August de la Sparasan 1 119 Opublikowano 6 Kwietnia Opublikowano 6 Kwietnia Po dotarciu do budynku Kongresu Prezydent-Elekt August de la Sparasan wszedł do środka i udał się do Sali Plenarnej. Powtórnie był tam już Spiker Kongresu @Waksman. De la Sparasan wszedł na mównicę, trzymając w ręku egzemplarz konstytucji i wygłosił treść ślubowania: - Ja, August van Hagsen de la Sparasan de Harlin, przysięgam w świetle dnia i mroku nocy wiernie i sumiennie wypełniać obowiązki Prezydenta, przestrzegać oraz strzec konstytucji, integralności państwa i jego Obywateli. - Tu zapadła chwila milczenia, po czym rozpoczął przemowę: - Szanowny panie Spikerze, Szanowny panie Premierze, Szanowni Kongresmeni, Drodzy Obywatele, Zauważyliście już pewnie tę istotną zmianę w tradycji, w postaci dwóch ślubowań. Pierwsze zaprzysiężenie złożyłem przed Pałacem Prezydenckim wobec Obywateli, którzy wybrali mnie na ten urząd, drugie - tutaj, w Kongresie, miejscu, w którym prawo zobowiązuje, aby dokonywać tegoż rytuału. Obywatele i Kongres - Obywatele i władza - zostali w ostatnim czasie oddzieleni od siebie. Ci, którzy przejęli z woli Obywateli prawo do kierowania państwem ignorowali wolę tychże Obywateli podczas swojego panowania - inaczej bowiem nie można tego określić. Nie rządzenia, nie przewodzenia, nie prowadzenia, ale właśnie panowania. Chcieli być jak ci monarchowie, ciągnący za sobą państwo i oczekujący, że Obywatele zaakceptują fakty dokonane: błędy, które popełnili, dokonania innych, które zniszczyli, lata budowania reputacji i szacunku ze strony innych państw, które wiedzeni kaprysem zaprzepaścili. Przez prawie osiem lat bytowania w mikroświecie natknąłem się na ludzi im podobnych, ale nigdy równie upartych czy zuchwałych. Możnaby rzec, że przylegli oni do Federacji z nadzwyczajną łapczywością, aby przekształcić ją podłóg swej woli. Jest to prawdziwe zagrożenie, niewątpliwie wielkie zagrożenie dla państwa i dla Obywateli, zagrożenie egzystencjalne dla pannordatyzmu. Ślubowałem walczyć z nimi, walkę swoją rozpocząłem, a teraz - dzięki Wam, mogę ją kontynuować. Czas na dłuższe mowy nadejdzie później, lecz teraz nadchodzi czas walki. Dziękuję zatem wszystkim tu obecnym, a także tym nieobecnym, bez których nie byłoby mnie tutaj. Moim celem jest stanąć na wysokości zadania, które mi powierzyliście. Dla chwały Obywateli, Nordaty i Pannordatyzmu! 1 x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza (August von Hagsen de la Sparasan de Harlin) Kapłan kiryjski, Prezydent II Federacji Nordackiej Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022
Rekomendowane odpowiedzi