Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 5 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) Tytuł celowo prowokacyjny. Akurat tym razem nie mam na myśli nawiązania do programu Partii Socjalistycznego Odrodzenia Arabskiego, lecz do jej międzynarodowych struktur. Nie jest tajemnicą, że Nordacka Partia Regionów była partią złożoną z Nandyjczyków - choć zdobywaliśmy głosy nie tylko Nandyjczyków, o czym świadczą nasze sukcesy wyborcze. Obecnie zauważalny jest większy dystans mieszkańców naszego Imperium do polityki efeńskiej i większe skupienie na sprawach wewnętrznych. Chyba rzeczywiście będzie lepiej jeśli, przynajmniej przez pewien czas, skupimy się na rozwoju własnego państwa. Więcej korzyści obie strony odniosą, jeśli ND i FN będą partnerami w ramach stowarzyszenia, Nordackiej Unii Informatycznej i Paktu Achkovskiego, niż gdybyśmy mieli się unifikować na siłę. Żadna ze stron nie potrafi opuścić w pełni swoich baniek - szkoda, ale z rzeczywistością się nie dyskutuje. Ja zrzekłem się obywatelstwa Federacji, chcąc skupić się na ten moment wyłącznie na Imperium. Kolega Romanow cierpi na realiozę i jeszcze dłuższy czas nie wróci. Za to @Borys Zamyckidobrze radzi sobie w polityce centralnej, pełni funkcję Kongresmena i MSW, a także potrafi odnaleźć wspólny język z partnerami koalicyjnymi. Wychodzi na to, że to kol. Zamycki przewodzić będzie teraz Nordackiej Partii Regionów w FN. I bardzo dobrze, oby jego działalność przyniosła wiele korzyści Federacji, Nandyjczykom zamieszkującym FN oraz naszym ideałom regionalistycznym i pannordackim. Korzenie naszej Partii sięgają Republiki Bialeńskiej, gdzie działała Partia Regionów "Rewolucja". Wielu z nas w różnych okresach działało w tej partii. Program jest podobny pod względem połączenia pannordatyzmu z głębokim szacunkiem do specyfik narodowych i regionalnych, chociaż NPR nieco jest bardziej umiarkowane i centrowe niż PR"R". Imperium Nandyjskie nie jest państwem demokratycznym. Ale działalność partii nie jest zakazana. Działa Keisarnoud, czyli organ złożony z obywateli. Wybieramy Chengxianga, który pełni funkcję zbliżoną do szefa rządu. W Imperium jest pełna wolność słowa i wyrażania swoich poglądów. Może więc warto rozszerzyć działalność Nordackiej Partii Regionów na Imperium Nandyjskie? Wiadomo, że działalność w FN byłaby inna (bardziej nastawiona na wybory, kampanie, koalicje), a działalność w ND inna (bardziej ideotwórcza, koncepcyjna, przy dobrych wiatrach publicystyczna), ale myślę, że oba te sposoby działalności uzupełniałyby się wzajemnie i wnosiły coś wartościowego do obu państw. A w przyszłości kto wie, może w Dżamahiriji Bialeńskiej lub w innych państwach nordackich też postanowią utworzyć oddziały NPR? Edytowane 5 Października 2025 przez Andrzej Ordyński /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burek 347 Opublikowano 6 Października 2025 Zaimki: nijakie Zaimki: nijakie Udostępnij Opublikowano 6 Października 2025 12 godzin temu, Andrzej Ordyński napisał: [...] Obecnie zauważalny jest większy dystans mieszkańców naszego Imperium do polityki efeńskiej i większe skupienie na sprawach wewnętrznych. Chyba rzeczywiście będzie lepiej jeśli, przynajmniej przez pewien czas, skupimy się na rozwoju własnego państwa. Więcej korzyści obie strony odniosą, jeśli ND i FN będą partnerami w ramach stowarzyszenia, Nordackiej Unii Informatycznej i Paktu Achkovskiego, niż gdybyśmy mieli się unifikować na siłę. Żadna ze stron nie potrafi opuścić w pełni swoich baniek - szkoda, ale z rzeczywistością się nie dyskutuje. Z perspektywy zewnętrznego obserwatora (którego ojczyzna znajduje się jednak w podobnej sytuacji) - wydaje mi się, że to dobry kierunek. Wydaje mi się, że na zbytnim zaangażowaniu w wewnętrzne gry w Federacji, relacje II FN-Nan Di (czy II FN-Winkulia) moga tylko stracić. Sam uważam, że np. zgłoszenie się na stanowisko sędziego federalnego było błędem. Mam też wątpliwości co do tego czy powinien w ogóle utrzymywać Federacyjne obywatelstwo. Co prawda uzyskałem je gdy byłem w zasadzie (formalnie) bezpaństwowcem, i to dla tego by uzyskać obywatelstwo kiriańskie - by skupić się na działalności w winkulijskim Taskasie (jako next best thing po samej Winkulii). No i wtedy moje przewidywania na temat przyszłości Winkulii były pesymistyczne - na szczęście sytuacja szybko się zmieniła. Mam wątpliwości, bo przez cały mój okres działalności w Winkulii - nie miałem żadnego innego obywatelstwa. A taki stan uważam za najbardziej zdrowy dla funkcjonowania obywatelskiej wspólnoty. Ale przyznam, że teraz trochę głupio jest mi się go zrzec. Inną negatywną rzeczą jest też discordzikizacja - działalność mirkonacyjna powinna się opierać przede wszystkim na forum dyskusyjnym. Tak jest chyba zdrowiej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 Skoro członkowie Nordackiej Partii Regionów ostatnio się zaktywizowali, może powrócimy do aktywniejszej działalności Partii? @Markus Wettin@Peetri Romanaav@Borys Zamycki 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Wettin 201 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 Skoro rzeczywiście pojawiło się trochę chęci do działania, to jak najbardziej możemy coś pomyśleć. Myślę że warto zacząć od dyskusji programowej oraz pomyśleć nad jakąś inicjatywą, żeby nie ograniczyć się tylko do teoretyzowania. (-) Maarik Vettari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 Pewnie, możemy zorganizować paradę nordackości. 😄 A bardziej na serio, dyskusja programowa jest zdecydowanie potrzebna. Poszedłbym dalej, potrzebujemy nie tylko bieżącego programu, ale też doktryny, ideologii, a nawet utopii. Czas wyjść z tego demoralizującego pragmatyzmu w który popadliśmy po zamknięciu RB. 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 Cóż, pozostaje tylko pytanie czego tak właściwie chcemy? Czy naprawdę chcemy spierać się o władzę w Federacji? Jeżeli tak to nie możemy iść na kompromisy i postawić na naszą całkowitą wizję, a nie półśrodki. Nigdy nie byłem i nie będę ich zwolennikiem. Co do mnie? Z Wami Panowie wchodzę w to z całą pewnością. Pytanie tylko kiedy zaczynamy. Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 9 minut temu, Peetri Romanaav napisał: Cóż, pozostaje tylko pytanie czego tak właściwie chcemy? Wielkiej Nordaty opartej na równowadze pomiędzy ośrodkiem centralnym a częściami składowymi republikańskiego Imperium Nordackiego. 10 minut temu, Peetri Romanaav napisał: Czy naprawdę chcemy spierać się o władzę w Federacji? Cóż, aktualnie NPR jest częścią składową koalicji wspierającej rząd premiera Ziemiańskiego. Nie widzę powodu, by się z tej umowy wycofywać. To w zasadzie rząd jedności narodowej wszystkich przeciwko... niestartującemu w wyborach Waksmanowi? Bo przecież nawet nie przeciwko jedynemu kontrkandydatowi WiR-u - Robingrenowi, skoro ten wchodzi w skład rządu. To sytuacja dosyć nienormalna w demokracji, ale - moim zdaniem - niech już ten rząd sobie przez tę kadencję podziała. Ale w przyszłych wyborach powinniśmy już wystartować pod własnym szyldem i z własnym programem. 17 minut temu, Peetri Romanaav napisał: Co do mnie? Z Wami Panowie wchodzę w to z całą pewnością. Pytanie tylko kiedy zaczynamy. Jeśli będziecie mieli czas, możemy nawet w najbliższy weekend. /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2025 W takim razie zacznijmy pracę nad wszystkim od weekendu. 1 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi