Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu w "kuluarach" poruszono temat podziału administracyjnego, gdzie granice guberni okazały się nadal dość płynne - co jest naturalne z racji braku mapy. Myślę, że możnaby przedstawić tą kwestię publicznie i, choćby, ogłosić chęć zlecenia komuś wykonanie takowej. Osobiście, niestety, się do tego nie kwalifikuję, z racji, że moje zdolności kartograficzne kończą się na bazgraniu kredkami po mapach, a to donikąd nie prowadzi. Mam natomiast jeszcze trochę nordów i chętnie pokryłbym z własnego konta MBP choć część kosztów wykonania takowej mapy. Niemniej to wszystko ot taki koncept, na który wpadłem chwilę temu, stąd też chętnie bym to tutaj przedyskutował. Sprawa może nie jest najpilniejsza, ale też myślę, że lepiej ją tu poruszyć.

• Lubię to 1
x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, były Prezydent II Federacji Nordackiej 

Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Opublikowano

Mam roboczą mapę Kirianii, a starsze mapy Westlandu są ogólnodostępne. Kiedyś @Piotr Jankowski deklarował chyba że mógłby coś ogarnąć, nie wiem, w ostateczności można kogoś wynająć (myślicie że Ronon się zgodzi zrobić coś dla Waksmanlandu?).

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
11 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

myślicie że Ronon się zgodzi zrobić coś dla Waksmanlandu?

O, czuję się obrażony. Od kiedy Kirym to Waksmanland? Z takimi oskarżeniami to na południe.

• Smuteczek 1
x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza

Discord:

Opublikowano
11 minut temu, August de la Sparasan napisał:

O, czuję się obrażony. Od kiedy Kirym to Waksmanland? Z takimi oskarżeniami to na południe.

Obawiam się, że Ronon jest niewrażliwy na takie niuanse wewnątrzefeńskie...

99792411588297495.png

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Oby nie. Tak czy owak, mogę dać na to tak do 3 tysięcy nordów MBP. Może będzie to dla ewentualnych kartografów dobrym argumentem. W sumie może powinniśmy rozesłać ogłoszenia z taką ofertą w innych państwach Pollinu?

Discord:

Opublikowano

A więc mamy już kilka opcji - najrozsądniej byłoby, aby Jego Imperatorska Mość @Bolesław Kirianóo von Hohenburg, jako władca tych ziem, zadecydował. Ja, oprócz ewentualnie funduszy, mogę spróbować odkopać przeszłe mapy choćby Westlandu, aczkolwiek tutaj nie liczyłbym na wiele, niestety.

Discord:

Opublikowano
16 godzin temu, August de la Sparasan napisał:

A więc mamy już kilka opcji - najrozsądniej byłoby, aby Jego Imperatorska Mość @Bolesław Kirianóo von Hohenburg, jako władca tych ziem, zadecydował. Ja, oprócz ewentualnie funduszy, mogę spróbować odkopać przeszłe mapy choćby Westlandu, aczkolwiek tutaj nie liczyłbym na wiele, niestety.

Dajmy szansę kol. Waksmanowi skoro i tak mamy za darmo pierwszą mapę, najwyżej potem zamówimy u Any czy innego Ronona. Plus trzeba wspierać nordackie biznesy.

@Waksman jest możliwość zrobienia oprócz w pełni wyrenderowanej wersji również roboczej, łatwej do edytowania, najlepiej w .pdn?

• Lubię to 1

99792411588297495.png

Opublikowano

Hej chat, zrób mapę administracyjną Monarchii Kiryjskiej.

A jeśli coś nie będzie zgadzało się z dotychczasowymi ustaleniami, to tym gorzej dla dotychczasowych ustaleń.

• Kocham to! 1

/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.01.2026 o 16:33, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

@Waksman jest możliwość zrobienia oprócz w pełni wyrenderowanej wersji również roboczej, łatwej do edytowania, najlepiej w .pdn?

Nevim czy moja Fotoszopa do takiego formatu zapisuje, ale pewnie tak, więc wstępnie mówię, że nie będzie z tym problemu (raczej). Jak już robimy taką mapę to ja proponuję zapoznać się z taką oto podstawą:

nie ma mapy hihi

Jak już mamy okazję do zrobienia całościowej mapy II Federacji to ją wykorzystajmy. Powyższy obraz proponuję przyjąć jako podstawę.

W dniu 18.01.2026 o 00:31, August de la Sparasan napisał:

Ja, oprócz ewentualnie funduszy, mogę spróbować odkopać przeszłe mapy choćby Westlandu, aczkolwiek tutaj nie liczyłbym na wiele, niestety.

Ja bym wybitnie poprosił, przyda się jak nigdy. W Westlandzie jakieś miasta są wstępnie zaznaczone, ale nazw niestety nie pamiętam. czy jakieś stare mapy Kirianii istnieją? Cokolwiek?

Edytowane przez Waksman
Opublikowano
Godzinę temu, Waksman napisał:

Ja bym wybitnie poprosił, przyda się jak nigdy. W Westlandzie jakieś miasta są wstępnie zaznaczone, ale nazw niestety nie pamiętam.

Mamy dziś szczęście w tej kwestii, odnalazłem pewną ilość map autorstwa @Kamiljan de Harlin, znacznie większą, niż się spodziewałem (choć według mnie tylko jedna może być tu przydatna).

Tu mapa kolejowa, moim zdaniem - najprzydatniejsza.

99737979806810549_t.png

A dalej mapy z czasów wojen domowych (je daję raczej z dokładności, z racji podziału na heksy to bardziej ciekawostki).

100365773012206674_t.png

100365773012206931_t.png

100365773012207203_t.png

100464293790613998_t.png

100464293790614307_t.png

100464293790614512_t.png

Generalnie mapy nie są idealne, nazwy miast w Amatorii są zniekształcone, nie wiem, jak w innych rejonach, a podział administracyjny jest nieaktualny (mamy tu stan na 2022/2023). Nie będę się tu rozpisywał, bo ten post jest dostatecznie długi. Postaram się poszperać jeszcze w archiwach z nadzieją, że znajdę więcej i lepsze mapy.

Discord:

Opublikowano

Dobre wieści, odnalazłem zbiory Novakowe!

100464293790614543_t.png

99391292361932849_t.png

100464293790613879.png

99391292361932850_t.png

Tak, wiem, rewelacji nie ma, ale przynajmniej coś ocalało.

Discord:

Opublikowano
37 minut temu, Waksman napisał:

Damy radę coś ogarnąć w większej rozdzielczości?

No niestety, map Westlandu w wyższej rozdzielczości raczej nie ma, może coś jeszcze znajdę, ale niestety teraz to już wątpię.

Discord:

Opublikowano
33 minuty temu, Waksman napisał:

Damy radę coś ogarnąć w większej rozdzielczości? Bo jak granicę poprawię na podstawie podesłanych grafik, tak nazw miast wszystkich nie odczytam. @Bolesław Kirianóo von Hohenburg mapy Kirianii mamy? 

101005704499834974.png

101005704499834973.png

101005704499834972.png

99792411588297495.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Ugółem to tak - przebiłem wewnętrzny podział administracyjny Kirianii, a także wszystkie miasta na mapę. Efekt pracy mogą państwo podziwiać niżej:

nie ma mapy hihi

Ze względu na brak mapy Westlandu w wysokiej rozdzielczości podpisałem tylko te miasta, które już miałem - proszę kogoś żeby sprawdził, czy dobrze, bo robiłem to na podstawie mapy kolejowej (). Zaznaczyłem Komarchię Nordacką (ale nie wiem gdzie jest Achkov, więc jak ktoś wie to może wskazać lokalizację stolicy xd) linią przerywaną, a wewnętrzny podział Kirianii cienką linią ciągłą.  - czy wszystkie dane zostały poprawnie naniesione na mapkę? Jeśli tak to moje kolejne pytanie - czy istniała jakaś mapa drogowa Kirianii czy to dopiero będziemy projektować albo budować?

Edytowane przez Waksman
Opublikowano
19 minut temu, Waksman napisał:

Ze względu na brak mapy Westlandu w wysokiej rozdzielczości podpisałem tylko te miasta, które już miałem - proszę kogoś żeby sprawdził, czy dobrze, bo robiłem to na podstawie mapy kolejowej

Trochę skromnie, ale raczej się zgadzają (na każdej mapie były ustawione odrobinę inaczej, więc pełnej precyzji pewnie nigdy nie było i nie będzie). Szkoda jedynie, że Robotniczogradu nie ma. O Kirianii się nie wypowiem, bo nie wiem.

Discord:

Opublikowano

Górno i Gryffino to duże miasta w Westlandzie na obszarze Winkulii Taskaskiej. Brakuje mi ich. 

• Lubię to 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano
3 minuty temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Górno i Gryffino to duże miasta w Westlandzie na obszarze Winkulii Taskaskiej. Brakuje mi ich. 

Mi brakuje ich lokalizacji - dałbyś radę je wskazać na mapie? Albo może masz jakieś mapy Westlandu w dużej rozdzielczości?

Opublikowano

99737979806810549.png

100365773012206674.png

To są najlepsze co znalazłem. @Waksman

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano
2 godziny temu, Waksman napisał:

Ugółem to tak - przebiłem wewnętrzny podział administracyjny Kirianii, a także wszystkie miasta na mapę. Efekt pracy mogą państwo podziwiać niżej:

image.png.f7bda6d8214e896c0743ea57f8d54889.png

@Bolesław Kirianóo von Hohenburg - czy wszystkie dane zostały poprawnie naniesione na mapkę? Jeśli tak to moje kolejne pytanie - czy istniała jakaś mapa drogowa Kirianii czy to dopiero będziemy projektować albo budować?

Z tego co widzę to tak. Piękna robota.

2 godziny temu, Waksman napisał:

(ale nie wiem gdzie jest Achkov, więc jak ktoś wie to może wskazać lokalizację stolicy xd)

Mapka jest w załączniku do ustawy specjalnej o Komarchii:.

100464293790613988.png

99792411588297495.png