• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Języki Winkulijski

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni

W związku ze zbliżającą się rocznicą chciałbym wyjść z podwójną inicjatywą. Pierwszą jest uzupełnienie języka winkulijskiego. W pewnym momencie w historii naszego kraju udało nam się zebrać większość słów już istniejących w naszym języku, udokumentowanych lub stworzonych na potrzeby. Nie liczę tutaj jednej sytuacji, kiedy powstał całkiem obszerny słownik wygenerowany w całości przez GPT, ale nie odzwierciedlający ducha naszego języka. Wszystkie materiały, zebrane przez językoznawców, w szczególności znalezionych w Czarnokrajestańskich archiwach przez JE Burka, a także materiały przygotowane przede wszystkim przez Erika oraz Mateusza stały się podstawą do zebrania listy ponad 300 slów, uporządkowanych alfabetycznie. Jakiś czas temu udało się (z pomocą, a jakże - AIa), podzielić je tematycznie. AI nie miał tutaj żadnej twórczej swobody, był jedynie narzędziem w odpowiednich rękach. 

Dostęp do obecnej wersji słownika można znaleźć tutaj
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1HZUhfdDS8eeDpsjYDskhdUgi7O6RJOio/edit?usp=sharing&ouid=102644374958734740646&rtpof=true&sd=true

Chciałbym uzupełnić ten słownik tak, aby każda sekcja tematyczna była kompletna. Jestem skłonny również dodać kolejne sekcje tematyczne, które mogły umknąć. Liczę, że Rząd Królewski wysupła jakieś drobne na honorarium dla każdego, kto dołoży swoją cegiełkę, ja natomiast deklaruję, że za każde zaakceptowane słowo ze swojej kiesy dam po 1 RENie winkulijskim.

Liczę, że zarówno JE @Burek jak i @Erik Otton von Hohenburg i @Mateusz Żmigrodzki zasiądą w komisji, która będzie oceniała, czy słowo pasuje do języka winkulijskiego, czy nie za bardzo, która obradować będzie na tym wielce tajnym i jakże osławionym złą sławą kanale obywatelskim.

Jeżeli uda nam się uzupełnić słownik do co najmniej 1000 słów, chciałbym z okazji rocznicy zorganizować turniej w winkulijskie scrabble. Odpowiednią aplikację (z pomocą, a jakże - AIa), przygotuję osobiście, jak również osobiście w takim turnieju zasponsoruję nagrody. 

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

Don't hate me, ale tak naprawdę to najlepiej byłoby zretconować znaczną część

101005704499834347.png

Nie no, moim zdaniem większość tego, co już się udało osiągnąć jest poprawne. Tak jak wspominałem, jedyne z czego bym zrezygnował, to słownik Erika wygenerowany chatem. Reszta jest moim zdaniem wystarczająco znośna i daje wystarczająco dużo możliwości. Rzeźbmy w tym co mamy, bo tworzenie wszystkiego od zera zajmie za dużo czasu, żeby mieć efekty

Opublikowano

No ja bym w ogóle odszedł od zbytniej czarnokrajestańczyzny, geenralnei w tym co do tej pory zrobiliśmy nie ma zbytnio ładu i składu. Wymyślanie słów też jest w zasadzie bez sensu. Wiec nie wiem no - chyba trzeba by zrobić od początku, w sensie przyjąć jakiś istniejący język jako bazę i poddać go spójnym zmianom fonetycznym, tak byłoby chyba najsensowniej i jednak prościej.

Pod kątem praktycznym tak, ale gdzie fun z tworzenia języka w ten sposób? Ja wychodzę z założenia, że nie musimy mieć czegoś w 100% spójnego, wystarczy częściowo. Najważniejsze, żeby sprawiło to przyjemność z twórczej zabawy, a o spójność zadba się pózniej. Zresztą, nie bez powodu nie chcę też akceptować wszystkiego jak leci, a tylko to co klimatycznie pasuje do naszego języka według specjalistów. 

Opublikowano

3 minuty temu, Alfred Fabian von Tehen-Dżek napisał:

Pod kątem praktycznym tak, ale gdzie fun z tworzenia języka w ten sposób? Ja wychodzę z założenia, że nie musimy mieć czegoś w 100% spójnego, wystarczy częściowo. Najważniejsze, żeby sprawiło to przyjemność z twórczej zabawy, a o spójność zadba się pózniej. Zresztą, nie bez powodu nie chcę też akceptować wszystkiego jak leci, a tylko to co klimatycznie pasuje do naszego języka według specjalistów. 

Moim zdaniem potencjalny fun byłby tutaj większy IMO, też można by pomyslec nad zapożyczeniami itp., słowami, ewolucją fonetyczną słów które irl się nie przyjeły, itp.

No dobra, ale to jest wtedy fun dla jednej osoby. Co prawda, widzę, ze pomysł nie spotkał się z zainteresowaniem, więc w tym momencie można zrobić tę rewizję i poskładać to porządnie, tylko nie ja jestem odpowiednią osobą do zrobienia tego. Potem mogę powymyślać już zgodnie z zasadami słówka, ale to już nie jest projekt na rocznicę tegoroczną, tylko może przyszłoroczną 😞 

Opublikowano

Generalnie chyba tak jest, że konkursy za bardzo już nie spotykają się z dużym odzewem.

Opublikowano

42 minuty temu, Alfred Fabian von Tehen-Dżek napisał:

Jak się nie dba o reputację kraju za granicą... albo raczej dba się o to, żeby mieć złą reputację, to chyba tak jest 😞 

Myślę, że to nie ma związku z tym. Przed moim premierowaniem też tak było.

Gość
    Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Udostępnij