• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Interpelacja do pełniącego obowiązki Prezesa Rady Ministrów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Szanowny Panie Prezydencie,

Działając na podstawie Art. 91 w zw. z Art. 66 Konstytucji, chciałbym prosić o udzielenie odpowiedzi na poniższe pytania dotyczące możliwości naruszenia obowiązków wynikających z Art. 64 pkt 1 oraz Art. 44 pkt 6 Konstytucji.

1. Na jakiej podstawie i z jakich przyczyn Pan Prezydent od dnia 31 stycznia br. nie dokonał desygnacji nowego Premiera, co jest Pana bezpośrednim obowiązkiem wynikającym z Artykułu 64 pkt 1 Konstytucji?
    2. W jaki sposób przewlekłe utrzymywanie stanu wakatu na urzędzie Premiera i kumulacja władzy wykonawczej w rękach Prezydenta wpływa na realizację obowiązku stania na straży trwałości i stabilności kraju, o którym mowa w Artykule 44 pkt 6?
    3. Czy Pan Prezydent potwierdza, że zwłoka w desygnacji Premiera ma na celu doprowadzenie do paraliżu decyzyjnego Kongresu i w konsekwencji do jego rozwiązania na podstawie Artykułu 64 pkt 4?
    4. Kiedy dokładnie Pan Prezydent zamierza wywiązać się ze swojej konstytucyjnej roli i przedstawić Kongresowi kandydata na Premiera, aby umożliwić rozpoczęcie procedury wotum zaufania?

Jednocześnie zważywszy na Art. 91 Konstytucji pod niniejszą interpelacją musi podpisać się grupa co najmniej 3 obywateli, do czego gorąco zachęcam.

DW: @Bolesław Kirianóo von Hohenburg

• Lubię to 2

Opublikowano
  •   Zaimki: żeńskie

•   Zaimki: żeńskie
    23 minuty temu, Damiano Robingren napisał:

Szanowny Panie Prezydencie,

Działając na podstawie Art. 91 w zw. z Art. 66 Konstytucji, chciałbym prosić o udzielenie odpowiedzi na poniższe pytania dotyczące możliwości naruszenia obowiązków wynikających z Art. 64 pkt 1 oraz Art. 44 pkt 6 Konstytucji.

1. Na jakiej podstawie i z jakich przyczyn Pan Prezydent od dnia 31 stycznia br. nie dokonał desygnacji nowego Premiera, co jest Pana bezpośrednim obowiązkiem wynikającym z Artykułu 64 pkt 1 Konstytucji?
    2. W jaki sposób przewlekłe utrzymywanie stanu wakatu na urzędzie Premiera i kumulacja władzy wykonawczej w rękach Prezydenta wpływa na realizację obowiązku stania na straży trwałości i stabilności kraju, o którym mowa w Artykule 44 pkt 6?
    3. Czy Pan Prezydent potwierdza, że zwłoka w desygnacji Premiera ma na celu doprowadzenie do paraliżu decyzyjnego Kongresu i w konsekwencji do jego rozwiązania na podstawie Artykułu 64 pkt 4?
    4. Kiedy dokładnie Pan Prezydent zamierza wywiązać się ze swojej konstytucyjnej roli i przedstawić Kongresowi kandydata na Premiera, aby umożliwić rozpoczęcie procedury wotum zaufania?

Jednocześnie zważywszy na Art. 91 Konstytucji pod niniejszą interpelacją musi podpisać się grupa co najmniej 3 obywateli, do czego gorąco zachęcam.

DW: @Bolesław Kirianóo von Hohenburg

Artykuł 44. Prezydent II Federacji Nordackiej: ➡️ z pkt 7. czuwa nad przestrzeganiem Konstytucji, praw człowieka i praw obywatela: to złamał prawo kosntytucyjne no ten Prezydent dodam, bo powstał chaos i zdeorganizacja w II Federacji Nordackiej w tym powiem że konstytucja mówi że ➡️ Artykuł 30. 1. Każdy obywatel ma obowiązek chronić państwo w przypadku zagrożenia jego niepodległości lub integralności. bo jak czytam bo państwo przez to osłabionie bo jest Prezydent Zwierzchnikiem Sił Zbrojnych ➡️ w tym jaki sposób przewlekłe utrzymywanie stanu wakatu na urzędzie Premiera i kumulacja władzy wykonawczej w rękach Prezydenta wpływa na realizację obowiązku stania na straży trwałości i stabilności kraju, o którym mowa w Artykule 44 pkt 6. to są wszystkie czyny połączone tak mówiąc ➡️Artykuł 32. Każdy obywatel ma obowiązek przestrzegać złożonej przysięgi obywatelskiej. W tym ja się pod tym podpisuję: Art. 91 Konstytucji pod niniejszą interpelacją musi podpisać się grupa co najmniej 3 obywateli, do czego gorąco zachęcam.

• Lubię to 1

200500633_Dodajnagwek(1).png.30717e00cea234a2166d2d60207090df.png

1440.png antipixel_nordacka.png.0b930ea848f273b4ff6fc72e2a57ee92.png 100464293790614696.png Wierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego antipixel_beatudza.png.5ffcbb31fa3187f9dfd5fd7b3ec51d1d.png

Opublikowano

• NIO: 2709210001

/-/ KVW-D

• Lubię to 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Informacyjnie wrzucę wymienione w interpelacji przepisy. Nie musicie ich szukać, bo znalazłem je za Was:

Artykuł 66.
    W czasie gdy urząd Premiera pozostaje nieobsadzony, do momentu powołania nowego Premiera, jego obowiązki pełni Prezydent, a Kancelaria Prezydenta pełni rolę Rady Ministrów.

Artykuł 91.
    Kongresmeni, Prezydent i grupa co najmniej 3 obywateli może zadawać pytania członkom Rady Ministrów w formie interpelacji. Interpelacje dotyczyć mogą spraw związanych z funkcjonowaniem władzy wykonawczej i podejmowanych działań, a obecny w kraju członek Rady Ministrów ma obowiązek udzielić na nie odpowiedzi pod groźbą odpowiedzialności karnej w ciągu 7 dni od momentu otrzymania zapytania lub w ciągu 7 dni od momentu powrotu do kraju.

Artykuł 64.
    1. W pierwszym kroku wyboru rządu Prezydent desygnuje Premiera.
    2. Desygnowany przez Prezydenta Premier obiera skład Rady Ministrów i zwraca się do Kongresu z prośbą o wyrażenie wotum zaufania dla jego rządu.
    3. Kongres wyraża wotum zaufania dla Premiera bezwzględną większością głosów. Jeśli taka większość nie zostanie osiągnięta, Rada Ministrów podaje się do dymisji, a Kongres niezwłocznie powołuje w  drugim kroku nowego Premiera bezwzględną większością głosów.
    4. Jeśli w ciągu 10 dni Kongres nie zdoła powołać nowego Premiera, a nie wyraził wotum zaufania Premierowi desygnowanemu przez Prezydenta, Kongres zostaje rozwiązany.

Teraz moja ocena merytoryczna interpelacji.

2 godziny temu, Damiano Robingren napisał:

Na jakiej podstawie i z jakich przyczyn Pan Prezydent od dnia 31 stycznia br. nie dokonał desygnacji nowego Premiera, co jest Pana bezpośrednim obowiązkiem wynikającym z Artykułu 64 pkt 1 Konstytucji?

Przytoczone przepisy nie obligują Prezydenta do desygnacji nowego Premiera po dymisji dotychczas urzędującego Premiera w toku kadencji. Konstytucja nakłada na Prezydenta ścisły obowiązek desygnacji Prezydenta tylko w przypadku, gdy Kongres zbiera się na inauguracyjne posiedzenie nowej kadencji. Obowiązek ten jest jasno określony w Artykule 47.: Wraz z wydaniem dokumentu o zarządzeniu posiedzenia inauguracyjnego, Prezydent desygnuje nowego Premiera, a dotychczasowa Rada Ministrów podaje się do dymisji. Przepis jest jednoznaczny - Prezydent musi desygnować nowego Premiera, JEŚLI rozpoczyna się nowa kadencja Kongresu. Nie mówi jednak nic o tym, że pojawienie się wakatu na stanowisku Premiera w trakcie trwania kadencji Kongresu, już po posiedzeniu inauguracyjnym, miałoby obligować Prezydenta do desygnacji Premiera. 

Konieczność wydania dokumentu o posiedzeniu inauguracyjnym jest warunkiem koniecznym do zaistnienia obowiązku desygnacji Premiera przez Prezydenta. Jeśli taki warunek nie zaistnieje, to nie mamy do czynienia z takim obowiązkiem.

p - nowa kadencja kongresu

q - prezydent musi desygnować Premiera

p <=> q (mamy obustronną implikację: jeśli P to Q, jeśli Q to P, jeśli nie Q to nie P, jeśli nie P to nie Q.

Czy Pan Prezydent potwierdza, że zwłoka w desygnacji Premiera ma na celu doprowadzenie do paraliżu decyzyjnego Kongresu i w konsekwencji do jego rozwiązania na podstawie Artykułu 64 pkt 4?

Artykuł 64. ust. 4. nie ma zastosowania w tym przypadku, co wynika z analizy logicznej.

(P) Jeśli w ciągu 10 dni Kongres nie zdoła powołać nowego Premiera ORAZ (Q) Kongres nie wyraził wotum zaufania Premierowi desygnowanemu przez Prezydenta WTEDY (R) Kongres zostaje rozwiązany.

P i Q muszą zaistnieć jednocześnie, aby doszło do R. Kongres wyraził wotum zaufania Premierowi desygnowanemu przez Prezydenta, więc ten przepis nie będzie w stanie rozwiązać bieżącej kadencji Kongresu. 

Poza tym, podpisuję się pod interpelacją, aby nadać jej charakteru zobowiązującego dla Prezydenta.

Wrzucam swoją opinię:

W jaki sposób przewlekłe utrzymywanie stanu wakatu na urzędzie Premiera i kumulacja władzy wykonawczej w rękach Prezydenta wpływa na realizację obowiązku stania na straży trwałości i stabilności kraju, o którym mowa w Artykule 44 pkt 6?

Nie widzę w tym osobiście żadnego konfliktu.

DW: @Damiano Robingren@Bolesław Kirianóo von Hohenburg@Elisa Prakopenka@Waksman

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 90 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

2 godziny temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Nie widzę w tym osobiście żadnego konfliktu.

ja po prostu zabiegam o interpelację no przecież to nie jest żadna sprawa sądowa tylko chciałbym legalnie poznać opinię Pana Prezydenta

• Lubię to 1

Opublikowano

13 godzin temu, Damiano Robingren napisał:

ja po prostu zabiegam o interpelację no przecież to nie jest żadna sprawa sądowa tylko chciałbym legalnie poznać opinię Pana Prezydenta

Chilluj bombę, synek. Napisałem, co konkretnie mówią przepisy, żeby obserwujący ten temat ludzie mogli się odnaleźć w dyskusji bez studiowania prawa. I żeby rozwiać wątpliwości, co może, a co nie może, co musi, a co nie musi się stać. 

Też chętnie poznam opinię Prezydenta. Nie chciałem jednak żeby cała interpelacja oraz odpowiedź na nią opierały się na nieprawdziwych przesłankach. 

• Kocham to! 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 90 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Szanowny Panie!

Na wstępie chcę podziękować za okazanie zainteresowania. Przechodząc do Pańskich pytań:

18 godzin temu, Damiano Robingren napisał:

Taki obowiązek wobec mnie nie istnieje, i to nie tylko de facto, ale nawet de iure, co szczegółowo wykazał wyżej kol. Harlin. Owszem, w normalnych warunkach należałoby desygnować kolejnego Premiera po rezygnacji poprzedniego, ale z uwagi na wyjątkowe okoliczności ostatnich wydarzeń jest to bezcelowe - zanim khandydat zdecydowałby się, porozumiałby się z przyszłymi ministrami, odpowiedziałby na pytania i otrzymałby wotum zaufania Kongresu, zakończyłby proces przejmowania obowiązków i niezrealizowanych planów poprzedniej Rady Ministrów itp. zostałoby zbyt mało kadencji, by cokolwiek zrobić przed kolejnymi wyborami.

Byłaby to słowem niepotrzebna i bezcelowa papierkowa robota dla wszystkich zainteresowanych. Zważywszy na to, postanowiłem sam na razie dzierżyć uprawnienia premiera, mając pewność, że będę w stanie zareagować w przypadku kolejnego kryzysu wymagającego szybkich decyzji, nie zrzucając całej tej odpowiedzialności na kolejnego Premiera, który byłby w środku formowania rządu i liczenia szabl.

Pozytywnie. Realizowanie obowiązku stania na straży trwałości i stabilności kraju to dosłownie to co teraz robię, co w większych szczegółach wyjaśniłem powyżej.

Nie potwierdzam, zwłaszcza, że nie byłbym w stanie tego zrobić samym nie powoływaniem Premiera, nawet gdybym chciał.

Po wyborach.

Możemy się umówić, że gdy pod interpelacją podpisze się trzeci Obywatel, moja odpowiedź stanie się oficjalną. Tymczasem zamieszczam ją już teraz jako - na razie - zwykłą opinię, co by Pana nie trzymać w niepewności.

Pozdrawiam gorąco!

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

Użytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

Podpisuję siè, a kto teraz reprezentuje II FN w NUI? Prezydent?

Opublikowano

10 minut temu, Burek napisał:

Podpisuję siè, a kto teraz reprezentuje II FN w NUI? Prezydent?

Witam chyba tak

• Kocham to! 1
    • Wow 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

Użytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

a w ogóle dlaczego są już wybory? przecież dopiero niedawno były? juz sie skonczyla kadencja?

Opublikowano

3 minuty temu, Burek napisał:

a w ogóle dlaczego są już wybory? przecież dopiero niedawno były? juz sie skonczyla kadencja?

Po prostu tyle się działo w tej kadencji, że nie nadążyliśmy za zmianami jakie wprowadzał. Ah, jak ten czas szybko leci (tak, kadencja się kończy).

• Wow 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png