Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemson. Co powiecie na reaktywację Nordawizji? Spółka akcyjna Utopia mogłaby wziąć na siebie ciężar organizacji tego wydarzenia. Zamiast lać pianę i gdybyć na temat tego, jak to dokładnie ma wyglądać, proponuję po prostu przekleić stary regulamin i stare zasady oraz od razu otworzyć konkurs ofert na gospodarza. 

Zresztą przypomnijmy sobie, kto i w jaki sposób dokonał reaktywacji OurSound po latach w 2025. Po co mamy się zastanawiać, skoro można zrobić super content bez kreślenia wielkich planów i długich przygotowań?

Przeklejmy konkurs na oferty stąd:

https://archiwum.nordata.org/showthread.php?tid=5594

Powołajmy komitet w składzie: Fundacja Nordawizja, Spółka Akcyjna Utopia i Rząd Królewski. Komitet organizacyjny wybierze najlepszą ofertę. Możemy od razu przekleić też tę ofertę Jugowic.

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Spójrzcie czy regulamin jest gites:

REGULAMIN KONKURSU PIOSENKI NORDACKIEJ – NORDAWIZJA 2026

§1. Postanowienia ogólne i Organizacja

1. Organizatorem Konkursu Piosenki Nordackiej „Nordawizja 2026” jest Komitet Organizacyjny, w skład którego wchodzą: Fundacja Nordawizja, Spółka Akcyjna Utopia oraz Rząd Królewski Związku Winkulijskiego.
  2. Wydarzenie ma na celu wyłonienie najlepszego utworu muzycznego w drodze powszechnego głosowania mieszkańców regionów i państw biorących udział w konkursie.

§2. Uczestnictwo i Reprezentacje

1. Do zgłaszania piosenek konkursowych uprawnione są:
    •         Państwa niepodległe,
    •         Regiony państw federacyjnych,
    •         Regiony państw unitarnych.
  2. Obowiązuje następująca hierarchia zgłoszeń:
    •         Państwo federalne nie może zgłosić się do konkursu jako całość, jeśli jakakolwiek z jego części składowych (np. prowincja, kraj związkowy) wyrazi wolę startu samodzielnego.
    •         Region państwa unitarnego może wziąć udział w konkursie tylko wtedy, gdy państwo, któremu podlega, nie bierze udziału w danej edycji jako całość.
  3. Każdy uprawniony podmiot może wystawić jedną reprezentację (wykonawcę i utwór).
  4. Nie ma kryteriów geograficznych dla państwa/regionu, aby mógł wziąć udział w konkursie.

§3. Wybór reprezentanta (Eliminacje)

1. Każdy region lub państwo przeprowadza własne eliminacje regionalne zgodnie z zasadami przyjętymi w danej lokalizacji.
  2. Sposób wyboru utworu (np. wybór wewnętrzny, głosowanie publiczne na forum regionalnym) leży w gestii lokalnych władz lub wyznaczonych przez Komitet Organizacyjny lokalnych koordynatorów.

§4. System Głosowania

1. Głosowanie w konkursie ma charakter rankingowy. Głosujący mikronauta szereguje od najlepszego do najgorszego wszystkie utwory biorące udział w konkursie:
    • Miejsce 1: Utwór najlepszy,
    • ... (kolejne pozycje),
    • Miejsce N: Utwór najgorszy.
  2. Każdy mikronauta może oddać głos tylko raz, przypisując go do jednego wybranego państwa lub regionu, w którym bierze udział w głosowaniu. Nie może oddać głosu ponownie w innym państwie/regionie. Głosy są traktowane jako globalne. Wyniki nie są rozdzielane ani ważone ze względu na kraj pochodzenia głosującego – liczy się suma punktów uzyskanych w rankingu ogólnym.
  3. Zwycięski utwór zostaje wyłoniony przy użyciu systemu głosowania przechodniego (Instant-Runoff Voting). Procedura obliczania wyników odbywa się w turach, których liczba odpowiada liczbie zgłoszonych utworów. W każdej turze z dalszego postępowania konkursowego eliminuje się utwór, który w danym etapie obliczeń posiada najmniejszą liczbę głosów wskazujących go jako wybór pierwszego stopnia (TOP1). Głosy oddane na utwór wyeliminowany nie przepadają, lecz zostają automatycznie przeniesione na kolejny utwór w rankingu danego głosującego (wybór drugiego stopnia, a w dalszych turach – najwyższy dostępny w rankingu utwór, który nie podlegał jeszcze eliminacji). Proces eliminacji i transferu głosów powtarza się do momentu wyłonienia ostatecznego zwycięzcy, który jako ostatni pozostaje w zestawieniu rankingowym.

§5. Wybór gospodarza obecnej edycji

1. Komitet Organizacyjny otwiera konkurs ofert na organizację wydarzenia.
  2. Ostatecznego wyboru gospodarza spośród nadesłanych propozycji dokonuje Komitet Organizacyjny, biorąc pod uwagę przygotowanie techniczne, oprawę graficzną oraz koncepcję narracyjną wydarzenia.

§6. Rejestracja i Terminy

Harmonogram przyjmowania zgłoszeń, publikacji ofert na gospodarza oraz terminy głosowania zostaną ogłoszone w osobnym komunikacie przez Komitet Organizacyjny (Fundację Nordawizja, SA Utopia i Rząd Królewski).

§7. Przywileje państwa zwycięskiego

1. Podmiot który był reprezentowany przez zwycięską piosenkę ma przywilej w organizacji następnej edycji konkursu. To znaczy, że w konkursie ofert na organizatora kolejnej edycji, oferty z tego państwa/regionu mają priorytet nad innymi ofertami w akceptacji - oferty innych państw mogą być zaakceptowane tylko jeśli państwo zwycięskie nie zgłosi swojej oferty. 
  2. Punkt 1. nie tyczy się państw i regionów, których stolica nie znajduje się na Kontynencie Nordackim. Jeśli konkurs wygra podmiot pozanordacki, to musi nominować w swoim imieniu wybrane państwo nordackie, które otrzyma przywilej w organizacji następnej edycji Nordawizji.
  • Lubię to 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Drogi Kamiljanie,

niezmiernie jestem rad, że idea Nordawizji jest żywa nadal. Osobiście nie mam nic przeciwko, żeby Nordawizja wróciła do łask i po wielu latach zaczęła ponownie wyznaczać właściwą jakość ogólnonordackich inicjatyw.

Przy tworzeniu formatu Nordawizji (przynajmniej w ostatnim jej kształcie mniej lub bardziej publicznie zarysowanym) kierowałem się zasadą stabilności konkursu także w okresie między edycjami, żeby uniknąć przykrych sytuacji np. z Our Sound, czy ostatniego arbitralnego zmienienia zasad bez konsultacji z innymi. Być może niepotrzebnie, ale przykładam szczególną wagę do rozwiązać systemowych.

Stąd też deklaratywnie powołana została Fundacja Nordawizja, która miała być docelowym współorganizatorem i podejmować decyzje o konkursie w czasie pomiędzy edycjami (zmiany regulaminów, zmiany gospodarza), jak również być wsparciem dla poszczególnych państw, które mogłyby takiego wsparcia potrzebować, dbając o jakość.

Stąd też uważam, że konsultowane przeze mnie z kilkoma osobami wcześniej drogami prywatnymi rozwiązanie byłoby sensowne tj.: w skład władz (nazwijmy to Radą Fundacji) Fundacji Nordawizji wchodziliby wszyscy zainteresowani koordynatorzy krajowi, którzy następnie powoływaliby spośród siebie osobę lub osoby bezpośrednio odpowiedzialne za podejmowanie decyzji (taki dyrektor wykonawczy konkursu i prezes fundacji). To z jednej strony dałoby stabilność, a z drugiej wpływ wszystkich zainteresowanych państw na kształt konkursu. W wypadku takiego Our Sound bowiem jest on narzucany rokrocznie odgórnie i nie ma żadnego wpływu na decyzje.

Wobec powyższego uważam, że regulamin Nordawizji nie powinien mieć charakteru jednostkowego - na konkretną edycję, a zawierać także inne i bardziej szczegółowe informacje uwzględniające te procedury. Albo po prostu jestem jakimś fetyszystą. XD.

Bardzo podoba mi się idea partnerstwa publiczno-prywatnego z tym, że trudno powiedzieć, czy Rząd jest zainteresowany organizacją. Wskazać także należy w jakiś sposób dokładne przewodnictwo nad Komitetem Organizacyjnym - czy jest to grupa kolektywna, czy jakiś podmiot ma charakter dominującego w tym konsorcjum organizacyjnym? Myślę, że od tego powinniśmy zacząć.

• Kocham to! 1