Skocz do zawartości
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał(a):

Klindia jest tylko dla noffych którzy chcą założyć noffe państwo a nie dla no kolonji islamskiej

Nie interesuje nas ten teren. Noffi byli przed islamistami więc noffi nie są tacy nowi. 

Nowa siła to muzułmanie, noffi są już starzy. 

• Lubię to 4
  • Wow 1

Alfarun_kalifat_godlo.webp.9b5ffe1969ba860ea76ebffe4cb30508.webpYasmin an Zentawi-Emre Sułtanka Wielkiego Sułtanatu Siyah, Wezyrka Al-Faradon, Pani wszystkich karków, służka Wielkiego Meczetu, Imperatorka Wschodu i Zachodu, prawowita władczyni Nordaty Muzułmańskiej. Druga żona Barhira. Córka Aymana Zentawi. Dziedziczka Al-Rajn i Al-Farun. 

Flaga-1561116550.webp.1aff4cfae15ed391da37c4d50f58c68a.webpFAR-1.webp.73ac1a5b5bea98d3b370c56acf66b2a7.webpAlfarun_kalifat_flag.webp.fc9bb6067061a2d8ed876f155bd2cc93.webp

Opublikowano

Dopóki nie przestaniecie zachowywać się jak dzieci i wzajemnie nakręcać na nienawiść wobec siebie, tworzyć na kontynencie podziałów, nie będzie nawet mowy o stworzeniu takiej organizacji. 

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1

(-) Adelaide Radziwiłł-Chojnacka 

Opublikowano
Teraz, Adelaide Radziwiłł-Chojnacka napisał(a):

Dopóki nie przestaniecie zachowywać się jak dzieci i wzajemnie nakręcać na nienawiść wobec siebie, tworzyć na kontynencie podziałów, nie będzie nawet mowy o stworzeniu takiej organizacji. 

No ale to ffina SSTARRYCH, noffi się tylko bronili. Takie są no tzw FAKTY.

• Wow 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
9 godzin temu, Derya Öztürk napisał(a):

Zaproponuje aby spotkanie przywódców państw Nordaty odbyło się w Siyah. Będzie to przyjazny gest ze strony Sułtana. 

Zgadzam się. 

Bracie @Thomas von Lisendorff czekamy w Siyah. Nawet do gości z Muratyki wyciągam dłoń jako pierwszy. 

• Kocham to! 1

Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata. 

Opublikowano
W dniu 14.07.2026 o 21:00, Thomas von Lisendorff napisał(a):

Szanowni Przywódcy Państw Nordaty,
jako Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej pragnę zaprosić Państwa do otwartego dialogu i wspólnej dyskusji nad możliwością opracowania oraz zawarcia Traktatu Nordackiego.
Uważam, że nadszedł odpowiedni moment, aby zastanowić się, czy państwa naszego kontynentu są gotowe do zacieśnienia współpracy i stworzenia wspólnych zasad regulujących najważniejsze kwestie dotyczące Nordaty. Nie chodzi o ograniczanie suwerenności któregokolwiek z państw, lecz o wypracowanie przejrzystych reguł opartych na wzajemnym szacunku, partnerstwie i dobrej woli.

Proponowany Traktat ma stworzyć przejrzyste ramy współpracy w zakresie między innymi:
* lokacji nowych państw na Kontynencie Nordaty,
* zmian granic oraz gospodarowania ziemiami niczyimi,
* pokojowego rozwiązywania sporów,
* współpracy dyplomatycznej, gospodarczej, kulturalnej i naukowej,
* konsultacji w sprawach bezpieczeństwa oraz wspólnych inicjatyw służących rozwojowi Nordaty np. Dni Nordaty.

Na obecnym etapie nie przedstawiam gotowych rozwiązań. Chciałbym przede wszystkim poznać opinie, oczekiwania i propozycje wszystkich zainteresowanych państw. Jestem przekonany, że tylko otwarta dyskusja i wspólna praca pozwolą stworzyć dokument, który będzie służył całej Nordacie.
Serdecznie zapraszam do udziału w rozmowach oraz przedstawienia swoich stanowisk. Mam nadzieję, że wspólnie uda nam się odpowiedzieć na pytanie, czy istnieje szansa na stworzenie Traktatu Nordackiego i rozpoczęcie nowego etapu współpracy na naszym kontynencie.

Thomasie,

Drodzy Nordaciarze,

Dziękuję za uwzględnienie w debacie Ludowej Republiki Magnifikatu. Oto moje stanowisko, które przedstawiam w imieniu mojej socjalistycznej Ojczyzny.

Wstęp do całości

Wszystkie wymienione punkty zawarte w zakresie współpracy są jedynie propozycjami, ale ich ewentualna akceptacja związana jest ze sposobem w jaki te punkty będą realizowane.  Dlatego zgadzam się z Bolkiem, że pierwsze dwa punkty są kontrowersyjne, ale nie na tyle, żeby je odrzucać "na dzień dobry".

Najważniejsze, że w propozycji wybrzmiało zaproszenie do otwartego dialogu oraz zapewnienie o wzajemnym szacunku, partnerstwie i dobrej woli.

Wstęp do punktów 1 i 2

Powołując się na sojusz i tradycje przyjaźni magnifikacko-bialeńskiej nie sądzę, aby Bialeńczycy zaproponowali dołączenie do treści traktatu pomysłu kontrolowania czy lokacji państw i ich granic, czy też innymi słowy - wpuszczania nowych mikronautów i ustalania granic ich państw. Być może użycie słów takich jak "regulacja" i "reguły" sugerują taką interpretację. Według mnie pierwsze dwa punkty mają oczywiste powiązanie z rzetelną działalnością kartograficzną Ronona Dexa, a jak wiadomo w jego wątku o mapach, nie narzuca on niczego, tylko nanosi kontury zgodnie ze stanem faktycznym tj. poparte konkretnymi ustaleniami politycznymi państw, których dotyczy dana granica.

Gdyby było tak, że Traktat regulowałby de facto istnienie państw na Nordacie, to wprowadzenie jakiejkolwiek reguły najprawdopodobniej sprawiłoby, że co najmniej jedno państwo jej nie spełnia i musiałoby przestać istnieć? Niewykluczone.

Moja propozycja o punktach 1 i 2

Proponuję, aby te punkty połączyć. Tematyka jest tak zbliżona, że moim zdaniem nie ma potrzeby uzasadniać ich połączenia. W końcu lokacja (nowych) państw to też sprawa granic. Proponuję, aby realizacja tych połączonych punktów była realizowana: 1) w taki sam sposób, jak dotychczas przez Ronona Dexa; 2) a zamiast regulacji czy kontroli Rada/Traktat może oferować opcjonalne (czyli dla chętnych) konsultacje, porady dla (nowych) mikronautów, którzy zechcieliby założyć nowe państwo.

Wstęp do punktów 3 i 4

Tutaj wprost pojawia się powtórzenie zagadnienia. Pokojowe rozwiązywanie sporów jest celem dyplomacji lub po prostu sednem dyplomacji. Powołując tego rodzaju rządową organizację międzynarodową dyplomacja staje się automatycznie naturalnym charakterem takiej organizacji, czyli sprawą oczywistą, jeśli zakładamy, że żyjemy lub planujemy żyć i współpracować w cywilizowanych warunkach

Moja propozycja o punktach 3 i 4

Dlatego proponuję zostawić punkt o współpracy w zakresie pokojowego rozwiązywania sporów.

Natomiast usunąłbym w kolejnym punkcie wzmiankę o "współpracy dyplomatycznej" aby uniknąć podwójnego zdublowania, ale zostawiłbym z całą stanowczością deklarację o popieraniu współpracy gospodarczej, kulturalnej i naukowej. Must have.

Ostatni punkt

Odpuszczam liczenie, bo może się pomieszać.

Tutaj również jest zauważalne pokrewieństwo kwestii bezpieczeństwa i rozwiązywania sporów, co według mnie też można połączyć (=prewencja i działanie, gdy prewencja zawiedzie). Chyba, że uznamy, że bezpieczeństwo jest na tyle "realnie" istotną kwestią, że należy ją pozostawić w odrębnej kategorii.

Również kwestie rozwoju Nordaty powinny być osobnym punktem, tylko co dokładnie jest pod tym rozumiane. Podany przykład jest chwalebny, ale nie w tym miejscu. "Dni Nordaty" widzę jako realizację współpracy w zakresie kultury i/lub nauki. 

Propozycje do ostatniego punktu

Proponuję połączenie bezpieczeństwa z rozwiązywaniem konfliktów.

Kwestię rozwoju Nordaty proponuję usunąć, ponieważ Kontynent może być rozwijany wszystkimi wymienionymi w tej liście środkami, czyli politycznie, geograficznie, dyplomatycznie, w sferze bezpieczeństwa, gospodarki kultury i nauki. Domeną tych wszystkich obszarów powinien być rozwój Nordaty. Dlatego proponuję, aby w realizacji każdego punktu był obecny rozwój Nordaty lub wyraźnie wyeksponować koncepcję rozwoju Nordaty w preambule do Traktatu lub w którymś z pierwszych punktów.

Podsumowanie całości

Biorąc pod uwagę wszystkie moje propozycje przedstawiam moją wstępną wizję punktów.

1. Konsultacje kartograficzne/opieka kartograficzna/urząd kartograficzny,

2. Bezpieczeństwo i pokojowe rozwiązywanie sporów,

3. Współpraca gospodarcza, kulturalna i naukowa.

Rozwój Nordaty - na każdej płaszczyźnie

• Kocham to! 1
Opublikowano
19 godzin temu, Adelaide Radziwiłł-Chojnacka napisał(a):

No właśnie. 

• Lubię to 2
  • Kocham to! 1

Alfarun_kalifat_godlo.webp.9b5ffe1969ba860ea76ebffe4cb30508.webpYasmin an Zentawi-Emre Sułtanka Wielkiego Sułtanatu Siyah, Wezyrka Al-Faradon, Pani wszystkich karków, służka Wielkiego Meczetu, Imperatorka Wschodu i Zachodu, prawowita władczyni Nordaty Muzułmańskiej. Druga żona Barhira. Córka Aymana Zentawi. Dziedziczka Al-Rajn i Al-Farun. 

Flaga-1561116550.webp.1aff4cfae15ed391da37c4d50f58c68a.webpFAR-1.webp.73ac1a5b5bea98d3b370c56acf66b2a7.webpAlfarun_kalifat_flag.webp.fc9bb6067061a2d8ed876f155bd2cc93.webp

Opublikowano (edytowane)

@Tarsycjusz Operar

Bardzo trafne i ciekawe odpowiedzi. Nie ukrywam że ma to wielki sens i przybliża do współpracy.

Dziękuję za tak obszerne i merytoryczne stanowisko. Bardzo cieszy mnie, że idea rozpoczęcia dialogu spotkała się z życzliwym przyjęciem.

Pragnę podkreślić, że moją intencją nie było tworzenie organu, który decydowałby o istnieniu państw czy narzucał rozwiązania dotyczące granic. Wręcz przeciwnie , zależy mi na stworzeniu forum współpracy, konsultacji i wymiany doświadczeń pomiędzy państwami Nordaty.

Twoja propozycja, aby kwestie kartograficzne opierały się na konsultacjach i dobrych praktykach, a nie na mechanizmach kontroli, wydaje się bardzo interesującym kierunkiem. Podobnie zgadzam się, że warto uprościć strukturę przyszłego Traktatu, unikając powielania zagadnień i eksponując rozwój Nordaty jako jego nadrzędny cel.Szczególnie cieszy mnie zgodność naszych poglądów w zakresie wspierania współpracy gospodarczej, kulturalnej i naukowej. To właśnie na tych płaszczyznach możemy stosunkowo szybko osiągnąć konkretne efekty, budując zaufanie pomiędzy państwami kontynentu.

Twoje propozycje z pewnością zostaną uwzględnione podczas dalszych prac nad koncepcją Traktatu. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami uda nam się wypracować dokument, który będzie akceptowalny dla wszystkich zainteresowanych państw i stanie się fundamentem trwałej współpracy na Nordacie.

@Barhir az R-Z-Emre Dziękuję Ci za deklarację, nie mniej wielu przywódców wolałoby neutralne forum do rozmow. Proponuję neutralne forum np. Bastion lub forum Rusowii ( gdzie jestem Cesarzem). 

Do FN przybyłem aby rozmawiać z przywódcami państw na tym forum, i tak samo odwiedzam innych przywódców i z nimi rozmawiam. 

@Bolesław Kirianóo von Hohenburg, @Tarsycjusz Operar, @Barhir az R-Z-Emre jestem przekonany i wierzę w to, że  uda nam się dojść do wspólnego stanowiska. 

Propozycja Terencjusza wydaje mi się być bardzo ciekawa,dlatego proszę abyście odnieśli się do niej. 

Edytowane przez Thomas von Lisendorff
  • Lubię to 1

/-/Thomas von Lisendorff 

Wiceprezydent oraz Minister Kultury i Sportu Republiki Bialeńskiej, Cesarz Imperium Rusowii 

100505667931999078.png

Opublikowano

Zgadzam się na konsultacje na forum Bastionu. 

• Lubię to 1

Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata. 

Opublikowano

Bastion to nie neutralne forum. Ileśmy się nasłuchali szykan ze strony jego administracji to nawet sstarry nie zliczy. Forum rusowii jest OK. Odniosę się do propozycji kolegi Operara w możliwie bliskim czasie.

99792411588297495.png

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Może warto byłoby rozważyć zakaz lokowania się nowych państw na Nordacie przez okres następnych 69 lat? (Bądźmy wspaniałomyślni i nie żądajmy okresu 70 lat od śmierci autora, po których w Polsce wygasają prawa autorskie.) Koniec końców sam kontur Nordaty jest najpewniej przedmiotem prawa autorskiego i jako taki podlega ochronie prawnej, nie mówiąc już o tradycjach i kulturze państw które zdążyły się ulokować na każdym skrawku Nordaty w ciągu jej burzliwej historii i które również mogą takiej ochronie podlegać - taka luźna sugestia z mej strony...

• Lubię to 1
  • Kocham to! 2
Opublikowano
6 minut temu, Erik Otton von Hohenburg napisał(a):

Może warto byłoby rozważyć zakaz lokowania się nowych państw na Nordacie przez okres następnych 69 lat? (Bądźmy wspaniałomyślni i nie żądajmy okresu 70 lat od śmierci autora, po których w Polsce wygasają prawa autorskie.) Koniec końców sam kontur Nordaty jest najpewniej przedmiotem prawa autorskiego i jako taki podlega ochronie prawnej, nie mówiąc już o tradycjach i kulturze państw które zdążyły się ulokować na każdym skrawku Nordaty w ciągu jej burzliwej historii i które również mogą takiej ochronie podlegać - taka luźna sugestia z mej strony...

No to może żeby się nie narażać na podobne nieprzyjemności w ogóle odpuśćmy sobie z lokowaniem się państw koło siebie... Może każde mikro mogłoby mieć własny kontynent... W własnym uniwersum... Na własnym komputerze... Żeby nie rozzłościć żadnego starego. Co myślicie?

• Lubię to 1

99792411588297495.png

Opublikowano
12 minut temu, Erik Otton von Hohenburg napisał(a):

Proponuję na 67 lat, żeby było zabawnie. 

• Lubię to 1
  • Kocham to! 2
Opublikowano

Wycofuje swoje poparcie dla wyżej wymienionych idei. 

Nie będę dyskutował z państwem, które porzuciło prawo wolności narodów dla wspólnego grabienia ziemii, stojąc ramię w ramię z Sarmacją. 

Wielki Sułtanat Siyah nie jest zainteresowany żadną współpracą proponowaną tu wcześniej. 

• Lubię to 2
  • Kocham to! 1
  • Ogień! 1

Opublikowano

W związku z niepowodzeniem mojego projektu, uważam temat za zamknięty.

Nie mniej, dziękuję Wszystkim za udział w rozmowach.

Pozdrawiam.

• Smuteczek 3

/-/Thomas von Lisendorff 

Wiceprezydent oraz Minister Kultury i Sportu Republiki Bialeńskiej, Cesarz Imperium Rusowii 

100505667931999078.png

Opublikowano
W dniu 15.07.2026 o 10:46, Burek napisał(a):

Ja też jestem przeciwko regulowaniu lokacji państw na kontynencie. Nie widzę potrzeby. A jest to zaprzeczenie zwyczaju jakim kontynent rządził się od początku. I chyba tak źle na tym nie wyszliśmy?

Dosłownie to.
Polityka zagraniczna ostatnio to albo kabarecik albo machanie swoją pałką przez "mocarzy - bo mają dużo postów poważnych".
*wstaw mem iluzja wyboru*

Nordata od początku była 'śmieciowym' kontynentem luźnych yoyonacji - no i zajebiście.
Jeśli Republika Bialeńska chce traktatów z regulacją terenu to polecam na inny kontynent bardziej na południe lub południowy wschód się udać. Przynależność Bialenii i "Anatolii" do Nordaty jest uznaniową decyzją w danym momencie powziętą i można ją cofnąć. 

• Kocham to! 2

photo_2026-07-23_19-50-46.jpg.df2689b20790e7eccc7090f5cd9547a1.jpg
(-) Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lihtenštán
Nie ważne gdzie jestem, pamiętam kim jestem - Teutonką!
Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam!

Opublikowano
33 minuty temu, Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein napisał(a):

Dosłownie to.
Polityka zagraniczna ostatnio to albo kabarecik albo machanie swoją pałką przez "mocarzy - bo mają dużo postów poważnych".

Ff tym no nie rozumiesz, ff tym oni no nie robią imperializmu, oni chronią przed imperializmem. W sensie, oni robią imperializm, żeby ktoś inny nie zrobił imperializmu, ale ich imperializm jest lepszy, bo nie chce być imperializmem, ale musi być, żeby jakiś inny imperializm nie był imperializmem na tych samych pikselach na których ich imperializm jest imperializmem, dzięki czemu te piksele są tak napraffdę no tzw FFOLNE od imperializmu. Rozumiesz?

35 minut temu, Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein napisał(a):

Nordata od początku była 'śmieciowym' kontynentem luźnych yoyonacji - no i zajebiście.
Jeśli Republika Bialeńska chce traktatów z regulacją terenu to polecam na inny kontynent bardziej na południe lub południowy wschód się udać. Przynależność Bialenii i "Anatolii" do Nordaty jest uznaniową decyzją w danym momencie powziętą i można ją cofnąć. 

Bialenia może pewnego dnia odpłynąć i przysunąć się bliżej Vaarlandu? 😳

• Wow 2

99792411588297495.png

Opublikowano

Generalnie to autor pomysłu się z niego wycofał, więc jest o czym jeszcze w tej sprawie gadać?

Opublikowano
2 minuty temu, Burek napisał(a):

Generalnie to autor pomysłu się z niego wycofał, więc jest o czym jeszcze w tej sprawie gadać?

Zawsze się można jeszcze pośmiać.

• Wow 1

99792411588297495.png

Opublikowano
6 minut temu, Burek napisał(a):

Sygnalizować cnotę lub pośmiać się zawsze warto jak jest okazja. 🤙

• Ogień! 1

photo_2026-07-23_19-50-46.jpg.df2689b20790e7eccc7090f5cd9547a1.jpg
(-) Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lihtenštán
Nie ważne gdzie jestem, pamiętam kim jestem - Teutonką!
Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam!

Opublikowano

ff tym no peffien nihilistyczny no szczur kontynuuje polowanie na KOLABORANTUFF Z TYM NO FN

• Smuteczek 2

99792411588297495.png

Opublikowano
14 godzin temu, Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein napisał(a):

Dosłownie to.

Nordatą yoyonacją stoi. I to mi się podoba. 

• Sigma 1