Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Obywatele!

Szanowni goście zagraniczni!

Nordato!

Dziś zakończyła się wojna dwunastodniowa. Inspirowane przez zagranicę siły próbowały doprowadzić do zakończenia się Odrodzenia Narodowego. Nie udało im się. Zwyciężyliśmy! Zwyciężył pannordatyzm, ale i antykalkilizm! Zwycięstwo to jest niewątpliwie wspólną zasługą rządu i wszystkich Obywateli! Dziękuję! Podziękowania należą się również wspierającej nas zagranicy, jak też przedstawicielce separatystów, Szanownej Elisie von Rozmarinowej, która już niedługo po swoim powołaniu na stanowisko w uzurpatorskim "gabinecie" terrorystów repujerskich dostrzegła nonsens tej walki - starcia nie o wolność, ale o dostanie się pod obcą, kalkilistyczną niewolę - i rozsądnie doprowadziła do rozmów pokojowych i kapitulacji na naszą rzecz. Dla dopełnienia formalności rozkazuję Zjednocznym Siłom przywrócenie pokoju I nordackiej administracji nad terenami dotąd zajmowanymi przez buntowników. A teraz - pora świętować! Mamy pokój! Wygraliśmy!

Chwała Nordacie!

/-/ August de la Sparasan

VIII Prezydent II Federacji Nordackiej

• Kocham to! 3
x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, były Prezydent II Federacji Nordackiej 

Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Opublikowano

Drodzy Obywatele,

Minionej nocy udało się zawrzeć porozumienie z buntownikami Ewe Novak. Przy możliwie jak najmniejszych stratach zażegnało się ryzyko wznowienia konfliktu w Westlandzie. Otwiera to niewątpliwie drogę do dalszych reform i odbudowy, a wręcz Odrodzenia państwa w spokoju i zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańcom. Niewątpliwie nie udałoby się to bez woli negocjacji ze strony Ewe Novak, która wyrwała się spod obcych wpływów,  jak też władz Monarchii Kiryjskiej oraz Rządy federalnego. Jutrzejsze uroczystości rocznicowe rewolucji 4 maja odbędą się właśnie w niegdysiejszej stolicy Westlandu, to jest w Los Alexos. Tym samym, z racji zaniku wszelkiego zagrożenia dla funkcjonowania państwa, niniejszym znoszę stan wojny.

Ponadto składam najszczersze gratulacje Jego Ekscelencji Erikowi Ottonowi von Hohenburgowi, nowemu Ministrowi Stanu Związku Winkulijskiego. Oby za jego urzędowania przyjaźń nordacko-winkulijska trwała i rozkwitała.

Chwała Nordacie!

• Kocham to! 2
x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza

Discord:

Opublikowano

Drodzy Obywatele!

Minął miesiąc, odkąd objąłem powierzone mi przez Was stanowisko Prezydenta naszej drugiej Federacji Nordackiej. Był to niewątpliwie czas przełomowy, choć oczywiście nie mogę szczerze stwierdzić, że okres ów przeleciał łatwo, przyjemnie i wraz z Rządem zrealizowaliśmy wszystkie nasze plany. Zapewne wszyscy mniej lub bardziej odczuliśmy trudy, które spadły na nasze państwo - na nas. Jednak wyszliśmy z zagrożeń dla samego istnienia II FN oraz pannordatyzmu obronną ręką, w niektórych kwestiach nawet silniejsi, bogatsi o doświadczenie. 

Przetrwaliśmy.

Przed nami, na horyzoncie, jeszcze wiele nowych kwestii. Kroczymy przez okres reform. Pracujemy niestrudzenie, by wkrótce stworzyć najlepszą wersję naszego państwa, jaka leży w zasięgu naszych możliwości. Chcemy poprowadzić Was w tę przyszłość. Dziękuję Wam za te trzydzieści dni. Ruszamy dalej naprzód!

Ponadto, korzystając z okazji, chciałbym pozdrowić i pogratulować towarzyszowi Stanisławowi Kowalskiemu, Prezydentowi Beatudzkiej Republiki Demokratycznej, który to w dniu wczorajszym uzyskał reelekcję na urząd. Nie utrzymujemy wprawdzie jeszcze formalnych stosunków dyplomatycznych z Beatudią, jednak jej Obywatele gościli już na naszych ziemiach, a wierzę, że i ich przywódca jest przyjacielem Nordaty. Z tą też nadzieją kończę niniejszy komunikat.

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam Was, Obywatele.

Wasz Prezydent,

August de la Sparasan

• Kocham to! 1

Discord:

Opublikowano

Drodzy Obywatele,

Szanowni Goście Zagraniczni w ogólności,

Mieszkańcy Bialenii, Kraju Zieleni, w szczególności,

Dziś mamy na Kontynencie Północnym dwie miesięcznice. Pierwszą jest szczególnie ważna dla nas pierwsza miesięcznica Odrodzenia Narodowego, będącego spiritus movens obecnego funkcjonowania sfery politycznej i społecznej naszego państwa. W najczarniejszej godzinie nadeszło ono i światłymi zmianami wyprowadziło nas z kalkilistycznego zamroczenia na świetliste drogi sukcesów. Chcę zatem podziękować każdemu, kto uczestnicz w dziele Odrodzenia Narodowego, jako, że kroczy on dumnie w awangardzie reform dla lepszego jutra.

Przyjazny naród Republiki Bialeńskiej obchodzi z kolei czwartą już miesięcznicę jej reaktywacji pod odpowiedzialnym przewodnictwem swego Prezydenta - Elekta, Jego Ekscelencji Piotra Suworowa. Gratuluję mu zdobycia zaufania ludów Zielonej Republiki, natomiast wszystkim Bialeńczykom - wytrwania tak długo.

Chwała Nordacie!

• Lubię to 2
  • Kocham to! 2

Discord:

Opublikowano

Drodzy Obywatele!

Szanowni Goście Zagraniczni!

W dniu jutrzejszym, tj. 16 maja, przybędą do naszej Federacji Jego Ekscelencja Prezydent Republiki Bialeńskiej Piotr Suworow oraz Jego Ekscelencja Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej Markus Wettin, co potwierdziła komunikatem strona bialeńska. Niewątpliwie wizyta ta przyczyni się do dyplomatycznego ocieplenia w relacjach nordacko-bialeńskich.

• Kocham to! 1

Discord:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Drodzy Obywatele!

Dziś wraz z rządem uczyniliśmy kolejny przełom w stosunkach dyplomatycznych, podpisując z Dracką Republiką Ludowo-Demokratyczną, niewątpliwie godnymi zaufania partnerami, umowę o nawiązaniu stosunków międzynarodowych, którą przedłożyłem niezwłocznie po podpisaniu pod ratyfikację Kongresu. Sądzę, że jest to początek wspaniałej współpracy między naszymi państwami.

Chwała Nordacie!

• Kocham to! 2
  • Ogień! 2

Discord:

Opublikowano

Drodzy Obywatele,

Szanowni Goście Zagraniczni,

Muszę przyznać, iż dawno powinienem był wydać to oświadczenie, zanim zaszła realną potrzeba, by wygłoszone zostało, doszło bowiem do groźnego precedensu.

W dniu wczorajszym Prezydent IV Republiki Muratyki przy okazji swojego zaprzysiężeniu wygłosił otwarcie wrogą i obelżywą wobec II Federacji Nordackiej mowę. Nie jest to oczywiście żadna nowość, państwo to za jego rządów obrało jasny kurs antynordacki, a i on sam wielokrotnie opowiadał się przeciw istnieniu Federacji, wspierając swoje słowa czynami, przez co kraj, któremu przewodzi, i Kalkilistyczna Partia Federacji (przechrzczona obecnie na Kalkilistyczną Partię Muratyki) wpisane zostały na nordacką Listę Organizacji Wspierających Terroryzm; w ostatnim czasie odnotowano kilka incydentów wiązanych z tymże osobnikiem i jego otoczeniem. Każdy z nich przysporzył wiele pracy naszej dzielnej administracji z Nordackiej Unii Informatycznej.

Niemniej, jak wspomniałem, otwarta wrogość państwa, które jawnie wspierało wymierzone w Nordatę ruchy separatystyczne zupełnie mnie nie dziwi. Zadziwienie wywołała natomiast w naszej sferze rządowej obecność na tym samym zwierzogrodzkim zaprzysiężeniu władz mikronacji deklarujących wolę utrzymywania przyjaznych stosunków z II Federacją Nordacką. Nasuwa się pytanie, czy są oni świadomi, iż swoją obecnością w tym miejscu i czasie dają oni aktywne przyzwolenie dla prowadzonej przez Muratykę jawnie wrogiej i agresywnej polityki, wspieranej działaniami dywersyjnymi?

Pozostaje mieć nadzieję, że nie, gdyż podejście takie zasługuje na stanowcze potępienie jako groźna aberracja. Może to w końcu być uzasadnieniem dla kontynuowania bądź eskalacji nikczemnego postępowania ze strony IV RM, skoro zamiast potępienia i tak spotyka się ona ostatecznie z oklaskami reprezentantów innych państw. Niewątpliwie też obniża to zaufanie Nordaty do swych sprzymierzeńców - jak bowiem wierzyć komuś, kto jednego dnia zapewnia o przyjaźni z naszym państwem, aby niedługo potem przyklaskiwać przywódcy państwa prowadzącego zbójecką politykę i jawnie deklarującego swą wrogość wobec samej idei pannordatyzmu?

Przyjaźń z Nordatą to nie tylko słowa, ale i idące za nimi czyny. Nordata powierzyła w Was zaufanie, które na tą chwilę zostało wystawione na ciężką próbę.

Teraz już, skoro to zostało powiedziane, chciałbym się zwrócić do drogich Obywateli w kwestii zdecydowanie weselszej. Dzięki tytanicznej pracy wyjątkowo zdolnych pracowników NUI,  którzy poświęcili naprawdę wiele swojego czasu na rzecz tworzenia lepszego jutra dla Naszej wspólnej Federacji, proces modernizacji, a właściwie, należy rzec, metamorfozy wspólnego forum zbliża się do wspaniałego sukcesu. W przeciągu najbliższych dni możliwym będzie już działanie na jego nowej wersji. Nie jest to z pewnością koniec czekających na naszą Nordatę wielkich zmian, ale ich integralna część i kolejny wielki krok, a nawet, należy rzec, wspaniały skok, ku lepszej i bezpieczniejszej Nordacie!

Bravo Administracja! Chwała Nordacie!

• Lubię to 1
  • Kocham to! 3
  • Wow 1

Discord:

Opublikowano

Drodzy Obywatele,

II Federacja Nordacka jest krajem niewątpliwie silnym i znaczącym. Cóż jednak znaczy państwo żyjące w rosnącym dobrobycie, które zamyka się na innych i gorączkowo stara się nie udzielić im ani krztyny łaski, którą została obdarzona? Obszar Królestwa Lumerii od dawna pogrążony był w chaosie i anarchii. Tamtejsi ludzie nie mogli zaznać spokoju ani bezpieczeństwa, które są dla nas oczywiste nie jako przywilej, lecz integralna część życia. Dziś pojawiła się jasna prośba o pomoc w zaprowadzeniu tam porządku i ustanowieniu stabilnej władzy.

Jest zatem jasnym i oczywistym, iż należy tego wsparcia udzielić. Tym samym nakazuję Zjednoczonym Siłom rozdysponowanie części oddziałów, które następnie zostaną przerzucone na obszar Lumerii, aby pomóc w zaprowadzeniu tam spokoju i pokoju.

Chwała Nordacie!

• Kocham to! 3

Discord:

Opublikowano

Drodzy Obywatele!

W dniu wczorajszym Szacowny Minister Spraw Zagranicznych Bolesław Kiranóo von Hohenburg powołał na urząd ambasadora w Księstwie Sarmacji, Republice Bialeńskiej oraz Kotlinie Edelweiss Jego Ekscelencję Kamiljana de Harlina.

Wybór ten aprobuję z pełnym przekonaniem, jestem bowiem przekonany, iż na to stanowisko możnaby znaleźć niewielu bardziej kompetentnych Nordatczyków. Nowy ambasador jest człowiekiem politycznie doświadczonym, pracowitym i lojalnym, rządząc w przeszłości tak pierwszą, jak i drugą Federacją Nordacką, niestrudzenie uczestnicząc w ich budowie i rozprzestrzenianiu pannordatyzmu. Biorąc pod uwagę jego dogłębne zaznajomienie z krajami, w których będzie nas reprezentował, nie mam ani krzty wątpliwości, iż okres jego urzędowania otworzy nie furtkę, ale szerokie wrota do rozwoju naszych relacji dyplomatycznych. Gratuluję mu zatem otrzymania stanowiska w imieniu Nordatczyków.

Chwała Nordacie!

• Kocham to! 2

Discord:

Opublikowano

Drodzy Obywatele,

W dniu dzisiejszym Szacowny Kongres uchwalił Akt Nadkonstytucyjny, który niezwłocznie podpisałem. Jest to dokument przełomowy i bezprecedensowy, którego nowatorska formuła ostatecznie cementuje dokonania nordackiego Odrodzenia Narodowego i chroni jego polityczne, społeczne oraz kulturowe dziedzictwo, będąc tym samym cezurą. Z chwilą bowiem, gdy została przyjęta i rozpoczęła obowiązywanie oddzielić możemy jasno etap największych polityczny reform, w którym nasza Federacja była państwem odradzanym, od państwa odrodzonego. Mam nadzieję, że długo będzie ona gwarantem odrodzeniowego porządku, który zapewnia nam wewnętrzną stabilność i zewnętrzną potęgę.

Składam w tym miejscu podziękowania wszystkim z kraju i zagranicy, którzy bronili i bronią II Federacji Nordackiej.

Bez Was nie byłoby tego pięknego dnia.

Bravo Zulu! Bravo Nordatczycy! Chwała Nordacie! 

• Kocham to! 2

Discord:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Drodzy Obywatele,

Dziś mogę z pełnym przekonaniem stwierdzić, iż zarządzona przeze mnie 6 czerwca operacja "Ręka Proroka" zakończyła się sukcesem. Nasi dzielni żołnierze ze Zjednoczonych Sił odważnie odbili obszar stolicy Lumerii, Nowej Precelkhandy, z rąk groźnych kultystów Kościoła Krwi i ustanowili tam prawowitą władzę. Minie jeszcze trochę czasu, nim powstałe z naszym wsparciem wojsko lumeryjskie odbije cały obszar kraju, lecz jestem pewien, iż podobają oni temu zadaniu. Tymczasem nie pozostaje mi nic innego, niż pogratulować Zjednoczonym Siłom oraz ich sojusznikom pięknego zwycięstwa.

Bravo Zulu, chwała Nordacie!

• Kocham to! 2

Discord:

Opublikowano

Drodzy Obywatele, Szanowni Goście Zagraniczni,

Jak już raz zapowiadałem publicznie i wielokrotnie prywatnie zamierzam ustąpić ze stanowiska.

Nie sądzę, aby była to zła wieść. W ciągu ostatnich miesięcy dzięki wytężonej pracy nasza Federacja nie tylko przetrwała, ale i wstąpiło w nią nowe życie, to jest Odrodzenie Narodowe. Państwo Noffonordackie, w którego stronę zmierzamy, będzie jednak potrzebować Przywódcy silnego, zdolnego i odpowiedzialnego. Ja sam tychże cech nie posiadam, jednakże starałem się, tak długo jak mogłem, zastępować właściwego lidera, który kiedyś nadejdzie, lecz w ostatnim czasie przekonałem się jasno, że nie jestem już do tego zdolny. Z tego też powodu ogłaszam, celem jawnego i transparentnego uprzedzenia Rządu oraz wszelkich zainteresowanych, iż ustąpię ze stanowiska w dniu 15 lipca bieżącego roku. Dziękuję wszystkim, który pomagali mi w trakcie trudnej służby państwu i noffonordackiej idei.

Chwała Nordacie!

• Lubię to 2
  • Smuteczek 4

Discord:

Opublikowano

Brawo Bracie Prezydencie. Słuszna decyzja. 

Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata. 

Opublikowano

Czemu bravo 😭

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Mimo, że wieść jest Nam już dobrze znana, jest mi trochę z tego powodu przykro. Łudziłam się, że może jednak wstrzymasz się z implementacją tej decyzji. W imieniu swoim jak i Lumerii dziękuję za okazane wsparcie! Cieplutko będę wspominać tę prezydenturę!

• Sigma 1

(-) Adelaide Radziwiłł-Chojnacka