• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
NAP
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Proklamacja niepodległości

Rekomendowane odpowiedzi

Repujerzy, Amatorzy, Kugarowie, Uhraińcy, Winkulijczycy, Wszyscy mieszkańcy Westlandu. Wybiła godzina próby. Zwracam się dziś do Was jako nie tylko Obywatelka FN czy Monarchii Kiryjskiej, ale przede wszystkim jako Obywatelka Westlandzka. Jako Przewodnicząca Komitetu Odnowy SRW odpowiadam za dobro kraju, co z wielkim poświęceniem dziś czynię, ponieważ nasza Ojczyzna znalazła się w trudnym położeniu. Dorobek wielu starań i historia zmagań Westlandu jest długa. Nie możemy tego zaprzepaścić. Nie możemy pozwolić na to, by Westland uległ degeneracji. W FN niejasne elementy zaczęły podburzać już coraz to bardziej wątłą strukturę, co doprowadziło do secesji Republiki Muratyki. Drogi ludzie westlandzki, nastała godzina! Czas na secesję, nie możemy tonąć na tym dziurawym okręcie Federacji Nordackiej, to zagrożenie! Czas na niepodległość!
Drodzy Westlandczycy, jest to trudna decyzja którą trzeba podjąć, ale historia oceni. Nie można jednak już dłużej patrzeć na to, jak niejasne elementy kaleczą tradycję pannordatyzmu, kaleczą tradycję naszą narodową, kaleczą te najcenniejsze wartości.
Repujerzy, Amatorzy, Kugarowie, Uhraińcy, Winkulijczycy, Wszyscy mieszkańcy Westlandu! Wybiła godzina próby. Wobec tego nie możemy dłużej już czekać. Przekazuję więc wam i światu ten dokument:

Proklamacja niepodległości Secesyjnej Republiki Westland
z dnia 19 kwietnia 2026 roku 
w mieście Los Alexos

[Obrazek: 100071186876072387.png]

Lud westlandzki, który reprezentuje Komitet Odnowy SRW - jako suweren terytorium Westlandu proklamuje, co następuje:
1. Obecna Gubernia Taskaska, Repujerska oraz Miasto Wydzielone Los Alexos, należące dotychczas do Monarchii Kiryjskiej w składzie Federacji Nordackiej, ogłaszają pełną niezawisłość jako Secesyjna Republika Westland, zwana dalej SRW. SRW jest suwerenną i wolną republiką o charakterze demokratycznym. Stolicą SRW jest Los Alexos.
2. Komitet Odnowy SRW formułuje Rząd Tymczasowy, w składzie Ewe Novak jako jego przewodniczki, który to stanowi władzę wykonawczo-ustawodawczą w SRW.
3. Obecne siły Straży Krucjaty na terytorium odnowionej SRW formułują się w Armię SRW. Armia SRW stanowi siłę zbrojną SRW, która z powinności będzie bronić jej interesów i terytorium. Armię SRW stanowią byłe jednostki Straży Krucjaty: 2. Samodzielny Lekki Batalion w Los Alexos oraz 1. Krajiński Górski Pułk Piechoty w Ivanowie. Ponadto zarządza się pospolite ruszenie. Zwierzchnikiem Armii SRW jest przewodniczka Rządu Tymczasowego SRW.
4. Nacjonalizuje się przedsiębiorstwo WZZ Westopr.
5. Apeluje się do byłej prowincji Federacji Nordackiej - w tej chwili niepodległej Republiki Muratyckiej - o specjalną interwencję na terytorium Westlandu mającą na celu zapewnienie pokojowego wyjścia Westlandu z składu Monarchii Kiryjskiej i Federacji Nordackiej.

/-/ Ewe Novak

Przewodnicząca Komitetu Odnowy SRW

Edytowane przez Ewe Novak
  • Nie lubię tego! 3
  • Kocham to! 1

Trzeba ratować kraj, ktoś musiał to zrobić, znaczy ja musiałam. Jeżeli kiedyś w przyszłości sprawa Federacji Nordackiej zmieni tor rozwoju, to SRW rozważy ponowne zaangażowanie się w projekt. Obecnie niestety nie jest to możliwe.

• Nie lubię tego! 4

Ewe, rozumiem patriotyzm i bardzo szanuję te idee. Domyślam się, że musiały się stać bardzo złe rzeczy, skoro napisałaś, że "Ojczyzna znalazła się w trudnym położeniu".

Czy mogłabyś proszę napisać jakie są konkretne przyczyny ogłaszania niepodległości?

Chcę lepiej zrozumieć aktualną politykę SRW, aktualnie wydaje mi się zbyt ogólna.

• Lubię to 1

Przyczyną niepodległości jest przejęcie władzy zarówno ustawodawczo-wykonawczej jak i sądowniczej w rękach jednej politycznej opcji, która to w hegemoniczny sposób zagroziła pannordatyzmowi. Pannordatyzm zawsze oznaczał solidarność i pluralizm, szacunek dla różnorodności przy jednoczesnym widzeniu korzyści z drogi zjednoczeniowej. Niestety banicja mieszkańców Muratyki i przeciwników uwidoczniła to, co już od dawna śledzę w polityce FM — rządzą tutaj ludzie, którym nie zależy na pluralistycznej, różnorodnej ani solidarnej Nordacie. A Nordata bez pluralizmu to Nordata pełna autokracji i konfliktów, nienawiści i oportunizmu. Równowaga musi być zachowana, a tyrania tą równowagę zniszczyła. Westland nie widzi ani korzyści, ani celu w składzie FN. Gdyby kryzys wyjścia Muratyki nie doszedł do skutku, można y jeszcze próbować ratować. Obecnie jednak potrzebne jest przedefiniowanie tego projektu, inaczej nie może on działać... Dlatego to trudna decyzja i nie chciałam by do tego doszło, ale jest to bunt — bunt przeciwko takim działaniom, jakie ostatnio rząd FN nam zaserwował. Jesteśmy teraz nazywani przez tych ludzi terrorystami — tak samo jak Muratykanie, a więc pokazali oni w pełni swoją prawdziwą twarz. Niech Wysoki Przedstawiciel Magnificafu zrozumie, że Westland po prostu nie godzi się na uczestnictwo w FN w obliczu tych wypadków, chcemy wolności i niepodległości, nie chcemy wojny, ale jeśli będzie trzeba — będziemy bronić się wszystkimi siłami. Apelujemy władze Magnificatu o zrozumienie tej trudnej sytuacji, w jakiej Westland się znalazł

Edytowane przez Ewe Novak
  • Nie lubię tego! 2

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

2 minuty temu, Ewe Novak napisał:

Niestety banicja mieszkańców Muratyki i przeciwników uwidoczniła to, co już od dawna śledzę w polityce FM

Nikt nie został zbanowany, wiesz o tym, nie?

[...] — [...] — [...] — [...] — [...]

Bravo ejaj?

• Lubię to 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Odebranie obywatelstwa jest niemalże równoznaczne z banicją - jest to odebranie wszystkich swobód i praw mieszkańcowi FN i przywódcy jednej z prowincji. Jest to niedopuszczalne i zagroziło to jedności FN. 

• Nie lubię tego! 2

Opublikowano

Teraz, Ewe Novak napisał:

Odebranie obywatelstwa jest niemalże równoznaczne z banicją - jest to odebranie wszystkich swobód i praw mieszkańcowi FN i przywódcy jednej z prowincji. Jest to niedopuszczalne i zagroziło to jedności FN. 

Emmm?? Nie?? Podstawowa różnica jest taka, że dalej może pisać, może się odwoływać do sądu, może wsm robić większość rzeczy. A rozbijaniu jedności FN grozi, uwaga, odłączanie się od FN. Czyli to co robicie ffy.

• Lubię to 1

99792411588297495.png

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

4 minuty temu, Ewe Novak napisał:

Przyczyną niepodległości jest przejęcie władzy zarówno ustawodawczo-wykonawczej jak i sądowniczej w rękach jednej politycznej opcji, która to w hegemoniczny sposób zagroziła pannordatyzmowi. Pannordatyzm zawsze oznaczał solidarność i pluralizm, szacunek dla różnorodności przy jednoczesnym widzeniu korzyści z drogi zjednoczeniowej. Niestety banicja mieszkańców Muratyki i przeciwników uwidoczniła to, co już od dawna śledzę w polityce FM — rządzą tutaj ludzie, którym nie zależy na pluralistycznej, różnorodnej ani solidarnej Nordacie. A Nordata bez pluralizmu to Nordata pełna autokracji i konfliktów, nienawiści i oportunizmu. Równowaga musi być zachowana, a tyrania tą równowagę zniszczyła. Westland nie widzi ani korzyści, ani celu w składzie FN. Gdyby kryzys wyjścia Muratyki nie doszedł do skutku, można y jeszcze próbować ratować. Obecnie jednak potrzebne jest przedefiniowanie tego projektu, inaczej nie może on działać... Dlatego to trudna decyzja i nie chciałam by do tego doszło, ale jest to bunt — bunt przeciwko takim działaniom, jakie ostatnio rząd FN nam zaserwował. Jesteśmy teraz nazywani przez tych ludzi terrorystami — tak samo jak Muratykanie, a więc pokazali oni w pełni swoją prawdziwą twarz. Niech Wysoki Przedstawiciel Magnificafu zrozumie, że Westland po prostu nie godzi się na uczestnictwo w FN w obliczu tych wypadków, chcemy wolności i niepodległości, nie chcemy wojny, ale jeśli będzie trzeba — będziemy bronić się wszystkimi siłami. Apelujemy władze Magnificatu o zrozumienie tej trudnej sytuacji, w jakiej Westland się znalazł

Okej, dzięki za wyjaśnienie. Myślę, że wspomniana przez Ciebie różnorodność była przez Ciebie realizowana w II FN. Nie chcę jednak wyciągać na tym etapie jakiejś rozwlekłej oceny o waszych relacji z II FN, dlatego przejdę do tego, co bardziej nas łączy. Przez wzgląd na historię relacji mojego narodu z Westlandem oraz pamięć o zmarłym Alexandrze Novaku, który dołożył niewielką cegiełkę w rozwój Ludowej Republiki Magnifikatu życzę, aby aktualna sytuacja polityczna i terytorialna SRW zakończyła się maksymalnie pokojowo i bez niepotrzebnej eskalacji.

• Kocham to! 1

Opublikowano

1 minutę temu, Tarsycjusz Operar napisał:

[...] życzę, aby aktualna sytuacja polityczna i terytorialna SRW zakończyła się maksymalnie pokojowo i bez niepotrzebnej eskalacji.

Ja również. Pytanie czy myślimy o tym samym: pokój poprzez szacunek dla prawa i wspólnoty czy pokój poprzez bierność wobec niesprawiedliwości, do której chce doprowadzić Novakówna?

• Lubię to 1

99792411588297495.png

Sprawa jest jasna: ja zabiegałam przed wystąpieniem z FN o stworzenie prowincji Westlandzkiej aby trochę ustabilizować Federację, jednak spotkałam się z jednogłośnym NIE z wszelkich stron. W momencie gdy mam do wyboru tylko jedną opcję: dołączyć do obozu teraz to rządzącego - jest to zniewalające. Przykro mi, ale Westlandowi lepiej będzie jako niepodległemu państwu. Nie ma żadnych korzyści w uczestnictwie w Federacji jeśli tak to ma wyglądać. A jeśli Rząd FN chce atakować swoją terrorystyczną prowincję - jest to smutne. Moim obowiązkiem jest jednak bronić Westlandu. Ja jestem oczywiście gotowa na wszelkie rozmowy pokojowe by uniknąć wojny, ale Westland obecnie nie widzi się w FN. 

Bardzo doceniam postawę Ludowej Republiki Magnificatu za bezstronność i pokojowość. SRW pamięta pomoc jaką okazał Magnificat w 2020 roku Westlandowi oraz zawsze przyjacielskie i partnerskie stosunki obu krajów. 

• Nie lubię tego! 2

Opublikowano

Sprawa jest jasna: ja zabiegałam przed wystąpieniem z FN o stworzenie prowincji Westlandzkiej aby trochę ustabilizować Federację, jednak spotkałam się z jednogłośnym NIE z wszelkich stron. 

No bo nie ma takiej możliwości prawnej. To nielegalne.

W momencie gdy mam do wyboru tylko jedną opcję: dołączyć do obozu teraz to rządzącego - jest to zniewalające.

Tak, bo funkcjonowanie jako biedne forum będące przybudówką jeszcze biedniejszego forum nie jest zniewalające.

3 minuty temu, Ewe Novak napisał:

Przykro mi, ale Westlandowi lepiej będzie jako niepodległemu państwu. 

Naprawdę? Będzie mu tak dobrze jak za czasów novakistycznego Westlandu i izolacji?

Nie ma żadnych korzyści w uczestnictwie w Federacji jeśli tak to ma wyglądać. 

Obiektywna niepraffda.

A jeśli Rząd FN chce atakować swoją terrorystyczną prowincję - jest to smutne. Moim obowiązkiem jest jednak bronić Westlandu. 

Rząd FN nie zaatakuje swojej terorsytczynej prowincji, bo FN nie ma takiej prowincji jak Westland. Jest Wspólnota Autonomiczna Monarchia Kiryjska, której władze poprosiły Zjednoczone Siły o pomoc w rozprawieniu się z aktem bezprawia.

Ja jestem oczywiście gotowa na wszelkie rozmowy pokojowe by uniknąć wojny, ale Westland obecnie nie widzi się w FN. 

Unikniesz wojny stosując się do prawa.

• Lubię to 1

99792411588297495.png

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

Bądźmy choć trochę uczciwi, nie piszmy o "secesji Westlandu". Westland to nie tylko Ewe Novak, a ona jest jedynym uczestnikiem tych wydarzeń (po ciemnej stronie mocy). Reszta osób działających w Westlandzie (ja, August, Bolesław) w pełni sprzeciwia się temu buntowi.

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1

6 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

pokój poprzez szacunek dla prawa i wspólnoty czy pokój poprzez bierność wobec niesprawiedliwości, do której chce doprowadzić Novakówna?

Powiem tak - obie opcje są nacechowane emocjonalnie; wyznaczają jasny podział na strony i zakładają, że nasza Republika ma tylko takie możliwości działania.

Gdybyś powiedział tylko o pierwszej interpretacji byłoby inaczej, bo naturalnie moim zdaniem pokój rozumiem jako szacunek dla prawa i wspólnoty. Oczywiście pokoju nie sprowadzam tylko do wspomnianych cech, bo to bardziej złożone zagadnienie i w tej (jak i w każdej innej) powinno możliwie prędko nastąpić porozumienie. Inną sprawą jest, że również "szacunek dla prawa i wspólnoty" może być bardzo różnie interpretowany, ale zostawiam to na razie.

Powiem więcej, wszystkie narody, które są zaangażowane lub tylko wspomniane w związku z sytuacją w SRW są w stanie okazać szacunek w imię pokoju, jeśli tego na prawdę chcą. I jeśli się zmobilizują, to tak będzie.

Opublikowano

Kiriowie wyznają jednak Prawdę za wszelką cenę, nie pokój. Nie zaprzedamy Prawdę pokojowi.

99792411588297495.png

Bolek ani August nie działają w Westlandzie - August działa tylko w Amatorii która nie jest terytorium SRW - tak samo Bolek. 

Tak, poczyniłam nielegalną drogę, jednak jest to uzasadnione w obliczu całkowicie absolutnej władzy obozu rządzącego, gdzie nie ma ani równości, ani sprawiedliwości, ani demokracji. 

• Nie lubię tego! 2
    • Wow 1

Opublikowano

Bolek ani August nie działają w Westlandzie - August działa tylko w Amatorii która nie jest terytorium SRW - tak samo Bolek. 

No w sumie rel, jak odgrodzisz się od wszystkich no to w twoim kręgu nie ma nikogo, ergo nie ma opozycji. Niezła ta jedność, nie ma co.

1 minutę temu, Ewe Novak napisał:

Tak, poczyniłam nielegalną drogę, jednak jest to uzasadnione w obliczu całkowicie absolutnej władzy obozu rządzącego, gdzie nie ma ani równości, ani sprawiedliwości, ani demokracji. 

"Mogę łapać praffo gdy nie podoba mi się sytuacja bo jestem wyjątkowa" type shi

• Lubię to 1

99792411588297495.png

Opublikowano

Co to jest terytorium SRW? Nie ma obecnie takiego bytu. Mamy doczynienia z działaniami wannabe kacyka (bo nawet nie prawdziwego kacyka - po żadnych praw do zwierzchnością nad całością dawnej SRW nie masz), utożsamiającego cały naród-państwo z własną osobą. W tym wypadku bez jakiejkolwiek podstawy.

• Lubię to 1
    • Smuteczek 1

Ja wojny nie chcę. To Rząd FN doprowadził do secesji Muratyki. To sędzia, który popiera rząd to zaaprobował. Monarchia Kiryjska niesprawiedliwie stała się hegemonem w polityce FN i działa przeciwko zarówno swoim własnym regionom, jak i innym prowincjom. Jest to kryzys wewnętrzny FN. Dlatego nie ma mowy na to, by SRW było obecnie częścią Federacji Nordackiej. Nie ma na to zgody! 

• Nie lubię tego! 1

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Zbytecznie wprowadzasz na siłę podziały do Westlandu, których nie ma. Od kiedy Amatoria nie jest częścią Westlandu? Pierwszy raz słyszę taką teorię. Dlaczego wykluczasz osoby o innych poglądach z naszego wspólnego państwa?

• Lubię to 3

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Monarchia Kiryjska niesprawiedliwie stała się hegemonem w polityce FN i działa przeciwko zarówno swoim własnym regionom, jak i innym prowincjom. 

Acha, i dlatego żeby przeciwdziałać hegemonii MK, ale jednocześnie ratoffać MK jak pisałaś wcześniej i być sojusznikiem MK, buntujesz się przeciw MK i FN, po to żeby zachować jedność MK i FN.

1 minutę temu, Ewe Novak napisał:

Nie ma na to zgody! 

Niestety, twoja zgoda nie jest tu konieczna.

• Lubię to 2

99792411588297495.png

Opublikowano

25 minut temu, Ewe Novak napisał:

Przykro mi, ale Westlandowi lepiej będzie jako niepodległemu państwu. Nie ma żadnych korzyści w uczestnictwie w Federacji jeśli tak to ma wyglądać.

Ostatni raz robiłaś cokolwiek w Westlandzie w listopadzie ubiegłego roku. Jeśli August i Bolesław nie działają według Ciebie w Westlandzie, to czemu nie jesteś taka skora do wykluczania samej siebie z Westlandu? Przychodzisz znikąd po miesiącach i wykluczasz Bolesława oraz Augusta ze wspólnej ziemi. Dojrzali ludzie nie rozwiązują konfliktów poprzez izolację. Wspólnota nie polega na odcinaniu wszelkich więzi od osób, które nie podzielają twojej wizji na państwo.

To nie jest decyzja jednej osoby, jaką drogę obejmie państwo. O tym decyduje cała wspólnota. Nikogo nie przekonasz do swojej racji przeprowadzając secesję z powodu odmiennej opinii od reszty. Szantaże nie są substytutem dla dialogu. 

• Lubię to 3

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Jestem pewna, że Amatorzy bardziej się utożsamiają z Kiriami i MK niż z Westlandem. August nie chciał działać wspólnie z Westlandem. Dlatego po prostu by uniknąć konfliktu postanowiłam to uszanować. Amatoria wybrała inną drogę, to w porządku. 

• Nie lubię tego! 2

1 minutę temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Ostatni raz robiłaś cokolwiek w Westlandzie w listopadzie ubiegłego roku. Jeśli August i Bolesław nie działają według Ciebie w Westlandzie, to czemu nie jesteś taka skora do wykluczania samej siebie z Westlandu? Przychodzisz znikąd po miesiącach i wykluczasz Bolesława oraz Augusta ze wspólnej ziemi. Dojrzali ludzie nie rozwiązują konfliktów poprzez izolację. Wspólnota nie polega na odcinaniu wszelkich więzi od osób, które nie podzielają twojej wizji na państwo.

To nie jest decyzja jednej osoby, jaką drogę obejmie państwo. O tym decyduje cała wspólnota. Nikogo nie przekonasz do swojej racji przeprowadzając secesję z powodu odmiennej opinii od reszty. Szantaże nie są substytutem dla dialogu. 

Dialog się skończył wraz z odebraniem obywatelstwa Waksmanowi. Nie wykluczam nikogo z Westlandu - Westland jest tylko niepodległy. Westlandu w Monarchii Kiryjskiej nie ma, bo nie było żadnej prowincji / regionu / autonomii. Albo Monarchia Kiryjska albo no właśnie, co? Nie ma miejsca na nic innego, bo go nie zrobiliście. Doprowadziliście do secesji Muratyki. Teraz oczywiście się brońcie czymkolwiek. Ale tak, Muratyki już tutaj nie ma. Dlaczego Westland ma być? Do mojej racji nie przekonałam, gadałam zarówno z Bolkiem jak i Augustem, obaj nie chcieli. To raczej oni się izolują od Federacji Nordackiej jako czegoś pluralistycznego, gdzie każdy region jest szanowany, gdzie to zapewnia stabilność - na rzecz poświęcenia tylko swojej prowincji, nawet jeśli ma to doprowadzić do wyjścia Muratyki. SRW jest niepodległe i cieszę się z tego. 

• Nie lubię tego! 2

Opublikowano

• NIO: 2709210001

• NIO: 2709210001
    Godzinę temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Emmm?? Nie?? Podstawowa różnica jest taka, że dalej może pisać, może się odwoływać do sądu, może wsm robić większość rzeczy. A rozbijaniu jedności FN grozi, uwaga, odłączanie się od FN. Czyli to co robicie ffy.

No nie do końca mogę pisać, bo albo banujesz mnie z wątku bez żadnego powodu i podstawy prawnej, albo go blokujesz i przenosisz do archiwum. Jakby z czym do ludzi?

44 minuty temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Obiektywna niepraffda.

Obiektywna i wybitnie trafna prawda. Korzyści mają tylko ci, którzy liżą dupę kwietniakom czemu dowiodły ostatnie wydarzenia. Jesteś przeciw kwietniakom? Jesteś wrogiem pannordatyzmu i całej Federacji, jak nie zdrajcą xd

44 minuty temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

"Mogę łapać praffo gdy nie podoba mi się sytuacja bo jestem wyjątkowa" type shi

Cóż za hipokryzja xd

40 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Acha, i dlatego żeby przeciwdziałać hegemonii MK, ale jednocześnie ratoffać MK jak pisałaś wcześniej i być sojusznikiem MK, buntujesz się przeciw MK i FN, po to żeby zachować jedność MK i FN.

Dla MK nie ma już ratunku, więc jedyne co Ewe w tej chwili ratuje to honor i godność Westlandu, który pod uciskiem kyrjańskim zdycha jak kanarek karmiony paluszkami z solą.

35 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał:

czemu nie jesteś taka skora do wykluczania samej siebie z Westlandu?

Raczej trudno o to, żeby jedena z matek-założycieli tego twou wykluczyła się z prawa o decydowaniu o stanie kraju xd

36 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Wspólnota nie polega na odcinaniu wszelkich więzi od osób, które nie podzielają twojej wizji na państwo.

A to zabawne akurat XD, bo z tego co kojarzę to właśnie takich działań dopuścili się twoi pobratymcy jakieś kilkanaście dni temu.

37 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Szantaże nie są substytutem dla dialogu. 

Bolek musi się źle z tym czuć mając na względzie jego pseudo-secesję, która wsm była szantażem XD

32 minuty temu, Ewe Novak napisał:

Do mojej racji nie przekonałam, gadałam zarówno z Bolkiem jak i Augustem, obaj nie chcieli. To raczej oni się izolują od Federacji Nordackiej jako czegoś pluralistycznego, gdzie każdy region jest szanowany, gdzie to zapewnia stabilność - na rzecz poświęcenia tylko swojej prowincji, nawet jeśli ma to doprowadzić do wyjścia Muratyki. SRW jest niepodległe i cieszę się z tego. 

Ich nigdy do niczego nie przekonasz bo oni dalej tkwią w błędzie, że tworzą jakąś Federację Nordacką. Wydawać by się mogło, że dla nich to jakaś nazwa-zamiennik na "Wielką Kirianię" której używają żeby nie było, że brzmią imperialistycznie. Nie dogadałaś się z nimi bo im nie zależy na pluralistycznej i równej II Federacji Nordackiej - gdyby tak było, to Muratyka dalej by tu była, a oni nie pozwolili by na nakręcenie tak dużej spirali antymuratykanizmu właśnie przez wzgląd na ten pluralizm. Tym ludziom zależy tylko na jednym i jest to władza. Żeby ją zdobyć i umocnić zrobią wszystko - najpierw wypędzą przeciwników pod płaszczykiem "obrony pannordatyzmu" bazując na jakichś zjajcikach z discorda, potem odbiorą ci obywatelstwo, a na końcu nazwą zdrajcą bo śmiałaś się przeciwstawić JEDYNEJ LEGALNEJ WŁADZY KYRYJSKIEJ. Niepodległy Westland to lepszy Westland. Wsm każde państwo bez kyryjskiego raka to lepsze państwo. Precz z neokalkilizmem kwietników! Precz z dyktaturą BB!

• Lubię to 1
    • Nie lubię tego! 2

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Minister Spraw Państwowych w Rządzie Damiano Robingrena
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png