• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Wow 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze, tu prawdopodobnie będzie ściana tekstu mająca zapoczątkować swobodną, niezobowiązującą dyskusję. Dlaczego tutaj? Bo to trochę wpisuje się w wizję Nordackiego Uniwersytetu Państwowego jako miejsca wolnej dyskusji teoretycznej o czasem nietypowych tematach. Dlaczego w ogóle? Bo poproszono mnie o to, w reakcji na mój wywód na discordzie FN (który za moment streszczę), a ja sam nie mogę odmówić, bo temat wydaje mi się dość wdzięczny.

A więc wywód discordowy. Do rozmyślań nad, jak bym to określił, "sferą postbrodryjską", skłonił mnie powrót niejakiego Iwana Pietrowa, cara Brodrii. Ostatniego, jak dotąd. Koniec jego faktycznego panowania przypadł na okres konfliktów (wojna brodryjska + wojna garmańska + wojna z terrorystami w Klindii), które określę tu zbiorczo wojnami brodryjskimi. W ich trakcie zmagało się wiele sił (sam I. Pietrow, Eestii, Nan Di, Garmania, Czesnorad i wiele innych) i osobiście uważam je (a w szczególności właściwą wojnę brodryjską) za jedno z lepszych ostatnich (no, nie aż tak ostatnich, minęła chwila) wydarzeń w tym rejonie, który spowodował wzrost aktywności w wielu państwach Nordaty (czasem niestety jedynie okresowy). Większość walczących stron wojny brodryjskiej wyszła z niej zwycięsko (liczne państwa postbrodryjskie uzyskały niepodległość, wiele zdobyło pokaźne terytoria), jak na wojnę nierozplanowaną od początku do końca przebiegała niechaotycznie, bez "ja nie uznaję" i oczywiście dała pożywkę do snucia takich właśnie wywodów jak ten, a przyszłości - kto wie! - może prac naukowych. Wydaję mi się jednak, że zapoczątkowany przez nią trend "ogarniętych" lokalnych postbrodryjskich konfliktów wygasł (a może tylko przymarł?), czego dowodem jest mająca według mnie niewykorzystany (bez urazy!) potencjał wojna z terrostami w Klindii po tragicznej v-śmierci Leonida Repulijskirgo.

Przepraszam, nie jestem pewien, czy nie bredzę. Niemniej chciałbym tym wywodem zapoczątkować niezobowiązującą (jak już zaznaczyłem) dyskusję, co dalej z Brodrią i terenami postbrodryjskimi? Co to będzie? Czy dojdzie do kolejnej wojny brodryjskiej? I czy w obecnych okolicznościach jej chcemy, potrzebujemy, czy byłaby w ogóle możliwa?

• Lubię to 1
NordNET:
augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499822879.png

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Dziękuję Panu Ministrowi za rozpoczęcie tej dyskusji. Rzeczywiście, temat jest bardzo ciekawy. Jak już pisałem na discordzie, Brodrię uważam za niepowtarzalny fenomen mikronacyjny. Dlaczego? Brodria zawsze była niestabilnym państwem, ale jest zaskakująco trwałym krajem. Dzieje Brodrii to nieustanne rewolucje i wojny domowe, konflikty pretendentów, zmiany ustrojowe, wzloty i upadki, utraty archiwów i budowy nowych forów. Chyba żadna mikronacja by tego nie przetrwała, a Brodria dalej trwa - już nie jako zjednoczone państwo, ale jako idea. 

Obecnie jest już niewielu mikronautów, którzy mogliby określić "brodryjskość" jako swój podstawowy podmiot lojalności - wspomniany już Iwan Pietrow, zapewne też Piotr Romanow i Borys Zamycki. Nie mam pojęcia, czy w ZKRR ktoś się tak określa. Istnieje jednak sporo ludzi, którzy zetknęli się z Brodrią na pewnym etapie swojej działalności i są zainteresowani losami "przestrzeni postbrodryjskiej". To sprawia, że "II brodryjska wojna domowa" wydaje mi się teoretycznie możliwa. 

Pytanie brzmi jednak, jaki byłby motyw przewodni drugiej wojny? W przypadku pierwszej wojny wszystko było w miarę proste, każdy wykroił swój kawałek tortu, wszyscy byli zadowoleni. Jedynym przegranym było Carstwo Brodryjskie Iwana, który i tak zamierzał wówczas wycofać się z mikroświata. Zgaduję, że nikt nie byłby zainteresowany kierunkiem odwrotnym, czyli "zbieraniem ziem brodryjskich", bo wówczas wojnę przegraliby wszyscy poza jednym. Pretensje do władzy nad całą Brodrią wielokrotnie formułował Piotr Romanow, teraz alternatywnym pretendentem został Iwan Pietrow. 

Inną opcją byłaby wojna, która nie doprowadzi do zjednoczenia Brodrii, a jedynie do zmian granicznych. Pozytywną stroną byłoby (lub przynajmniej mogłoby być) uporządkowanie bordergore. Ale czy to mogłoby się udać bez odgórnej reżyserii?

W każdym razie, cieszę się, że temat brodryjski znowu się pojawił, bo ma on potencjał na ożywienie Nordaty. Gwardia Nowej Ordy chętnie spróbuje swoich sił w uczciwej walce. 🙃

• Kocham to! 2

Opublikowano

11 godzin temu, August de la Sparasan napisał:

Po pierwsze, tu prawdopodobnie będzie ściana tekstu mająca zapoczątkować swobodną, niezobowiązującą dyskusję. Dlaczego tutaj? Bo to trochę wpisuje się w wizję Nordackiego Uniwersytetu Państwowego jako miejsca wolnej dyskusji teoretycznej o czasem nietypowych tematach. Dlaczego w ogóle? Bo poproszono mnie o to, w reakcji na mój wywód na discordzie FN (który za moment streszczę), a ja sam nie mogę odmówić, bo temat wydaje mi się dość wdzięczny.

A więc wywód discordowy. Do rozmyślań nad, jak bym to określił, "sferą postbrodryjską", skłonił mnie powrót niejakiego Iwana Pietrowa, cara Brodrii. Ostatniego, jak dotąd. Koniec jego faktycznego panowania przypadł na okres konfliktów (wojna brodryjska + wojna garmańska + wojna z terrorystami w Klindii), które określę tu zbiorczo wojnami brodryjskimi. W ich trakcie zmagało się wiele sił (sam I. Pietrow, Eestii, Nan Di, Garmania, Czesnorad i wiele innych) i osobiście uważam je (a w szczególności właściwą wojnę brodryjską) za jedno z lepszych ostatnich (no, nie aż tak ostatnich, minęła chwila) wydarzeń w tym rejonie, który spowodował wzrost aktywności w wielu państwach Nordaty (czasem niestety jedynie okresowy). Większość walczących stron wojny brodryjskiej wyszła z niej zwycięsko (liczne państwa postbrodryjskie uzyskały niepodległość, wiele zdobyło pokaźne terytoria), jak na wojnę nierozplanowaną od początku do końca przebiegała niechaotycznie, bez "ja nie uznaję" i oczywiście dała pożywkę do snucia takich właśnie wywodów jak ten, a przyszłości - kto wie! - może prac naukowych. Wydaję mi się jednak, że zapoczątkowany przez nią trend "ogarniętych" lokalnych postbrodryjskich konfliktów wygasł (a może tylko przymarł?), czego dowodem jest mająca według mnie niewykorzystany (bez urazy!) potencjał wojna z terrostami w Klindii po tragicznej v-śmierci Leonida Repulijskirgo.

Przepraszam, nie jestem pewien, czy nie bredzę. Niemniej chciałbym tym wywodem zapoczątkować niezobowiązującą (jak już zaznaczyłem) dyskusję, co dalej z Brodrią i terenami postbrodryjskimi? Co to będzie? Czy dojdzie do kolejnej wojny brodryjskiej? I czy w obecnych okolicznościach jej chcemy, potrzebujemy, czy byłaby w ogóle możliwa?

No brakuje do zabawy Kugarii. Czy będzie jakaś wojna lub cokolwiek innego? Tereny Brodrii od długiego czasu były znane z wojen. Czy ZKRR w jakiś sposób była by wojnie z Iwanem? Tylko jeżeli obie strony by się zgodziły na jakiś system wojenny. W innym przypadku będzie wojna ignorancyjna, tylko w niej większe szanse ma ZKRR z prostej przyczyny, bo najzwyczajniej w świecie są już na mapie. Oczywiście Iwan może mieć to wszystko w dupie, ale wtedy pytanie czy ktoś wtedy będzie traktować go poważnie? I oczywiście nie piszę tego z niechęci czy czegokolwiek do tego osoby, bo jest on dla mnie neutralną osobą, ale musi się jedynie liczyć z tym że obecnie mapa wygląda najzwyczajniej w świecie inaczej i jedyne pytanie to czy będzie dogadywał się z ZKRR czy nie?

• Lubię to 1

W dniu 9.08.2025 o 10:39, Leszek Ebe napisał:

No brakuje do zabawy Kugarii.

Mamy rok 2025 naszej ery, cała Kugaria podbita. I to nawet nie przez jedno państwo.

W dniu 9.08.2025 o 10:39, Leszek Ebe napisał:

Oczywiście Iwan może mieć to wszystko w dupie, ale wtedy pytanie czy ktoś wtedy będzie traktować go poważnie?

Wychodzi na to, że teraz dla Iwana Pietrowa nadchodzi wielki moment: albo porozumie się z ZKRR albo spróbuje działać pomimo sprzeciwu Związku Rad, z czego na moje druga opcja miałaby szanse powodzenia tylko jeśli zebrałby poparcie międzynarodowe. Tylko czy jest to możliwe, czy ktoś by mu udzielił takiego poparcia? 

• Lubię to 1
    NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

2 godziny temu, August de la Sparasan napisał:

Wychodzi na to, że teraz dla Iwana Pietrowa nadchodzi wielki moment: albo porozumie się z ZKRR albo spróbuje działać pomimo sprzeciwu Związku Rad, z czego na moje druga opcja miałaby szanse powodzenia tylko jeśli zebrałby poparcie międzynarodowe. Tylko czy jest to możliwe, czy ktoś by mu udzielił takiego poparcia? 

Praktyka mikronacyjna jest taka, że za stan faktyczny uznawana jest ta wersja rzeczywistości, która przeżyje dłużej niż sprzeczne wizje. W przypadku wyboru opcji drurgiej pytaniem jest więc: który twór pójdzie do grobu pierwszy: ZKRR czy Iwanowska Brodria?

• Lubię to 2

Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny .

Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem.

101005704499822879.png

Opublikowano
  • NIO: 2908210003

2 godziny temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Praktyka mikronacyjna jest taka, że za stan faktyczny uznawana jest ta wersja rzeczywistości, która przeżyje dłużej niż sprzeczne wizje. W przypadku wyboru opcji drurgiej pytaniem jest więc: który twór pójdzie do grobu pierwszy: ZKRR czy Iwanowska Brodria?

Z obserwacji zasugerowałbym że ZKRR chociaż bez @Robert Drenin może być im ciężko gdyż Drenin robił w Czesnoradzie bardzo dużo zwłaszcza w temacie ich polityki zagranicznej. 

8eb9053500921dd86408d26eec6ac359.png

d163f8cdb3f91e7d14a03435118e2fd2.png.86fdf0557357fae59b90edaf1f1fd87c.png1141.png99527777916552134.png.36d8ca78e1684f2c1fe18307c76c620e.png

AFdeEspada@nordnet.fn

O, przypuszczenia mogą stać się faktem, Brodria zyskała dział na Bastionie.

https://forum.bastionpollin.pl/viewforum.php?f=304

• Lubię to 1
    NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano

Czyli jednak ma jakiekolwiek poparcie. Tylko pytanie czy pan Ronon zdaje sobie sprawę że już ZKRR jest.

No i jeszcze ważniejsze pytanie gdzie ta Brodria będzie? No chyba że pan @Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasansprzedał jakieś swoje prywatne ziemie na rzecz powstania tam państwa Brodri.

Opublikowano

2 godziny temu, Leszek Ebe napisał:

No i jeszcze ważniejsze pytanie gdzie ta Brodria będzie?

Chyba będzie to na terenie OBPP środkowonordackiego, czyli dawnego niewypału - Iżniewska. Mogą też teoretycznie wziąć dawną Klindię i Noklezję. 

Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny .

Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem.

101005704499822879.png

A więc Brodria wystartowała i ulokowana jest w Iżniewsku.

https://forum.bastionpollin.pl/viewtopic.php?f=306&p=10279#p10279

Ponadto cytując Iwana Pietrowa: "W zakresie współpracy z innymi państwami Nordaty, to jestem jak najbardziej za. Tak jak już wspomniałem, celem mojego powrotu nie jest skłócanie się z innymi. Dopóki inni będą prowadzili merytoryczny dialog i współpracować, dopóty będę czynić tak samo."

(źródło:https://forum.bastionpollin.pl/viewtopic.php?f=6&p=10278#p10278 )

W mojej opinii napawa to pewnym optymizmem.

Edytowane przez August de la Sparasan
    • Lubię to 2
    NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano

Tak sobie teraz myślę że można by im nawet oddać ten OBPP co został po Klindii gdyż dla nas nie ma on żadnej wartości realnej a może w ten sposób nawet pokażemy że z nami da się dogadać. 
    Trzeba tylko zasięgnąć opinii Prezydenta @Kamiljan de Harlin który przy okazji założył sobie kiedyś to państewko więc w dużej mierze od niego zależy co z tym zrobimy.

• Lubię to 1

8eb9053500921dd86408d26eec6ac359.png

d163f8cdb3f91e7d14a03435118e2fd2.png.86fdf0557357fae59b90edaf1f1fd87c.png1141.png99527777916552134.png.36d8ca78e1684f2c1fe18307c76c620e.png

AFdeEspada@nordnet.fn

Temat trochę przymarł (ale tylko u nas, w Bastionie nadal żywo się toczy). Właśnie, Brodria zdecydowała się związać z Bastionem, co w sumie jest dość logiczne. Tak, trochę na siłę próbuję podtrzymać dogasający ogień dyskusji. Aha, i przyłączam się do pytania przedmowcy, bo też jestem niezmiernie ciekaw, jak to może być z tą Klindią.

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano

Kwestia reaktywacji Carstwa na terenie Iżniewska i okolic jest przedmiotem prac koncepcyjnych. Car Iwan wyraża wolę dialogu zarówno z Federacją Nordacką, jak i z państwami postbrodryjskimi. Moim zdaniem warto byłoby ten dialog rzeczywiście nawiązać. Wraz z rozszerzaniem Federacji mamy coraz mniej sąsiadów (zwłaszcza tych aktywnych) poza jej strukturami, a jednak przydałoby się mieć z kim prowadzić politykę zagraniczną. 😄

• Lubię to 1

Opublikowano

Kwestia reaktywacji Carstwa na terenie Iżniewska i okolic jest przedmiotem prac koncepcyjnych. Car Iwan wyraża wolę dialogu zarówno z Federacją Nordacką, jak i z państwami postbrodryjskimi. Moim zdaniem warto byłoby ten dialog rzeczywiście nawiązać. Wraz z rozszerzaniem Federacji mamy coraz mniej sąsiadów (zwłaszcza tych aktywnych) poza jej strukturami, a jednak przydałoby się mieć z kim prowadzić politykę zagraniczną. 😄

Opublikowano

Opublikowano

• Wow 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

Użytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

• 2 tygodnie później...

Dyskusja Brodryjczyków o Brodrii trwa, tym razem - klimat. Przyznam, że określenie "brodryjski Tajwan" mnie naprawdę urzekło.

https://forum.bastionpollin.pl/viewtopic.php?p=10421&sid=fb2eb6922065d49237135faa29c2e1b4#p10421

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

• 2 tygodnie później...

Brodria z przyczółkiem na Wyspie Bialeńskiej. Tak się zastanawiam, czy Brodria w jakiś sposób mogłaby odrodzić Bialenię, bądź co bądź unia tych dwóch politycznych bytów byłaby ciekawa.

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano

Póki co jedno państwo wystarczy, obywatele Bialenii i Brodrii byliby w dużej mierze ci sami, więc nie ma sensu się dublować. Może gdyby wróciło więcej weteranów lub pojawili się nowi, to rozmowa o reaktywacji Bialenii miałaby większy sens. 

Nie jest to wykluczone w przyszłości, ale póki co takich planów nie ma. Bialenia, ze względu na swoją długą i bogatą historię, nie powinno być projektem prowadzonym na pół gwizdka. 

• Lubię to 1