• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Wow 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Biblioteka Wszechnordacka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Szanowni Koledzy,

Za namową Pana Prezydenta chciałbym przedstawić pomysł, który narodził się wczoraj na discordzie. 

Jak wiecie, Prezydent Harlin zgodził się na rejestrację Nordackiego Uniwersytetu Państwowego. Chciałbym, by NUP był inicjatywą pożyteczną i wniósł coś istotnego, trwałego w życie naszego państwa i kontynentu.

Nordata ma już ponad 15 lat. Wiele państw i wielu ludzi wniosło swój wkład w dzieje naszego kontynentu. Ale państwa upadają, ludzie odchodzą, nasze wspomnienia też się zacierają.

I dlatego myślę, że fajnie byłoby stworzyć Bibliotekę Wszechnordacką, zbierającą wartościowe materiały dotyczące naszego kontynentu - historia, sztuka, prace naukowe, wartościowa narracja, ważne archiwalne akty prawne. 

Pytanie, jak to technicznie rozwiązać. Najlepsza byłaby prosta i estetyczna stronka, na którą każdy mógłby wrzucać materiały. Rozmawialiśmy na discordzie o tym, że przydałaby się opcja wyszukiwania na podstawie "słów kluczowych".

Także temat zagajony, zapraszam do dyskusji.

• Kocham to! 3

Szczerze mówiąc, chyba na niewiele się tu przydam, bo dla mnie strona techniczna takiego przedsięwzięcia to nieomalże czarna magia. Niemniej chętnie pomogę w gromadzeniu zasobów (zapewniam, że nie będzie to tylko kiriospam).

NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499822879.png

Opublikowano

Ja też na kwestiach technicznych się nie znam, ale mamy w FN zdolnych informatyków, którzy już wstępnie wyrazili chęć pomocy. 😉

Zbieranie zasobów będzie procesem długotrwałym i będzie wymagało zaangażowania wielu osób. Ale jak będzie funkcjonalna strona, to zasoby uzbieramy prędzej czy później. Najważniejsze zacząć. 

• Lubię to 1

Opublikowano

• NIO: 2709210001

Czy taka Biblioteka może być zrobiona na styl Wikipedii @Andrzej Ordyński? Taka nasza, jednak wielka, nordacka wiki, na tym samym silniku, z możliwością wgrywania dokumentów i innych tego typu bzdetów, na której haseł szuka się po słowach kluczowych (nazywa się to MediaWiki, dodatkowo możemy dorzucić rozszerzenie Semantic, które chyba może się przydać)

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano

15 minut temu, Waksman napisał:

Czy taka Biblioteka może być zrobiona na styl Wikipedii @Andrzej Ordyński? Taka nasza, jednak wielka, nordacka wiki, na tym samym silniku, z możliwością wgrywania dokumentów i innych tego typu bzdetów, na której haseł szuka się po słowach kluczowych (nazywa się to MediaWiki, dodatkowo możemy dorzucić rozszerzenie Semantic, które chyba może się przydać)

Myślę, że taki silnik odpowiadałby naszym potrzebom, ale poczekajmy jeszcze chwilę, czy ktoś nie będzie miał innego pomysłu.

• Lubię to 1

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Biblioteka to jednak zbiór zasobów, a nie internetowa encyklopedia. MediaWiki nie nadaje się do takiego zadania. Formę mikronacyjnej Wikipedii pełni już Micropedia. 

Rozwinę wypowiedź później, ale od razu zgłaszam sprzeciw, żeby nikt nie zaczął iść tą drogą. 

Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny .

Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem.

101005704499822879.png

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

•   Zaimki: nijakie
    1 minutę temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Biblioteka to jednak zbiór zasobów, a nie internetowa encyklopedia. MediaWiki nie nadaje się do takiego zadania. Formę mikronacyjnej Wikipedii pełni już Micropedia. 

Rozwinę wypowiedź później, ale od razu zgłaszam sprzeciw, żeby nikt nie zaczął iść tą drogą. 

https://en.wikisource.org/wiki/Main_Page

• Lubię to 2

Opublikowano

14 minut temu, Burek napisał:

To, plus nie wiem jak kolega @Kamiljan de Harlin to widzi, ale Biblioteka może też zająć się zorganizowaniem Encyklopedii Nordackiej, w której możemy opisać większe nordackie bzdety niż w ogólnej Micropedii. Hasło "Konferencja w Umprëc w 1890 roku" bardziej pasuje do naszej Encyklopedii, niż tej ogólnej. Tam prędzej widziałbym artykuł o samej Bibliotece, która tak zyskałaby zasięgi B)

• Lubię to 1

były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

2 godziny temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Jest w tym trochę prawdy. To znaczy można zacząć robić konkurencję Micropedii, ale trzeba mierzyć siły na zamiary. Osobiście jestem sceptycznie nastawiony do takiej NordataWiki (NordWiki?), ale jeśli Wam to potrzebne, to czemu nie.

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano

Kto jest w tym temacie decyzyjny w ogóle, bo ja to się nie orientuję za bardzo, nazwijcie mnie debilem, ale nie wiem xd

@August de la Sparasan? Pan @Premier? Pan @Prezydent Federacji?

Od strony wydania rozporządzenia - Prezydent lub Rząd. Od strony jego technicznej realizacji - NKI lub ktokolwiek chętny i kompetentny.

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

• 2 tygodnie później...
    Opublikowano

@WaksmanA więc teraz już oficjalnie, jako Rektor, chciałbym, żebyśmy poszli w stronę projektu WikiSources, tak jak pan Burek powiedział. Byłbym niezwykle zobowiązany, gdyby NKI dopomogło. W razie jakichkolwiek pytań dotyczących potrzeb biblioteki, jestem do dyspozycji tutaj i na discordzie. 

Opublikowano

NKI nie jest w stanie w tym momencie zainstalować MediaWiki.

Nasze forum nie jest aktualizowane, bo rozsypuje się przy próbach aktualizacji. Dlatego jesteśmy celowo na tej samej starej wersji forum, która nie obsługuje nowych wersji PHP. Instalacja MediaWiki wymaga od nas przejścia na wersję 8.1 PHP - obecnie korzystamy z uwagi na forum z wersji PHP 7.4. Da się pobrać celowo starszą wersję MediaWiki, która by działała na PHP 7.4, ale to oznacza mniej funkcji oraz mniejszy zakres możliwych do zainstalowania pluginów i wtyczek. Widzę kilka rozwiązań tej patowej sytuacji:

1. Kupno osobnego konta hostingowego na Bibliotekę. Potem można tam w sumie przenieść wszystko poza samym forum. 
    2. Przenieść się na hosting albo VPS, gdzie będziemy mogli na różnych subdomenach zainstalować różne wersje PHP. Obecny usługodawca Śląsk Data Center nam na to nie pozwala. 
    3. Spróbować ponownie zaktualizować forum do nowej wersji, która działa na nowej wersji PHP, a nawet jej wymaga. Ale to ryzykowne i ciężkie. Zdecydowanie odradzam. 
    4. Przenieść się z Invision Community na phpBB. Nie mamy w IPB (tym silniku forum) żadnych rzeczy, których by nie było w phpBB, jakimś pluginie do phpBB lub na stronie głównej już. System prasowy zrobiliśmy na stronie głównej, Encyklopedia będzie na mediawiki, rynek pracy da się zrobić na stronie głównej lepszy a'la OLX, ze stories nikt nie korzysta, kluby można zastąpić działami na forum i rolami o których nadanie można requestować lidera grupy. Każdy rok na IPB to będą problemy - albo nie będziemy go aktualizować i nasze wszystkie systemy utkną na stałe w przeszłości albo będziemy go mozolnie próbować aktualizować i naprawiać co jakiś czas, marnując na to sporo czasu.

DW: @Minister@Premier@Andrzej Ordyński

Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny .

Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem.

101005704499822879.png

Opublikowano

Nie chciałbym, żeby realizacja tak w gruncie rzeczy pobocznej inicjatywy, jaką są wspominki starych dziadów, wymuszała na administracji działania wymagające wielkich nakładów pracy i zmianę dotychczasowej wizji.

Sugeruję więc wybór opcji najmniej problematycznej dla administracji. Jakby trzeba było dokupić jakieś konto albo coś, to ja oczywiście sfinansuję (piszcie na dc), bo ta biblioteka to w sumie taka moja fanaberia.

Edytowane przez Andrzej Ordyński

Opublikowano

34 minuty temu, Andrzej Ordyński napisał:

Nie chciałbym, żeby realizacja tak w gruncie rzeczy pobocznej inicjatywy, jaką są wspominki starych dziadów, wymuszała na administracji działania wymagające wielkich nakładów pracy i zmianę dotychczasowej wizji.

Sugeruję więc wybór opcji najmniej problematycznej dla administracji. Jakby trzeba było dokupić jakieś konto albo coś, to ja oczywiście sfinansuję (piszcie na dc), bo ta biblioteka to w sumie taka moja fanaberia.

Kulega @Kamiljan de Harlin postawił już Bibliotekę. Znajduje się ona pod adresem - biblioteka.nordata.org. Czy Biblioteka ma mieć charakter otwarty, tzn. każdy może dodawać i redagować artykuły niczym nieistniejąca Wikipedia? @Andrzej Ordyński

Opublikowano

Godzinę temu, Waksman napisał:

Czy Biblioteka ma mieć charakter otwarty, tzn. każdy może dodawać i redagować artykuły niczym nieistniejąca Wikipedia?

Tak, jak najbardziej. 

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1

To ja eee poczekać, aż będzie się dało wrzucać źródła. Jestem raczej marnym encyklopedystą, a o stronie technicznej mam równie wielkie pojęcie, jak mrówka o fizyce kwantowej, ale wyszukiwanie i wrzucanie źródeł idzie mi całkiem nieźle. 

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano

1 godzinę temu, August de la Sparasan napisał:

[...] Jestem raczej marnym encyklopedystą

realowo jestem hobbystycznym redaktorem polskiej Wikipedii więc mogę coś tam pomóc 😄

• Lubię to 1

Opublikowano

Postawiłem bibliotekę na starszej wersji, żeby działała. Generalnie można ją już edytować, a do dodawania źródeł wgram niedługo pluginy. 

• Lubię to 1

101005704499822879.png