Waksman 1 574 Opublikowano 28 Kwietnia Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia Szanowani, nowo obrani @Członek Kongresu! Z radością obwieszczam, że na dzień 1 maja, godzinę 18:00 zarządziłem rozpoczęcie się dnia posiedzenia inauguracyjnego Kongresu VI kadencji. Na Spikera-Seniora został desygnowany Pan Kongresmen-Elekt @Kamiljan de Harlin, który rozpocznie posiedzenie i przeprowadzi początkowe procedury. Wydałem także dokům w sprawie desygnacji nowego Premiera. Na to stanowisko desygnowany został Pan @Peetri Romanaav, który ma swój śmiały i ambitny plan na II Federację, który, mam nadzieję, uda mu się zrealizować przy wsparciu Kongresu. Tyle ode mnie, do zobaczenia! /-/ V Prezydent II Federacji Nordackiej DW: @Obywatel Federacji 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 1 Maja Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 1 Maja Czcigodny Kongresie! Nowa kadencja Kongresu to kadencja debiutantów. Na zaszczytny urząd Kongresmena obrani zostali po raz pierwszy Andrzej Płatonowicz-Ordyński, August de la Sparasan oraz moja skromna osoba. Powiew świeżości to coś, czego brakowało przez ostatnie kadencje naszej władzy. Nowe perspektywy, nowe spojrzenia na politykę mogą okazać się niezwykle przydatne w skierowaniu państwa na właściwe tory - tory, które zapewnią nam przyrost nowych obywateli oraz retencję weteranów, stachanowców i przodowników pracy. Inauguracyjne obrady Kongresu przypadły na Dzień Pracy i Robotników 1 maja. Jest to swego rodzaju zachęta dla nowych Kongresmenów, aby w swoich działaniach mieli na względzie interes ludzi pracy, w tym klasy średniej, która jest solą ziemi - tej ziemi. Bez wysiłków stachanowców takich jak Bolesław Kirianóo von Hohenburg, II Federacja Nordacka nie byłaby w miejscu, w którym jest obecnie. Musimy doceniać każdą pracę, jaką człowiek wkłada w rozwój naszej wspólnej, nordackiej ojczyzny. Nie dajmy sobie wmówić, że mamy pracować w Nordacie na rzecz obcych mocarstw. Nordacki przodownik pracy pracuje na rzecz Nordaty właśnie, a nie żadnego innego państwa - ani Sarmacji, ani Leocji, ani Edelweiss, ani żadnego innego kraju. Pozostawmy Nordacie, co nordackie. Korzystając z przywileju, jakim jest posiadanie platformy do wygłoszenia swoich poglądów, którą niewątpliwie nadaje mi funkcja Spikera-Seniora, muszę wyraźnie zaznaczyć pewne elementarne prawdy, o ktorych niektórzy zdają się zapominać. Nordatczycy pracowali i pracują już od półtorej dekady nad rozwojem i wzrostem Kontynentu Nordackiego. Wszystkich nas łączy przynależność do jednego kręgu kulturowego, do cywilizacji nordackiej. Ci, którzy plują na ciężką pracę i wysiłek naszych przodków Nordatczyków, nie mają szacunku do Nordaty ani swoich własnych korzeni. Nie jest sprawiedliwym ani słusznym odbieranie Nordacie jej nordackości, na którą pracowały pokolenia, pokolenia mikronautów. Lubimy wchodzić głęboko w narrację, opisywać skrupulatnie naszą przeszłość, sięgać do dziedzictwa państw, które były tu przed nami na tych ziemiach. Minimum szacunku, jakie jesteśmy w stanie im okazać, to nie porzucać tego dziedzictwa. Nie po to mamy różne kontynenty na mikroświecie, żeby wszystko wszędzie było takie samo. Różnimy się specyfiką, charakterem, narracją i tożsamością. Podejmowane przez niektórych próby unordatawiania Sarmacji czy też sarmacenia Kontynentu Nordackiego prowadzić będą do zlewania się różnych kultur w jedną, nijaką masę. Musimy się od siebie odróżniać, żeby mieć głębię narracyjną, ciekawą i odmienną od reszty kulturę, która będzie świecić na tle mikroświata. Apeluję więc do wszystkich - przy okazji Dnia Pracy i Robotników, doceńmy pracę, jaką poświęcili nasi przodkowie na uformowanie naszego kontynentu w taki sposób, w jaki wygląda. ŚLUBOWANIE KONGRESMENÓW Żeby nasza praca w Kongresie miała jakikolwiek sens, to musimy złożyć wobec Narodu i Obywateli uroczyste ślubowanie. Nie jesteśmy tutaj tylko po to, żeby pisać i zmieniać ustawy, ale żeby służyć państwu, służyć rodakom i kreować lepszą rzeczywistość. Wdzięczni naszym wyborcom i gotowi poświęcić się dla dobra Nordaty, zobowiązani jesteśmy mówić: Ja, [imię i nazwisko], z woli Narodu wybrany Kongresmanem przysięgam sumiennie spełniać obowiązki przedstawiciela Narodu, realizować dane Suwerenowi obietnice i stać na straży powagi urzędu, jaki piastuję. (Tak mi dopomóż Bóg!) Żeby dać przykład reszcie Kongresmenów, zaczniemy składanie przysięg od mojej skromnej osoby... Ja, Kamiljan de Harlin von Wespucci la Sparasan, z woli Narodu wybrany Kongresmanem przysięgam sumiennie wypełnić obowiązki przedstawiciela Narodu, realizować dane Suwerenowi obietnice i stać na straży powagi urzędu, jaki piastuję. Tak mi dopomóż Jahwe, Jednotwórco Mikroświata i wszystkich ludzi, władco całej Ziemi! @Andrzej Ordyński@August de la Sparasan 1 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 341 Opublikowano 1 Maja Udostępnij Opublikowano 1 Maja Ja, August van Hagsen de la Sparasan, z woli Narodu wybrany Kongresmanem przysięgam sumiennie spełniać obowiązki przedstawiciela Narodu, realizować dane Suwerenowi obietnice i stać na straży powagi urzędu, jaki piastuję. Tak mi dopomóż Jahwe! 1 1 NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 462 Opublikowano 3 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 3 Maja Ja, Andrzej Płatonowicz Ordyński, z woli Narodu wybrany Kongresmanem przysięgam sumiennie spełniać obowiązki przedstawiciela Narodu, realizować dane Suwerenowi obietnice i stać na straży powagi urzędu, jaki piastuję. Tak mi dopomóż Muammar! 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 6 Maja Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 6 Maja Dziękuję za złożenie przysięg. Zgodnie z art. 4. Regulaminem Kongresu przechodzimy do kolejnego punktu posiedzenia inauguracyjnego, czyli wyboru Prezydium Kongresu. Chętnych do pełnienia urzędu Spikera bądź Vajs-Spikera proszę o zgłoszenie się do 8 maja do godziny 16:00. Zgłaszam swoją kandydaturę. @Członek Kongresu Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 8 Maja Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 8 Maja Przechodzimy do kolejnego kroku w związku z upływem czasu przewidzianego na składanie kandydatur - trwał do dzisiaj do godziny 16:00. Zarejestrowaliśmy tylko moje zgłoszenie. Informuję, że na podstawie art. 4. ust. 2. ustawy specjalnej Regulamin Kongresu, moja skromna osoba została wyznaczona na Spikera. Kongres nie powołał dodatkowych Vajs-Spikerów do Prezydium. Rozpoczynamy teraz następny punkt obrad - przedstawienie składu rządu i wygłoszenie exposé przez Premiera. Uprzejmie proszę Premiera @Peetri Romanaav o przemówienie. Po wygłoszeniu przez Premiera exposé rozpoczniemy debatę polegającą na zadawaniu przez Członków Kongresu pytań Premierowi. @Członek Kongresu 1 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 559 Opublikowano 10 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 10 Maja Wielce Szanowny Spikerze, Wysoka Izbo! Rząd który chcę utworzyć, ma być rządem ponad podziałami, ponad wszelkimi poglądami, a także jedyny taki i nietypowy dla naszej Federacji. Od momentu pojawienia się nandyjczyków na wspólnym forum naszego kontynentu jakim jest forum II Federacji Nordackiej wprowadzamy do polityki tak zwaną "starą jakość", którą różnimy się od naszych młodszych następców piastujących stanowiska od początku istnienia tego państwa. Wierzę, że dzięki starej jakości i nowym rozwiązaniom politycznym możemy wypracować nową polityczną jakość, a zarazem nową polityczną klasę Pollinu. Nie taką, w której partie będą skakały sobie do gardła z powodu różnic, a taką, która pomimo tych różnic będzie umiała stanąć na wysokości zadania i wypracować nowe lepsze rozwiązania. Szanowna Wysoka Izbo! Stoją przed nami wielkie zadania na okres mojej kadencji jako już 7-dmego Premiera II Federacji Nordackiej. Wszyscy mnie świetnie znacie i dobrze pamiętacie moją prezydenturę w IV Republice Muratyki. Jestem człowiekiem wielkich idei, a zarazem pokojowym politykiem, który dąży do łączenia, a nie dzielenia. Dlatego moim najważniejszym zadaniem będzie doprowadzić do zmiany geopolitycznej Nordaty i przejść do powolnego procesu budowania zjednoczonego kontynentu pod enigmą jednej silnej Federacji. Stąd też moje wyznaczenie byłego Premiera Pana @Bolesław Kirianóo von Hohenburg na stanowisko Ministra Spraw Zagranicznych II Federacji Nordackiej, którego umiejętności prowadzenia zręcznej dyplomacji pomogą mi w realizacji tego celu politycznego. Wierzę, że Szanowny stanie na wysokości zadania i zarówno ociepli wizerunek naszego kraju, a także doprowadzi do umów międzynarodowych, które będą tylko i wyłącznie dążyły do zjednoczenia całego kontynentu. Szanowny Panie Prezydencie! Znam Pana personę od bardzo długiego czasu, dlatego wiem że Pański wkład w budowę silnego i stabilnego państwa nie jest Panu obcy. Od lat dobrze wspominam pracę nad Policją Muratycką, którą zapoczątkowaliśmy. Wierzę, że doświadczenie które zyskaliśmy wtedy przy budowie bezpiecznego społeczeństwa pomoże mi wypracować nowoczesną formę Policji Nordackiej, która pokaże nową jakość służb w państwach wirtualnych. @Waksman, przyjacielu jeżeli mogę tak powiedzieć w tak formalnym wystąpieniu. Czeka nas bardzo długa praca z systemem demokracji realnej. Demokracji, gdzie naród będzie rządził referendami, a naszym celem będzie zmiana panującego systemu elekcji Kongresu, gdzie błędy systemowe doprowadzają do braku większości żadnej z partii. Szanowny Ministrze Nauki i Kultury! Szanowny @Andrzej Ordyńskiwiem jak wiele znaczy dla Ciebie jeden system edukacji, a zarazem cała v-edukacja. Wierzę, że wybór Szanownego na stanowisko Ministra Nauki i Kultury będzie czymś przełomowym w historii całej Federacji i pozwoli na wypracowanie nowoczesnego, a przede wszystkim działającego systemu edukacji, który pokarze całemu Pollinowi, że jesteśmy zdolni do nowych rzeczy. Wierzę, że wypracujemy system edukacji nie tylko na poziomie Uniwersytetów, ale także na poziomie podstawowym i średnim, aby w końcu obywatele naszej Federacji znali historię Pollinu, historię Nordaty, a także dzieje przedinternetowe. Szanowny Ministrze Sprawiedliwości! Nie znam drugiej osoby, która tak szybko pochłania tony dokumentów normujące działanie państwa. Mam nadzieję, że poprawimy dotychczasowe działanie wymiaru sprawiedliwości z dotychczasowego bardzo dobrego do poziomu wzorowego. Wiara to jedno, ale przede wszystkim zaufanie, którym darzę Szanownego, że Minister @Markus Wettinstanie na wysokości zadania i bardzo szybko podejmie prace nad zmianami. Szanowni Obywatele! Nie proszę o zaufanie i wotum od Kongresu. Ja wręcz oczekuję, że Ci, którzy wybrani zostali, ażeby piastować zaszczytne stanowisko kongresmenów są świadomi, że na siedmiu Prezesów Rady Ministrów jestem drugim, który nie należy do dotychczasowych formacji politycznych, które piastowały władzę od początku II Federacji Nordackiej. Zarazem dam Wam starą jakość, a z drugiej strony możecie mi zaufać, że będę innym Premierem, niż kiedykolwiek w historii tego kraju. Wierzę, że stary brodryjczyk to persona odpowiednia na to stanowisko, bo to My byliśmy znani jako wielcy politycy tacy jak Adam Aleksander Dostojewski. To My zasiadaliśmy na wielu stanowiskach politycznych Bialenii, pierwszej a zarazem jedynej na dawne czasy republiki na Nordacie. Stańmy razem. Ramię w ramię ku silnej zjednoczonej Nordacie. Dziękuję! 1 3 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte Minister Sportu w rządzie Bolesława Kirianóo von Hohenburga II Prezydent IV Republiki Muratyki Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 462 Opublikowano 10 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 10 Maja Wspaniałe expose, gratuluję! Nie sposób wyobrazić sobie polityka bardziej nadającego się do objęcia zaszczytnego stanowiska premiera Federacji. Ze swojej strony zapewniam, że dołożę wszelkich starań, aby nordacka edukacja i szkolnictwo wyższe zrobiły duży krok naprzód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Wettin 153 Opublikowano 10 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 10 Maja Panie Premierze, to expose to absolutna klasa – naturalne, mocne i idealnie oddające ducha nadchodzących zmian! Widać, że jest Pan najlepszym możliwym liderem, by poprowadzić nas przez te wyzwania. Od siebie również mogę zapewnić, że jako Minister Sprawiedliwości dokonam wszelkich starań, aby mój resort działał sprawnie i wspierał Pana wizję, budując sprawiedliwe i stabilne fundamenty dla tych zmian. (-) Maarik Vettari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 341 Opublikowano 10 Maja Udostępnij Opublikowano 10 Maja Wszyscy chwalą, a ja mam pytania. Dla wygody wszystkich je ponumeruję. 1. Szanowny Panie Premierze, krąży plotka (która mam nadzieję jest tylko plotką), że powołani Szanowni Ministrowie dowiedzieli się o otrzymaniu stanowisk dopiero w momencie opublikowania aktu formującego rząd. Czy Szanowny Pan Premier jest w stanie potwierdzić lub zaprzeczyć prawdziwości tychże pogłosek? 2. Czy my, to jest i Kongres, i wszyscy obywatele, możemy poznać trochę więcej konkretów na temat owego planu wprowadzenia "demokracji realnej"? I czy takie nazewnictwo nie każe określać obecnie panującego ustroju - również przecież demokratycznego - jako demokracji "nierealnej", a zatem nieprawdziwej? 3. Jak Szanowny Pan Premier planuje zabrać się za cokolwiek wymagającą kwestię koordynowania tego - ipso facto - koalicyjnego rządu? 4. Jakie konkretnie działania zamierza Szanowny Pan Premier podjąć dla budowy wspomnianej przez Szanownego Pana Premiera "silnej zjednoczonej Nordaty"? 5. Jak Szanowny Pan Premier zapatruje się na palącą kwestię reformy sądownictwa? 6. Czy zamierza Szanowny Pan Premier realizować polityczny program i kierunek partii, do której Szanowny Pan Premier przynależy, to jest Nordackiej Partii Regionów? Jeśli tak, to w jaki dokładnie sposób? To wszystkie moje pytania, dziękuję. NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 559 Opublikowano 10 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2 godziny temu, August de la Sparasan napisał: Wszyscy chwalą, a ja mam pytania. Dla wygody wszystkich je ponumeruję. 1. Szanowny Panie Premierze, krąży plotka (która mam nadzieję jest tylko plotką), że powołani Szanowni Ministrowie dowiedzieli się o otrzymaniu stanowisk dopiero w momencie opublikowania aktu formującego rząd. Czy Szanowny Pan Premier jest w stanie potwierdzić lub zaprzeczyć prawdziwości tychże pogłosek? 2. Czy my, to jest i Kongres, i wszyscy obywatele, możemy poznać trochę więcej konkretów na temat owego planu wprowadzenia "demokracji realnej"? I czy takie nazewnictwo nie każe określać obecnie panującego ustroju - również przecież demokratycznego - jako demokracji "nierealnej", a zatem nieprawdziwej? 3. Jak Szanowny Pan Premier planuje zabrać się za cokolwiek wymagającą kwestię koordynowania tego - ipso facto - koalicyjnego rządu? 4. Jakie konkretnie działania zamierza Szanowny Pan Premier podjąć dla budowy wspomnianej przez Szanownego Pana Premiera "silnej zjednoczonej Nordaty"? 5. Jak Szanowny Pan Premier zapatruje się na palącą kwestię reformy sądownictwa? 6. Czy zamierza Szanowny Pan Premier realizować polityczny program i kierunek partii, do której Szanowny Pan Premier przynależy, to jest Nordackiej Partii Regionów? Jeśli tak, to w jaki dokładnie sposób? To wszystkie moje pytania, dziękuję. Skoro macie pytania Szanowny, to z chęcią udzielę na nie odpowiedzi. Ad.1. Potwierdzam, że aktualny wygląd gabinetu jest zaskoczeniem. Postawiłem na jakość, a nie sztuczną transparentność, w której udowodniłbym tylko i wyłącznie jak bardzo nie nadaję się do piastowania tak ważnego stanowiska. Moim skromnym zdaniem Prezes Rady Ministrów powinien przede wszystkim być na tyle kompetentny, aby być w stanie utworzyć rząd pod względem umiejętności danego ministra. Jeżeli pytanie dlaczego akurat Ci Panowie zostali powołani to odpowiadam tym co wcześniej było napisane. Proszę się nie martwić Szanowny Kongresmenie. Mamy jeszcze kilka vacatów, także w trakcie pełnienia funkcji Premiera postanowię kogo powołać. Ad.2. Strasznie lubię tak czepliwe pytania. Przynajmniej jasno mi określić kto jest raczej moim przeciwnikiem politycznym, niżeli sojusznikiem. Tak jak zawarłem to w Exposé chciałbym, aby nasza nowoczesna jak na standardy zarówno "realne" jak i "nierealne" postawiła na system referendalny, aby to cały naród decydował o tym, w którą stronę pójdzie nasz kraj. Pierwszy raz spotykam się z tym, że ktoś nie chce dawać władzy w ręce ludu. Moim skromnym zdaniem jest to idea demokracji. Dlatego nazwałem to demokracją realną. Ad.3. Nie jest to wyzwanie. Wielokrotnie w mojej karierze politycznej niezależnie od piastowanych stanowisk spotykałem się z bardzo spolaryzowaną sceną polityczną i nie jest to nic odkrywczego jeśli otwarcie powiem, że planuję założyć odpowiednie środki komunikacji, abyśmy jako rząd mogli prowadzić rozmowy nad pracami poza "sceną publiczną". Nie jest to wymagające zadanie. Oczywiście jeśli ktoś ma na to plan. Jeżeli nie ma planu na prowadzenie takiego rządu nie powinien całkowicie myśleć nawet nad próbą prowadzenia czymś takim. Jeśli to za mocne stwierdzenie to proszę o wybaczenie, jednak jestem politykiem "starej daty" i wolę mówić dobitnie niżeli szukać jakiegoś wyrafinowanego słownictwa. Ad.4. Przede wszystkim chciałbym wykorzystać dyplomację, którą dotychczas prowadził Jego Ekscelencja @Bolesław Kirianóo von Hohenburg, który robi wspaniałą pracę. Głęboko wierzę w to, że dobrze ukierunkowane działania dyplomatyczne mogą doprowadzić do stopniowej integracji kontynentu i zbudować nową rzeczywistość zarówno dla nas jak i naszych braci z Nordaty. Nie są to mrzonki, a realny cel, który mi przyświeca, aby raz na zawsze zjednoczyć naszą rzeczywistość i wspólnie budować tak silne i stabilne państwo jakim jest Księstwo Sarmacji. Chciałbym, abyśmy przetrwali tak długi czas jak oni. Ad.5. Przede wszystkim moim celem jest to, abyśmy z Ministrem @Markus Wettin zbadali ustawę po ustawie i znaleźli wszelkie nieścisłości. Następnie będziemy robili wszystko, aby system prawny naszego kraju był jasny i przejrzysty. Oczywiście przy okazji powołamy apolityczną personę, która zgodzi się objąć stanowisko naszego Sędziego. Ad.6. Jak Szanowny widział lub nie Partia Regionów zyskała największe poparcie w wyborach parlamentarnych. Zatem nic dziwnego jeżeli będziemy realizowali nasz program wyborczy. Nasze zmiany mogą przynieść powiew świeżości dla II Federacji Nordackiej. Co do samego wprowadzania naszych postulatów jest to ogrom pracy, nie mniej będziemy wprowadzali jeden za drugim powoli, lecz konsekwentnie. Wierzę, że to co zaproponowaliśmy pozwoli rozwinąć skrzydła całemu naszemu państwu i wprowadzić nową jakość do polityki nordackiej. Nie ukrywam, że jest to nasza pierwsza kadencja, gdy zaistnieliśmy zarówno w Kongresie jak i udało nam się zdobyć Radę Ministrów, dlatego wiem, że plan będziemy realizować tak mocno i szybko jak powoli nam na to opozycja. To co przyniesie przyszłość zależy tylko i wyłącznie od członków partii. Mam nadzieję, że odpowiedziałem wyczerpująco na pytania. Jeżeli jeszcze jakieś się pojawią zapraszam do zadawania kolejnych pytań. 1 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte Minister Sportu w rządzie Bolesława Kirianóo von Hohenburga II Prezydent IV Republiki Muratyki Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 11 Maja Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 11 Maja (edytowane) Dziękuję Panu Premierowi za niezwykle obszerne i informatywne przemówienie. Ja ze swojej strony też mam kilka nurtujących mnie kwestii, o które muszę się zapytać: 7. Jak zamierza Pan pogodzić ze sobą pełnienie funkcji Premiera II Federacji Nordackiej z funkcją Cesarza Nan Di? To są najważniejsze funkcje w obydwu tych państwach, wymagające największej aktywności i zaangażowania. Czy uważa WCz że poradzi sobie z takim natłokiem pracy? I czy nie obawia się Pan konfliktu ról i interesów? 8. Jakie konkretne kroki zostaną podjęte, aby zrealizować wizję zjednoczonej Nordaty? Czy planowane są jakieś formalne sojusze, traktaty lub wspólne instytucje między państwami kontynentu? W jaki sposób chce Pan sprawić, aby II Federacja Nordacka uzyskała legitymację i zaufanie innych państw Kontynentu Nordackiego? 9. Jaką przyszłość widzi Pan dla Paktu Achkovskiego - sojuszu wojskowego Osieka, Niebieskiej, Hawilandu, II FN i Kiriańskich Terytoriów Arktycznych? 10. Czy planuje Pan Premier systematyczne raportowanie prac rządu przed Kongresem i obywatelami, a jeśli tak, to w jakiej formie? 11. Jakie kroki i działania zamierza Pan podjąć, jeśli pański rząd nie uzyskałby legitymacji od Kongresu w formie wotum zaufania? Przejście do opozycji czy wsparcie potencjalnego nowego rządu? @Peetri Romanaav Edytowane 11 Maja przez Kamiljan de Harlin papier Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 15 Maja Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 15 Maja Czas nas goni, a kadencja nie trwa wiecznie. Pozwalam panu Premierowi @Peetri Romanaav dalej odpowiedzieć na pytania, ale jednocześnie zmuszony jestem rozpocząć głosowanie nad wotum zaufania. Otwieram głosowanie. Kto z Państwa jest za udzieleniem przez Kongres II Federacji Nordackiej wotum zaufania rządowi Peetri Romanaava niech podniesie lewą rękę i zaznaczy głos na karcie do głosowania. Kto z Państwa jest przeciwko udzieleniu przez Kongres II Federacji Nordackiej wotum zaufania zechce podnieść prawą rękę i zaznaczyć głos na karcie do głosowania. Wstrzymujący się niech nie podnoszą ręki i odznaczą ten fakt na karcie do głosowania. Głosowanie zakończy się 16 maja o godzinie 19:00. @Członek Kongresu KARTA DO GŁOSOWANIA Głosowanie nr 1 na Posiedzeniu Inauguracyjnym Kongresu - wotum zaufania dla Premiera desygnowanego w I kroku wyboru rządu ZA: [ ] PRZECIW: [ ] WSTRZYMANIE: [ ] 2 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 462 Opublikowano 15 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 15 Maja Cytat KARTA DO GŁOSOWANIA Głosowanie nr 1 na Posiedzeniu Inauguracyjnym Kongresu - wotum zaufania dla Premiera desygnowanego w I kroku wyboru rządu ZA: [ X ] PRZECIW: [ ] WSTRZYMANIE: [ ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 341 Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja KARTA DO GŁOSOWANIA Głosowanie nr 1 na Posiedzeniu Inauguracyjnym Kongresu - wotum zaufania dla Premiera desygnowanego w I kroku wyboru rządu ZA: [ ] PRZECIW: [X] WSTRZYMANIE: [ ] NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 16 Maja Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 16 Maja Szanowni Państwo, Czcigodny Kongresie! Informuję o zakończeniu się głosowania nr 1 na Posiedzeniu Inauguracyjnym Kongresu w sprawie udzielenia wotum zaufania dla Premiera desygnowanego w I kroku wyboru rządu. Głosowało dwóch spośród trzech Kongresmenów. Oddano jeden głos ZA, jeden głos PRZECIW. Oznacza to, że nie osiągnięto wymaganej bezwzględnej większości głosów. Kongres tym samym nie udzielił wotum zaufania rządowi Piotra Romanowa. Dotychczasowa Rada Ministrów dalej pełni swoje obowiązki do momentu powołania nowego rządu. Przechodzimy do drugiego kroku wyboru rządu, czyli desygnacji Premiera przez Kongres. Proszę każdego z Czcigodnych Kongresmenów o przedstawienie po jednym kandydacie na Premiera ze swojej strony. Jeśli dwóch Kongresmenów wskaże tę samą osobę, to zostanie ona desygnowana na Premiera i przejdzie przez ten sam proces powoływania rządu, wygłoszenia expose i głosowania nad wotum zaufania. Jeśli każdy Kongresmen zgłosi inną osobę, przejdziemy do głosowania nad wyborem jednej kandydatury. Jeśli nie uzyskamy rozstrzygnięcia, dokonamy rozwiązania Kongresu i przeprowadzimy powtórne wybory parlamentarne. Stanie się to również w przypadku, gdy desygnowany kandydat nie uzyska wotum zaufania. Zgłaszam kandydaturę Bolesława Kirianóo von Hohenburga. DW: @Członek Kongresu@Bolesław Kirianóo von Hohenburg@Peetri Romanaav 1 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 341 Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja Szanowni, Zgłaszam kandydaturę Bolesława Kiranóo von Hohenburga. 1 NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 16 Maja Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 16 Maja Kongres desygnował Bolesława Kirianóo von Hohenburga na Premiera II Federacji Nordackiej. Proszę teraz nowego Premiera o przedstawienie składu rządu oraz wygłoszenie expose. @Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 462 Opublikowano 16 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 16 Maja Zgłaszam kandydaturę Rezy Pahlawiego. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 900 Opublikowano 17 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 17 Maja Szanowny Panie Spikerze, Wysoka Izbo! Stoję tu przed Wami, kiedy II Federacja Nordacka znajduje się na zakręcie historii. Już wkrótce wkroczymy, a być może już wkroczyliśmy w nową erę rozwoju naszego wspólnego państwa, kiedy stanie się ono potęgą - zarówno geopolityczną, jak informatyczną. W ciągu poprzednich kadencji Kongresu uchwalaliśmy wpierw prawa najpotrzebniejsze do prawidłowego funkcjonowania II FN, a później przechodziliśmy do coraz bardziej szczegółowych zagadnień, cały czas jako Koalicja Konserwatywna składając projekty ustaw do parlamentu. Przy współpracy z naszymi kolegami z Imperium Nandyjskiego udało nam się sprowadzić ich na nasze forum jako państwo stowarzyszone, poszerzyliśmy przy tym strefę Norda, podłożyliśmy podwaliny pod nasze swoiste nordackie "prawo powrotu" w postaci Karty Nordatczyka, nawiązaliśmy stosunki dyplomatyczne z Księstwem Sarmacji i zamierzamy te stosunki zacieśniać wspólnymi inicjatywami, rozpoczęliśmy ofensywę dyplomatyczną wśród Discordnacji, aby wybadać, które z nich są projektami mającymi szansę na długoterminowy sukces i tym samym na nasze nimi zainteresowanie. Na horyzoncie widnieje kolejny Szczyt Paktu Achkovskiego i gruntowna przebudowa jego struktur, tak żeby odpowiadał na nasze obecne potrzeby i był gotowy na przyjęcie nowych członków, projekt uproszczenia kontroli granicznej i poszerzenia współpracy z naszymi najbardziej zaufanymi sąsiadami-sojusznikami pod nazwą Strefa Serte, kwestie reformy i uzupełnienia wakatów w sądownictie, zmiany w ordynacji wyborczej, uniezależnienie się od istniejącego de facto pod nadzorem leockim MBPowskiego Norda i utworzymy naszego własnego, prowadząc niezależną politykę pieniężną dzięki Bankowi Centralnemu Nordaty. Organizacja V Szczytu Integracji Nordackiej w naszym kraju, stała obecność wojskowa na terenach naszych sojuszników na Kompasie, Czermnej i Kiriańskich Terytoriów Arktycznych, aktywizacja Policji Nordackiej. To wszystko i wiele więcej to projekty, które będę wraz z moim rządem i, miejmy nadzieję, przy wsparciu innych organów władzy federalnej realizować, ale nie bez Waszej pomocy, szanowni Kongresmeni. Nie bez waszego mandatu, uzyskanego dzięki obywatelom w minionych już wyborach, którym możecie zalegitymizować działalność mojej Rady Ministrów. A jaka ona jest? Na Ministra Spraw Wewnętrznych oraz na Ministra Rolnictwa powołałem Tadeusza Henrykowskiego. To były I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, a także wybitny polityk, dyplomata i mąż stanu. Na funkcji MSW był już kilkakrotnie i niezmiennie z sukcesami zarządzał nordacką polityką wewnętrzną. Podczas dwukrotnego sprawowania funkcji głowy państwa zdążył zyskać znaczne doświadczenie, które z pewnością wykorzysta, czyniąc swoje ministerstwo jednym z najważniejszych w moim rządzie. Nowością jest tu drugi resort, który koledze Henrykowskiemu powierzyłem, a decyzja ta wynika z wielkich nadziei które wiążę z przyspieszającym rozwojem rolnictwa w naszym kraju. Kto jak kto, ale prezes Montu zadba o nasz interes w tej kwestii! Na Ministra Spraw Zewnętrznych powołałem moją skromną osobę. Jest to już niejako tradycja, nie przez wzgląd na nią się jednak ponownie na taki krok zdecydowałem. Uważam, że jestem w stanie najlepiej zadbać o kierunek efeńskiej polityki zagranicznej. Mam też niezbędne doświadczenie i więcej niż parę kontaktów. Dyplomacja to nie tylko pompatyczne oświadczenia i tajne projekty, ale również codzienna praca celem utrzymywania stosunków i odpowiedzi na bieżące problemy. W najbliższym czasie czeka nas wiele inicjatyw międzynarodowych i mam nadzieję im w imieniu II Federacji przewodzić. Na Ministra Sprawiedliwości powołałem Markusa Wettina. Jest to mikronauta z bardzo długim stażem, który tę samą funkcję sprawował w poprzednim rządzie Peetriego Romanaava. Zna się na wymiarze sprawiedliwości jak mało kto i jestem pewien, że powierzam resort w odpowiednie ręce, zwłaszcza, że w ciągu tej kadencji będzie nas z pewnością czekać jego reforma. Do pomocy w sprawowaniu tej zaszczytnej funkcji wyznaczyłem Henryka Ziemiańskiego jako Wiceministra, znanego w Nordacie jako II Prezydent, a także dawny Minister Spraw Wewnętrznych oraz obecny Szef Policji Nordackiej. Obaj panowie mają odpowiednie kompetencje do pracy w MS i liczę, że nawiążą owocną współpracę. Na Ministra Gospodarki powołałem Kamiljana de Harlina. Ponownie, jest to osoba wysokich kompetencji, która pełniła funkcję szefa tego resortu już w poprzednich kadencjach i ma jasny plan działania, który będzie krok po kroku realizować. Wielki System Gospodarczy ma szansę stać się wspólną platformą gospodarczą dla całego Kontynentu Północnego, jednak nie w jego obecnej formie, podobnie jak nasz własny Nord i jego strefa. Nieocenione z pewnością okażą się tu więc umiejętności kolegi Harlina. Na Ministra Nauki i Kultury powołałem Augusta de la Sparasana. Jest to człowiek związany z nordacką kulturą i historiografią od lat, nieobcy mu jest także system szkolnictwa. Jestem przekonany, że będzie skutecznie kontynuował wysiłki swojego poprzednika na tym stanowisku celem ustanowienia jednego, prężnie działającego uniwersytetu i wyprowadzi nordacką kulturę na wyższy poziom, organizując jej liczne festiwale i inicjatywy dla obywateli. Nasze kontynentalne dziedzictwo nie może popaść w niepamięć i właśnie po to, żeby do takiej sytuacji nie dopuścić, powierzam Ministerstwo koledze de la Sparasanowi, mając nadzieję, że w tym celu użyje pełni swoich umiejętności. Na Ministra Sportu powołałem Peetriego Romanaava, pełniącego tę właśnie funkcję w moim poprzednim rządzie. Peetri wykazał się wcześniej dużym zapałem do działania, m.in. organizując funkcjonowanie Nordackiego Związku Sportowego i promując wśród Nordatczyków zdrowy, sportowy tryb życia. Wciąż jednak wiele lig sportowych czeka, żeby Nordata wystawiła w nich swoją reprezentację i wciąż jest wiele inicjatyw do zorganizowania. Oprócz tego na funkcję Wiceministra powołuję Piotra Jankowskiego, kolejnego Ministra Sportu w przeszłości, osoby bezdyskusyjnie zasłużonej dla promocji sportu w Monarchii Kiryjskiej jak i w całej II Federacji. Tak przedstawia się skład mojego gabinetu. Poprzedni Premier nie prosił Kongresu o uchwalenie wotum zaufania, uznając to za rzecz naturalną, ja jednak o to samo gorąco Wysoką Izbę nawołuję - udzielcie nam legitymizacji i pozwólcie się wykazać. Czeka nas wiele pracy, wiem jednak, że poradzimy sobie ze wszystkim, co przyniesie los, mając w głowie jeden nadrzędny cel - Uczynienie Nordaty Wielką Ponownie. To jak, pomożecie? 3 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 22 Maja Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 22 Maja (edytowane) Przechodzimy do zadawania pytań do expose. Głosowanie nad wotum zaufania rozpocznie się 23 maja o godzinie 14:00. Edytowane 22 Maja przez Kamiljan de Harlin Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 22 Maja Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 22 Maja Panie Premierze, ja ze swojej strony ponowię kilka pytań zadanych pańskiemu poprzednikowi: 1. Jak zamierza Pan pogodzić ze sobą pełnienie funkcji Premiera II Federacji Nordackiej z funkcją Króla Związku Winkulijskiego? 2. Jakie konkretne kroki zostaną podjęte, aby zrealizować wizję zjednoczonej Nordaty? Czy planowane są jakieś formalne sojusze, traktaty lub wspólne instytucje między państwami kontynentu? W jaki sposób chce Pan sprawić, aby II Federacja Nordacka uzyskała legitymację i zaufanie innych państw Kontynentu Nordackiego? 3. Jaką przyszłość widzi Pan dla Paktu Achkovskiego? 4. Czy planuje Pan Premier systematyczne raportowanie prac rządu przed Kongresem i obywatelami, a jeśli tak, to w jakiej formie? 5. Jakie kroki i działania zamierza Pan podjąć, jeśli pański rząd nie uzyskałby legitymacji od Kongresu w formie wotum zaufania? @Bolesław Kirianóo von Hohenburg Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 462 Opublikowano 22 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 22 Maja Panie Premierze, Panowie Ministrowie, Nie jest tajemnicą, iż byłem zwolennikiem kandydatury Piotra Romanowa, ponieważ zgadzam się z Markiem Twainem, iż "politycy są jak pieluchy i powinno się ich często zmieniać z tego samego powodu". Uważam także, że premier, tak samo jak prezydent, powinien w całości skupiać się na sprawach swojego kraju. Za niekorzystną uważam sytuację, gdy Premier Federacji Nordackiej jest jednocześnie głową państwa trzeciego. To samo dotyczy Ministra Spraw Wewnętrznych. Nie mam nic przeciwko "multipaszportowcom", ale uważam, że w każdym poważnym państwie powinien istnieć "twardy rdzeń", czyli ludzie skupiający się wyłącznie na państwie, którym z mandatu obywateli zarządzają. Niemniej, większość parlamentarna stała się nią z mocy prawa i nie pozostaje mi nic innego, niż pogodzić się z tą niekorzystną, moim zdaniem, sytuacją. Jako jedyny opozycyjny kongresmen będę przyglądał się działaniom rządu i je recenzował. Uważam jednak, że Federacja na obecnym etapie rozwoju potrzebuje opozycji lojalnej, a nie totalnej. Dlatego też będę wspierał te działania rządu, które służyć będą realizacji nordackiej racji stanu, a w pozostałych sprawach będę zbierał propozycje zmian dla przyszłego rządu. Mimo wszystko życzę Panu Premierowi udanej kadencji, licząc jednocześnie, że odpowiedzialność za Federację weźmie górę nad dynastycznymi interesami i prywatnymi sympatiami. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 900 Opublikowano 23 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 23 Maja 23 godziny temu, Kamiljan de Harlin napisał: Panie Premierze, ja ze swojej strony ponowię kilka pytań zadanych pańskiemu poprzednikowi: 1. Jak zamierza Pan pogodzić ze sobą pełnienie funkcji Premiera II Federacji Nordackiej z funkcją Króla Związku Winkulijskiego? 2. Jakie konkretne kroki zostaną podjęte, aby zrealizować wizję zjednoczonej Nordaty? Czy planowane są jakieś formalne sojusze, traktaty lub wspólne instytucje między państwami kontynentu? W jaki sposób chce Pan sprawić, aby II Federacja Nordacka uzyskała legitymację i zaufanie innych państw Kontynentu Nordackiego? 3. Jaką przyszłość widzi Pan dla Paktu Achkovskiego? 4. Czy planuje Pan Premier systematyczne raportowanie prac rządu przed Kongresem i obywatelami, a jeśli tak, to w jakiej formie? 5. Jakie kroki i działania zamierza Pan podjąć, jeśli pański rząd nie uzyskałby legitymacji od Kongresu w formie wotum zaufania? @Bolesław Kirianóo von Hohenburg Wasza Ekscelencjo Spikerze, już odpowiadam na zadane pytania. Uważam, że w naszym przypadku jest to więcej zaleta niż wada. Monarcha w Związku Winkulijskim pełni funkcje głównie reprezentatywne, a jego wpływ na politykę jest ograniczony i zależy w dużej mierze od stosunków z Ministrem Stanu. Po mojej proklamacji w Winkulii od razu zapowiedziałem, że przy podejmowaniu ważnych decyzji będę organizował częste ankiety, aby dowiedzieć się, jaka jest wola Winkulijczyków. Na pewno nie będę jednak z jednej strony starał się na siłę integrować ZW z IIFN, jeśli większość jego obywateli tego nie chcę, a z drugiej będę na miarę możliwości hamował wszelką politykę wrogości i uprzedzeń wobec Nordatczyków, która na szczęście na winkulijskich szczytach władzy jest już coraz odleglejszą przeszłością. Swoją rolę jako podwójnego "decydenta" (w cudzysłowie, gdyż moim faktycznym odpowiednikiem w ZW jest wspomniany Minister Stanu) w Winkulii i Nordacie widzę właśnie jako takiego dwustronnego ambasadora współpracy, który swą osobą zagwarantuje coraz lepsze i lepsze stosunki między obiema grupami obywateli. Przede wszystkim, żeby pójść naprzód i wynieść integrację nordacką na wyższy poziom, musimy nie popełnić błędów przeszłości. Unia Nordacka może i była dobrym preludium dla II Federacji, ale nie bardzo sprawdziła się jako ogólnokontynentalna organizacja międzynarodowa. Wydaje mi się, że jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy była nadmierna centralizacja całej inicjatywy, przez co nie każde państwo chciało uczestniczyć w pełnej integracji. Od powstania II Federacji Nordackiej przeciwdziałamy temu problemowi, m.in. poprzez wprowadzenie integracji trzech prędkości (państwo stowarzyszone, wspólnota autonomiczna, prowincja). Trzeba jednak pójść jeszcze o parę kroków dalej i zaproponować pozostałym państwo Nordaty szereg inicjatyw międzynarodowych skupionych wokół różnych aspektów współpracy. Zamiast jednego molocha, Unii Nordackiej bis, której członkostwo wiążę się z szeregiem wyrzeczeń, wśród których dla poszczególnych potencjalnych partnerów znajdzie się tych parę nieakceptowalnych, stworzymy wiele paktów i organizacji - Pakt Achkovski dla obronności, Strefa Serte dla wymiany usług, towarów i ludności, Rada Morza Fińskiego (v-bałtyckiego) dla regulacji spraw związanych z tymże zbiornikiem wodnym, "Nordatpol" (nazwa robocza) dla współpracy organów ścigania, a nad nimi wszystkimi Szczyty Integracji Nordackiej, na których będziemy planować kolejne działania. Dzięki temu skład państw członkowskich danej organizacji międzynarodowej nie musi pokrywać się z innymi, a w rezultacie maksymalizujemy liczbę państw, które z nami współpracują. II Federacja może użyczyć partnerom swoich systemów informatycznych, świetnie rozwijanych dzięki uprzejmości załogi NKI, a pozostałe państwa Nordaty mają łącznie duży potencjał demograficzny i potężne rynki zbytu, na których skorzystamy z kolei my. Zbudujmy wizerunek największego inicjatora współpracy na Kontynencie Nordackim, a legitymizacja i zaufanie przyjdą same. Pakt Achkovski musi się zmienić, to pewne. Dotychczasowa forma, w której jest on na wpół uśpionym "straszakiem" chroniącym swoich członków artykułem szóstym Traktatu o Pakcie Achkovskim (zbrojna napaść na jednego z członków itp.) nie okazała się wystarczająca. Chciałbym, żeby Pakt był organizacją bardziej "ofensywną" w dobrym tego słowa znaczeniu, to znaczy żeby miała własne wspólne misje, manewry i ekspedycje, a potencjalnie także terytoria "pod opieką", administrowane wojskowo przez wyznaczonych członków Paktu. Do tego trzeba znacznie rozbudować strukturę dowodzenia i rozpocząć dialog z potencjalnymi kandydatami na nowych członków, czego oni by od Paktu oczekiwali. Moim celem będzie uczynienie z tego sojuszu głównego stabilizatora Kontynentu Północnego. Lepszym w mojej opinii rozwiązaniem od okresowych raportów jest informowanie opinii publicznej na bieżąco, kiedy udaje się coś doprowadzić do końca lub gdy jest jakaś pilna sprawa. Głównym do tego narzędziem będą oświadczenia Prezesa Rady Ministrów publikowane w jej dziale, nie wykluczam także wystąpień przed Kongresem, gdy będzie to potrzebne. My również nie zamierzamy zostawać totalną opozycją. Utworzymy gabinet cieni i będziemy starali się współpracować z kolejnym rządem tam, gdzie będzie to możliwe, realizując jak najwięcej z naszego programu. Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 341 Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja Jeśli można, pozwolę sobie do pytań JE Spikera dostawić własne: 6. Czy powołanie tak dużej ilości organizacji jak wskazano w punkcie 2. (przebudowany Pakt Achkovski, w szczególności Nordatpol) nie wywoła biurokratycznego zamętu? I czy nie będzie to ilość organizacji nieproporcjonalna do liczby działających w nich osób? 7. Wspomniane stosunki z Winkulią od dawna określiłbym jako "chłodne" (i chyba nie jestem w tej opinii odosobniony). Czy są planowane jakieś konkretne działania w celu ich poprawy? 8. Jak Szanowny Pan Premier zapatruje się na kwestię współpracy z tą częścią opozycji, która nie znalazła się w obecnym rządzie? 9. Tu powtórzę, ale myślę, że jest ono warte powtórzenia, pytanie zadane Szanownemu Uprzedniemu Premierowi: Jak Szanowny Pan Premier zapatruje się na kwestię reformy wymiaru sprawiedliwości? 1 NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi