Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 19 Września 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 19 Września 2025 Czy wiecie, że nasza obecna linia brzegowa to w zasadzie... przypadek? Na oryginalnych mapach Pela Nandera ten fragment nawet nie miał być wybrzeżem! A jednak – tak się złożyło, że mamy dostęp do morza. Czas to wykorzystać! Co powiecie na to, żeby nadać naszej linii brzegowej trochę charakteru. Moglibyśmy nanieść półwyspy, które wcinają się w wodę, małe wysepki, zatoczki, klify, może nawet laguny? To świetna okazja, by wspólnie zaprojektować coś wyjątkowego. Dajcie znać w komentarzach, jakie formy terenu chcielibyście zobaczyć na mapie Nan Di! 1 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 136 Opublikowano 19 Września 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 19 Września 2025 Znowu usypujo... A jak już musicie, to dodajcie półwysep czy dwa, coby japońce (Voxland/Volkian/ZKRR) miało co okupować. 1 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 19 Września 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2025 4 minuty temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Znowu usypujo... Nie tyle usypują, co urozmaicają, bo nie chodzi o powiększenie terytorium, tylko o poprawę linii brzegowej, która jest dziwnie prosta. 2 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Zamycki 253 Opublikowano 19 Września 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 19 Września 2025 (edytowane) Można rozważyć - pod warunkiem, że urozmaicenie przeprowadzimy z głową i nie powtórzymy masakry, która spotkała ziemie pobatawskie. Jeżeli chodzi o konkretne formy, to dla wybrzeża nandyjskiego, najbardziej naturalną formą urozmaicenia wydają się estuaria. Poza tym, można też rozważyć duże wyspy przybrzeżne, zatoki i laguny. Z drugiej strony, nie szedłbym w stronę fiordów ani szkierów, ponieważ nie jest to spójne z geografią Nan Di. Nie można też przesadzić z wyspami przybrzeżnymi, ponieważ nandyjskie wybrzeża są w 100% nizinne. Edytowane 19 Września 2025 przez Borys Zamycki 1 (-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud) Baron Hipșangu (Nan Di) Gubernator Arctiq Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury! C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 29 Września 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 OK, dyskusja trochę umarła. Rekapitulując, nie chcemy powiększać swojego terytorium, ani dokonywać rewolucyjnych zmian. Naszym celem jest małe urozmaicenie: wysepki przybrzeżne, estuaria, laguny. Myślę, że moglibyśmy liczyć na Ronona lub na nowego kolegę @Reza I Pahlaviego w kwestii stworzenia nowej mapy, ale musielibyśmy przygotować ogólne wytyczne. Jakieś propozycje, wnioski, życzenia? 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Zamycki 253 Opublikowano 3 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 3 Października 2025 Jeżeli chodzi o wnioski, to przede wszystkim, podczas ewentualnego tworzenia mapy, dobrze byłoby uwzględnić zmiany granic Nan Di, które się dokonały od ostatniej edycji mapy: odłączenie Dehreiny oraz przyłączenie Starobrodrii i Arctiq. Również warto nanieść miasto Aleksanark Romanaavkud - choć budowa wciąż nie została ukończona, to jednak już dawno nie są to puste pola i mapa powinna to uwzględniać. 1 1 (-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud) Baron Hipșangu (Nan Di) Gubernator Arctiq Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury! C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 4 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2025 Słuszne uwagi. Można pomyśleć też o naniesieniu innych, mniejszych miast. W każdym razie, mamy sporo czasu, bo Ronon nie wróci do większej aktywności do końca października. 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 4 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2025 Miałem problemy z logowaniem do Nan Di/Nowej Ordy przez kilka dni i widzę, że kilka rzeczy mnie ominęło O_O 1. Co się stało z terenami pobatawskimi i ich linią brzegową, bo sprawy nie znam, a może być pouczająca wielce? XD 2. Dehreina się odłączyła? O_O Czy tylko ja myślę o jakiejś doktrynie Pahlaviego, w razie odłączania się terytoriów? XDDD Swojego czasu, miałem ochotę zrobić porządek z Garamantią, jak się odłączyła, szczerze mówiąc 😉 3. Pan Kierdej obecnie żegluje w interesach do Rusowii. Mamy towary, które mogą go interesować, więc możliwość współpracy jak najbardziej jest 🙂 Jak będą bardziej szczegółowe opinie i wytyczne, to mogę mu dać znać (estuaria to niezły pomysł w sumie!) :)) Proponuję jakąś ambasadę w RON, żeby w razie czego mógł zainkasować nagrodę w DPL XDDD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 498 Opublikowano 4 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2025 11 minut temu, Reza I Pahlavi napisał: 1. Co się stało z terenami pobatawskimi i ich linią brzegową, bo sprawy nie znam, a może być pouczająca wielce? XD Na mój stan wiedzy zostały zatopione przez powódź, której efekty władze zajmującej te tereny Ludowej Republiki Magnifikatu. Było to już parę lat temu i z tego, co pamiętam, obecny Prezydent Federacji Nordackiej JE @Kamiljan de Harlinbył dość intensywnie zaangażowany w sprawę. 18 minut temu, Reza I Pahlavi napisał: Swojego czasu, miałem ochotę zrobić porządek z Garamantią (...) Chodzi o Garmanię, jak mniemam? 1 NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 4 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2025 2 minuty temu, August de la Sparasan napisał: Na mój stan wiedzy zostały zatopione przez powódź, której efekty władze zajmującej te tereny Ludowej Republiki Magnifikatu. Było to już parę lat temu i z tego, co pamiętam, obecny Prezydent Federacji Nordackiej JE @Kamiljan de Harlinbył dość intensywnie zaangażowany w sprawę. Chodzi o Garmanię, jak mniemam? Tak, dziękuję za poprawienie mojej pomyłki 🙂 W takim razie, będzie mógł naświetlić nam sprawę powodzi 🙏 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Zamycki 253 Opublikowano 5 Października 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) 11 godzin temu, Reza I Pahlavi napisał: 1. Co się stało z terenami pobatawskimi i ich linią brzegową, bo sprawy nie znam, a może być pouczająca wielce? XD Batawia "przed": Batawia "po": Jakikolwiek pomysł, by w podobny sposób "ubogacić" wybrzeże Nan Di poprzez zatopienie 1/3 kraju, spotka się z moim zdecydowanym sprzeciwem. 11 godzin temu, Reza I Pahlavi napisał: 2. Dehreina się odłączyła? O_O Czy tylko ja myślę o jakiejś doktrynie Pahlaviego, w razie odłączania się terytoriów? XDDD Swojego czasu, miałem ochotę zrobić porządek z Garamantią, jak się odłączyła, szczerze mówiąc 😉 Tu akurat wszystko gra - Dehreina została pokojowo przekazana Rononowi w uznaniu jego zasług dla Nan Di. Edytowane 5 Października 2025 przez Borys Zamycki 1 (-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud) Baron Hipșangu (Nan Di) Gubernator Arctiq Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury! C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 5 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2025 Godzinę temu, Borys Zamycki napisał: Batawia "przed": Batawia "po": Jakikolwiek pomysł, by w podobny sposób "ubogacić" wybrzeże Nan Di poprzez zatopienie 1/3 kraju, spotka się z moim zdecydowanym sprzeciwem. Tu akurat wszystko gra - Dehreina została pokojowo przekazana Rononowi w uznaniu jego zasług dla Nan Di. Ja również się sprzeciwię takiemu "kreatywnemu" wdarciu morza w głąb lądu! 🙂 😉 A jak dla Ronona, to spoko, bo on w sumie został na lodzie (w sumie to na wodzie raczej!)👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 958 Opublikowano 5 Października 2025 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 5 Października 2025 23 godziny temu, Reza I Pahlavi napisał: 1. Co się stało z terenami pobatawskimi i ich linią brzegową, bo sprawy nie znam, a może być pouczająca wielce? XD Sprawa została opisana przez Politechnikę Cesarską w Gaudium: https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/insulia/forum/viewtopic.php@t=119.html. Ludowa Republika Magnifikatu zaakceptowała popowodziowe granice, toteż zostały naniesione na mapę Pollinu. Władze Insulii oferowały chyba rok później pomoc Ludowej Republice Magnifikatu w budowie polderów celem cofnięcia wody, ale nie otrzymaliśmy odpowiedzi pozytywnej. 1 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 50 Opublikowano 7 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2025 W dniu 5.10.2025 o 22:38, Kamiljan de Harlin napisał: Sprawa została opisana przez Politechnikę Cesarską w Gaudium: https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/insulia/forum/viewtopic.php@t=119.html. Ludowa Republika Magnifikatu zaakceptowała popowodziowe granice, toteż zostały naniesione na mapę Pollinu. Władze Insulii oferowały chyba rok później pomoc Ludowej Republice Magnifikatu w budowie polderów celem cofnięcia wody, ale nie otrzymaliśmy odpowiedzi pozytywnej. I to to ja lubię, to to ja rozumiem, bo projekt polderów jest całkiem sensowny 😁 Trzeba do niego wrócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi