Kamiljan de Harlin 347 Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Wątek poświęcony zmaganiom informatycznym mojej skromnej osoby. Zapraszam do dyskusji. GIEŁDA Robię stronę internetową, która umożliwi nam kupowanie i sprzedaż akcji spółek. Będzie się tam znajdować spis spółek, zawierający informacje o kapitale zakładowym, nazwie, siedzibie, władzach i akcjonariuszach spółki. Będzie też system do głosowania, który umożliwi akcjonariuszom spółki na decydowanie o losie firmy. Będzie też opcja kupowania/sprzedawania akcji innym użytkownikom. Projekt w założeniu ma być międzynarodowy - umożliwiać uczestnictwo spółek i inwestorów z różnych zakątków Pollinu. Tutaj pojawia się kilka podstawowych pytań: Jak rozwiązać kwestię logowania/rejestracji? Mamy do wyboru autoryzację przez Stempla, przez konto na forum (tak jak to było z Anszlusowymi systemami nordackimi) lub przez odrębne konto (tak jak ma to miejsce obecnie z nordackimi systemami). Dopóki nie rozstrzygniemy czy wybieramy opcję stemplową, czy forumową, to konta będą odrębne (opcja trzecia). Z jakiego systemu bankowego korzystamy? Na razie nie grozi nam konieczność odpowiadania na ten problem. Spółek i inwestorów jest tak mało w mikroświecie, że inwestorzy mogą dogadywać się między sobą w jakiej walucie i w jakim banku dokonają wymiany. Ale przyszłościowo, żeby można było wystawiać zlecenia kupna i sprzedaży, to można zintegrować dodatkowo tę giełdę albo z Międzynarodowym Bankiem Pollinu albo z EndoBankiem. Z obydwoma mam problem - MBP jest prymitywny, bowiem kursy walut są sztuczne, a emisja pieniądza niezależna od państwa. Do EndoBanku mam poważne zastrzeżenie, że formalnie nie podlega ani międzynarodowej ani państwowej kontroli, co stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa środków. Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 8 Grudnia 2024 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 Ja muszę niestety stanąć w opozycji do powyższego postulatu. Osobiście całkiem dobrze mi się żyje z MBP i mimo iż nie jest to bank w myśl tego co jest nam realnie znane to muszę stwierdzić iż jest on dobrze zaprojektowany. Niekoniecznie skomplikowanie lub może właśnie nawet prymitywny ale wzrost środków za aktywność jest czymś w mojej ocenie o tyle podstawowym co i banalnym systemie który w realnym stopniu napędza to na czym nam powinno zleżeć czyli aktywności ale przede wszystkim jest on ogólnie respektowanym w praktycznie całym mikroświecie. Toteż dla mnie oczywistym wyborem staje się MBP ale jakoś kiepsko się na to zapatruję jako całość. Mieliśmy system gospodarczy, mamy system polityczny oparty na zewnętrznych stronach. Czy tylko ja dostrzegam że każde tego typu rozwiązanie jakiego tylko się podejmujemy finalnie zawodzi w jeden lub drugi sposób, najczęściej jednak kończy się to tym iż zainteresowanie zanika a sam projekt szlak trafia. Chętnie usłyszę dlaczego tym razem ma być inaczej. AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 339 Opublikowano 9 Grudnia 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 W dniu 8.12.2024 o 01:45, Albert Fryderyk de Espada napisał: Mieliśmy system gospodarczy, mamy system polityczny oparty na zewnętrznych stronach. Czy tylko ja dostrzegam że każde tego typu rozwiązanie jakiego tylko się podejmujemy finalnie zawodzi w jeden lub drugi sposób, najczęściej jednak kończy się to tym iż zainteresowanie zanika a sam projekt szlak trafia. Chętnie usłyszę dlaczego tym razem ma być inaczej. Te systemy nie wychodziły, bo jako państwo nie traktowaliśmy ich oficjalnie, zawsze traktowaliśmy to jako test, a testy się po prostu nudzą, bo nic z nich nie ma. Nie było żadnych konkretniejszych przepisów wprowadzających ich funkcjonowanie. Taki system gospodarczy - żeby to działało musielibyśmy wprowadzić przepisy, które rzeczywiście nadają operacjom w systemie gospodarczym jakiś bieg. Załóżmy, że armia federalna chce wyprodukować czołgi (armia federalna ma swój profil w SG, żeby mieć magazyn i móc odbierać dostawy). Żeby to uczynić, państwowe zakłady muszą wyprodukować odpowiednie materiały, które następnie łączą w produkt końcowy. Ten jest następnie transportowany do magazynu armii federalnej - produkcja jest zakończona. Także według mnie - jeśli chcemy, żeby jakiś system odniósł jakiekolwiek powodzenie musimy go usankcjonować prawnie i rzeczywiście wprowadzić go w oficjalny obieg przy produkcji i transporcie towarów. @Premier @Prezydent Federacji 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 347 Opublikowano 9 Grudnia 2024 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 3 godziny temu, Waksman napisał: Także według mnie - jeśli chcemy, żeby jakiś system odniósł jakiekolwiek powodzenie musimy go usankcjonować prawnie i rzeczywiście wprowadzić go w oficjalny obieg przy produkcji i transporcie towarów. Mam na ten problem rewolucyjne rozwiązanie, które nawiązuje do tematu jednego z moich poprzednich wątków: Wiemy dobrze, że Lumeria i Księstwo Sarmacji posiadają przyzwoite systemy informatyczne. Niestety dostęp do nich jest ukryty za blokadą podległości, utraty suwerenności dla potencjalnego państwa chcącego z nich korzystać. Dla wielu kreatywnych projektów jest to nieakceptowalne, więc kończą martwe przez brak angażujących mechanik i systemów. Natomiast Lumeria pomimo wyśmienitych systemów poległa na gruncie demograficznym - za duże oderwanie systemów od forum i zbytnia hermetyzacja (nawet przeglądać forum nie dało się bez konta). Nie musi tak być. Jako ludzie wywodzący się z kontynentu postępu i rewolucji, jakim jest Nordata, powinniśmy przodować w zmianie paradygmatu. Mamy potencjał opracować dostępny dla niepodległych państw system informatyczny aspirujący na najlepszy w historii Pollinu. Moją propozycją jest utworzyć Konfederację Wolnych Mikronacji (nazwa robocza), która byłaby platformą integracji mikronacji na szczeblu gospodarczym i informatycznym, przy zachowaniu suwerenności mniejszych partnerów. Na jej czele stanie Naczelne Konsorcjum Informatyczne, które powstałoby z przekształcenia Nordackiego Konsorcjum Informatycznego w podmiot prawa międzynarodowego. Byłby to organ zarządzany kolegialnie przez państwa członkowskie, a konkretniej przez ich administratorów. Mielibyśmy kilka komponentów, z których każdy byłby opcjonalny (jak np. unia walutowa). W ramach tego projektu postuluję zintegrowaną platformę internetową składającą się na Giełdę, Wielki System Gospodarczy i EndoBank. Giełda umożliwi zakładanie spółek, emisję i obrót akcjami oraz moduł głosowania dla akcjonariuszy (np. nad wyborem prezesa spółki). Spółki akcyjne, ale także mniejsze firmy, będą mogły produkować towary w Wielkim Systemie Gospodarczym według ustalonych receptur. Towary te będą konsumowane na wirtualnym rynku, którego stan byłby determinowany na podstawie aktywności forum. Wszystko to będzie możliwe dzięki wspólnej walucie, o której stabilność będzie dbać bank centralny. Tenże bank centralny będzie ustalać stopy procentowe, udzielać kredytów, obsługiwać dług publiczny państw, a także oferować wymianę naszej waluty na środki w Międzynarodowym Banku Pollinu i vice-versa. Może także zaopatrywać banki komercyjne w pieniądz, jeśli będzie taka potrzeba. System można uzupełnić o komponent wojskowy. Zamiast zmyślać, kto ile ma żołnierzy i sprzętu, to możemy to ustalić obiektywnie dzięki systemom informatycznym. Rekrutacja i przeszkolenie żołnierzy kosztuje. Kupno sprzętu wojskowego kosztuje. Utrzymanie go też. Logistyka nie jest darmowa. Widzę potencjał na planowanie budżetów dla danych państw - będzie opcja wydawania pieniędzy z podatków na wojsko, na programy socjalne, na budowę infrastruktury, elektrowni. Będzie możliwość zadłużenia się państwa - dzięki obligacjom skarbowym. TL;DR Proponuję: powołać międzynarodową organizację będącą platformą integracji informatycznej i gospodarczej suwerennych mikronacji. przemianować Nordackie Konsorcjum Informatyczne (firma prywatna) na Naczelne Konsorcjum Informatyczne (podmiot prawa międzynarodowego zaarządzany kolegialnie przez państwa członkowskie). utworzenie strefy norda (nazwę waluty można zmienić) a'la strefy euro. Członkowie mogą, ale nie muszą do niej przystąpić. utworzenie banku centralnego dla strefy norda, który ustala oprocentowania kredytów, emituje pieniądze, prowadzi politykę monetarną strefy. forum nordackie -> forum Konfederacji Wolnych Mikronacji zarządzane przez NKI. Członkowie mogą, ale nie muszą z niego korzystać. Wdrożenie tego planu w życie wymaga rozeznania się w kwestii tego, ile państw byłoby zainteresowane udziałem. Wymaga to też pójścia na kompromisy, dopasowania założeń do indywidualnych preferencji członków, etc. Dobrze też wiem, że są państwa, które dopóki nie dostaną konkretu (projektu traktatu) to nie zainteresują się tematem. Jest jeszcze szersze grono państw, które dołączy dopiero jak zobaczy, jak ten system chodzi przez kilka miesięcy i sprawdzi, czy nie przycichnie. Wiem, że kolega @Waksman może nie być przychylny umiędzynarodowianiu naszych systemów, a bez tego nie ruszymy dalej. Potencjalne umiędzynarodowienie NKI proponuję zrekompensować finansowo. W interesie całego mikroświata jest to, żebyśmy nie ograniczali tego projektu do II FN i jej najbliższych sojuszników. W większym gronie symulacja gospodarcza nabiera głębszy charakter. W kilka osób to nawet najbardziej rozbudowany system człowieka nie pociągnie. Mamy szansę stworzyć najbardziej immersyjny i angażujący projekt gospodarczy w historii polskiego mikroświata. Nie zastępowałby aktywności na forum, ale ją urozmaicał. O działaniu swojej spółki trzeba bowiem pisać na forum. Znaleźć akcjonariuszy trzeba pisząc na forum. Ustalić budżet państwa trzeba w drodze debaty parlamentu na forum. Zawierać umowy gospodarcze dobrze jest na forum. Wszelkie wojny mają swoje źródło w aktywności dziejącej się na forum. Popyt na towary na wirtualnym rynku będzie uzależniony od aktywności na forum. Krzyczę do @Premier@Prezydent Federacjii @Członek Kongresu żeby przystąpili do debaty nad tym pomysłem i żeby spróbowali nadać jej międzynarodowy charakter. 1 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 339 Opublikowano 9 Grudnia 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 Broń Boże nie mam nic przeciwko umiędzynarodowieniu jakiegokolwiek systemu autorstwa NKI. Powiem więcej - Wielki System Gospodarczy powstał właśnie z myślą o umiędzynarodowieniu. Niestety, samo NKI nie jest w stanie tego osiągnąć - do tego potrzebna była pomoc władz II FN, której niestety nie otrzymaliśmy, pomimo dobrych prognoz przy pierwszym miesiącu działaniu systemu. Polityczny System Główny IV RM jest zbudowany tak, że umiędzynarodowienie go to kwestia dosłownie 5 minut (zmiana nazwy, partii i nazwy parlamentu). Ja jestem za tym, żeby w WSG bawiło się jak najwięcej osób. Mam jednak pewne obawy co do propozycji zawiązania KWM. Przeszłość wielokrotnie pokazała, że państwa Nordaty i Mikroświata nie są przychylne do uczestnictwa w takich organizacjach. Powołane relatywnie niedawno Przymierze Narodów umarło śmiercią naturalną i nie cieszy się zainteresowaniem wśród państw członkowskich. Fakt, w przyszłości zawiązanie takiej instytucji jak KWM i międzynarodowe NKI to genialny pomysł, ale uważam, że najpierw powinniśmy pokazać mikroświatu w naszym skromnym, nordackim (kontynentalnym) gronie, że te systemy działają i mają potencjał. Na Nordacie mamy wielu potencjalnych uczestników dla takiego systemu - Winkulia, ZKRR, cały Bastion - jeśli w takim gronie uda nam się uruchomić WSG w połączeniu z walutą ogólnokontynentalną uważam, że po takim sukcesie możemy startować do całego Pollinu. 2 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Ziemiański 201 Opublikowano 10 Grudnia 2024 NIO: 1609230033 NIO: 1609230033 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2024 Według mnie to fajny pomysł. Kawaler Henryk Ziemiański herbu Ziemianin Vajs-Spiker Były Premier II Federacji Nordackiej Kongresman IV kadencji Lider frakcji ultranordacko-ojczyźnianej w Koalicji Konserwatywnej II Prezydent II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz I Wielki 265 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2024 W dniu 9.12.2024 o 18:08, Waksman napisał: Fakt, w przyszłości zawiązanie takiej instytucji jak KWM i międzynarodowe NKI to genialny pomysł, ale uważam, że najpierw powinniśmy pokazać mikroświatu w naszym skromnym, nordackim (kontynentalnym) gronie, że te systemy działają i mają potencjał. +, na Nordacie mamy wystarczającą ilość państw, aby przetestować takie międzynarodowe systemy, więc jeśliby zacząć od kontynentu Nordackiego, a skończyć na całym mikroświecie, to taki projekt mógłby wypalić, i jak najbardziej jestem za. W dniu 9.12.2024 o 17:46, Kamiljan de Harlin napisał: utworzenie strefy norda (nazwę waluty można zmienić) a'la strefy euro. Członkowie mogą, ale nie muszą do niej przystąpić. Można też dać opcję, aby państwa członkowskie mogły mieć de facto 2 oficjalne waluty, czyli swoją krajową, i norda, co zachęciłoby kraj do przyjęcia walut, a z czasem do przyjęcia norda jako jednej, ogólnej waluty. Wiele państw mogłoby na początku ze strachu odmówić przyjęcia waluty, a jeśli byłaby opcja dwuwalutowa, to zmniejszylibyśmy ten strach i państwa mogłyby zobaczyć po wprowadzeniu drugiej waluty jak bardzo jest ona stabilna, a później wprowadzić na stałe jedną. W dniu 9.12.2024 o 17:46, Kamiljan de Harlin napisał: Krzyczę do @Premier@Prezydent Federacjii @Członek Kongresu żeby przystąpili do debaty nad tym pomysłem i żeby spróbowali nadać jej międzynarodowy charakter. Ze swojej strony, jako Prezydent wyrażam poparcie dla przystąpienia do debaty nad tym pomysłem, i będę szczegółowo obserwować ten projekt i uczestniczyć w dalszych dyskusjach. Prezydent II Federacji Nordackiej, Tadeusz Henrykowski Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 347 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2024 W dniu 9.12.2024 o 18:08, Waksman napisał: Fakt, w przyszłości zawiązanie takiej instytucji jak KWM i międzynarodowe NKI to genialny pomysł, ale uważam, że najpierw powinniśmy pokazać mikroświatu w naszym skromnym, nordackim (kontynentalnym) gronie, że te systemy działają i mają potencjał. 1 godzinę temu, Tadeusz I Wielki napisał: +, na Nordacie mamy wystarczającą ilość państw, aby przetestować takie międzynarodowe systemy, więc jeśliby zacząć od kontynentu Nordackiego, a skończyć na całym mikroświecie, to taki projekt mógłby wypalić, i jak najbardziej jestem za. Słyszałom wiele głosów o tym, że kontynentalne inicjatywy nie wypalają, bo za mało jest chętnych do integracji na Nordacie państw. Dlatego sugerowano w kuluarach, żeby tworzone w przyszłości organizacje międzynarodowe będące platformą integracji nie ograniczały się wyłącznie do Nordaty, ale obejmowały zasięgiem już na samym starcie cały Pollin. Stąd też moja propozycja wychodzi naprzeciw tym głosom i nie wyklucza potencjalnych zainteresowanych państw pod kątem kryteriów geograficznych. Zresztą sama II FN ma terytoria pozanordackie. 1 godzinę temu, Tadeusz I Wielki napisał: Można też dać opcję, aby państwa członkowskie mogły mieć de facto 2 oficjalne waluty, czyli swoją krajową, i norda, co zachęciłoby kraj do przyjęcia walut, a z czasem do przyjęcia norda jako jednej, ogólnej waluty. Wiele państw mogłoby na początku ze strachu odmówić przyjęcia waluty, a jeśli byłaby opcja dwuwalutowa, to zmniejszylibyśmy ten strach i państwa mogłyby zobaczyć po wprowadzeniu drugiej waluty jak bardzo jest ona stabilna, a później wprowadzić na stałe jedną. Jest to jakaś opcja, ale ciężka w implementacji. Lepiej, aby w systemach była jedna waluta z przyczyn czysto funkcjonalnych - każda osobna waluta to osobny bank centralny, którym ktoś musi aktywnie zarządzać. Trzeba ustalać stopy procentowe, zaopatrywać banki komercyjne w pieniądz, obsługiwać dług publiczny, etc. W MBP takich bajerów nie ma, więc stworzenie osobnej waluty dla państwa to kwestia kosmetyczna - bowiem kursy nie różnią się tam też istotnie. Tak na dobrą sprawę walut w mikroświecie jest tyle, ile systemów finansowych. Wszystkie waluty w MBP możemy traktować jaką jedną przez to, jak niewiele się różnią. Sarmackie liberty natomiast nie są emitowane za posty z kosmosu i mają zamknięty obieg - różnią się znacznie pod kątem mechanicznym od sarmackich pinów w MBP. Lumeryjskie grosze też są emitowane na innych zasadach. Jak na to tak spojrzeć, to już teraz państwa inne niż Sarmacja i Lumeria nie mają własnej waluty, tylko używają międzynarodowej (tej z MBP), która oferuje regionalizację nazwy tej jednej waluty dla każdego państwa i delikatne róznice w kursach. "byłaby opcja dwuwalutowa" - będzie! Dalej będzie można używać MBP obok konfederackiej waluty. Na pewno nie powinniśmy nazwać waluty konfederacji "nordami", bo: nie są neutralne geograficznie (wykluczają pozanordackie państwa członkowskie); będą się mylić z nazwą z MBP. Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderNovak 106 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2024 Jesteś geniuszem w planowaniu, ale jak długo zajmuje programowanie i etc. tego wszystkiego i czy sobie poradzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 347 Opublikowano 2 Stycznia Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Strona główna jest nieco pusta, ale stoi. Jest logowanie przez forum. Dostępna jest lista użytkowników pod adresem. Kliknięcie na konkretną osobę przenosi do jej profilu. Na razie wyświetla się tylko imię i nazwisko, zdjęcie i ID użytkownika. W przyszłości będzie także informacja o sile głosu, mieście (prowincji) zameldowania, stanie rachunku bankowego, przynależności do Rodziny i Jahwe wie co... Lista państw/regionów jest w przygotowaniu. Back-end został zaimplementowany, trzeba tylko dodać do bazy danych konkretne państwa i regiony, żeby się wyświetlały. No i walnąć jakieś fajne style w CSS, żeby nie wyglądało prostacko. Założona jest następująca hierarchia regionów: Państwo -> Prowincja -> Podprowincja -> Miasto. Każdy z tych regionów będzie własną instytucją z własnym budżetem i własnymi podatkami. Równolegle pracuję nad systemem do głosowania. Skrypt do liczenia sił głosu jest w przygotowaniu. Wybory już niedługo, więc to priorytet. 1 1 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 510 Opublikowano 2 Stycznia Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Jeszcze tylko creepypastę dorobić do postaci i będzie git. Co do WSG, to jak na razie jeszcze nie ma funkcjonalności, tak? Bo nie wiem teraz, czy po prostu nie pamiętam hasła do kont które się zakładało za poprzednich systemów Kaspara, czy jak... Bolesław Kirianóo von Hohenburg Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych i Premier II Federacji Nordackiej "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 347 Opublikowano 2 Stycznia Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2 minuty temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Co do WSG, to jak na razie jeszcze nie ma funkcjonalności, tak? Bo nie wiem teraz, czy po prostu nie pamiętam hasła do kont które się zakładało za poprzednich systemów Kaspara, czy jak... To stary dobry WSG - wszystkie konta powinny mieć takie same loginy i hasła. Jak zabiorę się za modernizację SG, to logowanie będzie przez forum, a nie odrębne konto. Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 347 Opublikowano 3 Stycznia Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Dzisiaj dużo pracy w tle. Mamy skrypt do liczenia sił głosów. Jest dość wyrafinowany. liczymy aktywność każdej osoby z 92 ostatnich dni wykluczamy posty z kategorii "państwa stowarzyszone i gościnne" rekurencyjnie określamy wszystkie działy i poddziały tej kategorii, żeby z nich wykluczyć posty posty klonów dodajemy do postów głównego konta siły głosów klonów ustawiamy na zero głównym kontom przypisujemy siłę głosu - napisane posty w przeciągu 92 ostatnich dni z wykluczeniem zakazanych działów i sumując klony dajemy pod pierwiastek czwartego stopnia jeśli osoba nie jest obywatelem, to od jej siły głosu odejmujemy 1 i dzielimy wynik na 4. W przygotowaniu jest moduł głosowań umożliwiający tworzenie ankiet, wyborów i głosowań Kongresu. Mam kilka pomysłów na narracyjny system wyborczy... co jakby podzielić kraj na okręgi wyborcze według prowincji... każdemu okręgowi przypisać liczbę obieranych mandatów proporcjonalną do realnie zameldowanych tam osób... a później robić narracyjne wybory w obrębie każdego okręgu? Dzięki temu nikogo nie będzie kusiło, aby stworzyć miliard wirtualnej populacji, by wygrywać wybory głosami mieszkańców swojej prowincji. To krok w kierunku uczciwej grywalizacji polityki. Polityczny System Muratyki jest super, tylko przez to że obejmuje tylko Muratykę to cierpi na niedobór contentu. Moglibyśmy znarratyzować wybory do Kongresu zamiast robić dodatkowy organ narracyjnej władzy, jeśli zastosujemy odpowiednie zabezpieczenia, jak podane powyżej. @Waksman@Premier@Prezydent Federacji@Członek Kongresu Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Ziemiański 201 Opublikowano 4 Stycznia NIO: 1609230033 NIO: 1609230033 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Według mnie to dobry pomysł. Kawaler Henryk Ziemiański herbu Ziemianin Vajs-Spiker Były Premier II Federacji Nordackiej Kongresman IV kadencji Lider frakcji ultranordacko-ojczyźnianej w Koalicji Konserwatywnej II Prezydent II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 347 Opublikowano 5 Stycznia Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Testujemy moduł do głosowania. 2 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 5 Stycznia NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) No muszę powiedzieć że działanie i wykonanie jak dla mnie prezentuje się elegancko. Dobra robota. Edytowane 5 Stycznia przez Albert Fryderyk de Espada 1 AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 339 Opublikowano 6 Stycznia Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia Było testowane, obyło się bez żadnych błędów. Jedyne nad czym będziemy musieli popracować w niedalekiej przyszłości to front end, ale to jest najmniejszy problem 😉 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi