Dzisiaj przenosimy się do niewielkiej miejscowości Duszyn, aby zakosztować złocistego napoju. Dlaczego akurat piwo z Duszynu ? Browar ten warzy jedno z najlepszych piw w Koribi, a jego produkcja trwa od 736 lat. Jest to najstarszy browar w Koribi jak i Muratyce, który produkuje piwo według tradycyjnych metod, przy otwartych kadziach, co dziś już jest dużą rzadkością.
Duszyn zawdzięcza swoją przygodę ze złocistym napojem księciu Henrykowi Brodatemu, który ulokował swój dworek właśnie w tej miejscowości, ale także i co najważniejsze - w 1286 r. wraz z nim do Duszyna przybył nieznany z imienia mistrz ważenia piwa. Dzięki książęcemu przywilejowi miejscowość miało wyłączne prawo na sprzedaż piwa w okolicy. Stało się swego rodzaju okolicznym monopolistą.
Sam browar mieścił się na terenie obszaru dworskiego należącego do księcia. W 1625 r. Duszyn, stał się własnością rodu Poruńskich, a w 1661 r. Jan Henryk Poruński, przejął folwark z browarem i jeszcze w tym samym roku rozpoczął budowę nowego i nowoczesnego zakładu z warzelnią, chłodnią, słodownią, młynem, suszarnią i lodownią.
W XIX wieku nastąpił szybki rozwój browaru. Wybudowanie linii kolejowej stworzyło bardzo korzystne warunki rozwoju. W 1824 roku piwo produkowane w tym browarze zaczęto butelkować. W latach 1861-1863 w pobliżu pierwszego, wybudowano drugi browar, który wyposażony był w pierwszą w okolicy maszynę parową. W 1890 roku w browarze wprowadzono oświetlenie elektryczne i dodano nową maszynę parową oraz wybudowano oczyszczalnię ścieków. W roku 1893 pojawiła się linia kolejowa Browar-Dworzec kolejowy.
Po pożarze browaru w 1926 rozpoczęła się gruntowna modernizacja browaru, wymiana osprzętowienia i rozbudowa budynku browaru. Efektem tych modernizacji był wzrost produkcji piwa od 402 tys. hektolitrów w 1932 r. do 899 tys. hektolitrów w 1943 r. W roku 1953 rozpoczął się eksport piwa na skalę ogólno-krajową. W roku 1959 Browar Duszyn musiał dostosować się do nowych warunków i przestawić się na gospodarkę rynkową. W latach 90. XX wieku browar był nadal modernizowany.
Dziś Browar Duszyn rozwija coraz bardziej kampanię reklamową, a piwo w nim produkowane zdobywa nowe rynki zbytu. Przeprowadzane są dalsze modernizacje. W 2011 roku ponownie rozbudowano Browar, co pozwoliło zwiększyć produkcję piwa przy zachowaniu surowych wymagań jakościowych. Przy browarze działa muzeum poświęcone jego historii.
Browar wykorzystuje między innymi Tuluską odmianę chmielu do produkcji swojego flagowego produktu jakim jest słodkie i niezwykle aromatyczne piwo uznawane przez wielu krytyków za jedno z najlepszych w swoim gatunku na świecie.