• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
NAP
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Jak zwiększyć podmiotowość regionów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Zapraszam debaty na temat tego, w jaki sposób możemy zwiększy podmiotowość regionów II Federacji Nordackiej. 

Niepodległe nordackie państwa mają zawsze spore wątpliwości odnośnie akcesji do II FN. Często sprawiają one, że odrzucają one całkowicie pomysł głębszej integracji. Mirki obawiają się, że ich unikalna kultura i naród zostanie zastąpiony przez nijaki naród nordacki. Czują strach, że stracą rozpoznawalność na całym Pollinie i jakikolwiek prestiż za granicą. Myślą, że centrala II FN będzie ingerować w ich politykę wewnętrzną.

Żeby rozwiać te wątpliwości, potrzebujemy reformy ustroju samorządowego. Regiony powinni mieć szansę na zyskanie międzynarodowej rozpoznawalności. Retoryka centrali II FN powinna być całkowicie przejrzysta dla zagranicznych obserwatorów - tożsamość nordacka istnieje obok tożsamości lokalnej, a nie zastępuje jej. Prawa regionów do prowadzenia niezależnej polityki wewnętrznej powinny być zagwarantowane. 

Jakie konkretne rozwiązania tych problemów macie? 

• Lubię to 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

10 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Zapraszam debaty na temat tego, w jaki sposób możemy zwiększy podmiotowość regionów II Federacji Nordackiej. 

Nie udupiać ich autonomii ze względu na konflikty polityczne w Centrali? To będzie dobry początek.

• Lubię to 1
    • Haha 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

• NIO: 2709210001

1 minutę temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Nie udupiać ich autonomii ze względu na konflikty polityczne w Centrali? To będzie dobry początek.

Nie samą polityką zagraniczną człowiek żyje. Nasraliście? Poniesiecie koszta sprzątania.

• Nie lubię tego! 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Minister Spraw Państwowych w Rządzie Damiano Robingrena
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

•   Zaimki: nijakie
    Teraz, Waksman napisał:

Nie samą polityką zagraniczną człowiek żyje. Nasraliście? Poniesiecie koszta sprzątania.

Sprzątać to będziemy kalkilistów jak już nadejdzie CZAS ROZLICZEŃ.

• Nie lubię tego! 1
    • Kocham to! 1

Opublikowano

Teraz, Burek napisał:

Sprzątać to będziemy kalkilistów jak już nadejdzie CZAS ROZLICZEŃ.

Nie wiem jaki związek z kalkilizmem ma to działanie. To, że ingerujecie i ustawiacie wybory to jest fakt, a nie kalkilistyczna propaganda.

• Nie lubię tego! 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Minister Spraw Państwowych w Rządzie Damiano Robingrena
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano

5 minut temu, Waksman napisał:

Naprawdę? Bo my właśnie się zbieramy, a gówno jest w twoim pokoju bracie.

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Wracając do wątku, rząd myślał nad Senatem Regionów który byłby de facto inspirowany niemieckim Bundesratem. Chodzi przecież o to żeby każde państwo będące częścią Federacji miało swój wpływ na Kongres. Pytanie tylko jak to zrobić... mądrzej i żeby ten Senat rzeczywiście zachęcał ludzi do działania.

• Lubię to 1

Opublikowano

Premier rzucił ciekawe hasło, ale co konkretnie kryje się za nim?

jakie kompetencje miałby taki Senat? Kto byłby do niego obierany? Jaka reprezentacja przypadałaby każdemu regionowi? Co ciekawe by się w nim działo? 

• Kocham to! 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Teraz, Kamiljan de Harlin napisał:

Premier rzucił ciekawe hasło, ale co konkretnie kryje się za nim?

jakie kompetencje miałby taki Senat? Kto byłby do niego obierany? Jaka reprezentacja przypadałaby każdemu regionowi? Co ciekawe by się w nim działo? 

znaczy się chodzi o to żeby ten Senat Regionów był czymś więcej niż tylko kolejną izbą do odhaczania. Ja to widzę tak, że miałby z jednej strony twarde prawo zgody (czyli w sumie weto) na wszystkie ustawy które uderzają w autonomię regionów no i bez jego zgody taka ustawa by po prostu nie przeszła

w dodatku mógłby sam wnosić projekty ustaw i dawać przykładowo opinię do każdego projektu zanim trafi do Kongresu no i też możnaby rozbudować kongres do czterech miejsc gdzie przy patach wchodziłaby taka komisja mediacyjna pół na pół z Kongresem

fajnie by było jakby tam siedzieli delegaci wysyłani przez rządy regionalne no i żeby kadencja była związana z kadencją regionalną no z taką różnicą że dany region może ich w każdej chwili odwołać aha no i wiadomo nie ma szans na łączenie mandatu z Kongresem

aha no i też mam taki dylemat jak rozdzielić głosy żeby to naprawdę motywowało... może zróbmy to tak że każdy region dostaje minimum 2 głosy a potem dochodzi jakiś bonus za aktywność w sensie że im więcej aktywnych obywateli w regionie to wtedy siłą rzeczy masz większą aktywność w Senacie i więcej projektów jest realizowanych przez co region który ma to wszystko w dupie zostaje z dwoma głosami a region w którym ludzie działają nagle dostaje realną siłę na działanie w Federacji... no nie wiem może trzeba to po prostu dopracować i przedystkukować

za to chętnie usłyszę co byś zmienił