Burek 1 191 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca ff tym no zrobiłem taką tzw. propozycję tego no tzw. kompassu politycznego dla tych mikronacji. Objaśnienie: Oś Despotyzm - Wspólnotowość ff państwach umieszczonym w górze tej osi - faktycznym właścicielem jest jedna osoba (władca, założyciel, admin) lub ew. niewielka grupa, w obrębie całej wspólnoty. ff państwach w dole tej osi (wspólnotowych) - państwo należy do całej wspólnoty obywatelskiej. Oś Formalizm - Sandboksizm Formalizm zakłada, że koniecznością dla Mikronacji jest spełnianie określonego celu czy ścisłych założeń. Zazwyczaj odnosi się to do jak najwierniejszej symulacji budowy i funkcjonowania realnego państwa (najczęściej w rozumieniu współczesnym), ff tym przykładanie dużego znaczenia to takich jego aspektów jak rozbudowany system prawny, rozbudowana biurokracja czy ekonomia (le systemy gospodarcze). Sandboksizm odchodzi od zamknięcia pojęcia mikronacji w ścisłych, perskryptywicznych kategoriach. Zamiast tego zazwyczaj cel funkcjonowania mikronacji jest zarysowany dużo bardziej ogólnie, krążąc raczej w okół takich pojęć jak le dobra zabaffa, samorealizacja, kreatyffna działalność, budoffanie społeczności. 1 1
Burek 1 191 Opublikowano 9 Czerwca Autor Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) ff tym no co myślicie o takim podziale? ff tym no jak byście umieścili róźne państwa i ideologie z tych mikronacji na tym no tzw kompaSSie? Ja np.: Despotyzm-Formalizm: kalkilizm, leblandyzm, monarchofaszyzm legalistyczny (?), monarchofaszyzm-arminizm (?) Despotyzm-Sandboksizm: kefasizm-leotyzm, tzw. mikronacje 2.0, edelwajSSizm Wspólnotowość-Formalizm: przynajmniej spora część tzw. mikronacji 1.0 Wspólnotowość-Sandboksizm: neoefenizm?, głupkoffatość? Edytowane 9 Czerwca przez Burek 3
Kamiljan de Harlin 1 452 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Ja bym siebie samego umieścił gdzieś tak: Myślę, że formalizm w mikroświecie jest nie tyle zagrożony wyginięciem, co martwy. System gospodarczy jest faktycznie tylko w Sarmacji. Funkcjonujący wymiar sprawiedliwości i rozbudowany system prawny to też domena wyłącznie Sarmacji. Jednocześnie jest to najludniejsza mikronacja. Inne państwa nie konkurują z Sarmacją w byciu lepszym symulatorem prawno-gospodarczym, tylko oferują inny model państwa, właśnie wspólnotowo-sandboksowy albo despotyczno-sandboksowy. Lumeria trochę próbowała konkurować w segmencie formalistycznych państw z Sarmacją, tak mi się wydaje przynajmniej. Teraz mamy wysyp wielu małych państw, gdzie siłą rzeczy cała władza i dyskurs jest w rękach jednej osoby lub grupy. No i są też tak zwane sielankowe, puszyste państwa, gdzie się jest głównie dla zabawy i gierek, wspólnego czasu spędzania, tworzenia historii bez bycia ograniczanym jarzmem prawa czy zasad realizmu/symulacji. Jest bardzo dużo państw właśnie w tym segmencie sielankowo-sandboksowym, toteż wiele państw konkuruje o ten sam target audience. Z drugiej strony masz tylko jedno formalistyczne państwo, które jest absolutnym hegemonem w dziedzinie formalistycznych mikro. Każde państwo, które wybiera podobną ścieżkę co Sarmacja, nie jest w stanie przetrwać próby czasu, a więc ta hegemonia zdaje się być wieczna i nienaruszalna. Nie da się być lepszą Sarmacją od Sarmacji? Nwm. 2 1 Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.
Kamiljan de Harlin 1 452 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Ponadto powiem, że świetny pomysł i koncept z podziałem na akurat te dwie osie. Chętnie w wakacje zrobię interaktywny test oparty o ten kompas, gdzie każdy mirek będzie mógł sprawdzić, gdzie się znajduje oraz zobaczyć gdzie leżą inne ideologie, do której mu najbliżej etc. 1 3 Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.
Rekomendowane odpowiedzi