną (!) głowę państwa w poprzednich latach. Tak, bo celem artykułu jest zebranie wszystkich głów państwa, które obecnie jest Monarchią Kiryjską, a w przeszłości było Państwem Westland, Insulią albo Transnordatą. Dlatego sięgamy w przeszłość tylko do początku 2021, bo wcześniej nie ma ciągłości prawnej. Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych i Premier II Federacji Nordackiej "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewe Novak 15 Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca (edytowane) Musisz zmienić tytuł artykułu, bo po prostu wprowadza w błąd, jest fałszywy. Westland był częścią Insulii, tak samo jak Voxland, generalnie to było federacyjne państwo Voxlandu i Westlandu od zawsze, a nie tylko Westland. Edytowane 9 Marca przez Ewe Novak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewe Novak 15 Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca (edytowane) Proponuje po prostu tytuł "Władcy ZP, Insulii i Monarchii Kiryjskiej" bo to są historyczne lub aktualne nazwy, Westland jest historyczną nazwą krainy geograficznej lub państwa, które było również czasami CZĘŚCIĄ Insulii. Edytowane 9 Marca przez Ewe Novak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 561 Opublikowano 9 Marca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 5 minut temu, Ewe Novak napisał: Musisz zmienić tytuł artykułu, bo po prostu wprowadza w błąd, jest fałszywy. Westland był częścią Insulii, tak samo jak Voxland, generalnie to było federacyjne państwo Voxlandu i Westlandu od zawsze, a nie tylko Westland. Czekam na propozycję. Władcy wspólnoty państwowej insulizmu...? Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych i Premier II Federacji Nordackiej "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewe Novak 15 Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca Wyżej napisałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 384 Opublikowano Środa o 12:17 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano Środa o 12:17 W dniu 9.03.2025 o 18:42, Ewe Novak napisał: Władcy ZP, Insulii i Monarchii Kiryjskie Poczet władców Zjednoczonego Państwa, Insulii oraz Kirów 1 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 561 Opublikowano Środa o 21:01 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 21:01 Zmieniono tytuł artykułu. Wpisanie starego przekieruje do aktualnej nazwy: https://wiki.mikronacje.info/Poczet_władców_Zjednoczonego_Państwa,_Insulii_oraz_Monarchii_Kiryjskiej Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych i Premier II Federacji Nordackiej "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 384 Opublikowano Czwartek o 16:56 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano Czwartek o 16:56 19 godzin temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Zmieniono tytuł artykułu. Wpisanie starego przekieruje do aktualnej nazwy: https://wiki.mikronacje.info/Poczet_władców_Zjednoczonego_Państwa,_Insulii_oraz_Monarchii_Kiryjskiej Widzę, że micropedia padła. Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 561 Opublikowano Czwartek o 17:32 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 17:32 39 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał: Widzę, że micropedia padła. Najwyraźniej konflikt Franza Leopolda z botami eskalował do wojny atomowej. Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych i Premier II Federacji Nordackiej "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burek 10 Opublikowano Czwartek o 17:45 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 17:45 (edytowane) Może można pomyśleć o stworzeniu kiedyś własnego odpowiednika mirkopedii, tylko dla Nordaty? Edytowane Czwartek o 17:59 przez Burek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 384 Opublikowano Czwartek o 17:59 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano Czwartek o 17:59 13 minut temu, Burek napisał: Może można w pomyśleć o stworzeniu własnego kiedyś własnego odpowiednika mirkopedii, tylko dla Nordaty? Czym różniłby się od micropedii poza tematyką artykułów? Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burek 10 Opublikowano Czwartek o 18:01 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 18:01 (edytowane) Niezależnością od czynników zewnętrznych, i można się postarać o nie bycie totalnym przeruchanym ściekiem, wprowadzając jakąkolwiek kontrolę jakości. Edytowane Czwartek o 18:02 przez Burek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 383 Opublikowano Czwartek o 19:18 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:18 1 godzinę temu, Burek napisał: Może można pomyśleć o stworzeniu kiedyś własnego odpowiednika mirkopedii, tylko dla Nordaty? Ugółem postawienie takiej a'la Wikipedii dla II FN to jest jakieś 20 minut roboty. Jak władze państwowe zdecydują, to się podejmiemy *wink wink* @Premier @Minister Kaspar Venir Waksman-Dëter V Prezydent II Federacji Nordackiej były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Wettin 27 Opublikowano Czwartek o 19:52 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:52 Nordatopedia to rzeczywiście interesujący pomysł, jednak ten kontynent ma tak bogatą i zawiłą historię, że szczegółowe opisanie wszystkiego zajęłoby zapewne wiele miesięcy. Dodatkowo, należałoby unikać kopiowania tego, co już znajduje się na Micropedii, co sprawia, że w praktyce byłaby to bardzo ambitna i czasochłonna inicjatywa. Niemniej jednak, stworzenie czegoś na wzór kroniki byłoby naprawdę świetne. 1 (-) Markus Wettin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi