• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Neomandarynat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Ostatnimi czasy trochę w Keisarnoudzie, a zdecydowanie więcej na kanałach niepublicznych, dyskutowaliśmy o wprowadzeniu w Imperium Nandyjskim oryginalnego systemu społecznego. Doszliśmy do wniosku, że wprowadzenie tytułów szlacheckich z kręgu zachodnioeuropejskiego, przetłumaczonych jedynie na nandyjski, nas nie zadowala. Byłoby to wtórne kopiowanie systemu istniejącego w niemal wszystkich mikronacyjnych monarchiach.

Co w zamian? W naszych dyskusjach pojawiły się następujące inspiracje: mandarynat, tabela rang, Organizacja Polityczna Narodu i system social credits. Wszystkie tego inspiracje mają pewne punkty wspólne: hierarchiczny system społeczny, możliwość awansu za zasługi i lojalność, motywowanie obywateli do wytężonej pracy.

Imperium Nandyjskie jest w tej komfortowej sytuacji, że praktycznie nie występuje u nas jeszcze system tytułów szlacheckich, a odznaczenia istnieją tylko szczątkowo. Możemy wszystko zaprojektować od nowa, od razu w formie holistycznego systemu. 

Jak ja to widzę? Dla przejrzystości wypiszę swoje postulaty w punktach, żeby Współobywatele mogli łatwiej z nimi dyskutować.

1. Stworzenie dziesięciostopniowej tabeli rang - stopnie wojskowe, urzędnicze, naukowe, być może także duchowne, byłyby ze sobą zsynchronizowane i stanowiłyby całość. 

2. Awanse pomiędzy rangami wymagałyby zebrania wystarczającej liczby punktów społecznych. W jaki sposób? Każde odznaczenie wiązałoby się z uzyskaniem określonej liczby punktów. Pełnienie ważnych stanowisk (przez całą kadencję) wiązałoby się z uzyskaniem danej liczby punktów. Do tego można przeliczać aktywność na forum na punkty. 

3. Posiadanie danej rangi wiązałoby się z określonymi uprawnieniami honorowymi, np. prawem do noszenia strojów danego koloru na obradach Keisarnoudu. Do tego moglibyśmy stworzyć wizualne oznaki przynależności do rangi, które umieszczalibyśmy sobie w profilach.

4. Posiadanie danej rangi wiązałoby się z prawem do uzyskania lenna wewnętrznego o określonej wielkości i stopniu autonomii.

5. Punkty przyznawane byłyby także nie-obywatelom, ale uzyskanie rangi następowałoby dopiero w chwili uzyskania obywatelstwa. 

Oczywiście może pojawić się teraz zarzut, że jest nas zbyt niewielu, aby bawić się w taki system społeczny - ale z drugiej strony, może to być fajna zabawa. Jak fajnie to opracujemy, to być może ludzie z zewnątrz też się zainteresują i dołączą do zabawy. 

• Lubię to 4
    • Wow 1

/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej

Opublikowano

Uważam, że to bardzo ciekawa koncepcja. Na swój sposób faktycznie jesteśmy "czyści systemowo", więc aż się prosi, aby stworzyć coś własnego, a nie zrzynać z reala. Szczególnie podoba mi się, że awanse byłyby zależne od aktywności, a nie od samego “bycia od dawna”. To może naprawdę fajnie wpłynąć na klimat obrad Keisarnoudu i całego Nan Di. A to, że jest nas mało, paradoksalnie działa na plus - łatwiej przetestować system i dopracować go tak, by potem przyciągnął nowych ludzi.

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1

(-) Maarik Vettari

Opublikowano

1 minutę temu, Markus Wettin napisał:

a nie od samego “bycia od dawna”

Jak już przy tym wątku jesteśmy - czy chcielibyśmy, żeby punkty się jakoś niwelowały z biegiem czasu? Na przykład co miesiąc odejmowany byłby wszystkim jeden punkt, więc gdyby kogoś rok lub dwa nie było, to spadałby w tabeli. 

Opublikowano

Myślę, że delikatne spadanie punktów mogłoby mieć sens, ale w rozsądnych granicach. Jeśli idziemy w tę stronę, to trzeba być konsekwentnym. Ważne tylko, żeby nie karać ludzi za krótkie przerwy, więc miesięczny drobny ubytek wydaje się wystarczający. Chodzi mi głównie o to, aby się nie stresować niepotrzebnie.

(-) Maarik Vettari

Opublikowano

• NIO: 2611220030

Panowie, bardzo zacny pomysł! Podoba mi się całe to rozwiązanie, ale jak to widzicie dokładnie jeżeli chodzi o tę "tabelę rang". Mielibyśmy szlachtę niższego i wyższego szczebla jak to funkcjonowało np. w Imperium Rosyjskim?

Tj. Najniższym stopniem np. w rangach wojskowych byłby Fahner (tj. Chorąży) i odpowiadałby np. Urzędnik, odpowiednik dworski "Dworzanin" i moglibyśmy ustalić, że zwracamy się do takiej osoby "Szanownie Urodzony", ba! Moglibyśmy to zrobić nawet bardziej w nandyjski sposób i w naszym języku stosować między sobą takie zwroty grzecznościowe. Jeżeli jednak chodzi o obcych pisali byśmy do nich w języku wspólnym.

Cała idea bardzo mi się podoba. Tylko w kwestii Armii postawił bym raczej na to, że obcokrajowcy nie mogą od tak "nabijać" sobie punktów i trzeba byłoby przygotować całą tabelę punktów i w konkretnej kategorii można byłoby zdobywać punkty do awansu społecznego. Tutaj też warto to zrobić tak jak miało to miejsce w Bialenii. No i potem kwestia pojawi się rodziny Imperialnej (chociaż o to nie ma co się martwić bo syna już nie mam XD). Mamy ogromne pole do popisu.

Swoją drogą jak przy tym stoimy warto też wymyśleć czasowe tytuły tj. jak zwracać się do Çensianga, czy do Imperatora. Fajny wątek i dużo merytorycznej pracy może z tego wyjść. 

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan

Opublikowano

Jestem za  wdrożeniem "mandarynatu nandyjskiego" w naszym kraju. Poza wprowadzeniem pewnej hierarchii społecznej, system ten mógłby również stać się ważnym, unikalnym elementem kultury nandyjskiej, w tym kultury języka - jak zauważył Piotr.

Odniosę się bardziej szczegółowo do wybranych propozycji:

18 godzin temu, Andrzej Ordyński napisał:

2. Awanse pomiędzy rangami wymagałyby zebrania wystarczającej liczby punktów społecznych. W jaki sposób? Każde odznaczenie wiązałoby się z uzyskaniem określonej liczby punktów. Pełnienie ważnych stanowisk (przez całą kadencję) wiązałoby się z uzyskaniem danej liczby punktów. Do tego można przeliczać aktywność na forum na punkty. 

Moglibyśmy faktycznie przyjąć "podwójny" system uzyskiwania punktów. Z jednej strony, punkty byłyby przyznawane za odznaczenia, pełnione stanowiska itp.  - w liczbie z góry ustalonej. Z drugiej strony, Imperator co jakiś czas (np. z okazji uroczystości) przyznawałby punkty za te rodzaje działalności, które nie wiążą się z pełnieniem stanowisk czy uzyskiwaniem odznaczeń, ale zasługują, w ocenie Imperatora, na nagrodzenie - np. kultura, gospodarka itp. 

4. Posiadanie danej rangi wiązałoby się z prawem do uzyskania lenna wewnętrznego o określonej wielkości i stopniu autonomii.

Tak - można dodatkowo rozważyć, by za osiągnięcie jakiegoś wysokiego stopnia w tabeli rang, obywatel miał prawo do drugiego lenna wewnętrznego.

5. Punkty przyznawane byłyby także nie-obywatelom, ale uzyskanie rangi następowałoby dopiero w chwili uzyskania obywatelstwa. 

Jak najbardziej jestem za.

Mogłoby to również obejmować sytuacje, kiedy dany obywatel stracił obywatelstwo, np. po zrzeczeniu się lub wskutek nieaktywności. Jego punkty zachowywałyby się (z czasem ich liczba by ubywała - patrz niżej), a gdyby kiedyś wrócił do Nan Di i zechciał znowu nabyć obywatelstwo, nie zaczynałby od zera, a miałby już na swoim koncie jakieś punkty.

Jak już przy tym wątku jesteśmy - czy chcielibyśmy, żeby punkty się jakoś niwelowały z biegiem czasu? Na przykład co miesiąc odejmowany byłby wszystkim jeden punkt, więc gdyby kogoś rok lub dwa nie było, to spadałby w tabeli. 

17 godzin temu, Markus Wettin napisał:

Myślę, że delikatne spadanie punktów mogłoby mieć sens, ale w rozsądnych granicach. Jeśli idziemy w tę stronę, to trzeba być konsekwentnym. Ważne tylko, żeby nie karać ludzi za krótkie przerwy, więc miesięczny drobny ubytek wydaje się wystarczający. Chodzi mi głównie o to, aby się nie stresować niepotrzebnie.

Proponuję ubytek punktów co miesiąc, ale tylko u tych obywateli, którzy nie wykazali się w danym miesiącu żadną aktywnością lub ich aktywność była niższa niż jakieś odgórnie określone minimum. Możemy również przyjąć zasadę, że u obcokrajowców, ubytek jest nieco szybszy.

4 godziny temu, Peetri Romanaav napisał:

Tylko w kwestii Armii postawił bym raczej na to, że obcokrajowcy nie mogą od tak "nabijać" sobie punktów i trzeba byłoby przygotować całą tabelę punktów i w konkretnej kategorii można byłoby zdobywać punkty do awansu społecznego.

Czy ja wiem? Gdyby znalazł się obcokrajowiec, który robiłby bardzo dobrą robotę w nandyjskiej armii, to jak najbardziej zasługiwałby w mojej ocenie na punkty. Te punkty i tak nie dawałyby mu żadnych przywilejów, dopóki by nie dostał obywatelstwa.

No i potem kwestia pojawi się rodziny Imperialnej (chociaż o to nie ma co się martwić bo syna już nie mam XD). Mamy ogromne pole do popisu.

W mikro, instytucja rodziny jest dużo bardziej krucha niż w realu. Teraz masz 1 syna, rok później masz 3 synów, a za kolejny rok - żadnego. Dlatego myślę, że bycie rodziną Imperatora nie powinno mieć w ogóle wpływu na pozycję w tabeli rang, a co najwyżej na pozycję w kolejce do tronu.

• Lubię to 1

(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

spacer.png

Opublikowano

18 godzin temu, Markus Wettin napisał:

Jasne, też myślałem o bardzo delikatnym i powolnym spadku punktów społecznych.

Panowie, bardzo zacny pomysł! Podoba mi się całe to rozwiązanie, ale jak to widzicie dokładnie jeżeli chodzi o tę "tabelę rang". Mielibyśmy szlachtę niższego i wyższego szczebla jak to funkcjonowało np. w Imperium Rosyjskim?

Można wprowadzić podział rang na jakieś dwie grupy, czemu nie.

i moglibyśmy ustalić, że zwracamy się do takiej osoby "Szanownie Urodzony", ba! Moglibyśmy to zrobić nawet bardziej w nandyjski sposób i w naszym języku stosować między sobą takie zwroty grzecznościowe. Jeżeli jednak chodzi o obcych pisali byśmy do nich w języku wspólnym.

Jak najbardziej, rozbudowana tytulatura nandyjska byłaby fajnym dodatkiem narracyjnym.

7 minut temu, Borys Zamycki napisał:

Moglibyśmy faktycznie przyjąć "podwójny" system uzyskiwania punktów. Z jednej strony, punkty byłyby przyznawane za odznaczenia, pełnione stanowiska itp.  - w liczbie z góry ustalonej. Z drugiej strony, Imperator co jakiś czas (np. z okazji uroczystości) przyznawałby punkty za te rodzaje działalności, które nie wiążą się z pełnieniem stanowisk czy uzyskiwaniem odznaczeń, ale zasługują, w ocenie Imperatora, na nagrodzenie - np. kultura, gospodarka itp. 

Możliwość przyznawania ograniczonej, niewielkiej liczby punktów dałbym także Chengxiangowi (za zasługi w administracji), głównodowodzącemu armii i rektorowi uczelni państwowej. 

10 minut temu, Borys Zamycki napisał:

Proponuję ubytek punktów co miesiąc, ale tylko u tych obywateli, którzy nie wykazali się w danym miesiącu żadną aktywnością lub ich aktywność była niższa niż jakieś odgórnie określone minimum.

Pewnie, możemy tak przyjąć. Utrzymanie swoich punktów wymagałoby wypowiedzenia się na forum przynajmniej raz w miesiącu.

11 minut temu, Borys Zamycki napisał:

W mikro, instytucja rodziny jest dużo bardziej krucha niż w realu. Teraz masz 1 syna, rok później masz 3 synów, a za kolejny rok - żadnego. Dlatego myślę, że bycie rodziną Imperatora nie powinno mieć w ogóle wpływu na pozycję w tabeli rang, a co najwyżej na pozycję w kolejce do tronu.

Zgadzam się. Tak samo nie tworzyłbym specjalnych rang dla byłych imperatorów (chociaż mam nadzieję, że takich nigdy nie będzie i obecny władca będzie nami władał dożywotnio). Mamy jednego Imperatora i starczy, reszta jest równa wobec prawa (w tym przypadku zasad systemu mandarynatu). 

• Lubię to 1

Opublikowano

1 godzinę temu, Borys Zamycki napisał:

Czy ja wiem? Gdyby znalazł się obcokrajowiec, który robiłby bardzo dobrą robotę w nandyjskiej armii, to jak najbardziej zasługiwałby w mojej ocenie na punkty. Te punkty i tak nie dawałyby mu żadnych przywilejów, dopóki by nie dostał obywatelstwa.

Dlatego właśnie myślałem o równorzędnej tabeli rang, aby nie zdobywać punktów ze wszystkich dziedzin jednocześnie. Bo w armii wolałbym, aby stopnie zdobywali raczej nasi obywatele, niż mieć generalicję z obcych państw. No chyba, że idziemy w bardzo fajny system, taki jak był prawie przez całą nowożytność, że Oficer to Zawód/Profesja/Kariera, a nie powinność obrony Ojczyzny. Tylko, że w tym momencie rozjedzie nam się idea nacjonalizmu itd.. Można to ugryźć i chętnie podyskutuję na ten temat. 

Może jakieś oddzielne traktowanie? Korpus Oficerów zagranicznych? Z jakimiś regulacjami typu wykluczenie ze zdobywania stopni generalskich. 

1 godzinę temu, Borys Zamycki napisał:

1 godzinę temu, Andrzej Ordyński napisał:

Zgadzam się. Tak samo nie tworzyłbym specjalnych rang dla byłych imperatorów (chociaż mam nadzieję, że takich nigdy nie będzie i obecny władca będzie nami władał dożywotnio). Mamy jednego Imperatora i starczy, reszta jest równa wobec prawa (w tym przypadku zasad systemu mandarynatu). 

Też mam nadzieję, że będę panował ile sił, a rodzina to bardzo niestabilna instytucja w Pollinie. Może po prostu będą dostawali dodatkowe tytuły, które pozwolę sobie zażartować - "Nie będą wpływały na pracę silnika". 

1 godzinę temu, Andrzej Ordyński napisał:

Możliwość przyznawania ograniczonej, niewielkiej liczby punktów dałbym także Chengxiangowi (za zasługi w administracji), głównodowodzącemu armii i rektorowi uczelni państwowej. 

Właśnie dlatego myślałem na razie na podział administracja(cywilne)/armia/dwór (bo możemy mieć też ludzi pracujących na dworze). 

• Lubię to 1

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan

Opublikowano

Șirdakor - czyli nasze nazwa realowego mandarynatu. W naszym przypadku oznacza mniej więcej wiedzę + rozum, a w dodatku system/formę rządów. Dlaczego tak? Po prostu chciałbym jak najmniej czerpać z reala i robić jak najmniej kalek, bo dobrze wiemy, że był już jeden taki polityk na scenie Pollinu, który tworzył realowopodobne nazwy państw, a także prowadził specjalną operację klonującą.

Șirdin - mógłby nosić nazwę egzamin zdawany dla podniesienia rangi. Ewentualnie możemy to nazwać po prostu awansem społecznym dla naszej szlachy.

Tutaj moja propozycja na przykładzie rang wojskowych:

1. Feldemarsaler w górę - np. po rosyjsku Wasze Wysoczestwo
    2. Generaler Lejtnater w górę - np. Wasze Sijatelstwo
    3. Hohrittemejer tylko - Wasze Prevoschoditielstwo
    4. Uppmejer w górę - Wasze Wysokoprevoschoditielstwo
    5. Kapitan tylko - Wasze Wysokobłagarodie
    6. Upplejtnater w górę - Wasze Błagarodie
    7. Fahner w górę - Bez tytułu.

Taka moja propozycja. Ewentualnie można to rozszerzyć, albo zmniejszyć. Chociaż raczej do tego szlacheckie tytuły będzie trzeba dorzucić. Co sądzicie?  

• Lubię to 1

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

Opublikowano

Planowaliśmy stworzyć tabelę dziesięciostopniową. Moja wstępna propozycja rang naukowych (tłumaczenie na nandyjski zostawiam specjalistom):

1. Bakałarz.

2. Magister.

3. Aspirant.

4. Kandydat nauk.

5. Doktor nauk.

6. Docent.

7. Profesor.

8. Korespondent akademii.

9. Akademik

10. Ideolog

Opublikowano

A czy najwyższym tytułem naukowym nie miał być Konduktor? (Legion Michała Archanioła Vibes xd) Swoją drogą zastanawiam się czy wszystkie stopnie damy ze sobą zestawić.
    Nawet w realowym Imperium Rosyjskim nie wszystkie rangi sobie odpowiadały. 

• Haha 1

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

Opublikowano

Klasa Stopień wojskowy Odpowiednik szlachecki Tytuł naukowy  
    I Hohmarsaler – Wielki Marszałek Arçprintser – Arcyksiążę Ideolog  
    II Feldemarsaler – Feldmarszałek Printser – Książę Akademik  
    III Generaler – Generał Opmarhrer – Pierwszy Margrabia Korespondent akademii  
    IV Generaler Mejer – Generał Major Demarhrer – Drugi Margrabia Profesor  
    V Generaler Lejtnater – Generał Porucznik Eppmarhrer – Trzeci Margrabia Docent  
    VI Hohrittemejer – Pułkownik Landhrer – Landgrabia Doktor nauk  
    VII Mejer – Major Palatiner – Palatyn Kandydat nauk  
    VIII Kapter – Kapitan Konter – Hrabia Aspirant  
    IX Upplejtnater – Podporucznik Vikonter – Wicehrabia Magister  
    X Fahner – Chorąży Paruner – Baron Bakałarz  

Taką "Tabelę Rang" bym zaproponował jeśli już jesteśmy przy pomysłach co dalej i jak dalej. Nie mniej proponowałbym jeszcze wymyślić słowa jeżeli chodzi o nandyjskie nazewnictwo. 

• Lubię to 1

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

Opublikowano

@Andrzej Ordyński @Borys Zamycki w wolnej chwili odnieście się do tej kwestii. Skoro już odkopałem temat naszej tabeli rang to teraz zaproponuję następujące zwroty grzecznościowe:

Wielki Marszałek - Arcyksiążę - Ideolog - Wielce Urodzony
    Feldmarszałek - Książę - Akademik - Jaśnie Oświecony
    Generał - Pierwszy Margrabia - Korespondent Akademii - Dobrze Urodzony
    Generał Major - Drugi Margrabia - Profesor - Prawdziwie Szanowny
    Generał Porucznik – Trzeci Margrabia- Docent - Prześwietny
    Pułkownik– Landgrabia - Doktor nauk - Wielmożny
    Major – Palatyn - Kandydat nauk - Łaskawy
    Kapitan – Hrabia - Aspirant - Wielki
    Podporucznik – Wicehrabia - Magister - Czcigodny
    Chorąży - Baron - Bakałarz - Sławetny

Czy mamy potrzebę jeszcze jakichś rang? Ewentualnie proponowałbym wprowadzenie rang administracyjnych i dworskich jeśli takowych potrzebujemy. Co sądzicie Szanowni? 

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

Opublikowano

Myślę, że rangi administracyjne to dobry pomysł. Trzeba jakoś wynagradzać naszych gubernatorów i ministrów za zasługi dla kraju. 😉 

Co do dotychczasowych ustaleń dotyczących tabeli rang nie mam uwag. Zastanawiają mnie jednak zwroty grzecznościowe, a konkretnie ich kolejności. Czy stoi za tym jakiś zamysł?

Opublikowano

Właśnie na ten moment nie ma wizji po prostu rzuciłem luźny pomysł. Jakoś tak wpadło i po prostu uznałem, że zaproponuje.

Propo samej tabeli rang widziałem, że nie zawsze wszystkie rangi w Imperium Rosyjskim sobie odpowiadały i będziemy mogli dodać np. 5 i umieścić je na drabince od 1 do 9. Także nie mamy co się martwić, że nie mamy nazw konkretnych rang. 

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

Opublikowano

W dniu 20.12.2025 o 01:22, Peetri Romanaav napisał:

Skoro już odkopałem temat naszej tabeli rang to teraz zaproponuję następujące zwroty grzecznościowe:

Perfecto. Czasem nie ma co myśleć za wiele, jak dla mnie wygląda to naprawdę dobrze i klimatycznie.

• Lubię to 1

(-) Maarik Vettari