• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
NAP
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Wyprzedaż armii?

Burek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

W związku z tym, że armia państwowa jest praktycznie w rozkładzie - może można pomyśleć nad wyprzedażą sprzętu i/lub nawet samych oddziałów?

• Smuteczek 2

Opublikowano

Wydaję mi się, że sensownie z fabularnego punktu widzenia byłoby przyjąć narrację rozjebanego państwa. Utrzymanie takiej armii jak była opisana na starym forum, wydaje mi się kompletnie poza możliwościami państwa. Część jednostek niewiadomo gdzie w ogóle stacjonuje - bo było to utajnione, i to tak skutecznie, że nikt z żyjących nie ma chyba tej wiedzy. Możliwe, że sprzęt jest już rozsprzedawany na własną rekę - bo generalnie to chyba już nikt tym wszystkim żołnierzom nie płaci.

Jestem zdania, że nie powinniśmy likwidować armii nawet jeśli zdecydowanie jej rozmiar przekracza poziom ambicji i możliwości naszego państwa, chociażby ze względu na szacunek na spuściznę JKM Dagoberta III, który poświęcił wiele lat swojego życia na budowanie armii z której moglibyśmy być dumni. Jeśli zaś chodzi o jej ograniczenie, to wydaje mi się rozsądnym punktem wyjścia opinia marszałka KSZ Artura Kardacza aka Dagoberta III z tego samego powodu o którym już wspomniałem. Nie powinniśmy zamykać tak ważnej instytucji, ponieważ chwilowo nie ma się nią komu zaopiekować, bo to jakby odciąć sobie samemu rękę, tylko przez wzgląd na to że aktualnie znajduje się w gipsie.

Edytowane przez Erik Otton von Hohenburg

Opublikowano

Ale nikt nawet nie wie gdzie ta armia się znajduje! A jak nic z ta armią nie zorbimy to i tak przestanie istnieć w ramach braku (już chyba zachodzacego) procesu potwierdzania swojego istnienia we współrzeczywistości.

• 2 miesiące temu...
    Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Skandal, że wypisuje się takie rzeczy. Niegdyś była to duma Winkulii, a dziś miesza się ją z błotem. Wstyd i hańba. Premier popisuje się niewiedzą i prawdziwym festiwalem głupoty. Na poprzednim forum znajduje się pełna lista wszystkich baz sił lądowych wraz z informacją, jakie jednostki tam stacjonują. Zamiast rujnować państwo, należało po prostu przepisać obowiązującą strukturę.

• Kocham to! 2
    • Smuteczek 1

Opublikowano

15 godzin temu, Artur Kardacz napisał:

Skandal, że wypisuje się takie rzeczy. Niegdyś była to duma Winkulii, a dziś miesza się ją z błotem. Wstyd i hańba. Premier popisuje się niewiedzą i prawdziwym festiwalem głupoty. Na poprzednim forum znajduje się pełna lista wszystkich baz sił lądowych wraz z informacją, jakie jednostki tam stacjonują. Zamiast rujnować państwo, należało po prostu przepisać obowiązującą strukturę.

A czy to moja wina, że część żołnierzy sprzedaje sprzęt pod stołem? Też ich za to jakoś bardzo nie winię. A ten co do struktury itp. to na starym forum jest w większości niedostępna np. tutaj, lokalizacja też jest utajniona. Możliwe, że gdzieś jest, ale ciężko się poruszać po tym labiryncie minotaura.

Opublikowano

W dniu 8.03.2026 o 15:21, Burek napisał:

A czy to moja wina, że część żołnierzy sprzedaje sprzęt pod stołem? Też ich za to jakoś bardzo nie winię. 

Będąc Premierem i Ministrem Spraw Wewnętrznych, któremu podlegają wszystkie cywilne służby porządkowe, w tym również jednostki przystosowane do działań antykorupcyjnych, powinno się przeciwdziałać takim sytuacjom. Nie powinno się natomiast działać w sposób całkowicie destabilizujący państwo, zmierzając do likwidacji armii. Zresztą sama chęć wyprowadzenia państwowych pieniędzy wcale mnie nie dziwi.

Dokładna lokalizacja jest dostępna w wątku poświęconym bazom. Wcale nie tak trudno go odnaleźć — nie trzeba długo błądzić po tym „labiryncie Minotaura”. Ponadto wszelkie informacje dotyczące armii były i są dostępne dla wszystkich członków tej formacji, a także dla Króla, w tym mapy z rozmieszczeniem wojsk, sił powietrznych itp. Zresztą w obecnej sytuacji to najmniejszy problem.

Opublikowano

58 minut temu, Artur Kardacz napisał:

Ponadto wszelkie informacje dotyczące armii były i są dostępne dla wszystkich członków tej formacji, a także dla Króla, w tym mapy z rozmieszczeniem wojsk, sił powietrznych itp. Zresztą w obecnej sytuacji to najmniejszy problem.

Rozumiem, że dla normalnych ludzi nie?

59 minut temu, Artur Kardacz napisał:

Będąc Premierem i Ministrem Spraw Wewnętrznych, któremu podlegają wszystkie cywilne służby porządkowe, w tym również jednostki przystosowane do działań antykorupcyjnych, powinno się przeciwdziałać takim sytuacjom. Nie powinno się natomiast działać w sposób całkowicie destabilizujący państwo, zmierzając do likwidacji armii. Zresztą sama chęć wyprowadzenia państwowych pieniędzy wcale mnie nie dziwi.

W pomyślenie raczej chodziło o pozyskanie pieniędzy dla państwa, a nie vice versa. Poza tym może państwo byłoby bardziej stabilne, gdyby sprywatyzować armię o algo

Opublikowano

45 minut temu, Burek napisał:

Rozumiem, że dla normalnych ludzi nie?

Też. W co najmniej kilku ogólnodostępnych wątkach i postach.

Opublikowano

No, trochę można się w tym pogubić, zwłaszcza przez skomplikowaną strukturę działów, ale mniejsza... z tą armią to chodziło o to, żeby znaleść dla niej jakieś zastosowanie zamiast siedzenia i gnicia, żeby jakoś ją wykorzystać jednak dla dobra państwa. Bo po co wielka armia, która niczemu nie służy?

Opublikowano

Armia służy do ochrony państwa. Świetne do zastosowanie, rozprzedanie wszystkiego co się da. Pan Premier za mało nachapał się wojskowych okrętów do prywatnej wycieczki?

• Lubię to 1

Opublikowano

Interes maup jest interesem całego świata.

• Kocham to! 1

A jakbyście tak zorganizowali jakąś akcję z wojną, "powystrzelali" w niej z połowę zasobów i wykorzystali to jako impuls do rozwoju przemysłu obronnego?

Opublikowano

• NIO: 2709210001

• NIO: 2709210001
    8 minut temu, Vilarte napisał:

A jakbyście tak zorganizowali jakąś akcję z wojną, "powystrzelali" w niej z połowę zasobów i wykorzystali to jako impuls do rozwoju przemysłu obronnego?

Oj tam, wojna z wymyślonym państwem już była. Teraz chyba przyszła pora na "Marsz na Kanugard" 😆

• Lubię to 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Minister Spraw Państwowych w Rządzie Damiano Robingrena
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

12 minut temu, Waksman napisał:

Oj tam, wojna z wymyślonym państwem już była. Teraz chyba przyszła pora na "Marsz na Kanugard" 😆

może hohenburscy lojaliści przeciw konfederatom lehnsberskim dążącym do ustanowienia monarchii elekcyjnej?

• Kocham to! 2

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Kiedy naciera wróg, moim honorem jest kolaboracja.

• Smuteczek 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Dobra, a jakby zrobić jakiś super prosty symulator bitewny i przekleić do niego wojska opisane na forum? Wklepać im jakieś podstawowe statystyki. Rozmieszenie i ruchy wojsk nawet ręcznie może być malowane na mapie heksagonalnej, a same wyniki walk by były obliczane przez skrypt. Żadne cudy ani niewykonalne rzeczy - sama prostota. Bierzesz tę dywizję i w Paint'cie poruszasz ją w inne miejsce. Dochodzi do bitwy i wklepujesz do kalkulatora informacje o dywizjach Twoich oraz dywizjach przeciwnika. Bez żadnego argumentu "nie uznaję" padającego z jakiejkolwiek strony. W przyszłości można się zabezpieczyć przed państwami tworzącymi znikąd 2137 dywizji pancernych w 1 dzień poprzez wprowadzenie miesięcznego kosztu utrzymania wojska. No i zamiast opisywania każdej jednostki w osobnym wątku w dedykowanym dziale, to po prostu wklepujesz opis dywizji do symulatora i każdy może łatwo dotrzeć do każdej dywizji każdego państwa, zamiast pierdolić się z szukaniem odpowiedniego wątku na 69 różnych forach. 

• Wow 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

• 2 tygodnie później...
    Opublikowano

Skandal, że ta kwestia nie została jeszcze rozwiązana. Pod nosem służb i władzy rozkradane jest winkulijskie państwo. Utrwala to tylko w przekonaniu, że Król ma wywalone na obecną sytuację wewnątrzną.

W dniu 10.03.2026 o 15:27, Kamiljan de Harlin napisał:

Dobra, a jakby zrobić jakiś super prosty symulator bitewny i przekleić do niego wojska opisane na forum? Wklepać im jakieś podstawowe statystyki. Rozmieszenie i ruchy wojsk nawet ręcznie może być malowane na mapie heksagonalnej, a same wyniki walk by były obliczane przez skrypt. Żadne cudy ani niewykonalne rzeczy - sama prostota. Bierzesz tę dywizję i w Paint'cie poruszasz ją w inne miejsce. Dochodzi do bitwy i wklepujesz do kalkulatora informacje o dywizjach Twoich oraz dywizjach przeciwnika. Bez żadnego argumentu "nie uznaję" padającego z jakiejkolwiek strony. W przyszłości można się zabezpieczyć przed państwami tworzącymi znikąd 2137 dywizji pancernych w 1 dzień poprzez wprowadzenie miesięcznego kosztu utrzymania wojska. No i zamiast opisywania każdej jednostki w osobnym wątku w dedykowanym dziale, to po prostu wklepujesz opis dywizji do symulatora i każdy może łatwo dotrzeć do każdej dywizji każdego państwa, zamiast pierdolić się z szukaniem odpowiedniego wątku na 69 różnych forach. 

Kwestia dość istotna, na jakiej podstawie będzie wyliczana siła jednostek? Zbyt prosty system może nie oddawać złożoności realnego pola walki. Z kolei zbyt skomplikowany okaże się za trudny do wprowadzenia. 

Edytowane przez Artur Kardacz

Opublikowano

Dam Ci chwilę, być może uda Ci się dotrzeć do sedna poruszanego problemu, zarówno w tym, jak i w innych wątkach.

• Haha 1

Opublikowano

3 godziny temu, Artur Kardacz napisał:

Dam Ci chwilę, być może uda Ci się dotrzeć do sedna poruszanego problemu, zarówno w tym, jak i w innych wątkach.

101005704499837177.jpg