Femme Mystere 170 Opublikowano 4 Listopada 2024 NIO: 1609230032 NIO: 1609230032 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2024 Idąc za ciosem chciałabym wzbudzić dyskusję nt. kultury i społeczeństwa Muratyki. Chciałabym w jakiś sposób ustalić i dopracować wizerunek Muratyki. Poniżej zaadresuję kilka aspektów społeczno-kulturowych, a wy powiedzcie mi, czy to się zgadza. Jak rozumiem, założyciele chcieli wzorować się na państwach skandynawskich? Czyli mam sobie wyobrazić Muratykę jako kraj o generalnie niskich temperaturach? Górzystym i przez większośc roku ośnieżonym? Społeczność aparycji skandynawskiej, tj. głównie blondyni o narysowanych szczękach, kobiety blondynki o mocnej posturze? Ludność małomówna i niezbyt zabawowa? Moda nawiązująca do futer, korzuchów, ciepłych swetrów? Historia odnosząca się do wikingów dawniej? Architektura ceglana lub drewniana? Wystroje wnętrz minimalistyczne (patrz IKEA?)? Gospodarka głownie oparta o rybactwo, wyroby drewniane, produkcja stoczniowa, zasoby kopalniane, odnawialne źródła energii? Czy taka jest wizja Muratyki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajetan Sikorski 22 Opublikowano 4 Listopada 2024 Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2024 Dobry temat. Mnie, jako człowiekowi z zewnątrz, Muratyka się z niczym nie kojarzy - dopiero zacząłem "grę" w politykę. Chętnie poczytam, jeśli pojawią się odpowiedzi w tym wątku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 4 Listopada 2024 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2024 Kulturowo a co za tym idzie językowo Muratykę chyba realnie najlepiej byłoby przyrównać do czegoś w ramach Danii czy Norwegii ale gdybyśmy chcieli mówić o geografii i klimacie to pewnie wygląda ona bardzo podobnie do Polski, mamy co prawda najwyższe góry na kontynencie które o ironio nie są nawet nazwane ale są. Reszta przynajmniej Muratyki jest raczej równinna. Koribia zaś jest już nieco bardziej zróżnicowana. Gdzieś już chwilę temu wspominałem że Koribia to taki pochodny kraj z tej samej rodziny co Muratyka. Tylko że ludy zamieszkujące muratykę przybyły tu z Varlandu tysiące lat temu a Koribijczycy mimo że też pochodzą z tych samych regionów Varlandu to przybyli jako koloniści może do 400 lat temu i przez to ich można by bardziej przyrównać do takiej hybrydy Duńczyków z Holendrami. O historii narracyjnej samej muratyki wiele można poczytać na wykładach uniwersytetu Zwierzogrodzkiego. Koribia zaś posiada swój urząd informacyjny gdzie można się również wiele dowiedzieć. AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Femme Mystere 170 Opublikowano 5 Listopada 2024 NIO: 1609230032 NIO: 1609230032 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2024 Patrząc na kształt Freutu Rammstein i Freutu Umel, to aż prosi się, żeby tam zrobić jakies fiordy, więc zrobić raczej nieco wyżej posadowione z mocnym klifem. Jeśli zaś chodzi o to, że Muratyka byłaby podobna do Danii/Norwegii, to dla mnie ok. Wprawdzie nie znam się kompletnie na tych regionach 😄 Ale najwyżej czegoś się ciekawego dowiem, tworząc materiały. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 5 Listopada 2024 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2024 Tak po dłuższych rozmyślaniach które w zasadzie trwają już kilka lat żałuję że nie zrobiłem Z Koribi czegoś w klimacie Szkocji albo Irlandii chociaż mentalnie wywiązujemy się ze swojego zadania wzorowo. Młodszy brat Muratyki, niby podobny niby nie, no i cały czas narzekamy jak to jest źle i że większa autonomia itd. 😅 AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 5 Listopada 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2024 W dniu 4.11.2024 o 14:24, Femme Mystere napisał: Jak rozumiem, założyciele chcieli wzorować się na państwach skandynawskich? Dokładnie tak. Tak kulturą, jak i językiem. Od praktycznie samego początku wyobrażałem sobie Muratykę jako taką fuzję kultur Danii, Norwegii i Szwecji, także w tą stronę musimy iść 😛 W dniu 4.11.2024 o 14:24, Femme Mystere napisał: Czyli mam sobie wyobrazić Muratykę jako kraj o generalnie niskich temperaturach? Górzystym i przez większośc roku ośnieżonym? Raczej tak. Jak już Albert wspomniał w centralnej części kraju mamy łańcuch Gór Nienazwanych, które wpływają na klimat północnej części kraju. Południe Muratyki to raczej ciepłe rejony. Powietrze przekraczając Góry Nienazwane obniża swoją temperaturę, przez co Koribia (dokładniej jej zachodnia część) jest raczej zimnym terenem. Na ogół panują tam niższe temperatury niż w innych częściach kraju. W dniu 4.11.2024 o 14:24, Femme Mystere napisał: Społeczność aparycji skandynawskiej, tj. głównie blondyni o narysowanych szczękach, kobiety blondynki o mocnej posturze? Ludność małomówna i niezbyt zabawowa? Moda nawiązująca do futer, korzuchów, ciepłych swetrów? Czy małomówna i niezbyt zabawowa to bym się zastanowił. Muratykanie z natury są raczej radosnym i przyjaznym narodem, więc ja bym ich określił raczej mianem "rozrywkowych" ludzi. Co do mody - dokładnie tak. Takie stroje przeważają przez większość roku w IV Republice. W dniu 4.11.2024 o 14:24, Femme Mystere napisał: Historia odnosząca się do wikingów dawniej? Odnośnie historii odsyłam do moich wykładów na Uniwersytecie Zwierzogrodzkim, Albert chyba wysyłał link w swoim poście. W dniu 4.11.2024 o 14:24, Femme Mystere napisał: Architektura ceglana lub drewniana? Wystroje wnętrz minimalistyczne (patrz IKEA?)? Zdecydowanie dominuje u nas cegła. Ma to swoje korzenie w nowożytności, gdzie była ona najczęściej stosowanym budulcem. A co do mebli i wystroju wnętrz to nie wiem, ale idea stworzenia mikronacyjnej IKEi wywodzącej się z Muratyki mi się bardzo podobuje 😄 W dniu 4.11.2024 o 14:24, Femme Mystere napisał: Gospodarka głownie oparta o rybactwo, wyroby drewniane, produkcja stoczniowa, zasoby kopalniane, odnawialne źródła energii? Węgiel, ryby, kamień - to chyba najgłówniejsze rzeczy wydobywane i pozyskiwane w Muratyce. Oprócz tego mamy wiele zakładów przetwórczych, patrz Eihenberdzkie Zagłębie Przemysłowe. W dniu 4.11.2024 o 21:19, Kajetan Sikorski napisał: Dobry temat. Mnie, jako człowiekowi z zewnątrz, Muratyka się z niczym nie kojarzy - dopiero zacząłem "grę" w politykę. Chętnie poczytam, jeśli pojawią się odpowiedzi w tym wątku. Cóż, klimat naszego kraju był raczej zaniedbywany przez te kilka lat istnienia, co było dużym błędem. Klimat to jedna z najważniejszych rzeczy w mikronacji, a my mamy tylko szczątkowe jego ilości. Teraz kilka nowych twarzy się u nas pojawiło, m. in. Pan, więc mam nadzieję, że w tej minimalnie większej grupce uda nam się coś fajnego rozpracować 🙂 W dniu 4.11.2024 o 22:53, Albert Fryderyk de Espada napisał: Koribia zaś jest już nieco bardziej zróżnicowana. Gdzieś już chwilę temu wspominałem że Koribia to taki pochodny kraj z tej samej rodziny co Muratyka. W sumie jakby na to tak spojrzeć (co jest dość dobrym dedukowaniem) można określić to tak, że ludy, które przybyły na nasze ziemie bardzo, bardzo dawno, tzn. muratykanie, w toku historii podzielili się na dwie podgrupy - muratykan mieszkających na południu, i koribijczyków żyjących za górami. Jeszcze więcej - można przyjąć, że nazwa "koribijczyk" wzięła się od staro-muratyckiego określenia "körbenve", czyli "zza gór" 😄 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 6 Listopada 2024 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2024 52 minuty temu, Waksman napisał: W sumie jakby na to tak spojrzeć (co jest dość dobrym dedukowaniem) można określić to tak, że ludy, które przybyły na nasze ziemie bardzo, bardzo dawno, tzn. muratykanie, w toku historii podzielili się na dwie podgrupy - muratykan mieszkających na południu, i koribijczyków żyjących za górami. Jeszcze więcej - można przyjąć, że nazwa "koribijczyk" wzięła się od staro-muratyckiego określenia "körbenve", czyli "zza gór" 😄 😄 Niby miałoby to sens ale wywróciło by historię Koribi do góry nogami. Nasza tożsamość i sam fakt istnienia opiera się na byciu kolonistami. Możnaby niby zacząć od początku ale żeby się nie okazało że znowu zostanę z tym samemu. Na razie nie mam się z czego wstydzić chociaż faktycznie chciałbym stworzyć w ludzkiej świadomości jakieś wyobrażenie Koribi i napisanie taniej od zera niewątpliwie by to ułatwiło ale trochę też żal wyrzucać cały dotychczasowy dorobek. AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Femme Mystere 170 Opublikowano 6 Listopada 2024 NIO: 1609230032 NIO: 1609230032 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2024 To w takim razie zapisuję sobie na listę zadań stworzenie IKEA 😄 Jeśli chodzi o architekturę, to myślałam o tym, by cegła dominowała w dużych miastach, a na wsiach drewniane budynki w kolorze czerwonym lub niebieskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 6 Listopada 2024 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2024 15 godzin temu, Waksman napisał: Raczej tak. Jak już Albert wspomniał w centralnej części kraju mamy łańcuch Gór Nienazwanych, które wpływają na klimat północnej części kraju. Południe Muratyki to raczej ciepłe rejony. Powietrze przekraczając Góry Nienazwane obniża swoją temperaturę, przez co Koribia (dokładniej jej zachodnia część) jest raczej zimnym terenem. Na ogół panują tam niższe temperatury niż w innych częściach kraju. Tutaj również muszę się wtrącić gdyż samemu troszeczkę inaczej do tego podszedłem. Wiemy że środkowa i północno-wschodnia Korbia to coś ale płaskowyżu gdzie sobie mieszkają Kugarzy. Dlatego przyjąłem mam nadzieję że dość rozsądnie i bezpiecznie że nie koniecznie jest tam zimniej ale występują znacznie mniejsze opady i porywiste wiatry. W zasadzie przekłada się to niższe temperatury ale te nie wynikają z samego faktu niskich temperatur a innych czynników. AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 6 Listopada 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2024 2 godziny temu, Albert Fryderyk de Espada napisał: Tutaj również muszę się wtrącić gdyż samemu troszeczkę inaczej do tego podszedłem. Wiemy że środkowa i północno-wschodnia Korbia to coś ale płaskowyżu gdzie sobie mieszkają Kugarzy. Dlatego przyjąłem mam nadzieję że dość rozsądnie i bezpiecznie że nie koniecznie jest tam zimniej ale występują znacznie mniejsze opady i porywiste wiatry. W zasadzie przekłada się to niższe temperatury ale te nie wynikają z samego faktu niskich temperatur a innych czynników. Cóż, nie wiemy jak dokładnie działa pogoda na Pollinie, możemy tylko snuć teorie i domysły. Nikt żadnego modelu pogodowego jeszcze nie opracował, więc każdy może przyjmować inaczej, a tak naprawdę nie wiadomo kto ma rację z logicznego i naturalnego punktu widzenia. Swojego czasu próbowałem stworzyć radar Dopplera obejmujący swoim zasięgiem całą Muratykę i część Winkulii, Kirianii oraz Magnifikatu. Niestety, prace na razie stanęły, ale kto wie, może do tego wrócę... Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi