Andrzej Ordyński 785 Opublikowano 3 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 3 Października 2025 (edytowane) Chciałbym rozpocząć dyskusję o regionie, którego dzieje najnowsze są bardzo specyficzne. Najpierw był Aquelią, potem Anxi, a następnie stał się z rozkazu Imperatora Starobrodrią. Pomiędzy tymi kolejnymi formami nie ma ciągłości narracyjnej, ani żadnej innej. Dlaczego w ogóle zajmujemy się tym regionem, gdy tyle innych ziem w Imperium nie jest szczegółowo opisane? Jest to północna eksklawa Nan Di, o potencjalnie dużym znaczeniu strategicznym. Powiem szczerze, że nie byłem za tym, żeby odebrać @Reza I Pahlaviemu Anxi za nieaktywność. Realioza każdemu się czasem zdarza. Tym bardziej, że, jak widać, w Starobrodrii też się nic nie dzieje. Jak myślicie, co powinniśmy zrobić z tym regionem? Macie jakiś pomysł? @Obywatel Nan Di Edytowane 3 Października 2025 przez Andrzej Ordyński 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Zamycki 254 Opublikowano 3 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 3 Października 2025 Biorąc pod uwagę, że z jednej strony jest to region niezagospodarowany, ale z drugiej strony stanowi on kolebkę brodryjskiej państwowości, jedynym słusznym wyjściem wydaje się utrzymanie statusu quo w nadziei, że ktoś kiedyś podejmie się tam poważniejszej działalności. Żeby jednak tę aktywność pobudzić, moglibyśmy spróbować odnaleźć jakieś materiały o Sankt Michaiłowie i wrzucać je do działu Starobrodrii. Można też pójść o krok dalej - zrobić w Starobrodrii coś w rodzaju otwartego Narodowego Muzeum Brodryjskiego i gromadzić w luźnej formie różne materiały z poprzednich wcieleń Brodrii. Z drugiej strony, jak pisałem już na kanałach prywatnych - wycofanie się z tego regionu to najgorsze, co moglibyśmy zrobić. 2 (-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud) Baron Hipșangu (Nan Di) Gubernator Arctiq Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury! C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 785 Opublikowano 4 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2025 11 godzin temu, Borys Zamycki napisał: drugiej strony, jak pisałem już na kanałach prywatnych - wycofanie się z tego regionu to najgorsze, co moglibyśmy zrobić. Myślę, że Twoje argumenty przekonały wszystkich i nie ma już żadnych pomysłów dot. wymiany terytoriów, itp. 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 4 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2025 No cóż... A gdyby tak ponownie mi dać ten teren w zarząd (oczywiście nie jako Starobrodrię)? 😁 Mam porządnego asa w rękawie obecnie, czyli naprawdę niezłego grafika, który może mi pomóc wykonać mapy 😉 No chyba, że się zwijamy z tego terenu, jak Rzymianie z Brytanii?! 🤣🤣🤣 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Zamycki 254 Opublikowano 5 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 5 Października 2025 11 godzin temu, Reza I Pahlavi napisał: No cóż... A gdyby tak ponownie mi dać ten teren w zarząd (oczywiście nie jako Starobrodrię)? 😁 Jak najbardziej jestem za. Jeżeli masz jakiś fajny pomysł na te ziemie to nie widzę powodu, by Ci to uniemożliwiać. 😉 11 godzin temu, Reza I Pahlavi napisał: No chyba, że się zwijamy z tego terenu, jak Rzymianie z Brytanii?! 🤣🤣🤣 W tym temacie już się wypowiedziałem i zdania nie zmienię. 1 (-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud) Baron Hipșangu (Nan Di) Gubernator Arctiq Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury! C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 5 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2025 Cieszę się, że mam Twoje poparcie 😁 No i każdy ma gubernatorstwo, więc chcę i ja! ✌️ Co do ataków realiozy w stanie ciężkim, to każdy je może ogólnie mieć ☝️😜 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 139 Opublikowano 5 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 5 Października 2025 Imo fajnie byłoby zrobić z AQUELII (!!!) taki nandyjski Kraloviec, wiele baz wojskowych, wyrzutnie wycelowane w Broskwę, dużo mniejszości etnicznych do komisarowania przeze mnie, z rolą dominującą powoli sinizujących się Brodryjczyków. Jako, że jest to niejako daleka marchia północna, można by też było robić narrację o jakiejś przestępczości zorganizowanej, wonach brodryjskich mafii, działalności k*munistów itp. Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 785 Opublikowano 5 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2025 Trzech rabinów się wypowiedziało, każdy wybrał inną opcję. 😛 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 7 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2025 Słuchajcie mądrości Zorostra: Dobre słowa (o Anxi) Dobre myśli (na temat kontynuacji narracji w Anxi) Dobre uczynki (poparcie Rezy Pahlaviego odnośnie kontynuacji istnienia tejże) ☝️✌️💪 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 785 Opublikowano 7 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2025 A gdyby tak wypracować jakiś kompromis? Z jednej strony, Borys ma rację, że Starobrodria to region historycznie istotny. Znajdowała się tam stolica Carstwa Brodryjskiego i warto byłoby wykorzystać ten atut. Z drugiej strony, Anxi zapowiadało się naprawdę ciekawie i szkoda, że ten projekt został brutalnie przerwany. Czy coś stoi na przeszkodzie, żeby Anxi funkcjonowało w innym miejscu? Moglibyśmy zawrzeć nową umowę lenną i zaoferować Anxi równie duży i równie atrakcyjny region. Może się to wydawać dziwne z punktu widzenia narracji, ale z drugiej strony... kręgi kulturowe do których nawiązujemy (chiński, perski, rosyjski) znają instytucję przemieszczeń ludności. 😛 Oczywiście my zrobilibyśmy to w sposób humanitarny, dalibyśmy 500+ na każdego migranta wewnętrznego, itd. A pomysł Bolesława też jest interesujący, ale on akurat nie stoi w sprzeczności z istnieniem regionu brodryjskiego. 2 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Zamycki 254 Opublikowano 7 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 7 Października 2025 Cóż, ja nie widzę przeszkód, by Anxi zostało reaktywowane na terenie Starobrodrii. Jestem przeciwny porzuceniu tego regionu, ale jeżeli ktoś ma na niego pomysł - nawet niekoniecznie nawiązujący do brodryjskiej przeszłości - to jestem za. Oczywiście jeżeli wybór padnie na inny region, to też będzie dobrze. Żeby mimo wszystko jakoś zachować brodryjskiego ducha w tym regionie, proponuję np. stworzyć Miasto Wydzielone Sankt Michaiłow wyłączone z Anxi, w którym mogłaby być realizowana koncepcja Narodowego Muzeum Brodryjskiego. Jeżeli chodzi o fabularne uzasadnienie przemieszczeń ludności, to możemy się wzorować np. na niemieckiej kolonizacji Galicji. 1 (-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud) Baron Hipșangu (Nan Di) Gubernator Arctiq Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury! C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 785 Opublikowano 11 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2025 @Reza I PahlaviCo bardziej Ci odpowiada? Dotychczasowa lokalizacja Anxi, ale bez Sankt Michajłowa, czy jakaś nowa lokalizacja? Póki jestem Regentem, moglibyśmy spisać nową umowę lenną i szczegółowo wszystko ustalić, żeby potem nie było ponownych nieporozumień między centralą i Anxi. 😉 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 12 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2025 Żeby nie było nieporozumień, to by trzeba było zamienić lokatora Cesarskiego Pałacu na kogoś nowego, Wasza Ekscelencjo! 😜 Panie Bolesławie, ja to mam jeszcze Nową Ordę w sumie, więc nie naciskam aż tak mocno (zabawna rzecz, ale mamy z Kirianoo podobne pomysły na narrację w sumie, bo nie bez powodu wybrałem taki, a nie inny obszar w NO do działania!) 🤌🤌🤌 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 785 Opublikowano 12 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2025 2 godziny temu, Reza I Pahlavi napisał: Żeby nie było nieporozumień, to by trzeba było zamienić lokatora Cesarskiego Pałacu na kogoś nowego, Wasza Ekscelencjo! 😜 Jedyną konstytucyjną opcją jest abdykacja lub trzymiesięczna nieaktywność (a więc do 2 grudnia). Ale moim zdaniem zmiana Imperatora byłaby trudnym procesem. Trzeba pamiętać, że Piotr Romanow jest naszym monarchą od początku (chociaż przez pewien czas faktycznie zarządzał krajem Ronon Dex). Jego nieprzerwane panowanie jest symbolem stabilności. Nawet jeżeli nie jest on zbyt aktywny... Ja od razu mówię, że w żadnej elekcji bym nie wystartował, bo na monarchę się po prostu nie nadaję. Czym innym jest pełnienie jakiejś kadencyjnej funkcji i motywowanie się przez określony czas, a czym innym jest długoterminowe trwanie bez względu na okoliczności. Ze stabilnie aktywnych mieszkańców Imperium zostajesz więc Ty i @Borys Zamycki. Nie wiem czy chcielibyście brać na siebie taką odpowiedzialność? Oczywiście moglibyśmy rozważyć wybór Imperatora spoza Nan Di, ale to zawsze wiąże się z ryzykiem. Pamiętajmy, że jesteśmy monarchią absolutną. Obecnie tego może za bardzo nie widać, bo wszystkie ważne decyzje omawiamy wspólnie. Natomiast gdyby Imperator chciał zarządzać autorytarnie, to zgodnie z prawem mógłby robić dosłownie wszystko. Najlepiej dla stabilności kraju byłoby, moim zdaniem, gdyby nasz Cesarz powrócił i w zarządzaniu państwem liczył się z opiniami Keisarnoudu oraz wybieranego przez Keisarnoud Chengxianga. Ale jak do grudnia nie wróci, cóż, będziemy musieli znaleźć godnego następcę. 1 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 139 Opublikowano 12 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 12 Października 2025 6 godzin temu, Reza I Pahlavi napisał: Panie Bolesławie, ja to mam jeszcze Nową Ordę w sumie, więc nie naciskam aż tak mocno (zabawna rzecz, ale mamy z Kirianoo podobne pomysły na narrację w sumie, bo nie bez powodu wybrałem taki, a nie inny obszar w NO do działania!) 🤌🤌🤌 No i super, możemy razem gromić czerwonych 🙃 Żeby nie było: nie roszczę sobie pretensji do narzucania narracji w jakiejkolwiek części Nan Di, po prostu podałem pomysł, co można by zrobić z AQUELIĄ (!!!), żeby trochę wrócić do jej oryginalnego klimatu. 1 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 785 Opublikowano 12 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2025 @Bolesław Kirianóo von HohenburgKtórej części mojej wypowiedzi dotyczy ta płacząca minka? 😛 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 139 Opublikowano 12 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 12 Października 2025 4 godziny temu, Andrzej Ordyński napisał: @Bolesław Kirianóo von HohenburgKtórej części mojej wypowiedzi dotyczy ta płacząca minka? 😛 Tej, w której twierdzisz, że nie będziesz kandydować. 1 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 785 Opublikowano 13 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2025 19 godzin temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Tej, w której twierdzisz, że nie będziesz kandydować. A już myślałem, że tej, w której twierdzę, że wybór kandydata zagranicznego mógłby być w naszym ustroju niebezpieczny. 😛 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burek 347 Opublikowano 13 Października 2025 Zaimki: nijakie Zaimki: nijakie Udostępnij Opublikowano 13 Października 2025 W dniu 12.10.2025 o 13:07, Andrzej Ordyński napisał: [...] Ale jak do grudnia nie wróci, cóż, będziemy musieli znaleźć godnego następcę. Czyli władca zostanie zastąpiony? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 785 Opublikowano 13 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2025 26 minut temu, Burek napisał: Czyli władca zostanie zastąpiony? Jeszcze nie wiadomo. A chciałbyś zostać Imperatorem Nan Di? 2 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Zamycki 254 Opublikowano 13 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 13 Października 2025 W dniu 12.10.2025 o 13:07, Andrzej Ordyński napisał: Jedyną konstytucyjną opcją jest abdykacja lub trzymiesięczna nieaktywność (a więc do 2 grudnia). Ale moim zdaniem zmiana Imperatora byłaby trudnym procesem. Trzeba pamiętać, że Piotr Romanow jest naszym monarchą od początku (chociaż przez pewien czas faktycznie zarządzał krajem Ronon Dex). Jego nieprzerwane panowanie jest symbolem stabilności. Nawet jeżeli nie jest on zbyt aktywny... Bardzo bym nie chciał, żeby doszło do detronizacji Piotra - mimo mocnej realiozy, jest on, według mnie, odpowiednią osobą do pełnienia funkcji Imperatora. Realioza może zdarzyć się każdemu, a po to też funkcjonuje urząd Chengxianga, żeby nie trzeba było od razu uciekać się do radykalnych rozwiązań. A jeżeli Piotr zadeklaruje, że wróci, ale trochę później niż w grudniu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by w konstytucji zostały wprowadzone małe zmiany. W dniu 12.10.2025 o 13:07, Andrzej Ordyński napisał: Ze stabilnie aktywnych mieszkańców Imperium zostajesz więc Ty i @Borys Zamycki. Nie wiem czy chcielibyście brać na siebie taką odpowiedzialność? Jeżeli mimo wszystko nie unikniemy elekcji, to na ten moment wolałbym, żeby Imperatorem został inny Nandyjczyk niż ja. W dniu 12.10.2025 o 13:07, Andrzej Ordyński napisał: Oczywiście moglibyśmy rozważyć wybór Imperatora spoza Nan Di, ale to zawsze wiąże się z ryzykiem. Pamiętajmy, że jesteśmy monarchią absolutną. Obecnie tego może za bardzo nie widać, bo wszystkie ważne decyzje omawiamy wspólnie. Natomiast gdyby Imperator chciał zarządzać autorytarnie, to zgodnie z prawem mógłby robić dosłownie wszystko. Nie wiem, czy dobre byłoby oddawanie władzy imperatorskiej w ręce osoby, która nigdy wcześniej nie była związana z Nan Di. Nie mówię od razu "nie" - ale musiałbym widzieć konkretnego kandydata. 1 1 (-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud) Baron Hipșangu (Nan Di) Gubernator Arctiq Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury! C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burek 347 Opublikowano 13 Października 2025 Zaimki: nijakie Zaimki: nijakie Udostępnij Opublikowano 13 Października 2025 34 minuty temu, Andrzej Ordyński napisał: Jeszcze nie wiadomo. A chciałbyś zostać Imperatorem Nan Di? Niespecjalnie. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 19 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2025 No cóż, jak coś, to Biały Chan może mocno trzymać nadal ster nad Cesarstwem na wzór śp. Wielkiego Marszałka Ronona Dexa 😁 To powinno wystarczyć dla podtrzymania stabilności państwa jako takiego, do momentu większej aktywności Niebiańskiego Cesarza i nie pragnę innego władcy, choć często bardzo mocno się różnimy w koncepcjach przyszłości Cesarstwa Nan Di i jego kształtu (jestem bardziej za azjatyckością Cesarstwa, a Imperator idzie raczej w kierunku ugrofińskim mocno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 785 Opublikowano 19 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2025 Jasne. Póki się nie wypalę, to mogę pilnować żyrandola w Pałacu. 😮 A jaka decyzja w sprawie Anxi? Wygląda na to, że na stole zostały dwie opcje: 1/ Odtworzenie Anxi we wcześniejszym miejscu, ale bez Sankt Michajłowa. 2/ Odtworzenie Anxi w innej części naszego Imperium. Ja bym optował za drugą opcją. Warto byłoby zostawić sobie region w klimacie brodryjski. Zwłaszcza, że nie porzucamy nadziei na wyzwolenie Brodrii spod panowania czerwonych. 😈 P.S. Chyba niedługo trzeba będzie zaktualizować herb wielki Imperium i dodać do godeł Nan Di, Nowej Ordy i Starobrodrii również godła Arctiq i Anxi. 😉 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burek 347 Opublikowano 19 Października 2025 Zaimki: nijakie Zaimki: nijakie Udostępnij Opublikowano 19 Października 2025 4 godziny temu, Reza I Pahlavi napisał: [...] śp. Wielkiego Marszałka Ronona Dexa [...] Huh? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi