Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 20 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2025 13 godzin temu, Andrzej Ordyński napisał: Jasne. Póki się nie wypalę, to mogę pilnować żyrandola w Pałacu. 😮 A jaka decyzja w sprawie Anxi? Wygląda na to, że na stole zostały dwie opcje: 1/ Odtworzenie Anxi we wcześniejszym miejscu, ale bez Sankt Michajłowa. 2/ Odtworzenie Anxi w innej części naszego Imperium. Ja bym optował za drugą opcją. Warto byłoby zostawić sobie region w klimacie brodryjski. Zwłaszcza, że nie porzucamy nadziei na wyzwolenie Brodrii spod panowania czerwonych. 😈 P.S. Chyba niedługo trzeba będzie zaktualizować herb wielki Imperium i dodać do godeł Nan Di, Nowej Ordy i Starobrodrii również godła Arctiq i Anxi. 😉 W takim razie, niech będzie bramka numer dwa, wedle życzenia szlachetnego Białego Chana! 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 783 Opublikowano 20 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2025 Postaram się wkrótce spisać propozycję umowy lennej. 😉 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 783 Opublikowano 21 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2025 @Reza I PahlaviMoja propozycja: Cytat KONTRAKT LENNY zawarty pomiędzy Imperium Nandyjskim, reprezentowanym przez Chengxianga i Regenta Andrzeja Ordyńskiego a Rezą Pahlawi, założycielem wspólnoty Anxi Art. 1. [Podstawa prawna] Niniejszy kontrakt zostaje zawarty na podstawie Art. 9 Konstytucji Imperium Nandyjskiego, dotyczącego lenn wewnętrznych. Art. 2. [Przedmiot kontraktu] Imperium Nandyjskie powierza Rezie Pahlawiemu zarząd nad terytorium Anxi jako lennem wewnętrznym. Terytorium to pozostaje integralną częścią Imperium i nie może zostać z niego wyłączone ani ogłoszone jako niezależne. Art. 3. [Zakres uprawnień lennika] Reza Pahlawi otrzymuje prawo do zarządzania terytorium Anxi w zakresie administracyjnym, gospodarczym i kulturowym, zgodnie z zasadami lojalności wobec Imperium. Lennik może ustanawiać lokalne struktury zarządzania, o ile nie naruszają one nadrzędności prawa imperialnego. Lennik uprawniony jest do prowadzenia polityki obronnej, gospodarczej i dyplomatycznej za zgodą władz imperialnych. Art. 4. [Obowiązki lennika] Lennik zobowiązuje się do utrzymywania aktywności administracyjnej na terenie Anxi. Lennik winien informować Imperium o istotnych zmianach w strukturze lennej oraz o działaniach mających znaczenie strategiczne. Lennik zobowiązuje się do zachowania lojalności wobec Imperium i niepodejmowania działań sprzecznych z interesem Imperium. Art. 5. [Warunki wypowiedzenia] Imperium Nandyjskie zastrzega sobie prawo do wypowiedzenia niniejszego kontraktu w przypadku trzymiesięcznej nieaktywności Rezy Pahlawiego w zakresie zarządzania lennem. Wypowiedzenie następuje w formie pisemnej decyzji Imperatora, po uprzednim wezwaniu lennika do wznowienia aktywności. W przypadku wypowiedzenia, terytorium Anxi wraca pod bezpośredni zarząd Imperium. Art. 6. [Postanowienia końcowe] Kontrakt wchodzi w życie z dniem podpisania przez obie strony. Wszelkie zmiany niniejszego kontraktu wymagają formy pisemnej i zgody Imperatora. Kontrakt nie stanowi podstawy do roszczeń terytorialnych wobec Imperium ani do zmiany statusu prawnego Anxi. No i stajemy przed kolejną sprawą, czyli wyborem nowego terytorium Anxi. Zapraszam do zgłaszania propozycji, a najlepiej do naniesienia jej na mapie: https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100365773012206714.png 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 139 Opublikowano 21 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 21 Października 2025 Drimlandczycy by was powiesili za przenoszenie regionów, co to za yoyonacyjne praktyki? 1 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 783 Opublikowano 21 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2025 6 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Drimlandczycy by was powiesili za przenoszenie regionów, co to za yoyonacyjne praktyki? Po pierwsze, jesteśmy Nordaciarzami, więc yoyonacyjność to nie tylko przyjemność, ale i obowiązek. Po drugie, w brodryjskim kręgu kulturowym zawsze się trochę przesiedla. Po trzecie, nie czepiajcie się, bo mieszkańcom pochodzenia kiryjskiego też możemy Birobidżan stworzyć. 2 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burek 347 Opublikowano 21 Października 2025 Zaimki: nijakie Zaimki: nijakie Udostępnij Opublikowano 21 Października 2025 19 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Drimlandczycy by was powiesili za przenoszenie regionów, co to za yoyonacyjne praktyki? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 22 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2025 Dziękuję uniżenie za zaoferowaną umowę lenną i oczywiście z radością przyjmuję, Szlachetni Niebiański Cesarzu oraz Chengxiangu i Regencie! 😁😇😉 Co do spraw związanych z geografią oraz grafikami, to ja niestety się nie znam zwyczajnie, ale mogę zapytać o pomoc szlachetnego pana Kierdeja ✌️👏🙏 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 783 Opublikowano 22 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2025 47 minut temu, Reza I Pahlavi napisał: Dziękuję uniżenie za zaoferowaną umowę lenną i oczywiście z radością przyjmuję, Szlachetni Niebiański Cesarzu oraz Chengxiangu i Regencie! 😁😇😉 Co do spraw związanych z geografią oraz grafikami, to ja niestety się nie znam zwyczajnie, ale mogę zapytać o pomoc szlachetnego pana Kierdeja ✌️👏🙏 Pewnie, może coś ciekawego zaproponuje. A może Ronon coś doradzi? W końcu to on jest autorem mapy Nan Di. 😉 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 23 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2025 Może, ale to raczej Biały Chan się łatwiej z Rononem skontaktuje niż ja 😁👍 Pan Kierdej jest najbardziej nakierowany na RON, więc tu u nas to raczej gościnne występy 😃 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol flibustier keane 69 Opublikowano 10 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2025 I co dalej w temacie? ... interesujacym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edward Teague 21 Opublikowano 15 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2025 Aktualizacja map właśnie dzisiaj była, czy te zmiany były też? Popieram pytanie karola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 783 Opublikowano 15 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2025 4 minuty temu, Edward Teague napisał: Aktualizacja map właśnie dzisiaj była, czy te zmiany były też? Popieram pytanie karola. Nie było. Tutaj to osoba uprawniona (czyli Imperator) musiałaby zgadać się z Rononem. Ronon na forum FN nie przyjdzie, więc rozmowy musiałyby się toczyć w Bastionie, albo na priv. Nasz Imperator ma dobre kontakty z Naczelnym Kartografem Mikroświata, więc jak tylko obaj będą mieli czas, na pewno coś mądrego uradzą. 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 15 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2025 Szanowni, na czym konkretnym skończyliście? Z tego co zauważyłem to całą Dehreina została oddana Rononowi, a teraz pytanie, czy powstanie Anxi czy Starobrodria. Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 783 Opublikowano 15 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2025 9 minut temu, Peetri Romanaav napisał: Z tego co zauważyłem to całą Dehreina została oddana Rononowi Z tego co pamiętam, Ronon to z Tobą ustalił i zatwierdziłeś przekazanie mu tych ziem w nagrodę za przeszłe zasługi. Ronon przez pewien czas współpracować z Iwanem przy jego planach reaktywacji Brodrii, ale Iwan zniknął, a Ronon połączył Dehreinę ze swoim bialeńskim lennem (Departamentem Lisewskim) i utworzył Rodecję. Działa na Bastionie, ale generalnie jest chyba otwarty na współpracę z Nan Di, o ile nie będzie to wymagało pojawiania się na nordackim forum. 10 minut temu, Peetri Romanaav napisał: a teraz pytanie, czy powstanie Anxi czy Starobrodria. Anxi i Starobrodria to te same tereny, dawna Aquelia. Zastanawiamy się nad tym, jak zagospodarować ten region. Nie zapadła żadna wiążąca decyzja, ale wstępnie osiągnęliśmy kompromis, że Sankt Michajłow pozostałby kulturowo brodryjski, a reszta regionu mogłaby być reaktywowanym Anxi pod wodzą @Reza I Pahlavi. Ale on chyba chwilowo zniknął. /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 15 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2025 In Pollin nothing changes. Cóż, w takim razie jak będziecie chcieli tak zagospodarujemy te ziemie. Powoli będę się zabierał do malutkiego projektu, bo nie ukrywam, że na wielki projekt mnie nie stać. Hah. Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 783 Opublikowano 23 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2025 W dniu 15.11.2025 o 22:21, Peetri Romanaav napisał: In Pollin nothing changes. Cóż, w takim razie jak będziecie chcieli tak zagospodarujemy te ziemie. Tylko @Reza I Pahlavinam teraz zaginął. Minęliście się. 😄 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 23 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2025 Godzinę temu, Andrzej Ordyński napisał: Tylko @Reza I Pahlavinam teraz zaginął. Minęliście się. 😄 Co mam na to poradzić? No mijamy się z Szanownym Pahlavim. Nie mniej moim skromnym zdaniem jeżeli mają występować spory o to czy ma być ten region, może powinniśmy zrobić całkowity podział państwa na domeny narodowe. W danym miejscu mieści się jakiś naród i wchodzi w skład Domeny np. Brodryjskiej i wszystkie lenna tam są wg. demografii brodryjskie, Domena Ordyjska i tylko ordynczycy etc. etc. Anxi mogłoby powstać wtedy na ziemiach Domeny Nandyjskiej. Już nawet nie pamiętam tego założenia co to miało być. Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Wettin 201 Opublikowano 11 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2025 Ma ktoś realny pomysł w jaki sposób moglibyśmy ten dział zaktywizować? I Anxi i Starobrodria mają swoje specyficzne klimaty, więc może da się je jakoś wykorzystać narracyjnie? (-) Maarik Vettari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 11 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2025 5 minut temu, Markus Wettin napisał: Ma ktoś realny pomysł w jaki sposób moglibyśmy ten dział zaktywizować? I Anxi i Starobrodria mają swoje specyficzne klimaty, więc może da się je jakoś wykorzystać narracyjnie? Tutaj jeśli miałoby być Anxi to przydałby się sam @Reza I Pahlavi, który w niewyjaśnionych okolicznościach wyparował i nie ma kto zająć tej działki. Natomiast jeżeli Starobrodria, to nikt nie zgłaszał się na stanowisko Gubernatora (Urzędnika, nie mam pomysłu jeszcze na tytulaturę administracyjną) tej prowincji. Jeśli będziesz chciał się zająć Starobrodrią, Anxi czy cokolwiek z tego wyrośnie, to nie ma problemu, abyś został powołany na tutejszego urzędnika państwowego. 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2025 Witam wszystkich serdecznie! 🙂 Przepraszam, miałem małe zawirowania w życiu prywatnym spowodowane chorobą bliskiego członka rodziny, ale już jest ponownie w swoim domu, po powrocie ze szpitala, więc wracam do Anxi, drodzy Niebiański Cesarzu i Chengxiangu :)) Za niedogodności przepraszam z całego, nandyjskiego serca! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2025 5 godzin temu, Reza I Pahlavi napisał: Witam wszystkich serdecznie! 🙂 Przepraszam, miałem małe zawirowania w życiu prywatnym spowodowane chorobą bliskiego członka rodziny, ale już jest ponownie w swoim domu, po powrocie ze szpitala, więc wracam do Anxi, drodzy Niebiański Cesarzu i Chengxiangu :)) Za niedogodności przepraszam z całego, nandyjskiego serca! Witam Szanownego, Czy ma Szanowny jakiś plan na Anxi? Czy nie bardzo? 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2025 5 godzin temu, Peetri Romanaav napisał: Witam Szanownego, Czy ma Szanowny jakiś plan na Anxi? Czy nie bardzo? Myślę, że tak ✌️ Próbowałem nawet zwerbować do współpracy pewnego znajomego Irańczyka, ale przestraszył go język polski 😅 We dwóch zawsze raźniej, ale cóż. Mam pomysł na rozwój Anxi, narrację i inwestycje. Oczywiście, jestem w stanie się zgodzić na tą placówkę muzealną planowaną w Szemiranie (czyli stolicy Anxi) przez jednego z nas. Nie widzę tu żadnego problemu. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Wettin 201 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2025 O, cześć Reza. Wróciłeś w doskonałym momencie. Jeśli mogę jakoś pomóc, to dawaj znać. Wydaje mi się, że wszyscy wspólnie musimy obrać jakąś spójną narrację dotyczącą Anxi oraz Starobrodrii, bo na ten moment trochę wisimy pomiędzy. Proponuję, aby każdy zainteresowany napisał, jak to widzi. Ja mogę coś podziałać w Starobrodrii i stanąć na jej czele. Jeśli chodzi o tytulaturę, to nie mam też zbytnio pomysłu. Może faktycznie warto stworzyć Księstwo Starobrodryjskie, a Książę byłby mianowany i odwoływany przez Imperatora? 1 (-) Maarik Vettari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2025 Proponuję, aby obaj Szanowni usiedli do wspólnych rozmów nad kierunkiem tego regionu. Niezmiernie się cieszę, że Szanowny @Reza I Pahlavi, chce tworzyć w tym regionie, nie mniej chciałbym, aby pamiętał o brodryjskiej przeszłości tych ziem i wydaje mi się, że wszyscy jako obywatele, którzy pamiętają Carstwo, a nawet Federację Brodryjską będziemy w stanie pomóc w trzymaniu tej historii. Natomiast jeżeli chodzi o zarządcę ziem pojawia się problem dotyczący naszego Șirdakoru. Bowiem tabela rang będzie określała tytuły i tu bym skłaniał się w kierunku administracyjnego stanowiska Gubernatora/Namiestnika, czy czegoś w tym rodzaju. W końcu ten region jest integralną częścią Imperium Nandyjskiego. Chyba, że usilnie skłaniamy się w kierunku robienia z tego lenna tak jak ma to miejsce z Ordą. 1 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol flibustier keane 69 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2025 16:30 no to jedziemy Dla mnie to problem nieco sztuczny, bo ani jedne, ani drugie likwidowane być nie musi! Obydwa bym pozostawił, bo to ABCvKultury! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi