Kamiljan de Harlin 1 293 Opublikowano 1 Maja Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 1 Maja Chciałbym zaproponować coś, czego (o ile mi wiadomo), żadna mikronacja na Pollinie jeszcze nie próbowała. Weźmy cały kod źródłowy każdego systemu Nordackiej Unii Informatycznej i wrzućmy go do publicznego repozytorium na np. GitHubie. Pomińmy jakieś wrażliwe pliki, których nie powinniśmy opubliczniać, ale generalnie udostępnijmy cały kod. Pozwólmy każdemu chętnemu proponować poprawki do tego kodu, żeby wszyscy mogli wysylać push requesty, które by zatwierdzali technicy NUI. Moglibyśmy w ten sposób uzyskać pomoc od osób, które nie koniecznie by chciały się na stałe zatrudniać jako technik w NUI, tylko po prostu jakieś drobne poprawki zgłaszają. Moglibyśmy też w ten sposób umożliwić ludziom na uzupełnienie swojego realowego portfolio jako programiści o kod stworzony dla Nordaty. No i przede wszystkim mielibyśmy jawność zmian, bo każdy mirek mógłby zobaczyć, kto co zmienił w kodzie. Jest oczywiście zagrożenie że jakiś mirek nam skopiuje kod i przeniesie do swojej mikronacji, ale czy to jest jakiś problem? Moim zdaniem dobry pomysł. 1 Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu. Odnośnik do komentarza https://forum.nordata.org/topic/3409-otworzenie-kodu-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82owego-nordaty/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 644 Opublikowano 1 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 1 Maja 5 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał: Jest oczywiście zagrożenie że jakiś mirek nam skopiuje kod i przeniesie do swojej mikronacji, ale czy to jest jakiś problem? Powiedzmy że znam parę zagranicznych indywiduów którzy zrobili by to momentalnie... I wtedy jak każdy może sobie postawić taką zajefajną nordatkę to jedyne co możemy zaoferować poza wyglądem dla ewentualnej partii to osobowść, a jak wiemy nikt nas nie lubi. 1 1 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza https://forum.nordata.org/topic/3409-otworzenie-kodu-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82owego-nordaty/#findComment-33755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 1 293 Opublikowano 1 Maja Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 34 minuty temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Powiedzmy że znam parę zagranicznych indywiduów którzy zrobili by to momentalnie... Zazwyczaj jak ktoś kradnie kod z innych mikro to spotyka się z powszechnym ostracyzmem. Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu. Odnośnik do komentarza https://forum.nordata.org/topic/3409-otworzenie-kodu-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82owego-nordaty/#findComment-33756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 844 Opublikowano 1 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 1 Maja Teraz, Kamiljan de Harlin napisał: Zazwyczaj jak ktoś kradnie kod z innych mikro to spotyka się z powszechnym ostracyzmem. I niewiele sobie z tego robi, bo jest desperatem. NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza https://forum.nordata.org/topic/3409-otworzenie-kodu-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82owego-nordaty/#findComment-33757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 1 293 Opublikowano Wtorek o 19:20 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 19:20 Nie ma zagrożeń w otwarciu kodu. Oryginał jest jeden. A poza tym mirki się wycwaniły i już nie kradną kodu z innych mikro, tylko promptują do Claude by im wygenerował kod podobnej aplikacji. Dajcie ludziom możliwość poprawiać nasz kod. Możemy ograniczyć się na początku do mniej istotnych rzeczy: EndoBank, eFederacja, NordNet, WSG. Co możemy stracić na tym, że ktoś skopiuje zepsutą efederację? 3 Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu. Odnośnik do komentarza https://forum.nordata.org/topic/3409-otworzenie-kodu-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82owego-nordaty/#findComment-33923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burek 782 Opublikowano Wtorek o 19:56 Zaimki: nijakie Zaimki: nijakie Udostępnij Opublikowano Wtorek o 19:56 Imo mossna dać na poczatek te aplikacje btw w tym do czego ma w zamyśle w ogóle słyzyc efederacja? 1 Odnośnik do komentarza https://forum.nordata.org/topic/3409-otworzenie-kodu-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82owego-nordaty/#findComment-33925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 1 293 Opublikowano Czwartek o 15:06 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 15:06 W dniu 5.05.2026 o 21:56, Burek napisał: btw w tym do czego ma w zamyśle w ogóle słyzyc efederacja? Witam, chyba do niczego. eFederacja miała być osobną aplikacją do składania wniosków wszelkiego rodzaju (o rejestrację firmy, wpisanie firmy do systemu gospodarczego, wniosek o obywatelstwo, etc.), aby zastąpić forumowy moduł Urzędu Wniosków i składanie wniosków w postach pod wątkami. Znajduje się w niej też panel do zarządzania składem organów i rangami obywateli na forum. W efederacji można by było jednym formularzem określić daną osobą Kongresmenem i z automatu dać mu odpowiednią rangę na forum oraz wpisać go do Kongresmenów w module kongresu na stronie głównej. Można też wpisać kogoś jako minister i będzie się wtedy wyświetlało jaki resort ta osoba nadzoruje i forum mu nada rangę Rada Ministrów. Automatyzacja procesu nadawania rang jest moim zdaniem dobrym pomysłem. Wtedy petent nie czeka na nadanie mu uprawnień przez administrację, bo dostaje je wraz z decyzją urzędnika. Zautomatyzowane wnioski mogą umożliwić automatyczną publikację zarządzenia o nadaniu obywatelstwa i nadanie rangi na forum, co redukuje obowiązki zarówno urzędnika jak i administracji forum. Bolączką efederacji są dwie kwestie. 1. Jest odrębną od strony głównej i forum aplikacją. Urzędnik musi pamiętać o jej regularnym sprawdzaniu, bo powiadomienia o nowozłożonych wnioskach nie pojawiają się poza efederacją. A petenci muszą logować się do niej osobno, bo sesja nie jest współdzielona ze stroną główną. 2. Jej rozwój został porzucony zanim została ukończona. Brakuje w niej rzeczy, a po przenosinach na nowy hosting wymaga dodatkowo napraw. Obecnie jest nieużywalna. Moje rozwiązania są proste – wrzucamy efederację na główną domenę nordata.org jako podstrona, a nie odrębna aplikacja na własnej subdomenie. Powiadomienia o nowych wnioskach wysyłamy do tej samej tabeli, co powiadomienia o polubieniach netoperków czy komentarze pod artykułem. 1 Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu. Odnośnik do komentarza https://forum.nordata.org/topic/3409-otworzenie-kodu-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82owego-nordaty/#findComment-33951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 844 Opublikowano Piątek o 12:09 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:09 Akurat moje doświadczenia z eFederacją są proste: 1 NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza https://forum.nordata.org/topic/3409-otworzenie-kodu-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82owego-nordaty/#findComment-33957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi