Grzegorz Szarak 75 Opublikowano 17 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 (edytowane) O Winkulii znowu robi się głośno na arenie międzymikronacyjnej. Link do oświadczenia Ministra Stanu. Co sądzicie o zaistniałej sytuacji? Edit: Atak z zaskoczenia Odtajnione negocjacje Taka jeszcze refleksja. Skoro dochodzi to takich sytuacji, to czy nie powinniśmy czasem myśleć o zawiązaniu jakichś sojuszy militarnych z państwami nam przyjaznymi? Co prawda na ten konflikt zgadzały się obie strony, tylko sposób realizacji odbiegał od zamierzonego, ale sami powinniśmy zadbać o własne bezpieczeństwo, bo pewne standardy na Nordacie zaczynają powoli upadać. Rozmowy na ten temat lepiej jednak rozpocząć w dziale dostępnym dla obywateli lub w czasie tajnego zebrania parlamentu. Edytowane 17 Marca 2022 przez Grzegorz Szarak Grzegorz Szarak von Hohenburg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 17 Marca 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Ogólnie nie oceniam, ale jak zobaczyłem odtajnione rozmowy z ZSKHiW to śmiechłem. Już Winkulia chciała wszystko planować, wszystko ustawiać, jakieś plebiscyty... Zamiast trzymać się jednej linii w której konflikt rozegrałby się na zasadach systemu wojennego, który nie jest przewidywalny, to oni brną w to co robili zawsze. Bogu dzięki to nie wyszło, przyszedł Piechota i wszystko zepsuł. Wierzę, że uda im się wymknąć z tej sytuacji i jakoś to rozegrać. Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 17 Marca 2022 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Ładnie, ładnie Fajny ten cyrk, czego by złego nie mówić to konflikt z użyciem systemu wojennego na pewno podkręciłby aktywność jak i było by to niezapomniane widowisko. Pan Piechota też się popisał, takiej samowolki i cyrku to faktycznie od dawna nie widziałem. AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfred Fabian von Tehen-Dżek 39 Opublikowano 17 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Cóż, nie chcem, ale jstem niejako zmuszony do wyrażenia opinii dotyczącej opinii pojawiającej się w Republice Muratyki. Niekontrolowane konflikty mają to do siebie, że są destruktywne. My, jako społeczeństwo cywilizowane nie zamierzamy przerzucać się bezmyślnie nieistniejącymi niezniszczalnymi czołgami, a później, w przypadku, gdyby zostały zniszczone powiedzieć: "Mamy to w dupie, nie uznajemy". Nie jesteśmy też społeczeństwem konfliktowym, a wszelkie próby uregulowania spraw w sposób pokojowy były nam na rękę. Tak samo jednak jesteśmy gotowi na przeprowadzenie cywilizowanego konfliktu, w którym wszystko dzieje się w sposób, którego nie można podważyć. A nie takiego, jaki najchętniej życzyłaby sobie IV Republika Muratyki. Jeżeli chcecie, to droga wolna, znajdźcie sobie przeciwnika, który jest gotowy na przepychankę niewidzialnymi bombowcami atomowymi i czołgami jeżdżącymi z prędkością światła. I od razu mówię, u nas takiego nie znajdziecie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Szarak 75 Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 W sumie przykre, że doszło do tego spięcia pomiędzy naszymi państwami. Mam nadzieję, że to raczej nieporozumienie, jak dla mnie Winkulia to jeden z naszych najważniejszych sojuszników, współtworzyliśmy przez niespełna dwa lata państwo (Egvalland dołączył po jakimś czasie do FN), ja sam na obecnym forum Winkulii mam prawie 900 postów. Nawet w tym wątku pan Waksman dobrze życzy naszym przyjaciołom. Chociaż z mojej strony taki drobniuteńki pstryczek w nos, bo z jednej strony WE krytykuje nierealną artylerię, tymczasem: "Kosmiczna Piechota" Wszakże ona także brałaby udział przy potencjalnym konflikcie zbrojnym? ? Mam nadzieję, że do końcówki podejdzie WE z dystansem, jeśli będzie taka potrzeba na pewno nasze państwo udzieli Winkulii pomocy! 1 Grzegorz Szarak von Hohenburg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 17 Marca 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Alfred wstawaj, zesrałeś się. Tak swoją drogą, skoro Dostojewski aka Piechota zaatakował bądź co bądź państwo obok naszego, to czy nie powinniśmy w jakiś sposób pozbawić go obywatelstwa? Bo tak dumam, że taka osoba raczej powinna być wydalona z Muratyki, bo zagraża naszemu bezpieczeństwu wewnętrznemu. Kto wie co zrobi jutro... Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 17 Marca 2022 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 W sumie podzielam zdanie pana @Grzegorz Szarak, Winkulia w moich oczach to nasz przyjaciel mimo iż nie zawsze to widać zarówno po naszym jak i waszym zachowaniu ale w obliczu konfliktu będę w pełni popierał działania rządu Winkulii, nie ważne czy będą to rozmowy pokojowe czy wojna. Chociaż ciężko zaprzeczyć że wojna była by niezmiernie ciekawym wydarzeniem. Plus jestem wielkim fanem tych Kosmicznych Sił, nie ważne jak bardzo odjechanie by nie były. AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Szarak 75 Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 (edytowane) Muszę się wycofać ze swojej dogryźliwości, gdyż doszły mnie słuchy, jakoby Kosmiczna Piechota byla elementem narracji (ale nie takiej jaką uprawiamy na codzień, ale narracji narracji). Przepraszam za nieporozumienie! Edytowane 17 Marca 2022 przez Grzegorz Szarak Grzegorz Szarak von Hohenburg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Ebe 77 Opublikowano 18 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 W dniu 17.03.2022 o 18:50, Grzegorz Szarak napisał: W sumie przykre, że doszło do tego spięcia pomiędzy naszymi państwami. Mam nadzieję, że to raczej nieporozumienie, jak dla mnie Winkulia to jeden z naszych najważniejszych sojuszników, współtworzyliśmy przez niespełna dwa lata państwo (Egvalland dołączył po jakimś czasie do FN), ja sam na obecnym forum Winkulii mam prawie 900 postów. Nawet w tym wątku pan Waksman dobrze życzy naszym przyjaciołom. Chociaż z mojej strony taki drobniuteńki pstryczek w nos, bo z jednej strony WE krytykuje nierealną artylerię, tymczasem: "Kosmiczna Piechota" Wszakże ona także brałaby udział przy potencjalnym konflikcie zbrojnym? ? Mam nadzieję, że do końcówki podejdzie WE z dystansem, jeśli będzie taka potrzeba na pewno nasze państwo udzieli Winkulii pomocy! Chciałbym się odnieść do tego, ponieważ został tu poruszony temat kosmicznej piechoty. Więc drogi @Grzegorz Szarak. Przede wszystkim nie, nie będzie brała udziału w tym konflikcie to po pierwsze. Po drugie radzę zapoznać się z tematem i uzbrojenie dla kosmicznej piechoty zaczyna się praktycznie od zera i nie wymyślamy na dzień dobry ultra wypasiony gigantyczny plazmowy minigun, a jednak zaczyna się rozwój od broni współczesnej. Więc to nie weźmie się z byle skąd. Po trzecie jest to zainspirowane Bialeńskimi Siłami Kosmicznymi, więc nie jest to pierwszy pomysł, jaki padł na Pollinie. Jak ktoś nie chcę się rozwijać to mu nie zabraniam. Ale ja uwielbiam wręcz rozwój, oczywiście wiadomo małymi kroczkami. Więc jeszcze raz apeluje do @Grzegorz Szarak o zaprzestaniu ignorancji i chociaż dokładnym zapoznaniu się z tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 19 Marca 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Jak tam ta wojna? Będzie, nie będzie? Dogadali się z ZSKHiW? Bo na razie tylko referendum widzę i mobilizację wojska. @Artur Kardacz @Alfred Fabian von Tehen-Dżek? Bo jak będzie to my z chęcią wyślemy helipokterek czy samolocik z pomocą humanitarną Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Szarak 75 Opublikowano 19 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 (edytowane) Miałem jakiś czas temu koncepcję, aby stworzyć coś na wzór Czerwonego Krzyża tylko w mikronacjach. Uznałem jednak, że na szczęście nie ma u nas wystarczającej liczby konfliktów, aby taka organizacja w mikroświecie miała rację bytu. Może jednak... byłby to zapewne jakiś pomysł na narrację, przy okazji można by było promować jakieś pozytywne wartości, a może nawet edukować. Choć do tego trzeba większych kompetencji niż znajomość treści kilku artykułów na Wikipedii. Edytowane 19 Marca 2022 przez Grzegorz Szarak Grzegorz Szarak von Hohenburg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 19 Marca 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Cóż, konflikty jak nie z innymi, to można "generować" chociażby narracyjnie. Uciskana mniejszość winkulijska w Westlandzie, walki klanów na terenach OBPP, czy tak jak aktualnie konflikt Winkulia-ZSKHiW. To są ciekawe sytuacje, które mają potencjał do wykorzystania narracyjnego. A taki mikronacyjny Czerwony Krzyż to dobry pomysł. Zawsze to jakiś pomysł na ciekawą narrację i szansę na rozpromowanie Muratyki ? 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Ebe 77 Opublikowano 20 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 (edytowane) Co do akcji Czerwonego Krzyża to faktycznie nie jest zły pomysł. Jednak rodzi się wtedy pytanie. Czy macie konkretną wizję na to jakby miała ona wyglądać? @Waksman Ps.Chciałbym jeszcze w ramach wyprostowania, że konflikt nie jest z ZSKHiW, a z Wielkim Budzimiratem. ZSKHiW jedynie popiera działania agresora Wielkiego Budzimiratu, ale nie bierze udziału w konflikcie. Edytowane 20 Marca 2022 przez Leszek Ebe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joahim von Ribertrop 41 Opublikowano 20 Marca 2022 NIO: 1412210018 NIO: 1412210018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 12 godzin temu, Waksman napisał: Uciskana mniejszość winkulijska w Westlandzie Jak wy żeście się o tym dowiedzieli... To znaczy, proszę odszczekać te kłamliwe kłamstwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 20 Marca 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 9 godzin temu, Leszek Ebe napisał: Jednak rodzi się wtedy pytanie. Czy macie konkretną wizję na to jakby miała ona wyglądać? @Waksman To jest szczerze temat na osobną dyskusję. Trzeba zebrać chętne osoby, ułożyć plan tego jak taka organizacja miałaby wyglądać i działać. Bo teraz to trudno mi powiedzieć jaką mam wizję. 9 godzin temu, Joahim von Ribertrop napisał: Jak wy żeście się o tym dowiedzieli... To znaczy, proszę odszczekać te kłamliwe kłamstwa! 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi