Peetri Romanaav 753 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2025 14 minut temu, karol flibustier keane napisał: 16:30 no to jedziemy Dla mnie to problem nieco sztuczny, bo ani jedne, ani drugie likwidowane być nie musi! Obydwa bym pozostawił, bo to ABCvKultury! A nie mówię Szanowny, że jest to problem. Po prostu chodzi mi o zachowanie ciągłości i dodanie teraźniejszości. 🙂 1 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol flibustier keane 69 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2025 16:41 zapisało się poprzednie! Niniejszym komisja specjalna nagród Yobla 2025 w składzie Edward Teague Sparrow Nowalski i Karol Keane Flibustier przyznaje Sz.P. @Waksmannadtytuł Niszczyciela Nordaty pierwszej klasy w dodatkowej kategorii konkursu rocznego! Tym samym doceniła wielką pracę całoroczną nad odganianiem nowych, bo ich trzeba wybijać zgodnie z artykułami wytycznymi z SOKN Webpress, "bo mają.... etc. etc."! Brawo! (i nie myśl, jaka to moze być wtyczka, bo to nie wtyczka, to tytuł) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol flibustier keane 69 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2025 16:57 zapisało drugie, teraz pójdzie już od ręki? Kochani technicy forum, nie gniewajcie się, ze zaszczytny tytuł przyznano tylko @Waksmanbo my nie znamy innych, zaangażowanych w te owocne Niszczenie Nordaty, dlatego nadtytuł adresujcie też do siebie, bo wasz zbiorowy wysiłek "wybić nowych" jest tu ewidentnie widoczny każdego dnia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol flibustier keane 69 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2025 17:09 zapisane trzecie, nic nie idzie od ręki Kochane mieszczuchy nordackie, ten występ jest na prośbe Edda. Ktoś go poprosił, abym zademonstrował wasze problemy z samymi sobą, więc je pokazałem. Ta godzina jest bardzo pouczająca! Jest 17:15 i dalej muli ten wpis, to będzie koniec moich występów na forach u Was. Żegnam z życzeniami owocnej pracy wedle wytycznych Webpressu 😉 Wybić nowych! ...i starych tez przy okazji 😄 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Wettin 201 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2025 5 godzin temu, Peetri Romanaav napisał: A nie mówię Szanowny, że jest to problem. Po prostu chodzi mi o zachowanie ciągłości i dodanie teraźniejszości. 🙂 Również oczywiście jestem zdania, że trzeba zachować oba twory. Nie wiem jeszcze w jakiej formie, ale tak, aby nikt nie czuł się pokrzywdzony. Być może rozwiązanie oparte na lennach jest dobrym kierunkiem, bo moim zdaniem daje ono większy potencjał narracyjny niż zwykły samorząd, na którego czele stoi na przykład gubernator. 1 1 (-) Maarik Vettari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2025 2 godziny temu, Markus Wettin napisał: Również oczywiście jestem zdania, że trzeba zachować oba twory. Nie wiem jeszcze w jakiej formie, ale tak, aby nikt nie czuł się pokrzywdzony. Być może rozwiązanie oparte na lennach jest dobrym kierunkiem, bo moim zdaniem daje ono większy potencjał narracyjny niż zwykły samorząd, na którego czele stoi na przykład gubernator. Całkowicie się zgadzam z moim przedmówcą @Markus Wettin Dla mnie lenna również są ważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 15 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2025 Z jednej strony dobrze lenna, a z drugiej strony? Pracujemy nad systemem gratyfikacji i teraz każdy będzie szlachcicem bo tak. Pojawia się pytanie w którą stronę My chcemy iść. Każdy niezależnie od zasług ma prawo być szlachcicem? Czy jednak zrobimy to w sposób taki jak należy. Sam nie mam wizji dlatego stąd moje pytania. 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Zamycki 253 Opublikowano 15 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2025 Szlachcic szlachcicowi nierówny. Jak wprowadzimy mandarynat, to szlachcicem będzie każdy, kto ma jakąkolwiek pozycję w tabeli rang - ale szczegółowe prawa i obowiązki będą się znacznie różniły w zależności od tego, gdzie się w tej tabeli dokładnie jest. Lenno lennu też nie musi być równe. Możemy wprowadzić zasadę, że w miarę awansu w tabeli rang, szlachcic ma prawo do nadawania praw miejskich coraz większej liczbie wsi i osad na swoich włościach (lub do nieznacznego powiększenia swojego lenna w sytuacji, gdyby zbyt duże nagromadzenie miast na małej powierzchni powodowało konflikt narracyjno-fabularny), dzięki czemu rośnie prestiż lenna. Od pewnego poziomu, można pomyśleć nawet o prawie do kolejnego, drugiego lenna. Oczywiście mowa tu o lennach wewnętrznych, a nie o państwach lennych. Starobrodria jest w mojej ocenie zbyt wielka, by robić z niej w całości lenno wewnętrzne. Dlatego proponuję rozwiązanie mieszane, tj: • Uznać całą Starobrodrię (z wyłączeniem Miasta Sankt Michaiłow) np. za Kraj Anxi i uczynić JE Rezę Pahlaviego Gubernatorem - coś jak ja w Arctiq - oraz • w obrębie Kraju Anxi, wydzielić JE Pahlaviemu lenno wewnętrzne, które będzie mu przysługiwało jako nandyjskiemu szlachcicowi. Alternatywnie, możemy zdecydować się uznanie Anxi za państwo lenne. 1 1 (-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud) Baron Hipșangu (Nan Di) Gubernator Arctiq Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury! C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Wettin 201 Opublikowano 16 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2025 Jeśli dobrze rozumiem, to w tym wariancie de facto rezygnujemy ze Starobrodrii jako odrębnego bytu i idziemy w stronę Anxi? Sam pomysł uważam za sensowny i logiczny, bo dobrze rozdziela kwestie rang, lenn i zarządzania większym obszarem. Rozwiązanie ze Starobrodrią także uważam za optymalne, bo po głębszym namyśle zbyt mocno byśmy się rozdrobnili, a warto jednak ograniczać puste i nieaktywne działy. 1 (-) Maarik Vettari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Zamycki 253 Opublikowano 16 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2025 56 minut temu, Markus Wettin napisał: Jeśli dobrze rozumiem, to w tym wariancie de facto rezygnujemy ze Starobrodrii jako odrębnego bytu i idziemy w stronę Anxi? Tak, dokładnie. Żeby jednak nie tracić całkowicie brodryjskiego ducha w tym regionie, proponuję zostawić sobie Miasto Wydzielone Sankt Michaiłow tak, byśmy w każdej chwili mieli możliwość wrócić do brodryjskiej narracji bez uszczerbku dla Anxi. 2 (-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud) Baron Hipșangu (Nan Di) Gubernator Arctiq Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury! C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 16 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2025 (edytowane) Czyli jesteśmy wszyscy całkowicie zgodni, że nasze cele i zamiary się nie tylko nie wykluczają, ale wręcz uzupełniają, panowie! 🙂 😉 To mnie cieszy. P.S Mam pomysł na język używany przez mieszkańców Anxi i gwarantuję, że będzie ciekawie. Myślę ostatnio o takiej fladze dla Anxi 😁 Co panowie o niej myślą? 😚 Edytowane 16 Grudnia 2025 przez Reza I Pahlavi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 17 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2025 Ja mam całkowicie inny zamysł. Proponuję, aby nadać tytuł lenny po prostu Szanownemu @Reza I Pahlavi i wyznaczyć ziemie pod jego władaniem, a także ziemie Szanownemu @Markus Wettin. Jeden będzie zajmował się Starobrodrią, drugi Anxi i wszyscy będą zadowoleni. I tak jest nas za mało, aby mówić o tytułach "chłopskich", więc nikomu nie broni, aby obaj Panowie zostali szlachcicami. Natomiast jeśli chodzi o sam region? Zróbmy po Bożemu (albo po Teknowemu jak kto woli) Gubernię Północną, gdzie urzędnikiem z ramienia Imperatora będzie po prostu Gubernator. Ziemie lenne nie podlegałyby pod kontrolę Gubernatora, a pod wyżej wymienionych Szlachetnych Panów. Co sądzicie? 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 Ta propozycja nie jest zła, Niebiański Cesarzu. Myślę, że w razie czego, mogę zarządzać Anxi, prywatnym lennem w Cesarstwie Nan Di oraz moim lennem Barga Tala w Nowej Ordzie, które zostało mi nadane przez Białego Chana, o którego istnieniu czuję się zobowiązany przypomnieć. Jak będzie wyglądać kwestia moich i Szlachetnego Markusa Wettina kontaktów z Gubernatorem Północy? Ogólnie, to Anxi podąży w ramach mojej nowej koncepcji w trochę bardziej odległą od Iranu stronę, bo w końcu, nie muszę się trzymać rzeczywistości 1:1. Barga Tala, to owoc mojej koncepcji przyciągnięcia nowych osób spośród moich kontaktów w Mandżurii, Tybecie, Kazachstanie, a wiedziałem, że w Nowej Ordzie może im się spodobać. Na stole byli również Ujgurowie, ale musiałem zerwać pewne kontakty raz na zawsze ze względu na to, że celem życia tych ostatnich jest raczej zaistnieć w mediach zachodnich przez załatwienie uczestników jakiegoś jarmarku świątecznego i przez moje twarde stanowisko w sprawie obrony granic Europy przed współczesną wędrówką ludów. Zachowałem kontakty z niektórymi osobami z tamtej grupy na X dla Wolnych Azjatów, głównie Mandżurami i Tybetańczykami, ale miałem dość czytania wypocin islamistów ze Wschodniego Turkiestanu i jednocześnie współczesnych panturkistów (tak naprawdę to okazało się, że część z nich przebywa w Turcji, bo na przykład, jeden jest Turkiem przez matkę, a Ujgurem przez ojca). Ogólnie, moja koncepcja Barga Tala i tamtejszej społeczności, którą chciałem stworzyć, upadła przez maoistyczną mocną cenzurę zagranicznego internetu i strach przed namierzeniem przez tamtejsze władze. Z Anxi sprawa wygląda tak, że staram się ściągnąć pewnego Irańczyka spod granicy z Turkmenistanem, ale to człowiek pracujący po 12h dziennie, więc szanse są marne. Mocno interesuje się on wprawdzie Polską, do tego stopnia, że zaczął oglądać polską telewizję na swoim telewizorze, ale na propozycję dołączenia do Anxi musiał odpowiedzieć odmownie. P.S Lenna w Nowej Ordzie będę się trzymać rękami i nogami, bo jeśli je stracę, to cała koncepcja rozwoju ekonomicznego i technicznego mi się rozjedzie, a i Biały Chan raczej nie myśli mnie przegnać do dewów XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 Nie mieli byście Szanowny żadnej zależności od Guberntora, bowiem lenna podlegałyby pod całkowicie inny kontrakt, niżeli administracja państwowa. Musimy postawić dwojako na tę sprawę jeśli ma coś z tego wyjść. Przede wszystkim uważam, że cała Gubernia Północna to za duży kawał ziemi żeby podzielić je na dwie części. Zarówno tą Anxi i Starobrodrie, a należy pamiętać, że zarówno jedno jak i drugie lenno powinno czerpać z v-historii, bo ta ziemia ma swoją historię z nie należy o niej zapominać na potrzeby nowego gospodarza. 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Wettin 201 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 Kurczę, sam już nie wiem. Na pewno jestem za lennem dla Rezy, bo Anxi na to zasługuje, a sam Reza przedstawił intrygującą koncepcję. Natomiast nie mam pomysłu jak ugryźć Starobrodrię - z Brodrią miałem chyba najmniej wspólnego z nas wszystkich, więc jeśli idziemy w stronę narracyjno-opisową, to zwyczajnie trudno będzie mi ten dział sensowne zapełnić. Zrobiłbym więc tak: oczywiście lenno Anxi dla Rezy, natomiast Starobrodrię uczyniłbym po prostu integralną częścią Guberni Północnej. Jeżeli w przyszłości pojawi się ktoś, kto będzie miał kompletną wizję prowadzenia Starobrodrii, wtedy najwyżej ją wydzielimy i zrobimy z niej lenno - z Księciem lub innym zwierzchnikiem, zależnie od koncepcji. 1 1 (-) Maarik Vettari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 Nic nie szkodzi zrobić to w ten sposób. Także będzie trzeba znaleźć konkretną ziemię, którą będziemy mogli przekazać Rezie i na ten moment jeden obywatel będzie zadowolony. Tobie Maariku coś też znajdziemy. 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 Całkowicie się zgadzam z Markusem, choć ja też nie miałem zbyt wiele kontaktu ze starobrodryjskim klimatem. Cieszę się, że wszyscy się zgadzamy w tej kwestii. Dla mnie, sprawa jest już dość jasna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 W takim razie damy Szanownemu 9 stopień szlachectwa według tabeli rang (oczywiście to wszystko ustalimy po jej zatwierdzeniu), a także przedstawimy zakres lenna. Jak wiadomo nie miał Szanowny z naszą Brodrią związku dlatego będę proponował pas ziem z najmniejszym zagęszczeniem miast itd, aby mógł Szanowny mógł zrobić narrację dotyczącą napływu nowego ludu i budowę miast. Da to Szanownemu ogrom możliwości. 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 No cóż, jak Szlachetny Niebiański Cesarz daje, to ja biorę! 🙂 Mam nadzieję, że zobaczę niedługo mapy przydzielonego mi obszaru, bo kartograf ze mnie naprawdę marny 😅🤣 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 Jeszcze nie posiadłem zdolności kartograficznych, nie mniej postaram się je przygotować jak najszybciej. 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi