Andrzej Ordyński 463 Opublikowano 14 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja To jak? Narysujecie kontury swojego samorządu? To może być zwykła robocza mapka. Potem poprosimy kogoś o porządną mapkę. A ja napiszę propozycję kontaktu lennego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 18 Czerwca Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca Mógłbym poprowadzić losy Doriapola poprzez postacie fabularne (nie jako ja). Myślę nad tym, jakie imiona i nazwiska mogą nosić lokalsi. @Andrzej Ordyński Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 463 Opublikowano 19 Czerwca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca Większość mieszkańców Doriapola nosi nazwiska ordyjskie (mongolskie), ale stosunkowo znaczącą mniejszość stanowiąc też mieszkańcy pochodzenia brodryjskiego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 32 Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca Witam serdecznie. No cóż, eksperyment azjatycki chyba się nie udał, ale sam chcę nadal działać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 463 Opublikowano 3 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 35 minut temu, Reza I Pahlavi napisał: Witam serdecznie. No cóż, eksperyment azjatycki chyba się nie udał, ale sam chcę nadal działać! Niezależnie od tego moja propozycja jest cały czas aktualna. Bardzo proszę o nazwę i kontury nowego samorządu, ja przygotuję kontrakt. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 463 Opublikowano 4 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca @Kamiljan de HarlinJesteś dalej zainteresowany prowadzeniem Doriapola? Jeśli tak, to czy chciałbyś go prowadzić w formie lenna, czy jako urzędnik lokalny? Co do samej nazwy organu wykonawczego w miastach, jest to do ustalenia. Jak Władimir Gorczakow obejmował władzę w Bundżadarze, został on merem. Ale niekoniecznie musimy się tego trzymać. Zrobiłem krótki research i pasujące do naszego kręgu kulturowego, a jednocześnie krótkie do zapamiętania byłyby nazwy "darga" (po mongolsku oznaczająca po prostu szefa, kierownika) lub "akim" (szef samorządu lokalnego w Kirgistanie, Kazachstanie, Uzbekistanie i Turkmenistanie; jest to zapożyczenie z arabskiego, w którym oznacza gubernatora). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 788 Opublikowano 4 Lipca Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 5 godzin temu, Andrzej Ordyński napisał: Jesteś dalej zainteresowany prowadzeniem Doriapola? Niczego nie obiecuję, bo średnio u mnie z motywacją. Mogę pokierować życiem darga Doriapola - Tsetsena Enkhjargala. 5 godzin temu, Andrzej Ordyński napisał: Jeśli tak, to czy chciałbyś go prowadzić w formie lenna, czy jako urzędnik lokalny? Na lenno chyba jeszcze nie zasłużyłem sobie 😅 Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 463 Opublikowano 4 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca Godzinę temu, Kamiljan de Harlin napisał: Niczego nie obiecuję, bo średnio u mnie z motywacją. Mogę pokierować życiem darga Doriapola - Tsetsena Enkhjargala. Fajnie, jak wejdę na komputer to wydam stosowny akt. Godzinę temu, Kamiljan de Harlin napisał: Na lenno chyba jeszcze nie zasłużyłem sobie 😅 Nie traktuję lenna jako formy nobilitacji. Mam taki zamysł na Nową Ordę, by ograniczyć prawo publiczne do minimum i oprzeć system na prawie prywatnym - kontraktach między chanem, traktującym Ordę jako swoje patrymonium, a osobami zainteresowanymi działaniem w kraju. Mikronacje zawsze były rezultatem działania pojedynczych pasjonariuszów, ale im nas mniej, tym jest to bardziej widoczne. O ile w państwie wielkości FN abstrakcyjne normy prawne mają jeszcze sens, to już Nowej Ordzie, czy nawet całym Imperium Nandyjskim, mamy tak niewielu zainteresowanych, że warto, moim zdaniem, spojrzeć prawdzie w oczy. Każdy człowiek, który coś wnosi, zasługuje na to, by traktować go indywidualnie, a nie jako abstrakcyjnego obywatela. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 32 Opublikowano 6 Lipca Udostępnij Opublikowano 6 Lipca W dniu 4.07.2025 o 20:25, Andrzej Ordyński napisał: Fajnie, jak wejdę na komputer to wydam stosowny akt. Nie traktuję lenna jako formy nobilitacji. Mam taki zamysł na Nową Ordę, by ograniczyć prawo publiczne do minimum i oprzeć system na prawie prywatnym - kontraktach między chanem, traktującym Ordę jako swoje patrymonium, a osobami zainteresowanymi działaniem w kraju. Mikronacje zawsze były rezultatem działania pojedynczych pasjonariuszów, ale im nas mniej, tym jest to bardziej widoczne. O ile w państwie wielkości FN abstrakcyjne normy prawne mają jeszcze sens, to już Nowej Ordzie, czy nawet całym Imperium Nandyjskim, mamy tak niewielu zainteresowanych, że warto, moim zdaniem, spojrzeć prawdzie w oczy. Każdy człowiek, który coś wnosi, zasługuje na to, by traktować go indywidualnie, a nie jako abstrakcyjnego obywatela. Witam, Biały Chanie @Andrzej Ordyński 🙂 Po konsultacjach przeprowadzonych wcześniej, moi Azjaci wybrali nazwę Barga Tala dla projektowanego samorządu i choć z ich aktywnością jest jak każdy widzi, to nazwę zaakceptowałem i podaję dalej 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 463 Opublikowano 6 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca To jeszcze tylko szkic na mapie i wydaję stosowny dokument. 😉 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 32 Opublikowano 8 Lipca Udostępnij Opublikowano 8 Lipca W dniu 6.07.2025 o 18:58, Andrzej Ordyński napisał: To jeszcze tylko szkic na mapie i wydaję stosowny dokument. 😉 No cóż, nie mam doświadczenia w tych sprawach, więc zdam się na Białego Chana @Andrzej Ordyńskiw sprawie wyznaczenia granic ✌️🙏 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 463 Opublikowano 8 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 8 godzin temu, Reza I Pahlavi napisał: No cóż, nie mam doświadczenia w tych sprawach, więc zdam się na Białego Chana @Andrzej Ordyńskiw sprawie wyznaczenia granic ✌️🙏 A co chcielibyście mieć na swoim terenie? Góry, morze, jezioro, rzekę, jakieś duże miasto, pustynię? 😉 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 32 Opublikowano 13 Lipca Udostępnij Opublikowano 13 Lipca W dniu 8.07.2025 o 21:55, Andrzej Ordyński napisał: A co chcielibyście mieć na swoim terenie? Góry, morze, jezioro, rzekę, jakieś duże miasto, pustynię? 😉 Zdecydowanie góry i niedaleko nizinę, co pozwoli na górnictwo i hodowlę bydła oraz rolnictwo (zapomniałem nazwy najbliższego miasta, ale to blisko granicy z ZKRR) 🙂 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 463 Opublikowano 17 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca W dniu 13.07.2025 o 15:02, Reza I Pahlavi napisał: Zdecydowanie góry i niedaleko nizinę, co pozwoli na górnictwo i hodowlę bydła oraz rolnictwo (zapomniałem nazwy najbliższego miasta, ale to blisko granicy z ZKRR) 🙂 😉 Które to miasto? https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100365773012206714.png 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reza I Pahlavi 32 Opublikowano 18 Lipca Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 15 godzin temu, Andrzej Ordyński napisał: Które to miasto? https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100365773012206714.png Wygląda na to, że okolice na wschód od Banszaj, choć to nizina jest, ale reszta się zgadza! :)) Mogę tam hodować bydło i prowadzić działalność górniczą, tak jak zaplanowałem XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 463 Opublikowano 19 Lipca Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca Taka wielkość i położenie odpowiada? 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi