Benjamin Romanow 90 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Drodzy! Przesyłam plik źródłowy zawierający: flagę (flagę cywilną) i banderę (flagę państwową) II Federacji Nordackiej. Flaga przyjęła się zwyczajowo, bandera to propozycja. Propozycją jest tak samo logo, również zamieszczone w pliku (wymaga otwarcia programem graficznym, jest poza obszarem widocznym). Kustosz #100505667931998373 Do czego zmierzam? Nie ma przepisów regulujących symbole. Zapraszam do dyskusji na temat herby, godła, innych symboli itd. 1 Benjamin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Ziemiański 201 Opublikowano 14 Grudnia 2023 NIO: 1609230033 NIO: 1609230033 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Gratuluję świetnych zdolności graficznych. Kawaler Henryk Ziemiański herbu Ziemianin Vajs-Spiker Były Premier II Federacji Nordackiej Kongresman IV kadencji Lider frakcji ultranordacko-ojczyźnianej w Koalicji Konserwatywnej II Prezydent II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 347 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Dziękujemy pięknie za format svg ? Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 14 Grudnia 2023 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 To ja bym pomyślał wpierw nad symbolami dla naszej stolicy żeby @Waksman miał obrazek dla rangi obywatela dystryktu stołecznego. AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonid Repulijski 346 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Proponuję wykorzystać godło I Federacji Nordackiej na tle flagi II Federacji Nordackiej jako symbol Komarchii (stolicy). Godło wyglądało w taki sposób: Gwiazdek można się pozbyć, a tarczę zrobić w jednolitym kolorze i innym kształcie. Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej Klon należący do@Kamiljan de Harlin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 18 Grudnia 2023 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Tarcze i barwy bym zachował, ewentualnie dodał barwy z flagi ale zastanowiłbym się nad zmianą orła na coś bardziej minimalistycznego i prostszego. AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonid Repulijski 346 Opublikowano 17 Maja 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 (edytowane) Wracając do dyskuji i na kanwie debaty o zmianie Konstytucji: jaką dewizą kierować powinno się nasze państwo? Osobiście uważam, że powinniśmy podkreślić fakt, że udało nam się ponownie zjednoczyć w Nordacie. Pomimo upadku I Federacji Nordackiej, pomimo różnicy poglądów i pomimo wieszczenia nam rychłego upadku przez nieprzychylnie nastawione wobec nas społeczności. Działamy już dłużej niż Unia Trzech Narodów, a niedługo prześcigniemy w stabilności i trwałości I Federację Nordacką. Jesteśmy najbardziej udanym projektem integracyjnym Nordaty wszechczasów. Prawo jest u nas szanowane i nikt nie przeprowadza żadnych puczy ani przewrotów. Wyroki sądu są szanowane przez wszystkich. W przeciwieństwie do okresu UTN, kiedy miesiąc za miesiącem mieliśmy dwa nielegalne przewroty albo do I FN, kiedy niektórzy wycierali sobie dolną część kręgosłupa orzeczeniami sądu. Miejmy też na uwadze fakt, że spotkała nas niesłuszna krytyka na arenie międzynarodowej za rzeczy, co do których nikt nie powinien mieć problemu, np. za zrzeczenie się władzy nad swoim terytorium i zarezerwowaniem tych pikseli dla nowych mikronacji. Dotknęła nas niesprawiedliwość dziejowa, gdzie jesteśmy demonizowani przez pewne grupy interesów z powodu nieprawdziwych zarzutów. Posiłkując się pomocą ChatGPT, mogę zaproponować 10 propozycji dewizy: "In Unitate Fortitudo" (W jedności siła) "Adversa Superamus" (Pokonujemy przeciwności) "Integritas et Justitia" (Integralność i sprawiedliwość) "Fides in Concordia" (Wierność w zgodzie) "Uniti Contra Iniquitatem" (Zjednoczeni przeciwko niesprawiedliwości) "Pro Pace et Aequitate" (Dla pokoju i równości) "Spes in Fraternitate" (Nadzieja w braterstwie) "Concordia Renovata" (Odnowiona zgoda) "Libertas et Soliditas" (Wolność i solidarność) "Unitas Vindicat Injustitiam" (Jedność wynagradza niesprawiedliwość) Moi faworyci to sentencje nr 5, 7 i 8. Najlepiej moim zdaniem oddają duch naszego państwa, który krótko podsumowałem tym postem. Edytowane 17 Maja 2024 przez Leonid Repulijski Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej Klon należący do@Kamiljan de Harlin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Oliwier Dymarski Opublikowano 17 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Głosuję zdecydowanie nad 9 i 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonid Repulijski 346 Opublikowano 17 Maja 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Podaję przykładowe brzmienie przepisu określającego symbole państwowe w znowelizowanej Konstytucji: Art. X. 1. Symbolami państwowymi II Federacji Nordackiej są: herb, godło, flaga, dewiza i hymn. 2. Flagą II Federacji Nordackiej jest 7 poziomych pasów równej długości i szerokości, z których 3 górne to odcienie koloru niebieskiego, pas środkowy jest biały, a 3 dolne pasy to odcienie koloru czerwonego. Pasy bliższe środkowi flagi są jaśniejsze od pasów dalszych środka. 3. Godłem II Federacji Nordackiej jest biały orzeł spoglądający w lewo. 4. Herb II Federacji Nordackiej składa się z godła wprawionego w tarczę, której tłem jest flaga państwowa. Nad orłem znajduje się emblemat złożony z gwiazd, których liczba zgodna jest z liczbą prowincji i wspólnot autonomicznych tworzących w danym momencie federację. 5. Dewizą II Federacji Nordackiej jest ?xxx? (yyy). 6. Hymnem II Federacji Nordackiej jest zzz. 7. Symbole państwowe podlegają szczególnej ochronie prawnej. Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej Klon należący do@Kamiljan de Harlin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Ziemiański 201 Opublikowano 17 Maja 2024 NIO: 1609230033 NIO: 1609230033 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Ja jestem za dewizą nr 3. Kawaler Henryk Ziemiański herbu Ziemianin Vajs-Spiker Były Premier II Federacji Nordackiej Kongresman IV kadencji Lider frakcji ultranordacko-ojczyźnianej w Koalicji Konserwatywnej II Prezydent II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 510 Opublikowano 17 Maja 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Optuję za piątką. Bolesław Kirianóo von Hohenburg Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych i Premier II Federacji Nordackiej "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Oliwier Dymarski Opublikowano 17 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 3 minuty temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Optuję za piątką. Bycie przeciw czemuś nigdy nie popłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 510 Opublikowano 17 Maja 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Teraz, Oliwier Dymarski napisał: Bycie przeciw czemuś nigdy nie popłaca. Nie, nigdy. Lepiej taplać się w banalnych hasełkach fajnonordackich. Bolesław Kirianóo von Hohenburg Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych i Premier II Federacji Nordackiej "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 18 Maja 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Dewiza to świetny sposób na podkreślenie właśnie tego o czym wspomina Pan Premier. Przebijamy wszystkie dotychczasowe nordackie projekty zjednoczeniowe tak bardzo, że nie wiem, czy da się to sobie w ogóle wyobrazić. Przebijamy UTN, przebijamy I FN, przebijamy Bastion (nawet jeśli nie jest to projekt zjednoczeniowy, to nie omieszkam tego podkreślić). Należy nam się dewiza zgodna ze stanem faktycznym, dlatego ja swój głos oddaję na dewizę nr 7. Trzy kraje Nordaty przy powstaniu II Federacji zjednoczyły się w braterstwie, i tak to braterstwo trwa do dziś. Po drodze dołączyły do nas inne narody, i również trwają do dzisiaj. Nawet pomimo sporów politycznych potrafimy trwać zjednoczeni i spójni w tym, że potrzebna jest nam integracja, a nie życie w pojedynkę - i to jest piękne. 23 godziny temu, Leonid Repulijski napisał: Podaję przykładowe brzmienie przepisu określającego symbole państwowe w znowelizowanej Konstytucji: Art. X. 1. Symbolami państwowymi II Federacji Nordackiej są: herb, godło, flaga, dewiza i hymn. 2. Flagą II Federacji Nordackiej jest 7 poziomych pasów równej długości i szerokości, z których 3 górne to odcienie koloru niebieskiego, pas środkowy jest biały, a 3 dolne pasy to odcienie koloru czerwonego. Pasy bliższe środkowi flagi są jaśniejsze od pasów dalszych środka. 3. Godłem II Federacji Nordackiej jest biały orzeł spoglądający w lewo. 4. Herb II Federacji Nordackiej składa się z godła wprawionego w tarczę, której tłem jest flaga państwowa. Nad orłem znajduje się emblemat złożony z gwiazd, których liczba zgodna jest z liczbą prowincji i wspólnot autonomicznych tworzących w danym momencie federację. 5. Dewizą II Federacji Nordackiej jest ?xxx? (yyy). 6. Hymnem II Federacji Nordackiej jest zzz. 7. Symbole państwowe podlegają szczególnej ochronie prawnej. Co do herbu - proponuję wykreślić fragment mówiący o tym, że ile prowincji i wspólnot, tyle gwiazd. Wiem, że nie przyjmujemy tych państw czy wspólnot co najmniej 4 co miesiąc, ale wiem z autopsji, że ten zapis tylko utrudni życie. Rozumiem zamysł, ale lepiej odpuśćmy. Jak nie chcemy, żeby orzeł miał taki "pusty łeb", to trzeba pomyśleć nad alternatywą. Może jakaś kropka czy coś? ? Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 347 Opublikowano 19 Maja 2024 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 20 hodin temu', Waksman povede'l: Dewiza to świetny sposób na podkreślenie właśnie tego o czym wspomina Pan Premier. Przebijamy wszystkie dotychczasowe nordackie projekty zjednoczeniowe tak bardzo, że nie wiem, czy da się to sobie w ogóle wyobrazić. Przebijamy UTN, przebijamy I FN, przebijamy Bastion (nawet jeśli nie jest to projekt zjednoczeniowy, to nie omieszkam tego podkreślić). Należy nam się dewiza zgodna ze stanem faktycznym, dlatego ja swój głos oddaję na dewizę nr 7. Trzy kraje Nordaty przy powstaniu II Federacji zjednoczyły się w braterstwie, i tak to braterstwo trwa do dziś. Po drodze dołączyły do nas inne narody, i również trwają do dzisiaj. Nawet pomimo sporów politycznych potrafimy trwać zjednoczeni i spójni w tym, że potrzebna jest nam integracja, a nie życie w pojedynkę - i to jest piękne. Co do herbu - proponuję wykreślić fragment mówiący o tym, że ile prowincji i wspólnot, tyle gwiazd. Wiem, że nie przyjmujemy tych państw czy wspólnot co najmniej 4 co miesiąc, ale wiem z autopsji, że ten zapis tylko utrudni życie. Rozumiem zamysł, ale lepiej odpuśćmy. Jak nie chcemy, żeby orzeł miał taki "pusty łeb", to trzeba pomyśleć nad alternatywą. Może jakaś kropka czy coś? ? Też kiedyś byłom przeciwko aktualizowaniu symboli narodowych za każdym razem, gdy zmieni się liczba regionów. Ale dostrzegam ten wysiłek jako warty zachodu. Może to i dołoży nam pracy, ale każdy region czuje się wtedy wyróżniony jako indywidualny podmiot, a nie jak część bezkształtnej masy. Możemy też wymyślać ciekawe wzory z określonej liczby gwiazdek // tak jak w przypadku flagi USA. Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 347 Opublikowano 19 Maja 2024 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 A tak w ogóle, to zapraszam do właśnie rozpoczętego głosowania nad wyborem dewizy - https://nordata.pl/poll/87 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 347 Opublikowano 22 Maja 2024 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 A więc mamy wyniki ankiety: Na podmium znalazły się wszystkie i wyłącznie te dewizy, które wspominały o sprawiedliwości. Zapraszam na dogrywkę! https://nordata.pl/poll/88 1 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonid Repulijski 346 Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2024 Może zastanowimy się nad hymnem? Macie jakieś propozycje tekstu lub melodii? @Obywatel Federacji Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej Klon należący do@Kamiljan de Harlin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 510 Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2024 Jeśli nie przeszkadzają nam wartkie, nieco propagandowe (w dobrym znaczeniu rzecz jasna) utwory to mam propozycję. Chłop nawet o Federacji śpiewa... Bolesław Kirianóo von Hohenburg Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych i Premier II Federacji Nordackiej "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Ziemiański 201 Opublikowano 10 Czerwca 2024 NIO: 1609230033 NIO: 1609230033 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2024 Dobra nuta jak na hymn. Kawaler Henryk Ziemiański herbu Ziemianin Vajs-Spiker Były Premier II Federacji Nordackiej Kongresman IV kadencji Lider frakcji ultranordacko-ojczyźnianej w Koalicji Konserwatywnej II Prezydent II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Jankowski 195 Opublikowano 10 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2024 Wydaje mi się, że szukając hymnu powinniśmy się przede wszystkim skupić na tym, co nas łączy i definiuje, dlatego pragnę zaproponować niezwykle uniwersalną pieśń o wolności i walce dobra ze złem. Myślę, że ta stara norweglandzka pieśń w idealny sposób sprawdzi się w obecnych trudnych czasach. https://youtu.be/l4aTc5D7-vI?si=ngz9R2LAc-jwI5wm piotr@mail.vox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 10 Czerwca 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2024 Zamiast szukać dennego gotowca powinniśmy sami sklecić tekst i wybrać najlepszy tego tekstu wariant, aby potem Orkiestra Narodowa mogła skomponować i wykonać ten utwór. Będziemy jedynym krajem na Pollinie z takim hymnem ? 1 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonid Repulijski 346 Opublikowano 1 Lipca 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2024 Technologia się rozwija. Może napiszemy tekst, a melodię wygenerujemy w AI? Melodia powinna być prosta, ale podniosła. Najlepsze byłyby brzmienia fortepianu i skrzypiec. Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej Klon należący do@Kamiljan de Harlin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 1 Lipca 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2024 1 godzinę temu, Leonid Repulijski napisał: Technologia się rozwija. Może napiszemy tekst, a melodię wygenerujemy w AI? Melodia powinna być prosta, ale podniosła. Najlepsze byłyby brzmienia fortepianu i skrzypiec. O to to to. Najlepiej w wersji nordackiej, żebyśmy mieli się czym chwalić i do czego wypinać pierś ? Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonid Repulijski 346 Opublikowano 10 Lipca 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2024 Przygotowałem swoją propozycję hymnu, bo widzę, że nikt inny nie kwapi się do pisania. W moim tekście główną rolę odgrywa refren: Stańmy razem, narody tej ziemi, // Pierwotnie miały być "nordackie narody", ale takie określenie jest wykluczające dla nie-nordackich obywateli Federacji, jak np. Norweglandczyków. powstańcie przez świat pogardzeni, // Wzywamy ludzi niesłusznie potępionych przez społeczeństwo do... do walki o piękniejsze jutro, gdzie z dumą patrzymy w lustro! Refren będzie poprzedzał każdą zwrotkę, a co za tym idzie - będzie występował jeszcze przed pierwszą zwrotką. Jako tekst o najważniejszym przekazie powinien wybrzmieć już na samym początku. Napisałem 4 zwrotki: 1. Nordacka ziemia marzeń pełna, Gdzie wolność jest jak perła cenna, Narody razem w harmonii, Budują przyszłość bez agonii. Refren: Stańmy razem? 2. Wierzymy w naszą wspólną siłę, Która rodzi dnie bardziej miłe, Jedność naszą bronią w naszym trudzie, W niej całe dobro, które widzą ludzie. Refren: Stańmy razem? 3. Solidarnie osłaniamy się nawzajem, Bo samopomoc dobrym obyczajem. Choć dziś maszerujemy pod ostrzałem, Jutro wrogów naszych poślemy z diabłem! Refren: Stańmy razem? 4. Siłą walczymy o los najsłabszych, // Wykorzystujemy swoją przewagę, aby chronić najsłabszych, zamiast uciskać ich jeszcze bardziej. Poznajemy niezrozumianych, // Dajemy przestrzeń osobom, które odrzucone zostały przez to, że nie były zrozumiane. Światłem gasimy noc, // Zwalczamy zło dobrem. To jest Federacji moc! // Powyższe zdania są domeną Federacji, cechami ją opisującymi, czymś charakterystycznym dla II Federacji Nordackiej. Utwór kończy koda - ostatnia zwrotka, która ma jednak inny rytm, tempo i wydźwięk niż pozostałe zwrotki. Poprzedza ją refren. Refren: Stańmy razem? Koda: Trwaj Federacjo, po wieczne czasy! // Chcemy, by II Federacja Nordacka istniała jak najdłużej to możliwe, w jak największej potędze i aby po swoim ewentualnym upadku była zapamiętana jak najlepiej. Tyś empatią, tyś miłością, Tyś warta każdej kropli krwi! // Jesteśmy zdolni jako patrioci poświęcić dobro osobiste na rzecz dobra ojczyzny. Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej Klon należący do@Kamiljan de Harlin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi