Skocz do zawartości
2 votes
Guests cannot vote
Oczekuje

Odnowa Rzeszy Arcyksiążęcej Learvén

• Wyświetleń: 369
  • Dodano:

Dzień dobry,

jako techniczny reprezentant Rady Regencyjnej Rzeszy Arcyksiążęcej Learvén kieruję do Nordackiej Unii Informatycznej prośbę o przyjęcie do systemów informatycznych Nordaty odrodzone Learvén w poczet Państw fabularnych.

RAL zamierza pielęgnować i chronić przed zapomnieniem dziedzictwo oraz historię I Rzeszy Książęcej Learvén, Cesarstwa Learvén oraz Rzeszy Arcyksiążęcej Dalerii. Utrwalenie śladów tych państw jest szczególnie ważne, ponieważ Learvén to państwo założycielskie Unii Trzech Narodów oraz I Federacji Nordackiej (jako Daleria). W ramach Rzeszy Książęcej Learven powstała Socjalistyczna Republika Volkianu - dawna prowincja Learvén, dzisiejsza część Związku Winkulijskiego. Bliska mojemu serca Doctrina przez wiele miesięcy pozostawała integralną częścią Volkianu, a co za tym idzie - Learvén. 

Terytoria Learvén przez lata były zapomniane. Nawet w czasach istnienia Dalerii, jej położenie nie było do końca jasne. Wiemy o Learvéńskich Wyspach Popiołu, Doctrinie i Azymutii Learvéńskiej. Ale ziemie Volkianu zostały w czasach Związku Winkulijskiego zrobione od nowa, pewnie z powodu zapomnienia o istniejących w czasach Dalerii mapach Volkianu. Dokładne położenie Dalerii nie zostało nigdy określone, mimo że znaliśmy mapę samej Dalerii. Nie wiadomo było, jak umiejscowić ją na mapie v-świata, względem reszty państw.  

Aby zachować spójność narracyjną i logiczność historii przedinternetowej, postanowiłem, że Learvén powinno znajdować się jak najbliżej Volkianu oraz Doctriny. Niestety, będzie to wymuszać rezygnację z pogody zbliżonej do realowej Francji na rzecz norweskiej pogody. 

Learvén potrzebuje w ramach NUI:

• własnego działu w kategorii Państwa fabularne z poddziałami:
    • Rozmowy ogólne
    • Władza
    • Arcyksiążęca Gwardia Learvén
    • Terytorium Koronne
    • Ziemie Calradzkie
    • Księstwo Efrodrii
  • własnej sekcji w Dzienniku Prawnym z podkategoriami:
    • Dekrety Arcyksiążęce
    • Ustawy Dietheru
  • wpisu w Ewidencji Instytucji.

image.png.2e4b0c47a745bf4fa4723632a6d3f325.pngimage.png.023a1000d52dcbea698de3eb14076fec.png

Rodzaj zgłoszenia

Organizacyjne - NKI
  • Lubię to 2

Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

Burek

Opublikowano

A trzeba szczególnie spawnować nowy ląd? I w takim rozmiarze?

Użytkownik Usunięty 233511

Opublikowano

Również wyrażam obawy i sprzeciw w takim działaniu. Nie powinno być naszej zgody na nasypywanie kolejnych lądów, i to dla państw, które dopiero co pojawiają się po jakiejś dłuższej przerwie.

Kamiljan de Harlin

Opublikowano

Godzinę temu, Burek napisał:

A trzeba szczególnie spawnować nowy ląd? I w takim rozmiarze?

Te nie są nowe lądy, istnieją od 2017 roku. Tylko nie określono ich położenia do tej pory. Chcę żeby Daleria była częścią świata przedstawionego, bo jej zatopienie nie robi sensu dla historii. 

Godzinę temu, Waksman napisał:

Nie powinno być naszej zgody

Naszej, to znaczy czyjej?

Mogę postawić dla Learven nowe forum albo zawnioskować o dział na Bastionie Pollin. Ale myślę, że więcej sensu ma odnowa Learven na tym forum, gdzie są już inni ludzie i inne państwa związane z Dalerią.

• Lubię to 1
Burek

Opublikowano

7 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Te nie są nowe lądy, istnieją od 2017 roku. Tylko nie określono ich położenia do tej pory. Chcę żeby Daleria była częścią świata przedstawionego, bo jej zatopienie nie robi sensu dla historii.

No, let's be real, nie istnieją, bo nie były powielane w powszechnej świadomości. I nikomu na tym za bardzo (do teraz) nie zależało.

Może w ramach jakiegoś kompromisy zmniejszyć te lądy, gdzieś tak do 1/4?

Użytkownik Usunięty 233511

Opublikowano

7 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Skoro istniały, a nie było ich na mapie to chyba wniosek logiczny sam jest prosty. W mojej głowie też jest wiele lądów, które istnieją, ale nie określiłem ich położenia do tej pory...

8 minut temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Naszej, to znaczy czyjej?

Naszej, to znaczy Nordatczyków. Usypywanie ziemi dla tworu, który nie ma pewności w kwestiach dalekosiężnego działania, nie ma po prostu sensu.

Kamiljan de Harlin

Opublikowano

20 minut temu, Burek napisał:

Może w ramach jakiegoś kompromisy zmniejszyć te lądy, gdzieś tak do 1/4?

Ale one już zostały zmniejszone w mojej mapie. Wcześniej były prawie wielkości Batawii. 

Burek

Opublikowano

1 minutę temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Ale one już zostały zmniejszone w mojej mapie. Wcześniej były prawie wielkości Batawii. 

To zmniejsz jeszcze chociaż o połowę, może? Bo tak jest za duża, prawie nachodzi na Volkian.

Burek

Opublikowano

Ale kwestia terytorium a kwestia włączenia do NUI i utworzenia działów to druga. Więc zobaczę co myśli rada, a potem jeszcze FN samo w sobie musi się zgodzić.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg

Opublikowano

A ja jestem za. Learven to nie jakieś yoyo z dupy, tylko kraj który już istniał i był nawet częścią społeczności nordackiej (współzakładał projekty integracyjne), a jednak nie pojawił się na mapach. To wina ówczesnego kartografa, a nie działaczy państwa - mapy nie są zawsze wiernym oddaniem konsensusu danej społeczności, np. północne wyspy nordackie (Ardemia i Doctrina) oficjalnie wprowadzono na mapy na długo po tym gdy zaakceptowano ich istnienie, a II Federacji przez parę miesięcy odmawiano zauważenia istnienia Komarchii Nordackiej, a nie znaczy to przecież, że nie egzystowała lub że nie było konsensusu że egzystowała. Kartografowie też mają swoje interesy albo po prostu nie są w stanie zebrać wszystkich informacji.

Sytuacja, w której mamy dosyć zakorzenione w historii kontynentu i istniejące na niej od lat, a jednak nie mające swojej reprezentacji na mapach państwo jest absolutnie rzadka i wyjątkowa, więc nie ma mowy o tworzeniu tu jakiegoś niebezpiecznego precedensu dla kolejnych "wyławiaczy". Ląd istnieje na północy Pollinu, w regionie który - bądźmy szczerzy - i tak nikogo nie obchodzi, poza paroma wyjątkami; nie jest też jakiś mega duży, chociaż może się taki wydawać przez umieszczenie go na harlinowskich mapach azymutalnych - widać przecież wyraźnie, że jest niewiele większy od Eesti, na uboczu Nordaty. Bądźmy łagodni.

• Lubię to 1
Kamiljan de Harlin

Opublikowano

Rozmiar Dalerii na mapie to sprawa drugorzędna. Najważniejsze jest otrzymanie miejsca na forum do działania. W razie potrzeby zmniejszymy archipelag, ale za to będzie gęściej zaludniony. Bo trudno się nie zgodzić, że dziwne się wydaje, aby Daleria była mniejsza od Doctriny i mniejsza od Volkianu. Przecież kiedyś Learven sprawowało kontrolę na oboma tymi regionami jednocześnie.

Learven nie ma być państwem funkcjonalnym. To ma być element świata przedstawionego. Nie będzie mi żal tych ziem, jeśli ktoś (np. noffy) przyjdzie je zająć. Ale musiałby wtedy koniecznie stworzyć państwo, które będzie dalej kultywować kulturę learveńską. A przy nieprawdopodobnym scenariuszu, że szybciej wrócą tutaj dawni działacze Learven (Henryk Wespucci, Arcadio, Tymoteusz, może Ola Marcjan-Chojnacka czy Alfred) albo ktoś Noffy się zainteresuje tym państwem, nim ktoś tu założy coś nowego, to wtedy zrobimy z tej Rzeszy Arcyksiążęcej prawdziwą mikronację.

• Lubię to 2
Elina az Ruzmari-Emre

Opublikowano (edytowane)

Ale z drugiej strony strona Voxlandu istnieje to czyli forum istnieje trzeba ich się zapytać na forum co mają do powiedzenia w tej kwestii ze strony Voxlandu. https://stempel.org.pl/mapa#0/-654/3604 na tej mapie nie ma Dalerii w tym gdzie jest i co się stało że jej nie ma?

Edytowane przez Elisa Mitchell
Burek

Opublikowano

@Kamiljan de HarlinZ formalnego punktu widzenia chodzi o przystąpienie do traktatu NUI czy tylko o działy na forum?

Kamiljan de Harlin

Opublikowano

5 minut temu, Burek napisał:

@Kamiljan de HarlinZ formalnego punktu widzenia chodzi o przystąpienie do traktatu NUI czy tylko o działy na forum?

Mogą być same działy.

• Lubię to 3