Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wspólnym forum nordackim mamy już 3 niepodległe państwa. Jest to wielki sukces Nordackiej Unii Informatycznej. Fakt ten jednak otwiera nowe pytania:

1. czy chcemy umiędzynarodowić forum, poprzez zmianę struktury działów? 
  2. jak określić kolejność wyświetlania się kategorii państw na forum?
  3. jakie kategorie i działy mają być na wierzchu, a co można schować?

Do kategorii "Dla nowych" możemy dodać linki do discordów reszty państw forum.

Dalej mamy "Społeczeństwo", z którego wyniósłbym Ruchy polityczne oraz Herbaciarnię u Arkadiusza. Możemy przemianować "Społeczeństwo" na "Życie", czy coś w tym stylu. 

Następnie kategoria w stylu "strefa międzynarodowa" i tam wcisnięmy Nordacką Unię Informatyczną, Pakt Achkovski i inne takie rzeczy, no i dział "Strefa międzynarodowa" ze zmienioną nazwą na jakieś "Rozmowy o świecie".

Następnie każde państwo ma swoją odrębną kategorię na wierzchu strony głównej forum. Oznacza to stworzenie nowej kategorii "II Federacja Nordacka" do której przeniesiemy: kategorię "Władze federalne", dział "Herbaciarnia u Arkadiusza" i działy regionów II FN.

Coś takiego kurde ten:

image.png

• Lubię to 2

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Podoba mi się idea uporządkowania forum z jasnym zaznaczeniem, które części należą do poszczególnych mikronacji, a które są częściami wspólnymi zarówno pod kątem komunikacji jednostronnej (np. dla nowych, poradniki) jak i dwustronnej. Wynika ona z zaproponowanej przez Ciebie struktury forum.

Czy idąc tym krokiem nie warto, aby na górze strony forum głównej pojawiły się również informacje o innych państwach korzystających z tego forum?

Swoją drogą mapę na górze strony forum warto zaktualizować.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Dalej mamy "Społeczeństwo", z którego wyniósłbym Ruchy polityczne oraz Herbaciarnię u Arkadiusza. Możemy przemianować "Społeczeństwo" na "Życie", czy coś w tym stylu. 

Może po prostu "Dyskusje ogólne"?

47 minut temu, Tarsycjusz Operar napisał:

Czy idąc tym krokiem nie warto, aby na górze strony forum głównej pojawiły się również informacje o innych państwach korzystających z tego forum?

Nie jestem pewien, czy na miejscu napisu "2 Federacja Nordacka" zmieściłyby się "II Federacja Nordacka, Ludowa Republika Magnifikatu, Związek Winkulijski", podejrzewam, że nawet po usunięciu (nieaktualnego) zbioru herbów musiałyby być malusieńkie.

49 minut temu, Tarsycjusz Operar napisał:

Swoją drogą mapę na górze strony forum warto zaktualizować.

Z pewnością! Choć nie sądzę, by była to sprawa priorytetowa. Znam tylko jedno państwo, które mogłoby się o nią awanturować...

x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, Prezydent II Federacji Nordackiej 

Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Opublikowano
5 minut temu, August de la Sparasan napisał:

Nie jestem pewien, czy na miejscu napisu "2 Federacja Nordacka" zmieściłyby się "II Federacja Nordacka, Ludowa Republika Magnifikatu, Związek Winkulijski", podejrzewam, że nawet po usunięciu (nieaktualnego) zbioru herbów musiałyby być malusieńkie.

Dla mnie (nie wiem jak dla innych) lepszy jest malusieńki napis niż żaden.

Myślę, że warto aby w tej sprawie wypowiedział się przedstawiciel Związku Winkulijskiego.

Nie chce tego odbierać jako marginalizację państw stowarzyszonych w obszarach wizerunkowych/symbolicznych bo nie jest to na pewno intencją władz II FN. 

Rozumiem napis "II Federacja Nordacka" i podkreślanie przynależności forum do II Federacji Nordackiej. To oczywiste.

Jednak brak na górze strony forum jakiejkolwiek wzmianki o obecności innych niepodległych mikronacji może być dla niektórych mylące.

Opublikowano
5 minut temu, Tarsycjusz Operar napisał:

Jednak brak na górze strony forum jakiejkolwiek wzmianki o obecności innych niepodległych mikronacji może być dla niektórych mylące.

Z pewnością. Pierwotnie zapewne taką rolę miały pełnić wspomniane już przeze mnie herby, ale no cóż... ich istnienie jest dość niezauważalne.

Może gdyby po prostu napisać "Nordata, Magnifikat, Winkulia" zmieściłoby się to w czytelnych rozmiarach.

x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza

Discord:

Opublikowano
18 godzin temu, Tarsycjusz Operar napisał:

Myślę, że warto aby w tej sprawie wypowiedział się przedstawiciel Związku Winkulijskiego.

Właśnie, warto, jak najbardziej warto, zdecydowanie zachęcam.

• Lubię to 1

Discord:

Opublikowano
28 minut temu, August de la Sparasan napisał:

Właśnie, warto, jak najbardziej warto, zdecydowanie zachęcam.

Głowa państwa (i jednocześnie p.o. szefa rządu) jest obecnie na urlopie.

• Lubię to 1
  • Smuteczek 1
Opublikowano

Fakt ten jest mi rzecz jasna wiadomy. Miałem natomiast nadzieję na włączenie się do dyskusji również obywateli winkulijskich.

Discord:

Opublikowano

Skoro zmierzamy w kierunku umiędzynarodowienia forum, warto byłoby wskazać, jakie państwa na nim funkcjonują. Wydaje mi się, że zastosowanie herbów państwowych/flag byłoby bardziej estetyczne i przejrzyste aniżeli rozlany napis. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Moim zdaniem na grafiki u szczytu forum powinniśmy ogłosić jakiś konkurs z nagrodami. 

Nagłówek składa się z dwóch grafik nałożonych na siebie.

Tło:

1680198164_forumto.png.eb74d0c3934861e1e

Napis:

Logo.png.88fc814b84e99fa8cd8f9395315d0e8

• Lubię to 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Opublikowano

Może całkiem zrezygnujmy z umieszczania tam mapy? Da to więcej przestrzeni na napis i/lub flagi bądź godła. Możnaby również po prostu zastosować uniwersalny napis "Forum Nordackiej Unii Informatycznej", ale pewnie estetyka by na tym ucierpiała. Nie trzebaby za to aktualizować tego w razie zmiany wśród państw członkowskich NUI.

• Lubię to 1

Discord:

Opublikowano

Mapę można wyrzucić, chyba że zastąpimy ją mapą fizyczną Nordaty – bez żadnych granic narysowanych. Ewentualnie globusem pollinu wycentrowanym na Nordatę? Taka kulka by wyglądała ciekawiej niż przycięta mapka.

Moim zdaniem symbole państw (flagi lub godła) to obowiązkowy element identyfikacji graficznej forum. Owszem, trzeba będzie to aktualizować na bieżąco, ale taka praktyka zwiększy podmiotowość i autonomię państw. Nikt nie powinien czuć się wykluczony na wspólnym forum. 

Jeśli chodzi o logo forum, to można je wymienić na logo NUI albo jakiś fikuśny napis NORDATA. 

image.png

• Lubię to 2

Opublikowano
4 minuty temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Ewentualnie globusem pollinu wycentrowanym na Nordatę?

Globus może być kontrowersyjny, w końcu według niektórych Pollin jest płaski. (Nie, nie piszę tego poważnie)

5 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Jeśli chodzi o logo forum, to można je wymienić na logo NUI albo jakiś fikuśny napis NORDATA. 

Może dajmy i logo NUI (ładne jest) I napis NORDATA, co by nowoprzybyli nie byli aż tak zagubieni?

• Kocham to! 2

Discord:

Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcami, poza tym, że nie wywalałbym mapki która jest imo mega fajna będąc zaktualizowaną, ale należałoby właśnie zamiast regionów członkowskich FN zakolorować państwa członkowskie NUI (a właściwie forum NUI, bo wtedy obejmujemy te wszystkie narracjokracje). W szczególności zaś nie wywalałbym herbów; wiadomo, trzeba to co jakiś czas aktualizować, ale jest warto.

Danie wielkiego fikuśnego napisu NORDATA byłoby fajne, bo wkurzyłoby wszystkich wydumanych "antyefeńskich pannordatystów", których się nam ostatnio sporo wylęgło. Druga Federacja i Nordacka Unia Informatyczna są doskonałymi interpretatorami i kontynuatorami idei pannordackiej.

• Lubię to 2

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Wrzucam logo NUI dopóki nie znajdziemy czegoś lepszego. 

Strukturę forum już zmieniłem w oparciu o ustalenia z dyskusji.

• Lubię to 2

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Tak szczerze to mam prośbę. Ten skrypt określający, kto stracił obywatelstwo wskutek nieaktywności dalej istnieje? Nie ukrywam, że by mi się przydał. Nie żeby był absolutnie niezbędny, zwyczajnie nie zaszkodziłoby mieć takowy w przyszłości pod ręką.

EDIT: Kurczę, miało być w tym drugim temacie. Za dużo wątków o forum NUI i człowiek się gubi.

Edytowane przez August de la Sparasan

Discord:

Opublikowano
38 minut temu, August de la Sparasan napisał(a):

Tak szczerze to mam prośbę. Ten skrypt określający, kto stracił obywatelstwo wskutek nieaktywności dalej istnieje? Nie ukrywam, że by mi się przydał. Nie żeby był absolutnie niezbędny, zwyczajnie nie zaszkodziłoby mieć takowy w przyszłości pod ręką.

EDIT: Kurczę, miało być w tym drugim temacie. Za dużo wątków o forum NUI i człowiek się gubi.

Istnieje, tylko uruchamia się ręcznie przez konsolę. Muszę dodać zadanie CRON żeby się robił codziennie. 

• Lubię to 1