Waksman 1 574 Opublikowano 25 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca Tak jak w tytule - ogarniamy tą dziwną sytuację, która aktualnie panuje w tym miejscu. Wiemy na pewno, że nic nie wiemy, bo cholera wie kto jest Prezydentem (kadencja Pani Piątek z Partii Piratów skończyła się X miesięcy temu), obywatelem i jakie jest obecne prawo (bo go nie ma, prócz nieaktualnej Konstytucji wg. której dalej jesteśmy niepodległym państwem xd). Zakładam, że kulega @Albert Fryderyk de Espada dalej jest z nami i czuje się obywatelem Muratyki (vel Koribii).... I na tym się lista chyba kończy. Kto tam jeszcze był? HALO @Mieszkaniec Muratyki, kto tu jest i chce pomóc? Ogółem w mojej głowie zamysł jest taki - obwołam się, jak to ja, p.o Centralnej Komisji Wyborczej i zarządzę wybory na VI Prezydenta IV Republiki, po którego wyborze rozpoczniemy powolne wyciąganie Muratyki z rowu, do której wpadła i leży od dłuższego czasu. Ktokolwiek by to nie był - już teraz oferuję swoją pomoc w tym temacie chyba, że przyjdzie ktoś ze swoją wizją. A testy systemu AI sobie na razie odpuścimy - wrócę do nich jak ogarniemy kraj. Z upragnieniem wyczekuję feedbacku, KVW-D ❤️ 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Ebe 229 Opublikowano 25 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2 minuty temu, Waksman napisał: Tak jak w tytule - ogarniamy tą dziwną sytuację, która aktualnie panuje w tym miejscu. Wiemy na pewno, że nic nie wiemy, bo cholera wie kto jest Prezydentem (kadencja Pani Piątek z Partii Piratów skończyła się X miesięcy temu), obywatelem i jakie jest obecne prawo (bo go nie ma, prócz nieaktualnej Konstytucji wg. której dalej jesteśmy niepodległym państwem xd). Zakładam, że kulega @Albert Fryderyk de Espada dalej jest z nami i czuje się obywatelem Muratyki (vel Koribii).... I na tym się lista chyba kończy. Kto tam jeszcze był? HALO @Mieszkaniec Muratyki, kto tu jest i chce pomóc? Ogółem w mojej głowie zamysł jest taki - obwołam się, jak to ja, p.o Centralnej Komisji Wyborczej i zarządzę wybory na VI Prezydenta IV Republiki, po którego wyborze rozpoczniemy powolne wyciąganie Muratyki z rowu, do której wpadła i leży od dłuższego czasu. Ktokolwiek by to nie był - już teraz oferuję swoją pomoc w tym temacie chyba, że przyjdzie ktoś ze swoją wizją. A testy systemu AI sobie na razie odpuścimy - wrócę do nich jak ogarniemy kraj. Z upragnieniem wyczekuję feedbacku, KVW-D ❤️ Leszek zgłasza się do Muratyki! Jako dawny aktywny działacz Burmistrz Ampracza, jestem za wszelką aktywizacją Muratyki! Cieszę się, że pan Kaspar Waksman wraca do nas. Muratyka za panem tęskniła! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 574 Opublikowano 25 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca Teraz, Leszek Ebe napisał: Leszek zgłasza się do Muratyki! Jako dawny aktywny działacz Burmistrz Ampracza, jestem za wszelką aktywizacją Muratyki! Cieszę się, że pan Kaspar Waksman wraca do nas. Muratyka za panem tęskniła! Dziękuję ci Leszku za tak ciepłe powitanie! Ja również cieszę się, że cię widzę, kopę lat! Pamiętam twoją działalność w Ampraczy, twoja osoba wybitnie przyczyniła się do rozwoju tamtych terenów. Ja to bym cię widział jako ktoś ważniejszy niż tylko Burmistrz, ale to pogadamy kiedy indziej 😂 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 25 Lipca Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 25 Lipca Mały rozmiar muratyckiej sceny politycznej można zrekompensować jej dynamizmem. Za dużo do roboty pewnie by nie było dla Prezydenta i Sejmu, więc proponuję robić częste wybory. Skoro grono Obywateli jest nieliczne, to przydałoby się scentralizować władzę w rękach Prezydenta i nadać mu specjalne moce. System dwupartyjny mógłby się sprawdzić w wyborach do Sejmu, dopóki nie będą to wybory przy pomocy AI. Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 574 Opublikowano 25 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 13 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał: Mały rozmiar muratyckiej sceny politycznej można zrekompensować jej dynamizmem. Za dużo do roboty pewnie by nie było dla Prezydenta i Sejmu, więc proponuję robić częste wybory. Skoro grono Obywateli jest nieliczne, to przydałoby się scentralizować władzę w rękach Prezydenta i nadać mu specjalne moce. System dwupartyjny mógłby się sprawdzić w wyborach do Sejmu, dopóki nie będą to wybory przy pomocy AI. Ma sens. I tak chciałem proponować wpisanie legalnych partii do Konstytucji, którą w niedalekiej przyszłości wszyscy wspólnie napiszemy. Częste wybory - może mieć sens, a nuż takie dynamiczne rozwiązanie przyciągnie innych, potencjalnych nowych obywateli. Ale co ile? Co miesiąc, co 3 tygodnie, co 2 tygodnie? Poza tym - co państwo na to, żeby znieść wymóg posiadania obywatelstwa do brania udziału w wyborach Sejmowych (a co za tym idzie przynależnością do partii)? Imho to bardziej atrakcyjne rozwiązanie. 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 25 Lipca Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 9 minut temu, Waksman napisał: Poza tym - co państwo na to, żeby znieść wymóg posiadania obywatelstwa do brania udziału w wyborach Sejmowych (a co za tym idzie przynależnością do partii)? Imho to bardziej atrakcyjne rozwiązanie. Zniesienie wymogu posiadania obka to progresywne rozwiązanie. Ale branie ludzi totalnie spoza Nordaty mogłoby być w zależności od interpretacji, niezgodne z Kodeksem Cywilnym II FN. Posiadanie obywatelstwa nordackiego jest wymagane do pełnienia urzędów publicznych w II Federacji Nordackiej oraz posiadania obywatelstw regionalnych. Pytanie, czy chodzi o urzędy centralne, czy samorządowe też? Ale to dygresja na tematy centrali. 9 minut temu, Waksman napisał: Częste wybory - może mieć sens, a nuż takie dynamiczne rozwiązanie przyciągnie innych, potencjalnych nowych obywateli. Ale co ile? Co miesiąc, co 3 tygodnie, co 2 tygodnie? Nie wiem, czy 3 tygodnie to nie byłoby zbyt prędko. Bardziej myślałem o dwóch miesiącach albo półtorej miesiąca. Żeby coś się jednak dało zrealizować w trakcie swojej kadencji. Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 574 Opublikowano 25 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2 minuty temu, Kamiljan de Harlin napisał: Posiadanie obywatelstwa nordackiego jest wymagane do pełnienia urzędów publicznych w II Federacji Nordackiej oraz posiadania obywatelstw regionalnych. No czyli by wychodziło na to, że możemy znieść obowiązek posiadania obka, ale wyłącznie muratyckiego, a nie nordackiego. No to okej, Sejm Muratycki w takiej wersji byłby dostępny dla każdego obywatela II Federacji. W sumie to dość pokaźne grono osób 😄 5 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał: Nie wiem, czy 3 tygodnie to nie byłoby zbyt prędko. Bardziej myślałem o dwóch miesiącach albo półtorej miesiąca. Żeby coś się jednak dało zrealizować w trakcie swojej kadencji. Dwa miesiące to chyba tyle, ile jest teraz - po przemyśleniu tutaj bym jednak nic nie zmieniał. Co do szczegółów funkcjonowania władzy ustawodawczej - w głowie widzę model w którym: legalne partie (jej prezesi) wystawiają listy wyborcze wskazując kandydatów, obywatele II Federacji (bo posiadają prawo kandydowania) głosują na listy, oddane głosy rozdzielamy między dwie partie w postaci mandatów (Sejm będzie miał 565 mandatów do podziału, na ustaloną przez PKW liczbę realną mandatów, po uprzednim przeprowadzeniu spisu mieszkańców Muratyki, mającego na celu ustalenie realnej liczby mandatów do obsadzenia) uzyskana suma mandatów przez partię rozdzielana jest pomiędzy kandydatów z partii, którzy dostali się do Sejmu z zaznaczeniem, że prezesi (którzy zawsze są na liście) mają większą ilość głosów od pozostałych). Co państwo na to? Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 205 Opublikowano 26 Lipca NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca O w końcu można sobie na coś ponarzekać we własnym kraju... aż się człowiek stęsknić mógł. Na szczęście przez te kilka miesięcy stanu wegetatywnego muratyckiego rządu w jakiejkolwiek postaci by on nie był nikt się nawet nie zorientował że coś było nie tak, ciekawe... wychodzi że muratyka jest tak nic nie znacząca że jej ubytek przeszedł niezauważony albo każdy wie że za sznurki w tym kraju pociągam ja i @Waksman więc nie ma po co tworzyć jakiegokolwiek rządu. To ja pozwolę sobie na wstępie zadać jedno kluczowe pytanie odnośnie tego wszystkiego, bo jakkolwiek fajnie nie brzmiałby pomysł ponownej politycznej zabawy w naszym kraju tak mam takie odczucie iż jego stabilność cenię trochę ponad to więc warto by się zastanowić nad tym żeby nie doszło do ponownej sytuacji gdzie wszystkie organy naszej władzy spadają z rowerka i nie wiadomo wtedy kto się tym nieszczęsnym krajem w ogóle zajmuje. 1 AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 574 Opublikowano 26 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2 godziny temu, Albert Fryderyk de Espada napisał: wychodzi że muratyka jest tak nic nie znacząca że jej ubytek przeszedł niezauważony albo każdy wie że za sznurki w tym kraju pociągam ja i @Waksman więc nie ma po co tworzyć jakiegokolwiek rządu. Nie byłbym aż tak brutalny, nie sądzę, że chodzi o to, że nic nie znaczymy. Po prostu wpadliśmy w okres depresji aktywnościowej, tyle. Zauważ, że jak i ja i ty byliśmy aktywni, to razem z nami zawsze ktoś w tej Muratyce podziałał i go obchodziła. Trza po prostu wrócić do tego okresu XD 2 godziny temu, Albert Fryderyk de Espada napisał: To ja pozwolę sobie na wstępie zadać jedno kluczowe pytanie odnośnie tego wszystkiego, bo jakkolwiek fajnie nie brzmiałby pomysł ponownej politycznej zabawy w naszym kraju tak mam takie odczucie iż jego stabilność cenię trochę ponad to więc warto by się zastanowić nad tym żeby nie doszło do ponownej sytuacji gdzie wszystkie organy naszej władzy spadają z rowerka i nie wiadomo wtedy kto się tym nieszczęsnym krajem w ogóle zajmuje. Przecież mechanizm zabezpieczenia stabilności istnieje i jest nim osobny rozdział w Konstytucji. Dodatkowo jestem i ja i ty. Któreś z nas w sytuacji podbramkowej na pewno zareagowałoby żeby ochronić stabilność. Poza tym - ruszenie z tym, z czym powinniśmy ruszyć od dawna raczej nam tej stabilności przyniesie, niż ujmie 😉 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 205 Opublikowano 27 Lipca NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca W dniu 26.07.2025 o 14:53, Waksman napisał: Nie byłbym aż tak brutalny, nie sądzę, że chodzi o to, że nic nie znaczymy. Po prostu wpadliśmy w okres depresji aktywnościowej, tyle. Zauważ, że jak i ja i ty byliśmy aktywni, to razem z nami zawsze ktoś w tej Muratyce podziałał i go obchodziła. Trza po prostu wrócić do tego okresu XD Surowe czy nie jest to faktem... w tym przypadku nawet lepiej że realia były takie a nie inne. Ostatnio jak pamiętam coś podobnego skończyłoby się zamachem stanu albo czymś innym w obliczu marazmu władzy. W dniu 26.07.2025 o 14:53, Waksman napisał: Dodatkowo jestem i ja i ty. Któreś z nas w sytuacji podbramkowej na pewno zareagowałoby żeby ochronić stabilność. Poza tym - ruszenie z tym, z czym powinniśmy ruszyć od dawna raczej nam tej stabilności przyniesie, niż ujmie 😉 Nie powiem fajne były dyskusje na pw gdzie byłem proszony/pytany o coś z Muratyką i tylko takie [treść wypowiedzi] ale prezydenta i rządu nie ma więc nwm. 1 AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 574 Opublikowano 27 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 12 minut temu, Albert Fryderyk de Espada napisał: Surowe czy nie jest to faktem... w tym przypadku nawet lepiej że realia były takie a nie inne. Ostatnio jak pamiętam coś podobnego skończyłoby się zamachem stanu albo czymś innym w obliczu marazmu władzy W sumie racja, gorzej by było, jakby powtórzyło się to co było z RZP ma końcu XD 12 minut temu, Albert Fryderyk de Espada napisał: Nie powiem fajne były dyskusje na pw gdzie byłem proszony/pytany o coś z Muratyką i tylko takie [treść wypowiedzi] ale prezydenta i rządu nie ma więc nwm. No słuchaj, głupi bym był jakbym nie pytał. Akurat ty jesteś pierwszą osobą, którą zapytam o cokolwiek związanego z Rzeczpospolitą Muratycko-Koribijską 😉 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 205 Opublikowano 27 Lipca NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 6 minut temu, Waksman napisał: Rzeczpospolitą Muratycko-Koribijską 😉 Podoba mi się... wpisujemy do konstytucji. 1 AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 574 Opublikowano 28 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 18 godzin temu, Albert Fryderyk de Espada napisał: Podoba mi się... wpisujemy do konstytucji. IMHO w tych czasach, nazwa "Muratyka" to wspólne określenie głównie na naród muratycki i koribijski, chociaż my byśmy was nazwali "hulenwadami". Z nieopublikowanego projektu historii przedinternetowej wynika, że Eihenberg był stolicą Królestwa Hulenwadu (państwo koribijskie?) aż do 1890 (czyli zawiązania I Republiki), ale to temat na osobną dyskusję:D 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 574 Opublikowano 28 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Pytanie do wszystkich - pracę nad nowelizacją Konstytucji zaczynamy przed czy po wyborach? Imho to sprawa niecierpiąca zwłoki, więc ja bym optował za wcześniejszym zorganizowaniem jakiejś pre-komisji ds. nowelizacji Konstytucji czy coś takiego. @Mieszkaniec Muratyki @Albert Fryderyk de Espada @Peetri Romanaav @Leszek Ebe (oznaczam, bo działałeś w Muratyce, może się skusisz na wsparcie 😄) 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi