Waksman 1 652 Opublikowano 18 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2025 Obywatele Federacji! Nadszedł ten czas, że ponownie zobaczycie państwo moje nazwisko na karcie wyborczej. Punkt w jakim znalazła się II Federacja Nordacka jest dla mnie nie do zaakceptowania. Nasz statek powoli nabiera wody, i ja chcę być osobą, która temu zaradzi. Są wśród nas zdrajcy, który podkopują dołki i podkładają szprychy w ten rower na którym wspólnie jedziemy. Chcę zaproponować nowe rozwiązania, które zaradzą kryzysowi, który wśród nas zapanował. I. Usunięcie urzędu Premiera Czas pokazał, że premierostwo stało się zbyteczne. Jest to pusty stołek, który w toku historii nie wykreował wśród siebie odpowiedniego prestiżu, aby być dalej potrzebnym. Walki o Kongres w celu uzyskania tego stanowiska już dawno stały się nieatrakcyjne dla obywateli, aktywność w samym Kongresie gradualnie ustała. Nie wspominam już o Rządzie i Premierze, którzy chyba się czegoś boją, bo tak jak oni to chyba jeszcze nikt się nie zabarykadował w tej ich kanciapie. RZĄD MUSI PRZEJŚĆ W RĘCE PREZYDENTA. Konsolidacja stanowisk pozwoli nam na znaczne ożywienie się sceny politycznej. Potencjalne konflikty z linii - "Prezydent <-> Kongres <-> Premier" zmniejszą ścieżkę, i przejdą w tryb - "Prezydent <-> Kongres", co upłynni dynamikę walk politycznych i umożliwi nam samym ich skuteczniejsze prowadzenie. Oprócz tego - znacznie podwyższy to prestiż samego stanowiska. Prezydent jest gwarantem i strażnikiem Konstytucji, a także spoiwem łączącym narody II Federacji. Dzięki narzędziom władzy wykonawczej będzie mógł to robić lepiej i efektywnej - właśnie na tym mi zależy. II. Odetkanie Najwyższego Sądu Federalnego Jak dobrze wiemy Najwyższy Sąd Federalny zatkał się, i tak jakby nie chciał się odetkać. Niedawno powołany na stanowisko Sędziego Najwyższego @Piotr Jankowski już na samym starcie wyłożył wielką lagę, i, zdawać by się mogło, do NSF poszedł chyba tylko dla kasy i innych benefitów. Tym bardziej sądownictwem należy się zająć, bo aktualna władza i kandydat na Prezydenta II Federacji Nordackiej @Bolesław Kirianóo von Hohenburg powołuje akurat na stanowisko kierownictwa sądu osobę, która jest zwierzchnikiem zamieszanej w tzw. "Aferę Secesyjną" prowincji-w-prowincji - Cesarstwa Norweglandu. Takie zarządzanie zasobami, które ma się nijak do uzdrowienia władzy sądowniczej w II Federacji, jest wybitnie nieodpowiedzialne, i po prostu głupie. Funkcję Sędziego Najwyższego powinna pełnić osoba energiczna i taka, która przejawia jakiekolwiek chęci do pracy w tym zawodzie. I, obywatele, My kalkiliści, taką osobę mamy. Program krótki bo krótki, ale wyznaczający cele realne i jak najbardziej słuszne. Zachęcam do zadawania pytań - w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć na wszystkie. Wybierzcie mądrze - kolesiostwo, albo #LepszaFederacja @Obywatel Federacji 2 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heinz-Werner Grüner 246 Opublikowano 18 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2025 Waksman! Waksman! - lud chce prawdziwego przywódcy! 1 1 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Benedykt Skrzynecki 84 Opublikowano 19 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2025 Niestety problem kładzenia wielkiej lagi w II Federacji jest bardzo poważny i, co gorsza, nie omija nawet szanownego kandydata. Patrząc wstecz, można dojść do wniosku, że za czasów Twojego urzędowania z aktywnością nie było najlepiej — zresztą teraz również nie wygląda to optymistycznie. Jaką gwarancję mogą otrzymać obywatele, że tym razem będzie inaczej? 1 JE Łukasz Benedykt Skrzynecki herbu Kozioł Klon @Artur Kardacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 652 Opublikowano 19 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2025 1 godzinę temu, Łukasz Benedykt Skrzynecki napisał: Niestety problem kładzenia wielkiej lagi w II Federacji jest bardzo poważny i, co gorsza, nie omija nawet szanownego kandydata. Patrząc wstecz, można dojść do wniosku, że za czasów Twojego urzędowania z aktywnością nie było najlepiej — zresztą teraz również nie wygląda to optymistycznie. Jaką gwarancję mogą otrzymać obywatele, że tym razem będzie inaczej? Bardzo dziękuję za to słuszne i ważne pytanie. W okresie mojej prezydentury rozpoczęła się moja dłuższa realioza, spowodowana poważnymi problemami w realu. Były to problemy natury życiowej, zdrowotnej i mieszkaniowej, które skutecznie wyalienowały mnie z życia mikronacyjnego. Problemy te zostały przeze mnie w całości rozwiązane kilka dni temu, stąd też zdecydowałem się na start w wyborach. Po wyjściu z problemów obiecałem sobie, że wracam do większej aktywności w II Federacji Nordackiej, i aktualnie realizuje to założenie. Mogę więc państwa zapewnić, że nie zniknę nagle, bo zależy mi na pełnym powrocie do aktywności. 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Jankowski 288 Opublikowano 19 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2025 Jak śpiewały niegdyś Nordacke' Rozy': "Waksman komendantem, Waksman generałem, Waksman prezydentem, Waksman ideałem. Z Waksmanem i z Dëterem, Nikt już nie będzie zerem. Idźmy razem z Waksmanem, Słońcem i generałem. Idźmy razem z Dëterem, Kontynentu bohaterem!" 1 piotr@mail.vox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan 406 Opublikowano 19 Listopada 2025 NIO: 1609230033 NIO: 1609230033 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2025 Ja tam i tak poprę Bolka. 1 2 Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI Arcybiskup achkovski Prymas II Federacji Nordackiej Wicepremier II Federacji Nordackiej Kongresman VIII Kadencji Minister sprawiedliwości Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa Hrabia Bari Baron Andalo Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 652 Opublikowano 19 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2025 49 minut temu, Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan napisał: Ja tam i tak poprę Bolka. Powinien pan spróbować swoich sił w wyborach. Nikt tak dobrzy nic by nie robił jak pan! Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewe Novak 73 Opublikowano 19 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2025 WODZU - PROWADŹ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewe Novak 73 Opublikowano 19 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2025 NARÓD WESTLANDZKI WSPIERA WAKSMANA tak... wybaczamy ZKRM okupację i gwałty na westlandzkich kobietach i zniszczenie kraju infrastruktury i wszystkiego ... a to w CELU budowania POTĘŻNEGO EFENU... CEL uświęca ŚRodki.. Poza tym to wina Augusta że zmanipulował Waksmanem a Waksman jako dobry przywódca naturalnie chciał wykorzystać jego debilizm i delirium w jakim się cały czas (i nadal) znajduje.... oj tak... Waksman jest jedynym, kto może prowadzić FN... nawet jeśli go nienawidzą!!! super.. WIĘCEJ NIENAWIŚCI!!!!!!!!!!!! NIECH ŻYJE WAKSMAN ..! Nie pozwólmy rzw. kllice boleslawa przejąc władze, FN nie może być monolitem kiryzmu.. FN jest FN a kiryzm jest kiryzmem, a on chce odprawiać jakieś kiryjskie gówno ... ? A wiecie co? ta cała religia kiryjska mnie wkurwia, zgapiają 1:1 z religii tej kapitalistycznej kolonii ludobójczej na bliskim wschodzie... ZERO kreatywności... chceice takiej federacji? FN pod flagą FN i pod nazwą FN!!! to jest jedyna droga... i EKSPANSJA DYPLOMATYCZNA, GOSPODARCZA, INFORMATYCZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burek 347 Opublikowano 20 Listopada 2025 Zaimki: nijakie Zaimki: nijakie Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2025 2 godziny temu, Ewe Novak napisał: NARÓD WESTLANDZKI WSPIERA WAKSMANA tak... wybaczamy ZKRM okupację i gwałty na westlandzkich kobietach i zniszczenie kraju infrastruktury i wszystkiego ... a to w CELU budowania POTĘŻNEGO EFENU... CEL uświęca ŚRodki.. Poza tym to wina Augusta że zmanipulował Waksmanem a Waksman jako dobry przywódca naturalnie chciał wykorzystać jego debilizm i delirium w jakim się cały czas (i nadal) znajduje.... oj tak... Waksman jest jedynym, kto może prowadzić FN... nawet jeśli go nienawidzą!!! super.. WIĘCEJ NIENAWIŚCI!!!!!!!!!!!! NIECH ŻYJE WAKSMAN ..! Nie pozwólmy rzw. kllice boleslawa przejąc władze, FN nie może być monolitem kiryzmu.. FN jest FN a kiryzm jest kiryzmem, a on chce odprawiać jakieś kiryjskie gówno ... ? A wiecie co? ta cała religia kiryjska mnie wkurwia, zgapiają 1:1 z religii tej kapitalistycznej kolonii ludobójczej na bliskim wschodzie... ZERO kreatywności... chceice takiej federacji? FN pod flagą FN i pod nazwą FN!!! to jest jedyna droga... i EKSPANSJA DYPLOMATYCZNA, GOSPODARCZA, INFORMATYCZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ojciec się w grobie przewraca. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi