• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
NAP
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Posiedzenie inauguracyjne Kongresu IX kadencji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Wysoka Izbo, Szanowni Kongresmeni,

po rezygnacji @Tadeusz I Wielkiformalnie przejmuję prowadzenie obrad jako nowo wybrany Spiker Kongresu IX kadencji. Dziękuję za okazane zaufanie i postaram się prowadzić te obrady w sposób rzeczowy, sprawny i z szacunkiem dla wszystkich głosów, nawet tych, z którymi osobiście się nie zgadzam.

Przechodzimy do kolejnego punktu porządku obrad inauguracyjnych.

Zgodnie z art. 64 ust. 2 Konstytucji oraz art. 5 ust. 1 Regulaminu Kongresu, niniejszym dopuszczam Prezesa Rady Ministrów @Franciszek von Hohenburg-Karandziejdo przedstawienia Kongresowi programu rządu.

Zanim jednak oddam głos Panu Premierowi, proszę o chwilę uwagi.

Wysoka Izbo,

Sądzę, że wszyscy tutaj zgromadzeni doskonale pamiętają wydarzenia Kryzysu Zimowego z końcówki stycznia tego roku. Pamiętamy wszyscy narastającą frustrację, a także wzajemne oskarżenia. Ostatecznie Pan Premier Andrzej Ordyński podał się do dymisji i zrezygnował z obywatelstwa. To był szok i niezależnie od dzisiejszych ocen straciliśmy zaufanie, a Federacja wyszła z tego osłabiona. Do tego doszło odejście Imperium Nandyjskiego ze struktur NUI, a także ogólny spadek osób zaangażowanych w tworzeniu aktywności, po raz pierwszy od bardzo dawna powstała wzajemna nieufność.

I właśnie dlatego dzisiejszy moment jest tak ważny.

W tak delikatnej sytuacji Pan Prezydent desygnował na Prezesa Rady Ministrów osobę, która obywatelstwo II Federacji Nordackiej otrzymała 11 lutego 2026 roku, czyli zaledwie dziewięć dni temu.  

Panie Prezydencie, Wysoka Izbo, z całym szacunkiem, ale czy naprawdę stać nas w tej chwili na tak ryzykowny eksperyment? Czy ktoś, kto dopiero zaczyna poznawać mechanizmy naszego państwa, jest w stanie skutecznie poprowadzić rząd zaraz po jednym z najcięższych kryzysów w dotychczasowej historii II FN?

Nie kwestionuję oczywiście formalnej ważności desygnacji, tylko jej polityczny rozsądek oraz timing.

Jeżeli chcemy realnie odbudować zaufanie po Kryzysie Zimowym, musimy pokazać, że wyciągnęliśmy z niego wnioski. Decyzje tej wagi nie mogą być odbierane jako jednostronne czy pochopne. Premier musi mieć nie tylko formalną nominację, lecz przede wszystkim rzeczywiste, szerokie zaplecze w Kongresie, które jest oparte przede wszystkim na dialogu oraz porozumieniu.

Wysoka Izbo, mówię to z poczucia odpowiedzialności, ponieważ bardzo zależy mi na tej Federacji. Jeszcze kilka tygodni temu wszyscy widzieliśmy, jak bardzo potrafi się zachwiać to, co wydawało się trwałe. Wiem również, jak niewiele brakowało, abyśmy wszyscy stracili znacznie więcej.

Mimo tych wątpliwości i mimo że osobiście nie popieram obecnej większości parlamentarnej, to jednak w imię stabilności państwa i normalnego funkcjonowania instytucji dopuszczam Pana Premiera do głosu.

Nie oznacza to jednak  mojej zgody, ano mojego milczenia, ponieważ zamierzam pytać bardzo konkretnie. Będę zgłaszał uwagi i poprawki. Nie zamierzam, jednak blokować samego faktu zabrania głosu przez konstytucyjnie powołanego szefa rządu.

Bo nie stać nas po prostu na kolejne tygodnie paraliżu. Nas naprawdę już nie stać by, zamiast pracować, móc znowu się nienawidzić.

Szanowny Panie Premierze, już oficjalnie ma Pan głos. Proszę zatem o przedstawienie programu rządu.

Wysoka Izbo, ostatni raz proszę o zachowanie porządku i powstrzymanie się od komentarzy niezwiązanych z tematyką obrad do czasu zakończenia expose oraz bloku pytań.

Dziękuję.

Opublikowano

Czcigodny Kongresie!
    Drodzy Obywatele i Obywatelki!

Staję dziś przed Państwem jako nowo desygnowany Premier II Federacji Nordackiej. Dla wielu z Państwa może to być zaskoczenie, ponieważ dotychczas nie byłem osobą szczególnie aktywną w życiu publicznym Nordaty. Przyznaję otwarcie — dla mnie również była to niespodziewana i wymagająca decyzja. Propozycja objęcia tej funkcji skłoniła mnie do głębokiego namysłu. Po długim rozważeniu uznałem jednak, że nie można uchylać się od odpowiedzialności, gdy państwo potrzebuje zaangażowania i pracy. Dlatego przyjmuję dziś ten ciężar — jako zobowiązanie wobec całej wspólnoty.

Mam świadomość, że część z Państwa może patrzeć na mnie przez pryzmat moich wcześniejszych doświadczeń politycznych, w tym krótkiego i nieudanego epizodu rządowego w Związku Winkulijskim. Nie uciekam od tej przeszłości. Traktuję ją jako lekcję — surową, ale potrzebną. Każde doświadczenie, nawet trudne, może stać się fundamentem dojrzalszych i bardziej odpowiedzialnych decyzji. Dlatego dziś mówię jasno: wyciągnąłem wnioski.

Nie przychodzę tu z pustymi hasłami, lecz z gotowością do pracy. Moim pierwszym krokiem będzie rozmowa — szeroka konsultacja z obywatelami. Chcę zapytać Państwa wprost: czego oczekujecie od rządu? Jakie są Wasze potrzeby, jakie obawy, jakie nadzieje? Państwo nie może być projektem jednej osoby ani jednego środowiska. Musi być wspólnym dziełem.

Deklaruję również gotowość do współpracy z opozycją. Zdrowe państwo potrzebuje debaty, krytyki i różnorodnych perspektyw. Chcę wysłuchać wszystkich głosów — zarówno tych przychylnych, jak i krytycznych. Uważam, że w strukturach naszej władzy potrzebne jest odświeżenie. Dostrzegam oznaki kształtującej się swoistej „betonozy”, która spowalnia rozwój. Wierzę jednak, że w przeciwieństwie do niektórych innych państw, u nas sytuacja jest w pełni do naprawienia — jeśli tylko będzie wola działania.

Jednym z kluczowych wyzwań jest malejąca liczba aktywnych obywateli. Jeśli zignorujemy ten problem, w przyszłości może on przełożyć się na osłabienie aktywności państwowej i życia publicznego. Dlatego zamierzam położyć duży nacisk na promocję Nordaty w mediach społecznościowych i poza nimi. Musimy wyjść szerzej do potencjalnych nowych obywateli, pokazać, że jesteśmy państwem żywym, ambitnym i otwartym.

Rozważam również utworzenie oficjalnego konta Nordaty na platformie TikTok. Wiem, że dla części osób może to być pomysł kontrowersyjny, jednak współczesna komunikacja wymaga odwagi i dostosowania do realiów. Oczywiście wszelkie przejawy trollingu czy nadużyć będą stanowczo i szybko eliminowane. Nowoczesność nie może oznaczać braku zasad.

Pragnę również przedstawić skład mojego rządu.
    Ministrem Gospodarki zostanie Tadeusz Henrykowski — osoba kompetentna i zdeterminowana, aby wzmocnić fundamenty ekonomiczne naszego państwa.
    Ministrem Kultury i Edukacji zostanie Henryk Ziemiański, który podejmie działania na rzecz rozwoju życia intelektualnego oraz tożsamości narodowej.
    Ministrem Spraw Zewnętrznych  będzie Pan Prezydent Bolesław Kirianóo von Hohenburg, co podkreśla wagę, jaką przykładamy do polityki międzynarodowej i współpracy z innymi państwami.
    Grono to w przyszłości w razie potrzeby zostanie poszerzone.

Będę premierem wszystkich obywateli Nordaty. Zarówno tych, którzy mnie popierają, jak i tych, którzy pozostają sceptyczni. Choć nigdy nie uważałem się za szczególnie zagorzałego demokratę, dziś widzę wyraźnie, że to właśnie dialog, współdecydowanie i otwartość są tym, czego nasze państwo najbardziej potrzebuje. Dlatego zobowiązuję się działać w duchu współpracy i odpowiedzialności.

W najbliższym czasie planuję podjąć dyskusję nad poszerzeniem składu Kongresu, aby zwiększyć reprezentatywność i aktywność życia parlamentarnego. Chcę również rozpocząć debatę nad strukturą państwa — tak, aby była ona bardziej przejrzysta, efektywna i dostosowana do naszych aktualnych potrzeb.

Kończąc, deklaruję z pełną odpowiedzialnością: nie powtórzę błędów przeszłości. Będę pełnił tę funkcję z najwyższą starannością i oddaniem. Nie obiecuję, że nie pojawią się trudności — bo polityka zawsze jest sztuką mierzenia się z wyzwaniami. Obiecuję jednak, że nie zabraknie mi pracy, determinacji i woli służby.

Nie zawiodę Państwa.

Franciszek von Hohenburg-Karandziej

(Tekst Został częściowo wygenerowany przez sztuczną inteligencję)

Edytowane przez Franciszek von Hohenburg-Karandziej
    • Lubię to 1
    • Nie lubię tego! 2
    • Kocham to! 1

101005704499836104.png

Minister Spraw Zagranicznych Związku Winkulijskiego

Były Premier II Federacji Nordackiej

Kanonik oraz prezbiter KPP

Król Czermnej

101005704499831609.png

Opublikowano

• NIO: 2709210001

Ja mam pytanie - dlaczego Panu Premierowi nawet nie chciało się przepisać tego z ChatuGPT, tylko użył chamskiego przeklejenia, co widać po charakterystycznych myślnikach typu "—"? Czy cała działalność Pana Premiera będzie polegała na uciekaniu do sztucznej inteligencji przy pisaniu postów czy innych przemówień?

• Smuteczek 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Minister Spraw Państwowych w Rządzie Damiano Robingrena
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano

Wysoka Izbo, Szanowni Kongresmeni,

dziękuję Panu Premierowi @Franciszek von Hohenburg-Karandziej za przedstawienie exposé.

Nadszedł teraz czas na blok pytań.

Zgodnie z dotychczasową praktyką oraz art. 5 ust. 3 Regulaminu Kongresu otwieram etap zadawania pytań do Pana Premiera. Pytania proszę zgłaszać w formie numerowanej listy, jasno adresując je do Premiera. Premier będzie odpowiadał na pytania w kolejności ich zgłoszenia.

Termin na zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi jest do niedzieli, 22 lutego 2026, godz. 23:59.

Po upływie tego terminu zamknę blok pytań no i o ile nie będzie żadnych wniosków o przedłużenie to przejdziemy do głosowania nad wotum zaufania dla rządu.

DW: @Członek Kongresu

Opublikowano

Wysoka Izbo,

w ramach bloku pytań jako Spiker, a zarazem Kongresmen, zgłaszam poniższe pytania do Pana Premiera @Franciszek von Hohenburg-Karandziej. Pytania numeruję zgodnie z zasadami.

1. Panie Premierze, w expose stwierdza Pan: "choć nigdy nie uważałem się za szczególnie zagorzałego demokratę, dziś widzę wyraźnie, że to właśnie dialog, współdecydowanie i otwartość są tym, czego nasze państwo najbardziej potrzebuje". Jak Pan godzi niechęć do bycia "zagorzałym demokratą" z obietnicą budowania rządu opartego na dialogu, współdecydowaniu i otwartości? Czy to oznacza, że Pana osobiste przekonania polityczne uległy zmianie w ciągu ostatnich dni, czy raczej traktuje Pan demokrację instrumentalnie?

2. Proszę wskazać konkretnie, jakie błędy z Pana "krótkiego i nieudanego epizodu rządowego w Związku Winkulijskim" uznał Pan za najpoważniejsze i w jaki sposób zamierza Pan uniknąć ich powtórzenia w II Federacji Nordackiej? Proszę o konkrety.

3. W składzie Pańskiego rządu proponuje Pan osoby ściśle, de facto związane z jedną osobą i jednym środowiskiem politycznym. Jak w takiej konfiguracji zamierza Pan realizować deklarowaną przez Pana "gotowość do współpracy z opozycją" i "wysłuchanie wszystkich głosów – zarówno przychylnych, jak i krytycznych"? Czy opozycja ma realny wpływ na politykę rządu, czy jest to jedynie retoryczna deklaracja?

4. Mówi Pan, że "państwo nie może być projektem jednej osoby ani jednego środowiska. Musi być wspólnym dziełem". Jak Pan pogodzi tę tezę z faktem, że desygnacja na Premiera osoby, która obywatelstwo otrzymała 11 lutego 2026 roku, a wcześniej nie brała udziału w życiu publicznym Federacji, została dokonana jednostronnie przez Prezydenta bez jakichkolwiek konsultacji z Kongresem? Czy nie jest to właśnie przykład projektu "jednej osoby"?

Proszę o odpowiedzi na każde z pytań osobno i możliwie konkretne.

Dziękuję.

• Lubię to 1
    • Nie lubię tego! 1
    • Kocham to! 1

Opublikowano

27 minut temu, Damiano Robingren napisał:

Wysoka Izbo,

w ramach bloku pytań jako Spiker, a zarazem Kongresmen, zgłaszam poniższe pytania do Pana Premiera @Franciszek von Hohenburg-Karandziej. Pytania numeruję zgodnie z zasadami.

1. Panie Premierze, w expose stwierdza Pan: "choć nigdy nie uważałem się za szczególnie zagorzałego demokratę, dziś widzę wyraźnie, że to właśnie dialog, współdecydowanie i otwartość są tym, czego nasze państwo najbardziej potrzebuje". Jak Pan godzi niechęć do bycia "zagorzałym demokratą" z obietnicą budowania rządu opartego na dialogu, współdecydowaniu i otwartości? Czy to oznacza, że Pana osobiste przekonania polityczne uległy zmianie w ciągu ostatnich dni, czy raczej traktuje Pan demokrację instrumentalnie?

2. Proszę wskazać konkretnie, jakie błędy z Pana "krótkiego i nieudanego epizodu rządowego w Związku Winkulijskim" uznał Pan za najpoważniejsze i w jaki sposób zamierza Pan uniknąć ich powtórzenia w II Federacji Nordackiej? Proszę o konkrety.

3. W składzie Pańskiego rządu proponuje Pan osoby ściśle, de facto związane z jedną osobą i jednym środowiskiem politycznym. Jak w takiej konfiguracji zamierza Pan realizować deklarowaną przez Pana "gotowość do współpracy z opozycją" i "wysłuchanie wszystkich głosów – zarówno przychylnych, jak i krytycznych"? Czy opozycja ma realny wpływ na politykę rządu, czy jest to jedynie retoryczna deklaracja?

4. Mówi Pan, że "państwo nie może być projektem jednej osoby ani jednego środowiska. Musi być wspólnym dziełem". Jak Pan pogodzi tę tezę z faktem, że desygnacja na Premiera osoby, która obywatelstwo otrzymała 11 lutego 2026 roku, a wcześniej nie brała udziału w życiu publicznym Federacji, została dokonana jednostronnie przez Prezydenta bez jakichkolwiek konsultacji z Kongresem? Czy nie jest to właśnie przykład projektu "jednej osoby"?

Proszę o odpowiedzi na każde z pytań osobno i możliwie konkretne.

Dziękuję.

1. Nie napisałem przecież, że posiadam niechęć do bycia zagorzałym demokratą, napisałem że wcześniej nie uważałem się za szczególnie zagorzałego demokratę. A teraz uważam że dialog, otwartość itp... Są drogą do dobrze działającego państwa. 

2. Znaczy w tym przypadku to po prostu była całkowita niegotowość do sprawowania urzędu, jakim było bycie premierem Związku Winkulijskiego.  Całkowita nieznajomość działania państwa itp. I przy tym próba robienie rzeczy na siłę.  Aktualnie uprzedzając pytania, jestem gotowy do sprawowania urzędu .

3.  Jeśli chodzi o to, jest to tylko taki początkowy rząd, w przyszłości w czasie dialogu w razie takiej potrzeby,  możliwe że zostaną dodane nowe ministerstwa, które zostaną zajęte przez nawet niektórych członków opozycji, czy po prostu osoby które się w danej rzeczy specjalizują. 

4. Teraz jest odpowiedź jednoznaczna, po pierwsze ja obywatelstwo otrzymałem o wiele wcześniej tylko zostało przeze mnie utracone. Po drugie, dlaczego prezydent miałby to konsultować z kongresem skoro jest to decyzja która należy tylko do niego?  Nie wiem jak można uznawać że coś co robi pan prezydent, coś co do niego należy,  robi z federacji projekt jednej osoby czy coś w tym stylu.

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1
    • Wow 1

101005704499836104.png

Król Czermnej

101005704499831609.png

Gość Elisa Mitchell
    2 godziny temu, Franciszek von Hohenburg-Karandziej napisał:

Czcigodny Kongresie!
    Drodzy Obywatele i Obywatelki!

Staję dziś przed Państwem jako nowo desygnowany Premier II Federacji Nordackiej. Dla wielu z Państwa może to być zaskoczenie, ponieważ dotychczas nie byłem osobą szczególnie aktywną w życiu publicznym Nordaty. Przyznaję otwarcie — dla mnie również była to niespodziewana i wymagająca decyzja. Propozycja objęcia tej funkcji skłoniła mnie do głębokiego namysłu. Po długim rozważeniu uznałem jednak, że nie można uchylać się od odpowiedzialności, gdy państwo potrzebuje zaangażowania i pracy. Dlatego przyjmuję dziś ten ciężar — jako zobowiązanie wobec całej wspólnoty.

Mam świadomość, że część z Państwa może patrzeć na mnie przez pryzmat moich wcześniejszych doświadczeń politycznych, w tym krótkiego i nieudanego epizodu rządowego w Związku Winkulijskim. Nie uciekam od tej przeszłości. Traktuję ją jako lekcję — surową, ale potrzebną. Każde doświadczenie, nawet trudne, może stać się fundamentem dojrzalszych i bardziej odpowiedzialnych decyzji. Dlatego dziś mówię jasno: wyciągnąłem wnioski.

Nie przychodzę tu z pustymi hasłami, lecz z gotowością do pracy. Moim pierwszym krokiem będzie rozmowa — szeroka konsultacja z obywatelami. Chcę zapytać Państwa wprost: czego oczekujecie od rządu? Jakie są Wasze potrzeby, jakie obawy, jakie nadzieje? Państwo nie może być projektem jednej osoby ani jednego środowiska. Musi być wspólnym dziełem.

Deklaruję również gotowość do współpracy z opozycją. Zdrowe państwo potrzebuje debaty, krytyki i różnorodnych perspektyw. Chcę wysłuchać wszystkich głosów — zarówno tych przychylnych, jak i krytycznych. Uważam, że w strukturach naszej władzy potrzebne jest odświeżenie. Dostrzegam oznaki kształtującej się swoistej „betonozy”, która spowalnia rozwój. Wierzę jednak, że w przeciwieństwie do niektórych innych państw, u nas sytuacja jest w pełni do naprawienia — jeśli tylko będzie wola działania.

Jednym z kluczowych wyzwań jest malejąca liczba aktywnych obywateli. Jeśli zignorujemy ten problem, w przyszłości może on przełożyć się na osłabienie aktywności państwowej i życia publicznego. Dlatego zamierzam położyć duży nacisk na promocję Nordaty w mediach społecznościowych i poza nimi. Musimy wyjść szerzej do potencjalnych nowych obywateli, pokazać, że jesteśmy państwem żywym, ambitnym i otwartym.

Rozważam również utworzenie oficjalnego konta Nordaty na platformie TikTok. Wiem, że dla części osób może to być pomysł kontrowersyjny, jednak współczesna komunikacja wymaga odwagi i dostosowania do realiów. Oczywiście wszelkie przejawy trollingu czy nadużyć będą stanowczo i szybko eliminowane. Nowoczesność nie może oznaczać braku zasad.

Pragnę również przedstawić skład mojego rządu.
    Ministrem Gospodarki zostanie Tadeusz Henrykowski — osoba kompetentna i zdeterminowana, aby wzmocnić fundamenty ekonomiczne naszego państwa.
    Ministrem Kultury i Edukacji zostanie Henryk Ziemiański, który podejmie działania na rzecz rozwoju życia intelektualnego oraz tożsamości narodowej.
    Ministrem Spraw Zewnętrznych  będzie Pan Prezydent Bolesław Kirianóo von Hohenburg, co podkreśla wagę, jaką przykładamy do polityki międzynarodowej i współpracy z innymi państwami.
    Grono to w przyszłości w razie potrzeby zostanie poszerzone.

Będę premierem wszystkich obywateli Nordaty. Zarówno tych, którzy mnie popierają, jak i tych, którzy pozostają sceptyczni. Choć nigdy nie uważałem się za szczególnie zagorzałego demokratę, dziś widzę wyraźnie, że to właśnie dialog, współdecydowanie i otwartość są tym, czego nasze państwo najbardziej potrzebuje. Dlatego zobowiązuję się działać w duchu współpracy i odpowiedzialności.

W najbliższym czasie planuję podjąć dyskusję nad poszerzeniem składu Kongresu, aby zwiększyć reprezentatywność i aktywność życia parlamentarnego. Chcę również rozpocząć debatę nad strukturą państwa — tak, aby była ona bardziej przejrzysta, efektywna i dostosowana do naszych aktualnych potrzeb.

Kończąc, deklaruję z pełną odpowiedzialnością: nie powtórzę błędów przeszłości. Będę pełnił tę funkcję z najwyższą starannością i oddaniem. Nie obiecuję, że nie pojawią się trudności — bo polityka zawsze jest sztuką mierzenia się z wyzwaniami. Obiecuję jednak, że nie zabraknie mi pracy, determinacji i woli służby.

Nie zawiodę Państwa.

Franciszek von Hohenburg-Karandziej

A tutaj mnie nie spomniano jako Ministerstwa spraw Wewnętrznych jako mnie, w tym to jest absurd. A innych Ministrów wspomniona a moje nie. Jprld coś się dzieje @Franciszek von Hohenburg-Karandziej?

Edytowane przez Elisa Mitchell

Opublikowano

7 minut temu, Elisa Kirianóo von Hohenburg napisał:

A tutaj mnie nie spomniano jako Ministerstwa spraw Wewnętrznych jako mnie, w tym to jest absurd. A innych Ministrów wspomniona a moje nie. Jprld coś się dzieje @Franciszek von Hohenburg-Karandziej?

Sorry cię bardzo, pisało to tydzień temu jeszcze zanim padła decyzja o twojej obecności w tym rządzie, zapomniałem w ogóle cię dodać.

• Lubię to 1
    • Smuteczek 1

101005704499836104.png

Król Czermnej

101005704499831609.png

Opublikowano

17 minut temu, Franciszek von Hohenburg-Karandziej napisał:

1. Nie napisałem przecież, że posiadam niechęć do bycia zagorzałym demokratą, napisałem że wcześniej nie uważałem się za szczególnie zagorzałego demokratę. A teraz uważam że dialog, otwartość itp... Są drogą do dobrze działającego państwa. 

2. Znaczy w tym przypadku to po prostu była całkowita niegotowość do sprawowania urzędu, jakim było bycie premierem Związku Winkulijskiego.  Całkowita nieznajomość działania państwa itp. I przy tym próba robienie rzeczy na siłę.  Aktualnie uprzedzając pytania, jestem gotowy do sprawowania urzędu .

3.  Jeśli chodzi o to, jest to tylko taki początkowy rząd, w przyszłości w czasie dialogu w razie takiej potrzeby,  możliwe że zostaną dodane nowe ministerstwa, które zostaną zajęte przez nawet niektórych członków opozycji, czy po prostu osoby które się w danej rzeczy specjalizują. 

4. Teraz jest odpowiedź jednoznaczna, po pierwsze ja obywatelstwo otrzymałem o wiele wcześniej tylko zostało przeze mnie utracone. Po drugie, dlaczego prezydent miałby to konsultować z kongresem skoro jest to decyzja która należy tylko do niego?  Nie wiem jak można uznawać że coś co robi pan prezydent, coś co do niego należy,  robi z federacji projekt jednej osoby czy coś w tym stylu.

Wysoka Izbo,

dziękuję Panu Premierowi za odpowiedzi. Niestety Pana wypowiedzi w kilku miejscach wprowadzają nowe nieścisłości i dlatego jako kongresmen zmuszony jestem zadać kolejne pytania, tym razem postaram się być znacznie bardziej precyzyjnym.

1. W exposé padło dosłownie: "choć nigdy nie uważałem się za szczególnie zagorzałego demokratę, dziś widzę wyraźnie, że to właśnie dialog, współdecydowanie i otwartość są tym, czego nasze państwo najbardziej potrzebuje." Słowo "nigdy" oznacza według słownika języka polskiego "w żadnym czasie; też: pod żadnym warunkiem", a nie "wcześniej". Czy Pan świadomie wprowadza w błąd Kongres, zmieniając treść własnego wystąpienia? Jeśli tak to proszę odpowiedzieć dlaczego Pan to robi, a jeśli Pan tego nie robi, to proszę się poprawić i wyjaśnić, kiedy dokładnie i pod wpływem jakich wydarzeń przeszedł Pan tę nagłą konwersję na "demokratę dialogu i otwartości".

2. To jest dokładnie ta sama sytuacja, w której jesteśmy teraz, czyli osoba, która niedawno odzyskała obywatelstwo (a wcześniej je utraciła), obejmuje urząd Premiera w państwie, którego mechanizmów, jak z resztą sam Pan przyznaje nie znała. Na jakiej podstawie mamy uwierzyć, że tym razem jest Pan "gotowy", skoro jedynym argumentem jest Pana własne zapewnienie, że aktualnie jest Pan gotowy? Proszę podać choć jedną konkretną rzecz, którą Pan zrobił w ciągu tych kilku dni od odzyskania obywatelstwa, żeby realnie przygotować się do rządzenia Federacją.

3. Proszę dokładnie podać ile dokładnie nowych ministerstw planuje Pan utworzyć w najbliższych 30 dniach, jakie konkretne stanowiska są realnie przeznaczone do obsadzenia osobami spoza obecnej większości/z opozycji i czy istnieje już lista nazwisk opozycyjnych lub niezależnych kandydatów, z którymi Pan zamierza prowadzić rozmowy w tej sprawie?

• Kocham to! 1
    • Haha 1

Opublikowano

1 minutę temu, Damiano Robingren napisał:

1. W exposé padło dosłownie: "choć nigdy nie uważałem się za szczególnie zagorzałego demokratę, dziś widzę wyraźnie, że to właśnie dialog, współdecydowanie i otwartość są tym, czego nasze państwo najbardziej potrzebuje." Słowo "nigdy" oznacza według słownika języka polskiego "w żadnym czasie; też: pod żadnym warunkiem", a nie "wcześniej". Czy Pan świadomie wprowadza w błąd Kongres, zmieniając treść własnego wystąpienia? Jeśli tak to proszę odpowiedzieć dlaczego Pan to robi, a jeśli Pan tego nie robi, to proszę się poprawić i wyjaśnić, kiedy dokładnie i pod wpływem jakich wydarzeń przeszedł Pan tę nagłą konwersję na "demokratę dialogu i otwartości".

Panie Spikerze,

w trosce o rozwój Pańskich umiejętności posługiwania się językiem polskim zadam proste pytanie:

czy zdanie "Nigdy nie byłem wielkim fanem truskawek, ale wujek Kaspar poczęstował mnie własnymi i je polubiłem" oznacza, że nasz rozmówca wprowadza sprzeczność i próbuje Pana okpić, zmieniając poglądy?

• Lubię to 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Teraz, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Panie Spikerze,

w trosce o rozwój Pańskich umiejętności posługiwania się językiem polskim zadam proste pytanie:

czy zdanie "Nigdy nie byłem wielkim fanem truskawek, ale wujek Kaspar poczęstował mnie własnymi i je polubiłem" oznacza, że nasz rozmówca wprowadza sprzeczność i próbuje Pana okpić, zmieniając poglądy?

Różnica między jedzeniem truskawek i ich lubieniem, a kierowaniem państwem demokratycznym i samym stosunkiem do demokracji jest dość znaczna. To tak w trosce o rozwój Pańskich umiejętności posługiwania się logicznym mysleniem.

• Haha 1

były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Opublikowano

2 godziny temu, Waksman napisał:

Ja mam pytanie - dlaczego Panu Premierowi nawet nie chciało się przepisać tego z ChatuGPT, tylko użył chamskiego przeklejenia, co widać po charakterystycznych myślnikach typu "—"? Czy cała działalność Pana Premiera będzie polegała na uciekaniu do sztucznej inteligencji przy pisaniu postów czy innych przemówień?

Przepraszam też za post pod postem, ale czy Pan @Premier raczy odpowiedzieć również na zadane przeze mnie pytanie?

Opublikowano

1 minutę temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Panie Spikerze,

Nie Panie Prezydencie to zdanie nie wprowadza jak Pan to ujął "sprzeczności".

Ponieważ jeśli ktoś nigdy nie lubił truskawek ale po tym jak je spróbował je polubił to jest to normalna zmiana poglądu z dosłownie podaną przyczyną.

W expose Pana Premiera jest zdanie "nigdy nie uważałem się za zagorzałego demokratę, ale dziś widzę..." i mamy brak jakiejkolwiek przyczyny tej nagłej zmiany. To Panie Prezydencie jest dość istotna różnica, bo jedno zdanie ma wyjaśnienie, a drugie wygląda na retoryczny wybieg.

Osobiście czekam na konkrety od Premiera.

Opublikowano

W dniu 19.02.2026 o 17:19, Tadeusz I Wielki napisał:

Głosowanie nie zostało jeszcze zakończone, jednak wynik jest już przesądzony - Spikerem IX Kadencji zostanie @Damiano Robingren.

Przepraszam za opóźniacz w podaniu wyniku, no ale tutaj właśnie płynnie przejdę do drugiego tematu, otóż niestety, mimo wszelkich starań żeby to się nie wydarzyło, muszę zrezygnować z mandatu kongresmeńskiego.

Chodzi o sprawy prywatno-zdrowotne, a sorka ale ja akurat prywate stawiam wyżej niz wielką Nordate, nie pisałem nic dzisiaj bo musiałem drugi raz jechać do lekarza, a kolejki to są w tym państwie jakie są, no ale jak już się do lekarza dostałem to niestety skierowali mnie na szpital, a że realowe szpitale to wiadomo jakie są, to internet i jakikolwiek zasieg mam tu tylko w kiblu xd. W każdym razie miło było, pozdrawiam serdecznie, damiano czym honory prowadź kongres nasz, a ja mam nadzieję że wrócę w następnej kadencji, o ile uda się tu dostać, pozdro600

(-) tadi

Następny w kolejce listy z której wybrano Kongresmena Henrykowskiego jest @Henryk Ziemiański-Wieniawa. Kiedy kol. @Spiker oficjalnie wezwie go do złożenia przysięgi?

99792411588297495.png

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Teraz, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Następny w kolejce listy z której wybrano Kongresmena Henrykowskiego jest @Henryk Ziemiański-Wieniawa. Kiedy kol. @Spiker oficjalnie wezwie go do złożenia przysięgi?

Panie Prezydencie, właśnie chciałem to zrobić w osobnym wątku. Proszę dać mi 10 minut.

• Kocham to! 1

Opublikowano

Teraz, Damiano Robingren napisał:

Panie Prezydencie, właśnie chciałem to zrobić w osobnym wątku. Proszę dać mi 10 minut.

Jasne, nie ma problemu.

99792411588297495.png

Opublikowano

18 minut temu, Damiano Robingren napisał:

Wysoka Izbo,

dziękuję Panu Premierowi za odpowiedzi. Niestety Pana wypowiedzi w kilku miejscach wprowadzają nowe nieścisłości i dlatego jako kongresmen zmuszony jestem zadać kolejne pytania, tym razem postaram się być znacznie bardziej precyzyjnym.

2. To jest dokładnie ta sama sytuacja, w której jesteśmy teraz, czyli osoba, która niedawno odzyskała obywatelstwo (a wcześniej je utraciła), obejmuje urząd Premiera w państwie, którego mechanizmów, jak z resztą sam Pan przyznaje nie znała. Na jakiej podstawie mamy uwierzyć, że tym razem jest Pan "gotowy", skoro jedynym argumentem jest Pana własne zapewnienie, że aktualnie jest Pan gotowy? Proszę podać choć jedną konkretną rzecz, którą Pan zrobił w ciągu tych kilku dni od odzyskania obywatelstwa, żeby realnie przygotować się do rządzenia Federacją.

3. Proszę dokładnie podać ile dokładnie nowych ministerstw planuje Pan utworzyć w najbliższych 30 dniach, jakie konkretne stanowiska są realnie przeznaczone do obsadzenia osobami spoza obecnej większości/z opozycji i czy istnieje już lista nazwisk opozycyjnych lub niezależnych kandydatów, z którymi Pan zamierza prowadzić rozmowy w tej sprawie?

1. W tym przypadku uważam że jest to już po prostu niepotrzebne  łapanie za słówka, ja rozumiem pańską znajomość języka polskiego, ale pan doskonale wie że w tym przypadku pisałem dokładnie o co w tym fragmencie  mi chodziło. Poza tym jak można mnie oskarżać o wprowadzania w błąd Czcigodnego Kongresu? Na podstawie czegoś takiego.

2. No w tym przypadku musi mi pan na słowo uwierzyć bo inaczej raczej tego nie udowodnię.

3. Jak sam napisałem, zobaczymy jakie będą potrzeby, na dzień dzisiejszy jeszcze tego nie wiadomo. 

• Lubię to 3
    • Kocham to! 1

101005704499836104.png

Król Czermnej

101005704499831609.png

Opublikowano

2 godziny temu, Waksman napisał:

Odpowiadając na pytanie, sztuczna inteligencja daję na prawdę wspaniałe możliwości, mi zazwyczaj jak w tym przypadku służy do poprawiania błędów stylistycznych,  czy ortograficznych, oraz ewentualnego zwiększenia ilości słów zawartych w danym tekście, który wcześniej jest napisany przeze mnie. 

Edytowane przez Franciszek von Hohenburg-Karandziej
    • Smuteczek 1

101005704499836104.png

Król Czermnej

101005704499831609.png

Opublikowano

8 minut temu, Franciszek von Hohenburg-Karandziej napisał:

1. W tym przypadku uważam że jest to już po prostu niepotrzebne  łapanie za słówka, ja rozumiem pańską znajomość języka polskiego, ale pan doskonale wie że w tym przypadku pisałem dokładnie o co w tym fragmencie  mi chodziło. Poza tym jak można mnie oskarżać o wprowadzania w błąd Czcigodnego Kongresu? Na podstawie czegoś takiego.

2. No w tym przypadku musi mi pan na słowo uwierzyć bo inaczej raczej tego nie udowodnię.

3. Jak sam napisałem, zobaczymy jakie będą potrzeby, na dzień dzisiejszy jeszcze tego nie wiadomo. 

Wysoka Izbo,

dziękuję Panu Premierowi za kolejne odpowiedzi. Niestety poziom konkretów jest nadal bliski zeru, a Pańska retoryka sprowadza się w bardzo niefajnym kierunku. 

Zatem krótko i na temat:

1. "Nigdy" w Pana expose to nie jest żadne łapanie za słówka. To Pana własne słowo. Jeśli miało znaczyć "wcześniej" albo "kiedyś", to proszę po prostu przyznać, że użył Pan niewłaściwego słowa i je poprawić. Zamiast tego dostaję zarzut, że ja przecież "doskonale wiem, o co chodziło". Nie Panie Premierze, nie wiem i właśnie dlatego pytam.

2. To jest dokładnie to, co Kongres usłyszał po Kryzysie Zimowym od poprzedniego Premiera, który też "był gotowy". Efekt wszyscy dobrze znamy. Jeśli jedynym dowodem Pana gotowości jest Pana własna gotowość, to Kongres nie ma żadnego racjonalnego powodu, by udzielić Panu zaufania, a przynajmniej to powinna być jakaś podstawowa ostrożność po tym, co przeżyliśmy w końcówce stycznia.

3. Czyli zero planu, zero konkretów, zero rozmów, zero nazwisk, zero tek. Dziękuję.

• Nie lubię tego! 1
    • Kocham to! 1

Gość Elisa Mitchell
    12 minut temu, Franciszek von Hohenburg-Karandziej napisał:

Odpowiadając na pytanie, sztuczna inteligencja daję na prawdę wspaniałe możliwości, mi zazwyczaj jak w tym przypadku służy do poprawiania błędów stylistycznych,  czy ortograficznych, oraz ewentualnego zwiększenia ilości słów zawartych w danym tekście. 

Edytowane przez Elisa Mitchell

Pozwolę sobie wejść w wątek z jedną propozycją, która może się okazać jakoś inspirująca dla nowej ekipy @Franciszek von Hohenburg-Karandziej : startując w swoich pierwszych, jeszcze nieudanych wyborach w 2019 z ramienia nieistniejącej już Alternatywy Sarmackiej, zawarłem w swoim programie postulat wprowadzenia tam gdzie się da, głosowania punktowego, tzn. głosowania w którym każdy otrzymuje pewną pulę punktów i może je zupełnie dowolnie podzielić między dostępne opcje. W wariancie 2 może użyć swoich punktów zarówno jako punktów dodatnich, jak i ujemnych. Prawdopodobnie wprowadzimy to testowo w Hasselandzie, być może i tutaj kogoś to zainspiruje. Pomysł zaczerpnąłem z artykułu z realowego Klubu Jagiellońskiego.

https://klubjagiellonski.pl/2019/02/01/demokracja-do-kwadratu-nowa-metoda-podejmowania-kolektywnych-decyzji/

• Lubię to 2
    • Kocham to! 1

Opublikowano

Wysoka Izbo, Szanowni @Członek Kongresu,

zamykam blok pytań zgodnie z wcześniej ogłoszonym terminem. 

Przechodzimy do głosowania nad wotum zaufania dla rządu @Franciszek von Hohenburg-Karandziej.

Głosowanie odbędzie się tutaj: https://nordata.org/kongres/glosowanie.php?id=6

Głosowanie potrwa 24 godziny, chyba że wszyscy kongresmeni oddadzą głos wcześniej.

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1
    • Wow 1

Opublikowano

Wysoka Izbo, Szanowni @Członek Kongresu,

stwierdzam, że głosowanie nad wotum zaufania dla Rady Ministrów premiera @Franciszek von Hohenburg-Karandziej zakończyło się wynikiem:

• ZA: 2 głosy
    • PRZECIW: 1 głos
    • WSTRZYMUJĘ SIĘ: 0 głosów.

Tym samym rząd Franciszka von Hohenburga-Karandzieja uzyskał wotum zaufania Kongresu.

Na podstawie art. 7 Regulaminu Kongresu ogłaszam zamknięcie posiedzenia inauguracyjnego Kongresu IX kadencji.

Dziękuję wszystkim Kongresmenom za udział w obradach, za zadane pytania, za głosy i za (mimo wszystko) zachowanie minimum formy parlamentarnej.

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1
    • Smuteczek 1

Opublikowano

Mroczne i smutne czasy nastały w autorytarnej Federacji. Mroczne i kurwa smutne.

• Nie lubię tego! 1
    • Kocham to! 1
    • Smuteczek 2

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
     Udostępnij