• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Inauguracja obrad Nordackiego Stołu

Andrzej Ordyński
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Wielce Szanowni Państwo,

Jako Premierowi II Federacji Nordackiej, a zarazem Rektorowi Nordackiego Uniwersytetu Państwowego, przychodzi mi wygłosić powitalne przemówienie na rozpoczęcie obrad Nordackiego Stołu. Chciałbym jednak od razu zaznaczyć, że nie oznacza to, iż jestem organizatorem tychże obrad, ani też, że dyskutanci są tu dla mnie lub dla wsparcia mojego rządu. Rozmowy na temat zwołania obrad mieszkańców Nordaty rozpoczęły się jeszcze za premierostwa Kolegi Spasarana, a kontynuowane były za premierostwa Kolegi Ziemiańskiego. Nordackie Stoły w zamyśle są spotkaniem Nordaciarzy zatroskanych przyszłością naszej Federacji i naszego Kontynentu. Dlatego też zapraszam do udziału wszystkich obywateli Federacji Nordackiej, ale i wszystkich Nordaciarzy z innych krajów. Szwy polityczne, narodowościowe i państwowe wciąż nas dzielą, ale w głębi duszy jesteśmy jednością cywilizacyjną, jednością równych sobie mieszkańców Nordaty.

Nordacki Stół zorganizowany został w specyficznym momencie naszej historii. Dzieje są czasowe z samej swej natury, ale w czasowości tej odnaleźć można punkty o szczególnej wadze. II Federacja Nordacka powstała w lecie 2023 r. po niezwykle burzliwych debatach prowadzonych różnymi kanałami przez ludzi wywodzących się z różnych państw i środowisk. Był to okres przełomowy. Bialenia kończyła działalność, w Brodrii toczyła się wojna domowa, powstawał Bastion Pollin. Ale to właśnie II Federacja okazała się najważniejszym i najtrwalszym owocem tego lata. Dziś historia znów pokazuje, że nigdy się nie kończy. 

II Federacja Nordacka jest najtrwalszym projektem pannordackim. Jest owocem pracy wielu ludzi, którzy niekiedy diametralnie się różnią, a mimo tego dokładają cegiełki do wspólnego gmachu. Ta różnorodność jest naszym kapitałem, na którego utratę nie możemy sobie pozwolić. Pannordatyzm zasługuje na to, by po latach zostać w pełni zrealizowanym. Dlatego właśnie spotykamy się tutaj wspólnie. W ostatnich miesiącach nagromadziło się sporo problemów. Nasze demokratyczne instytucje, niezwykle chwalebne i wyróżniające nas w skali całego mikroświata, doprowadziły do pewnego pata. W niektórych kwestiach nie możemy ruszyć naprzód. Nie przez brak możliwości, bo zdolnych ludzi u nas nie brakuje. Nie przez brak chęci, bo każdy z nas w głębi serca kocha Nordatę i chce dla niej jak najlepiej. Zabrakło jedynie poprawnej komunikacji, nagromadziło się sporo niedomówień i teorii spiskowych. Jesteśmy tutaj, by rozegnać złe chmury i ruszyć dalej naprzód.

Nordata zawsze była kontynentem otwartą na młodych mikronautów. Dynamizm jest naszym znakiem rozpoznawczym. Wielokrotnie spotykaliśmy się z krytyką starych i poważnych mikronacji. Gdy różniliśmy się od nich, nie byliśmy prawdziwymi mikronacjami. Gdy byliśmy do nich podobni, posądzano nas o bycie ich kopią. Dziś ataki uznały, bo państwa nordackie niejednokrotnie dowiodły, że potrafią zaprezentować równy, a niekiedy nawet wyższy poziom od swoich starszych kolegów. Dziś ponownie chcemy otworzyć wrota dla przybyszów. My różniliśmy się od naszych poprzedników, a nasi następcy będą różnili się od nas. To nieuniknione. Pomni własnych doświadczeń musimy jednak otworzyć się na tę inność, na te różnice. Świat zmienił się na tyle, że dziś musimy włożyć więcej wysiłku w promocję oraz adaptację nowych mieszkańców. Na szczęście wśród naszych obywateli nie brakuje planów, którymi zajmiemy się podczas pierwszego panelu: "Promocja i adaptacja nowych mieszkańców". Wierzę, że dzięki kreatywności Nordaciarzy oraz niezwykłej kreatywności moderatora Damiano Robingrena, dyskusja ta będzie merytoryczna i doprowadzi do ustalenia planu działań, który następnie wspólnie zrealizujemy.

Wspomniałem już o tym, że przyczyną obecnego zniechęcenia niektórych obywateli nie są poważne różnice celów i idei, lecz problemy komunikacyjne. Rozmowy nie poprzez forum lub publicznego discorda, lecz przez niezliczone prywatne rozmowy, prowadzące do powstania "głuchych telefonów", sprawiły, że pojawiło się między nami wiele niedomówień. Obywatele zasłużeni poczuli się przez to niedocenieni, a obywatele dopiero wdrażający się w realia Federacji poczuli się traktowani niewystarczająco poważnie. W czasie panelu drugiego, "Komunikacja publiczna i kultura polityczna", postaramy się wypracować mechanizmy efektywnej komunikacji między obywatelami, która zapobiegnie kolejnym nieporozumieniom, odbierającym obywatelom chęci na aktywne zaangażowanie w życie Federacji. Panelem tym moderować będzie Karol Keane, słynny dziennikarz i publicysta. 

Polityka jest ważna i bez niej nie może istnieć aktywna, zdrowo funkcjonująca mikronacja. Ale nie mniej ważna jest narracja, to drugi filar pełnego państwa wirtualnego. Nordata to przede wszystkim tworzący ją ludzie, ale ich najcenniejszym i najtrwalszym tworem jest kultura narracyjna. Jest to sfera wciąż żywa w naszym kraju, ale zauważyć można zmniejszenie dynamiki jej rozwoju. Podobnie dzieje się w innych mikronacjach. Gdzieniegdzie do tworzenia narracji używa się AI, ale odczłowieczenie narracji nie jest to chyba dobrym rozwiązaniem. A co nim jest? Zastanowimy się wspólnie podczas panelu "Narracja i rewitalizacja regionów", moderowanego przez Augusta de la Spasarana. 

Federacja Nordacka jest jedną z niewielu demokratycznych mikronacji. To nasza przewaga, którą powinniśmy jak najlepiej wykorzystać. Wirtualne państwa powstały jako wyraz woli współtworzenia nowej, alternatywnej wspólnoty społecznej. Proces demokratyzacji, niegdyś postępujący, lecz w ostatnich latach znów cofający się, dołączył do współtworzenia kolejny komponent - współdecydowanie. Można jednak odnieść wrażenie, że nasza wspólnota nie w pełni wykorzystuje potencjał demokracji. Coś idzie nie tak, jeśli chodzi o proces decyzyjny, przez co powstaje zniechęcające poczucie niesterowności państwa. W naszym wspólnym interesie jest zmiana tego stanu rzeczy. Tym zajmie się panel "Aktywizacja i pluralizacja sceny politycznej", moderowany przez Bolesława Kirianóo.

Na koniec dyskusja najtrudniejsza i najbardziej zasadnicza. "FN 2.5. - naprawa i rozwój systemów informatycznych". Niedawno spotkałem się z opinią jednego z powracających mikronautów, że systemy informatyczne FN wydają się fantastyczne, dopóki nie zaczyna się z nich korzystać. Coś w tym niewątpliwie jest. Nowoczesność spotyka się z nawracającymi problemami technicznymi. Dotychczasowe próby rozmów o naprawie i rozwoju systemów informatycznych nie doprowadziły do niczego. Administracja obwinia kolejne rządy, rządy obwiniają administrację, a w efekcie jednym i drugim odechciewa się ruszać tę kwestię. Powstanie NUI nie tylko nie pomogło, ale utrwaliło chaos decyzyjny. Problemy techniczne były jedną z najważniejszych przyczyn opuszczenia wspólnego forum przez Imperium Nandyjskie, są też czynnikiem zniechęcającym niektórych innych użytkowników. Skoro dyskusje kuluarowe i pół-publiczne nie prowadzą do niczego innego, niż wzrostu frustracji ich uczestników, spróbujmy porozmawiać o zmianie publicznie. 

Zapraszam wszystkich obywateli, mieszkańców i gości do udziału w dyskusjach. II Federacja po ćwierci dekady działalności potrzebuje lekkiej korekty kursu. Zaangażujmy się w przygotowanie strategii na następny okres, aby uczynić Nordatę jeszcze wspanialszą! 

• Lubię to 3
    • Kocham to! 2

/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Eugeniczny projekt II Federacji Nordackiej zamordował już wszystkich, którzy nie mogli tu wytrzymać lub zostali stąd wypędzeni. Resztki mirków ostatkami sił próbuje ratować okręt pannordaatyzmu przed utonięciem. Wszelkie próby walki o dalsze istnienie są godne pochwały.

• Lubię to 2

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 90 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

24 minuty temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Eugeniczny projekt II Federacji Nordackiej zamordował już wszystkich, którzy nie mogli tu wytrzymać lub zostali stąd wypędzeni.

O, obawiam się, że jeszcze nie wszystkich.

NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499822879.png

Opublikowano

5 minut temu, August de la Sparasan napisał:

O, obawiam się, że jeszcze nie wszystkich.

Słuszna obawa, zgodna z ideologią #ZabićStarych.

• Kocham to! 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 90 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

A co dalej będzie z tym okrągłym stołem?

Opublikowano

• NIO: 2709210001

5 minut temu, Burek napisał:

A co dalej będzie z tym okrągłym stołem?

To chyba kolejny premier musi zadecydować 🤔

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano
  •   Zaimki: żeńskie

Ja wchodzę  do tego tzw. Okrągłego Stołu, w tym będę członkiem tego Okrągłego Stołu. Wchodzę to od razu tak mówiąc. Chcem być częścią tego Okrągłego Stołu

• Lubię to 1

200500633_Dodajnagwek(1).png.30717e00cea234a2166d2d60207090df.png

1440.png antipixel_nordacka.png.0b930ea848f273b4ff6fc72e2a57ee92.png 100464293790614696.png Wierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego antipixel_beatudza.png.5ffcbb31fa3187f9dfd5fd7b3ec51d1d.png

Opublikowano

25 minut temu, Elisa Prakopenka napisał:

Ja wchodzę  do tego tzw. Okrągłego Stołu, w tym będę członkiem tego Okrągłego Stołu. Wchodzę to od razu tak mówiąc. Chcem być częścią tego Okrągłego Stołu

Ale tu nie trzeba wchodzić. Wystarczy coś napisać fajnego.

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano

10 minut temu, Waksman napisał:

Ale tu nie trzeba wchodzić. Wystarczy coś napisać fajnego.

To czyli moje zdanie znaczyło: Mogę być w tym Okrągłym Stole od razu w tym jakie są zadania tego Okrągłego Stołu w tym jakiego tematu będzie tam omawiany w tym Okrągłym Stole? - Już się zaczynam w ten temat wdrażać w tym Okrągłym Stole bo jestem nowym w Okrągłym Stole

200500633_Dodajnagwek(1).png.30717e00cea234a2166d2d60207090df.png

1440.png antipixel_nordacka.png.0b930ea848f273b4ff6fc72e2a57ee92.png 100464293790614696.png Wierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego antipixel_beatudza.png.5ffcbb31fa3187f9dfd5fd7b3ec51d1d.png

Opublikowano

2 godziny temu, Elisa Prakopenka napisał:

To czyli moje zdanie znaczyło: Mogę być w tym Okrągłym Stole od razu w tym jakie są zadania tego Okrągłego Stołu w tym jakiego tematu będzie tam omawiany w tym Okrągłym Stole? - Już się zaczynam w ten temat wdrażać w tym Okrągłym Stole bo jestem nowym w Okrągłym Stole

Uwaga bo noffych się tu zabija

Edytowane przez Burek

Opublikowano

22 godziny temu, Elisa Prakopenka napisał:

Możesz, zapraszamy do włączenia się do dyskusji. Rząd chyba nie zabrania nikomu brania udzialu w dyskusjach.  Na razie ten okrągły stół polega na burzy mózgów i dyskutowaniu na wszelakie tematy odnośnie reformy państwa.