• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
NAP
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Porozumienie w sprawie statusu Kiriańsko-Eestińskiej Strefy Okupacyjnej na terenach dawnej Brodii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Wysoka Izbo,

przedstawiam niedawno podpisane m.in. przez II Federację Nordacką Porozumienie do ratyfikacji.

Porozumienie w sprawie statusu Kiriańsko-Eestińskiej Strefy Okupacyjnej na terenach dawnej Brodii
    Zawarte dnia 6 czerwca 2025 roku w Tomaszewie przez:

Ministra Spraw Zewnętrznych II Federacji Nordackiej, Bolesława Kirianoo von Hohenburga, w imieniu własnym oraz II Federacji Nordackiej;
    Pełnomocnika Imperatora Monarchii Kiryjskiej, Augusta de la Sparasana, w imieniu własnym oraz Monarchii Kiryjskiej;
    Prezydenta Walczącej Republiki Eesti, Velja Pätsa, w imieniu własnym oraz Walczącej Republiki Eesti;
    Pełnomocnika Tajnej Rady Koliady, Piotra Jankowskiego, w imieniu własnym oraz Tajnej Rady Koliady;
    Przewodniczącego Komisji Porozumiewawczej Zjednoczonego Ruchu Hajańskiego, Aramayisa Shahramanyana, w imieniu własnym oraz Zjednoczonego
    Ruchu Hajańskiego.

Artykuł 1
    Niniejsze porozumienie ma na celu ustalenie sposobu funkcjonowania Kiriańsko-Eestińskiej Strefy Okupacyjnej na terenach dawnej Brodii, zwanej dalej Strefą oraz zasad jej dalszego przekształcenia i zakończenia okupacji.

Artykuł 2
    Dokonuje się podziału Strefy na okręgi Koliada i Hajastan, na podstawie linii granicznej opartej w zasadniczej części na biegu rzeki Gigoria.

Artykuł 3
    Dla każdego z Okręgów powołuje się Administrację Cywilną, której organami są odpowiednio:
    §1 Tajna Rada Koliady dla Okręgu Koliada,
    §2 Komisja Porozumiewawcza Zjednoczonego Ruchu Hajańskiego dla Okręgu Hajastan.

Artykuł 4
    Organy Okręgowej Administracji Cywilnej mają prawo w ramach swoich Okręgów do:
    §1 Organizowania struktur administracji terenowej,
    §2 Powoływania organizacji pozarządowych i wojskowych,
    §3 Nadawania językom używanym przez lokalną ludność statusu urzędowych,
    §4 Emisji własnej waluty,
    §5 Stanowienia Prawa w ramach Rozporządzeń Organów Okręgowej Administracji Terenowej.

Artykuł 5
    Organy Okręgowej Administracji Cywilnej mają także prawo do ogłoszenia niepodległości państwa w granicach administrowanego Okręgu pod warunkami:
    §1 Przygotowania projektu konstytucji realizującej zasady państwa prawa i regulującej procedury powoływania władz państwowych, stanowienia prawa oraz wprowadzania zmian w konstytucji;
    §2 Posiadania, bądź wydzierżawienia przestrzeni informatycznej;
    §3 Wyrażenia zgody na stacjonowanie na terenie państwa sił Kiriańsko-Eestińskich nie krócej niż przez okres 30 dni od ogłoszenia niepodległości.
    §4 Złożenia deklaracji o niestosowaniu przemocy w relacjach ze stronami niniejszego porozumienia,
    §5 Notyfikację wszystkich stron niniejszego porozumienia o zamiarze ogłoszenia niepodległości z co najmniej 48-godzinnym wyprzedzeniem, załączając do niej kopie dokumentów realizujących postanowienia paragrafów 1, 3 i 4.

Artykuł 6
    Walcząca Republika Eesti i II Fedaracja Nordacka zobowiązują się do niezwłocznego uznania niepodległości państw powstałych zgodnie z procedurą określoną w artykule 5.

Artykuł 7
    Wcześniejsze wycofanie się sił Kiriańskich lub Eestińskich, jak i przedłużenie okresu ich stacjonowaniu może nastąpić wyłącznie w wyniku podpisania dwustronnej umowy międzynarodowej pomiędzy nowo powstałym państwem a państwem wysyłającym misję wojskową.

Artykuł 8
    Porozumienie wchodzi w życie z chwilą podania go do publicznej wiadomości.

/-/ Bolesław Kirianóo von Hohenburg
    /-/Piotr Jankowski
    /-/Veljo Päts
    /-/Արամայիս Շահրամանյան
    /-/ August de la Sparasan 

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Przystępujemy do debaty ratyfikacją Porozumienia. Debata zakończy się według planu 17 czerwca o godzinie 12:00. Przyjmuję wnioski o skrócenie/wydłużenie czasu debaty.

@Członek Kongresu

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Szanowni Państwo, 

Nie zgłaszam zastrzeżeń względem przedłożonego porozumienia.

NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego

2 godziny temu, Andrzej Ordyński napisał:

Czy "postacie fabularne" mają prawo do reprezentowania jakichkolwiek państw?

Odpowiadając bez trybu (ale skoro mam możliwość pisania w tym dziale to nikt nie powinien się czepiać): Walcząca Republika Eestii jest narracjokracją, czyli mikronacją w której polityka jest domeną wyłącznie postaci narracyjnych zarządzanych kolektywnie przez "grupę trzymającą władzę" ("prawdziwych" mikronautów) w związku z czym, gdy wszystkie stanowiska państwowe obsadzają postaci narracyjne nie wiedzę zbytnio innych osób które mogłyby reprezentować WRE.

• Lubię to 1

piotr@mail.vox

image.png.c1a42a2791c001105e2315f333dc6455.png100464293790614696.png 1021.png 

Opublikowano

Niniejsze porozumienie oficjalnie kończy wszelkie niejasności prawne i niepewny status strefy okupacyjnej kiriańsko-eestińskiej po brodryjskiej wojnie domowej. Za sprawą przyjęcia tegoż porozumienia, Premier wypełnia rekomendacje z uzasadnienia wyroku Najwyższego Sądu Federalnego w sprawie o sygnaturze 1/24/SP:

Rząd II FN powinien podjąć decyzje co do dalszego postępowania wobec terenów okupowanych, uwzględniając, że II FN nie była stroną Traktatu Pokojowego, jednak przejęła zobowiązania i odpowiedzialność w wyniku przystąpienia Kirianii do Federacji.

W interesie wszystkich stron jest uregulowanie prawne statusu strefy. Niniejsze porozumienie powinno zostać zawarte już miesiące temu - jest potrzebne na wczoraj. Jednak lepiej później, niż wcale.

Przechodzimy do głosowania nad ratyfikacją umowy przez Kongres. Proszę Czcigodnych Kongresmenów o głos za, przeciw lub wstrzymany. Głosowanie zakończy się 19 czerwca o godzinie 17:30.

Karta do głosowania

Ratyfikacja Porozumienia w sprawie statusu kiriańsko-eestińskiej strefy okupacyjnej na terenach dawnej Brodrii

• Andrzej Płatonowicz Ordyński:
    • August de la Sparasan:
    • Kamiljan de Harlin: ZA
    • Kocham to! 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Opublikowano

Cytat

Karta do głosowania

Ratyfikacja Porozumienia w sprawie statusu kiriańsko-eestińskiej strefy okupacyjnej na terenach dawnej Brodrii

• Andrzej Płatonowicz Ordyński: WSTRZYMANY
    • August de la Sparasan:
    • Kamiljan de Harlin: ZA

•  

/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej

Opublikowano

Cytat

Karta do głosowania

Andrzej Płatonowicz Ordyński: WSTRZYMANY

August de la Sparasan: ZA

Kamiljan de Harlin: ZA

• Kocham to! 1
    NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego

Opublikowano

Kończę głosowanie w związku z oddaniem głosu przez wszystkich uprawnionych. Kongres wyraził zgodę na ratyfikację porozumienia bezwzględną większością głosów.

Zwracam się do @Prezydent Federacji z prośbą o wpisanie aktu do Dziennika Prawnego. 

• Lubię to 1

Udostępnij