Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie Spikerze-Seniorze,

W związku z obsadzeniem mandatu w dniu 21 listopada 2025 przez pana Tadeusza Henrykowskiego Federalna Komisja Wyborcza zwraca się o jednoznaczne wskazanie terminu posiedzenia, na którym zostanie odebrane ślubowanie, od nowo wybranego Kongresmena. Chciałbym stanowczo przypomnieć, że zgodnie z art. 13 Ordynacji Wyborczej objęcie urzędu następuje wyłącznie z chwilą złożenia przysięgi. Obecny, niczym nieuzasadniony brak możliwości złożenia ślubowania blokuje zakończenie procedury wynikającej z demokratycznie przeprowadzonych wyborów i prowadzi do nieakceptowalnego paraliżu państwa.

Oczekujemy pilnej informacji o terminie posiedzenia, aby zakończyć tę przeciągającą się farsę i pozwolić Kongresmenowi wykonywać mandat, który wyborcy już mu powierzyli.

DW: @Spiker

• Lubię to 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Informuje, że 1. posiedzenie, które trwa chyba od początku tej kadencji nigdy nie zostało zamknięte. Nie czuję, aby w mojej gestii leżało poczynienie kolejnego kroku. Co mam kolegę Henrykowskiego zawołać, żeby na otwartym posiedzeniu złożył ślubowanie? Może to zrobić w każdej chwili idąc za śladem Pana Prezydenta Kirianóo chociażby.

Nikt i nic nie uniemożliwia, tym bardziej ja, Panu Henrykowskiemu złożenie ślubowania przed Kongresem.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Waksman napisał:

Informuje, że 1. posiedzenie, które trwa chyba od początku tej kadencji nigdy nie zostało zamknięte. Nie czuję, aby w mojej gestii leżało poczynienie kolejnego kroku. Co mam kolegę Henrykowskiego zawołać, żeby na otwartym posiedzeniu złożył ślubowanie? Może to zrobić w każdej chwili idąc za śladem Pana Prezydenta Kirianóo chociażby.

Nikt i nic nie uniemożliwia, tym bardziej ja, Panu Henrykowskiemu złożenie ślubowania przed Kongresem.

Panie Spikerze-Seniorze,

Po pierwsze: Trwające od początku kadencji posiedzenie nie zwalnia Pana z ustawowego obowiązku umożliwienia nowo wybranemu Kongresmenowi złożenia ślubowania. Artykuł 13 jest tu jednoznaczny, bo mówi wprost, że "Kongresmen-Elekt obejmuje urząd Kongresmena z chwilą złożenia przysięgi w Kongresie". Brak realnej możliwości wykonania tego obowiązku to nie żaden stan faktyczny, tylko Pańskie zaniechanie.

Po drugie: sugestia, że Kongresmen może po prostu wejść i złożyć ślubowanie, jest absurdalna sama w sobie, ponieważ ślubowanie odbywa się przed Kongresem, a nie przed jakimś abstrakcyjnym otwartym posiedzeniem. Jeśli posiedzenie jest formalnie otwarte, to obowiązkiem Spikera jest je prowadzić, zapewnić porządek i umożliwić wykonanie czynności przewidzianych prawem, a nie przerzucać odpowiedzialność na osobę składającą ślubowanie.

Po trzecie: próba przerzucenia winy i udawanie, że nic Pan nie blokuje, jest retoryką być może efektowną, ale kompletnie niezgodną z przepisami obowiązującego prawa. Fakty pozostają faktami, a bez Pańskiego działania procedura obsadzenia mandatu stoi w miejscu, a więc paraliż powstaje z Pańskiej inicjatywy albo wręcz jej zaniechania.

DW: @Waksman

Edytowane przez Damiano Robingren
  • Lubię to 1
  • Kocham to! 1
Opublikowano
37 minut temu, Waksman napisał:

Dobra nie zesraj się tam.

Kurczę, trochę szkoda że kolegi nie wybrali na prezia, to by taki poziom się rozlał na całą Federację. @Damiano Robingrennie ma opcji cofnięcia głosowania żebym mógł udzielić poparcia Waksmanowi?

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
Godzinę temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Kurczę, trochę szkoda że kolegi nie wybrali na prezia, to by taki poziom się rozlał na całą Federację. @Damiano Robingrennie ma opcji cofnięcia głosowania żebym mógł udzielić poparcia Waksmanowi?

Widzisz Bolek, z tobą to tak zawsze. Najpierw robisz, potem myślisz. No tragedia no.

• Dodaj nową pozycję...