Waksman 1 690 Opublikowano Piątek o 11:34 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano Piątek o 11:34 Z nieskrywaną radością, po miesiącach rozmów i uzgodnień, chcę ogłosić powstanie nowej koalicji, która niczym słońce rozświetli nordacką scenę polityczną. Liga Innowacji Strategicznych to nowa koalicja, która za cel obiera sobie właśnie innowacje, i to nie tylko te strategiczne. Nasze stronnictwo będzie za wszelką cenę próbowało zwalczyć marazm polityczny jaki zapanował w Nordacie. Państwo rządzone jest przez klikę tych samych osób, które niczym uszkodzony hamulec ręczny w wagonie hamują cały pociąg, który nieubłaganie chce dotrzeć do stacji docelowej jaką jest dobrobyt, sprawiedliwość i informatyczna dominacja. Nie tylko polityka jest naszym celem, ale i informatyka, o której już wspomniałem. Nordacka Unia Informatyczna, teraz uszczuplona o jednego członka, stanęła w miejscu i nie robi nic, aby zapanować nad chaosem, który objął nasze serwisy informatyczne. Brak dyrektyw i jasnych celów na najbliższą przyszłość spowodował zastój, nad którym nie zapanujemy bez klarownego kierownictwa. Zapytacie także - ale gdzie jest program? Otóż proszę państwa - naszym programem jesteście Wy. To jedna z pierwszych innowacji, która zostaje wystawiona przez nas na światło dzienne. Cała kampania LIS-ka będzie polegała na wsłuchaniu się w głosy obywateli i mieszkańców II Federacji Nordackiej. Czym chcesz, abyśmy zajęli się w przyszłej kadencji Kongresu? Masz jakieś pomysły, innowacje? Wal śmiało, a my się tym zajmiemy! Chciałbym teraz poprosić współzałożyciela LIS - @Damiano Robingren, o zabranie głosu. 2 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Robingren 263 Opublikowano Piątek o 11:54 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano Piątek o 11:54 Szanowni Państwo, drodzy współobywatele II Federacji Nordackiej, z wielką przyjemnością i poczuciem historycznej chwili zabieram głos, jako współzałożyciel Ligi Innowacji Strategicznych. Kaspar zgadzam się w pełni z diagnozą, którą postawiłeś. Nordata rzeczywiście stoi w miejscu i to nie dlatego, że brakuje nam jakiejś wizji, ale dlatego, że stare układy skutecznie blokują jakikolwiek postęp. Kongres obraduje, ale tempo wprowadzania zmian jest ślimacze, państwowe instytucje ledwo zipią, a projekty, które mogłyby naprawdę ruszyć Federację do przodu albo utknęły w szufladach, albo zostały porzucone. Nordacka Unia Informatyczna, która miała być naszym motorem napędowym w cyfrowej erze, niestety sama potrzebuje pilnej reanimacji. Dlatego właśnie nie przychodzimy do Was z kolejną sztywną ideologią ani z gotowym programem na następną kadencję spisanym pośpiesznie na kolanie. Chcemy przyjść do Was z zupełnie innym podejściem niż dotychczas, ponieważ wspólnie uważamy, że to państwo ma słuchać obywateli, a nie ma udawać, że ich słucha. Wasze pomysły i Wasze wszelkie frustracje to będzie nasz prawdziwy program! Chcemy stworzyć mechanizmy, dzięki którym każdy głos będzie miał realną szansę na zmianę! Zatem co Was najbardziej wkurza w obecnej Nordacie? Co chcielibyście zmienić jako pierwsze? Co powinniśmy wdrożyć w pierwszej kolejności? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 690 Opublikowano Piątek o 11:56 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 11:56 Dziękuję Damiano. @Obywatel Federacji - wy jesteście naszym motorem. Pytamy więc Was jak jeden mąż - co Was tu wkurza? Co zadowala? Co chcielibyście zmienić? Jaką strategię powinien obrać przyszły Kongres, jaką NUI? 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel van der Gibson 93 Opublikowano Piątek o 14:07 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano Piątek o 14:07 Przynajmniej nazwa ładna 😋 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 1 014 Opublikowano Piątek o 16:57 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano Piątek o 16:57 (edytowane) Największą bolączką II FN jest niezgodność charakterów, która będzie występowała przy dużej liczbie osób na jednym forum. Państwo powinno aktywnie działać celem łagodzenia sporów i konfliktów, jakie występują w społeczeństwie. Utrata obywateli to utrata najcenniejszego zasobu państwa, bowiem każde życie jest święte. Nie możemy dalej tracić ludzi z powodu toksycznej atmosfery, jałowych kłótni o byle co, sporów ideologicznych i personalnych. Straciliśmy już wiele osób, które nie wytrzymywały psychicznie panującej tutaj atmosfery. Zanim zaczniemy rozszerzać II FN o nowe państwa i werbować tutaj grupy nowych osób, to powinniśmy popracować nad wewnętrzną harmonią społeczności. Powinniśmy być mniej hermetyczni, mniej oceniający, mniej narzekający na wszystko i wszystkich, a bardziej wyrozumiali, uprzejmi i spokojni. Jesteśmy tutaj dla zabawy. W II Federacji Nordackiej chcemy się wyluzować, robić fajne rzeczy i socjalizować się z ciekawymi ludźmi. Nie jesteśmy tutaj by zapierdalać na drugi etat i walczyć za wszelką cenę o słupki w Instytucie Statystyk Międzynarodowych czy o tak zwane przetrwanie państwa albo udowadniać coś swoim krytykom. Po przekroczeniu granicy, w której ludzie działają w v-państwie z przymusu, z powodu negatywnej motywacji (np. jak czegoś nie zrobię to będę zganiony, jak się z czymś spóźnię to znowu będą na mnie narzekali, jak coś zrobię źle to będą chcieli mnie odwołać) możemy już nieformalnie uznać państwo za upadłe, bo zaprzestało spełniać swoją rolę - zapewniać rozrywkę i integrować społeczność. Skoro ktoś robiąc rzeczy naraża się tylko na nagonkę na siebie, nakłada na siebie stresujące wyśrubowane wymagania, a nie czerpie z tego satysfakcji, to w takiej atmosferze nikt nie chce wziąć na siebie odpowiedzialności za nic, bo zawsze będzie stratny na działaniu, a na samym komentowaniu nic nie traci. Absolutnym priorytetem i fundamentem dla innych fundamentów jest to, żeby władza w końcu znalazła jakąś pozytywną motywację do działania dla Obywateli oraz by zaczęła aktywnie walczyć z toksycznymi zachowaniami. Bezsensowne spory personalne budowane na wzajemnych uprzedzeniach i stereotypach rozsadzają ten kraj od środka. Wszystkie inne sprawy są całkowicie drugorzędne, dopóki rząd nie poradzi sobie z tym słoniem w pokoju. Nie wystarczy nam, że konkretne osoby będą przyzwoite. Nie wystarczy nam liczyć na to, że społeczność sama z siebie się ogarnie. Nie wystarczy nam poczekać na to, aż nielubiące się osoby dokonają wzajemnego mordu i nie zostanie już komu się spierać z kim o cokolwiek. Potrzebny jest też impuls od góry od silnego i zdecydowanego przywódcy. Nie potrzebujemy rządu, który pogania obywateli do pracy prowadząc propagandę zapierdolu ani rządu minimum, który mówi obywatelom, żeby robili co tam sobie co chcą, nie dając żadnego wsparcia w robieniu konkretnych rzeczy i zajmując się tylko papierologią. Potrzebny nam autorytatywny przywódca (nie mylić z autorytarnym), który wyznaczy kierunek zmian społecznych, który będzie na tyle, ile to możliwe, eliminował patologiczne zachowania społeczne oraz promował dobrą atmosferę. Rząd nie może przyjąć strategii, że niech tam sobie obywatele robią co chcą, a my tam tylko damy pod sam koniec jakieś wsparcie finansowe albo się podpiszemy pod jakimś wydarzeniem, czy tam damy symboliczny patronat. Nie może też każdemu rozkazywać i mówić, co mają ludzie robić. Powinien za to pokierować państwo w konkretnie obranym kierunku, pozostawiając jednak w ramach tego kierunku swobodę twórczą, ale przede wszystkim powinien wywołać przemianę społeczeństwa i położyć kres toksycznej, napiętej atmosferze. Nie zamierzam startować w tych wyborach. Za to głośno i wyraźnie będę komunikować, czego oczekuję od kandydatów w zamian za mój głos i moje wsparcie. Edytowane Piątek o 16:58 przez Kamiljan de Harlin literówka 3 Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 90 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burek 382 Opublikowano Piątek o 17:45 Zaimki: nijakie Zaimki: nijakie Udostępnij Opublikowano Piątek o 17:45 (edytowane) Ale toksyczność doprowadziła chyba tylko pare (dosłownie) osób do śmierci i to też przy działaniu innych czynników. Edytowane Piątek o 17:46 przez Burek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Krak 6 Opublikowano Piątek o 20:21 Udostępnij Opublikowano Piątek o 20:21 Powodzenia! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 192 Opublikowano Sobota o 20:34 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano Sobota o 20:34 Fajny projekcik forumikowy, ale logo dyskryminuje użytkowników białego motywu Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Robingren 263 Opublikowano wczoraj o 14:48 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano wczoraj o 14:48 Szanowni Państwo, ostatnie kilkanaście dni pokazało bardzo wyraźnie, dlaczego Liga Innowacji Strategicznych jest potrzebna jak tlen w naszej Federacji. mikroGRUcast: napisana od zera sieć GRU, która będzie prognozować pogodę dla całego polskiego mikroświata. Aktualnie działa testowo dla Zwierzogrodu, Amparcza i Manowców, skutecznie prognozując siedem przyszłych dni, a w tym tygodniu ruszamy z rozszerzaniem jej na cały mikroświat. To pierwszy taki system w naszym mikroświecie! NordFind: nowa wyszukiwarka na samym szczycie forum. Nie trzeba już scrollować, żeby cokolwiek znaleźć, bo widget stoi, a ludzie już dodają do niego linki. Moduł Kongresu: Oddany do testów przez FKW i Spikera. Technicznie jest gotowy do tego, żeby Kongres wreszcie wyglądał i działał, jak należy! To nie są obietnice przedwyborcze. To są rzeczy, które już stoją i działają teraz, zanim ktokolwiek dał nam jakikolwiek mandat. Nordata od miesięcy stoi w miejscu i widzimy ciągle stare układy, te same twarze i te same projekty, które zawsze są odkładane "na później". My nie czekamy na lepsze czasy, tylko robimy co możemy! Dlatego już jutro zagłosuj na Ligę Innowacji Strategicznych! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 1 014 Opublikowano 19 godzin temu Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu Skoro tak prężnie działacie bez żadnej reprezentacji w Kongresie, to czy jest coś, czego nie możecie zrobić bez większości w Kongresie? Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 90 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Robingren 263 Opublikowano 18 godzin temu Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 18 godzin temu Godzinę temu, Kamiljan de Harlin napisał: Skoro tak prężnie działacie bez żadnej reprezentacji w Kongresie, to czy jest coś, czego nie możecie zrobić bez większości w Kongresie? Tak, dużo rzeczy robimy już teraz bez mandatu (bo da się), ale te najważniejsze systemowe zmiany, czyli te, które realnie ruszą Nordatę z miejsca i zmienią atmosferę na lata, wymagają większości w Kongresie. Dlatego też startujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi