Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że Nordacki Uniwersytet Państwowy im. Pela Nandera nie żyje już od miesięcy i nie zapowiada się na zmiany w tym temacie. Rektor raczej już do nas nie powróci. Nasuwa się pytanie, co dalej. Możemy dalej ignorować kolejną umarłą instytucję, jednakowoż, jak wskazuje nazwa, niniejsza uczelnia jest własnością państwa. Nie sądzę, by udało się zwerbować jakąkolwiek kadrę, uważam natomiast, że powinniśmy sprywatyzować NUP. Może powróci on do życia w rękach kupca, a państwu przydadzą się pieniądze. Chciałbym jednakowoż poddać ten temat pod dyskusję, w końcu za NUP odpowiada rząd i nie powinniśmy bez zapowiedzi stawiać ludzi w tej kwestii przed faktem dokonanym. A może przy okazji ktoś zaprezentuje korzystniejsze rozwiązanie, które mi umyka. Zapraszam do podjęcia tematu.

• Lubię to 2
x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, Prezydent II Federacji Nordackiej 

Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Opublikowano

Tak więc, chyba wychodzi na to, że prywatyzacja to w tej sytuacji najlepsze wyjście. Mogę zorganizować licytację, ale wolałbym uzyskać oficjalne i jasne pozffolenie ze strony Szacownego Rządu, w końcu to w jego pieczy pozostaje Nordacki Uniwersytet Państwowy.

• Lubię to 1
x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza

Discord:

Opublikowano

A czy prywatyzacja coś da doe?

Opublikowano
5 minut temu, Burek napisał(a):

A czy prywatyzacja coś da doe?

Jak pisałem, państwo zyska pieniądze, a Uniwersytet - może kogoś chętnego się nim zająć.

Discord:

Opublikowano

No spk, pozffalam na tą tzw. licytację

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1
Opublikowano

Bravo Premier!

• Lubię to 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Żeby nie było, nie zapomniałem o temacie, licytacja w miarę moich możliwości zostanie rozpoczęta wkrótce, to jest na dniach.

• Lubię to 1

Discord:

Opublikowano

Za mało mamy ludzi, ażeby mieć nawet jedną (a co dopiero więcej) uczelnię w jednym państwie, któraby prowadziły działalność nie tylko naukową, ale także dydaktyczną, a przy tym mogła nadawać stopnie naukowe i tytuły zawodowe. Moim zdaniem potrzebujemy umiędzynarodowionego szkolnictwa wyższego. 

Moim zdaniem można powołać traktatem jakiś międzynarodowy uniwersytet zarządzany przez studentów i naukowców z wielu państw.

• Lubię to 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Imo międzynarodoffo też nwm czy coś z tego wyjdzie. Imo nie ma zasobów ludzkich, żeby prowadzić jakąś sformalizowaną edukację naffet w skali makromirko

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 31.05.2026 o 01:50, August de la Sparasan napisał(a):

Żeby nie było, nie zapomniałem o temacie, licytacja w miarę moich możliwości zostanie rozpoczęta wkrótce, to jest na dniach.

To będzie ta licytacja ostatecznie czy nie? Wsm nie wiem czy ma to sens, uniwersytet od tego nie odżyje. Może po prostu zmienimy swoje oczekiwania - i zostawimy uniwersytet po prostu jako dział, gdzie można będzie sobie coś tam wrzucać?

• Lubię to 1
Opublikowano

Może powinniśmy dać Uniwerytet Ruchowi 12 Kwietnia, zrobiłoby się tam Dom Głupkoffatości i publikowało noffe ffykłady odrodzenioffe?

• Wow 1

Discord:

Opublikowano

Znaczy według mnie po prostu NUP dalej powinien pozostać państwowy, publiczny, jako własność całego społeczeństwa efen.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, Burek napisał(a):

Znaczy według mnie po prostu NUP dalej powinien pozostać państwowy, publiczny, jako własność całego społeczeństwa efen.

W sumie może i tak, nic to nas nie kosztuje, jeno brak nam kadry naukowej toteż określenie "uniwersystet" zdaje się nie pasować.

Discord:

Opublikowano

no to trudno. imo jak mówiłem - nie ma zasobów (i chyba chęci) żeby prowadzić działalność dydaktyczną, ale działalność (/pseudo/para)naukową można prowadzić, nie trzeba do tego stopni, rektorów, programów studiów etc. tak samo zresztą jak w le prawdziwym życiu.

• Lubię to 1
Opublikowano

No to praffda, może ci no starrzy nie będą zadoffoleni, ale i tak nie som.

• Smuteczek 1

Discord:

Opublikowano

co sstarrym do tego?

Opublikowano
Teraz, Burek napisał(a):

co sstarrym do tego?

No ten tzw autorytety naukoffe i POFFAŻNE instytucje.

• Smuteczek 1

Discord:

Opublikowano (edytowane)

nie no, wątpie, żeby ktoś nieironicznie miał problem (do eee... czego?). wiadomo, że nie ma ludzi ani chęci do odwzorowywania struktury współczesnych realnych uniwersytetów albo do prowadzenia jakiejś dydaktyki (imo myślę, że w ogóle taka sformalizowana dzialalność dydaktyczna w mikro ma marne szanse działania). chyba każdy w miae kumaty osobnik jest to w stanie zrozumieć.

Edytowane przez Burek
  • Lubię to 2
Opublikowano

zresztą o czym my tu gadamy: jak na innych mirkouniwerkach to chyba już LLMy wykładają

• Kocham to! 1
  • Smuteczek 2
Opublikowano
2 minuty temu, Burek napisał(a):

zresztą o czym my tu gadamy: jak na innych mirkouniwerkach to chyba już LLMy wykładają

Braciak Premier pluje praffdą.

• Lubię to 1

Discord:

Opublikowano

To ff tym ja zezffalam na takie zrobienie z tym Uniwerssytetem, jeśli officjalnego mojego przyzffolenia tu potrzeba.

• Lubię to 1

Discord:

Opublikowano

Ok spk

• Lubię to 1
Opublikowano

Zróbmy może jakąś szkołę, gdzie luźno i bez zobowiązań ludzie mogliby nauczać innych, pisać jakieś poradniki, wykłady, opracowania historyczne albo uczyć się, czytać i recenzować prace innych, uczyć się razem od siebie, etc.

• Lubię to 2

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano
5 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał(a):

Zróbmy może jakąś szkołę, gdzie luźno i bez zobowiązań ludzie mogliby nauczać innych, pisać jakieś poradniki, wykłady, opracowania historyczne albo uczyć się, czytać i recenzować prace innych, uczyć się razem od siebie, etc.

No ff zasadzie taka chyba jest koncepcja Premiera Burka.

• Lubię to 2

Discord:

Opublikowano

no to tu możemy robić... chyba?

• Lubię to 1