Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kochani Kirowie i wszyscy inni tu zgromadzeni. Oprócz chleba niewiele trzeba człowiekowi do szczęścia, a jednak od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie idea organizacji Igrzysk Kiryjskich (nazwa, jak i cała propozycja absolutnie robocza) trochę na wzór Commonwealth Games gdzie sportowcy z szeroko rozumianych (jak dokładnie?) krajów kiryjskich rywalizowali by w różnych dyscyplinach sportowych. Mogłaby to być fajna forma integracji i pokazania różnorodności kiryjskiego świata.

Możliwi uczestnicy:

1. Kiriania
  2. Begnam
  3. Doctrina
  4. Abachazja
  5. Uhraina
  6. Norwegland
  7. Kiriańskie Terytoria Arktyczne
  8. Eestia
  9. Koliada
  10. Hajastan
  11. Protektorat Wyrtlandia
  12. Państwo Kościelne Kirymu

Poza tym mogły by się pojawić reprezentacje Kiriańczyków z Hawilanu (Serteńszczyzna) czy Kugarów z Koribi, a może nawet innych krajów historycznie i politycznie powiązanych z Kirianią jak Voxland, ZW, Hawiland albo BRD jeśli w tych krajach pojawi się chęć dołączenia.

Gdy chodzi o sporty to można by wrzucić żeglarstwo lub kolarstwo (w formule podobnej do rajdów i regat mikroświata), piłeczkę (nogę czy siatę), szachy, wspinaczkę (mam na oku fajną gierkę którą można by wykorzystać), a może nawet szermierkę na zasadach podobnych do tych znanych z RON. 

Powyżej bardzo luźna, robocza lista proponowanych uczestników i sportów, zapraszam do dyskusji.

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1
  • Wow 1

piotr@mail.vox

image.png.c1a42a2791c001105e2315f333dc6455.png100464293790614696.png 1021.png 

Opublikowano

Bravo pomysł! Właśnie takiej platformy integracyjnej wszystkich państw kiryjskiego kręgu kulturowego nam brakowało (myślałem o organizacji, ale na Nordacie formalizacja zabija organiczność częściej niż tego nie robi). Podoba mi się pomysł startu krain historycznych, a nie poszczególnych jednostek podziału administracyjnego. Optowałbym też za zawodami typu szachy czy szermierka, w której możnaby obiektywnie poznać wynik gier, bez zdawania się na całkowitą losowość. Można by nawet uformować fundusz dla przedstawiciela zwycięskiego legionu (ale najlepiej w nordach EndoBanku).

• Wow 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
46 minut temu, Piotr Jankowski napisał(a):

Możliwi uczestnicy:

1. Kiriania
  2. Begnam
  3. Doctrina
  4. Abachazja
  5. Uhraina
  6. Norwegland
  7. Kiriańskie Terytoria Arktyczne
  8. Eestia
  9. Koliada
  10. Hajastan
  11. Protektorat Wyrtlandia
  12. Państwo Kościelne Kirymu

Ej, a gdzie Repujerstan i Amatoria oraz Kugarzy?

• Smuteczek 2
x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, Prezydent II Federacji Nordackiej 

Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Opublikowano
3 minuty temu, August de la Sparasan napisał(a):

I Taksas, i Losaleksosczyzna...

• Lubię to 2

99792411588297495.png

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
39 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał(a):

Prawda. Skoro Abachazja jest reprezentowana...

• Lubię to 1
x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, Prezydent II Federacji Nordackiej 

Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Opublikowano
16 godzin temu, August de la Sparasan napisał(a):

No właśnie, to też było trochę moje pytanie. Założyłem, że GA na pewno będą miały swoją reprezentację, a w kwestii pozostałych, to do Was bardziej należy interpretacja idei pankiryjskiej jedności, ale ja z chęcią zobaczyłbym Amatorię, Repujerstan i Kugarów na takim wydarzeniu.

15 godzin temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał(a):

No właśnie pytanie na ile chcemy się rozdrabniać na regiony, wydaje mi się, że raczej tylko grupy z wyraźną odrębną historią i tradycją (+/-narody) powinny mieć swoją reprezentację, ale z chęcią usłyszę argumenty dlaczego nie.

• Lubię to 1

piotr@mail.vox

image.png.c1a42a2791c001105e2315f333dc6455.png100464293790614696.png 1021.png 

Opublikowano

Taskas ma odrębną historię i tradycję sonion

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 16.06.2026 o 16:03, karol flibustier keane napisał(a):

To co dalej? Bo utknęliście na mieliźnie, a pomysł przedni!

Daj nam czas, noc jeszcze noffa.

• Lubię to 1
  • Wow 1
  • Ogień! 1

99792411588297495.png