Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgodnie z zapowiedzią z rozkładu jazdy zaczynamy od wtorkowych recenzji. Uznałam, że warto dodać jedną czynność która będzie miała charakter offtopu względem mikronacji. Recenzje jakiś dzieł popkulturowych wydaje mi się dobrym pomysłem by czymś zająć 150 dniową kadencje. Jeśli ktoś chciałby dołączyć własne recenzje w tym wątku - zapraszam śmiało! Recenzje będą krótkie i mało treściwe (wszak nie od tego jest to forum). 

Cytat

Is kuroneko from Oreimo considered dandere? - Anime & Manga Stack Exchange
Oreimo - My Little Sister Can't Be This Cute (recenzja nr. 1)

Seria anime którą oglądałam wiele lat temu i w tym miesiącu wraz z jednym ziomem rzuciłam się na powtórkę. 
Pod jakim względem polecam?

Jest to coś co warto obejrzeć choć jest dość nierówną serią. Tytułowy wątek siostry to w ogóle do kosza. Kurwa jakich mało, jako opcja romansowa to najmniejszym problemem jest to, że siostra. 

Seria jednak ma pewien swój ogromny urok w jednym ważnym aspekcie, który sprawia, że warto ją polecić komuś kto chciałby kiedyś trochę bardziej zrozumieć fenomen japońskiej popkultury. To taka produkcja która wprowadza w japońską perspektywę na świat tej popkultury w kontekście jej fanów. Dzięki oreimo można poznać takie koncepty jak: Powieści Wizualne na PC, Japońskie Arcade'y, pisanie mang/powieści i ich animowane ekranizacje, różnice między stylistyką Moe Kawaii a jej przeciwieństwami, czym jest Yaoi i jaki stan umysłu mają fanki tego typu literatuy itd. 

Zwłaszcza kiedyś zanim japońska i szerzej, azjatycka popkultura stała się tak normicka jak dziś, było to anime w którym odnajdywały się osoby traktujące to jako swoje niszowe zainteresowanie (zachodnie i polskie dziewczyny). Ja oczywiście uwielbiam najciekawszą tam postać Kuroneko - czarnego kota (postać z powyższego gifa). 

Cała seria to 90% komedii 10% romanso-dramatu. Jeśli ktoś ogląda zachodnie seriale to długość ok 30 odcinków 20 minutowych (10 odcinków jakby miały 1 godzinę każdy) nie powinna odstraszać. 

Pozdrawiam i polecam się. 🤙
Za tydzień weźmiemy się za jakiś komiks DC. 

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1
  • Wow 1

photo_2026-07-23_19-50-46.jpg.df2689b20790e7eccc7090f5cd9547a1.jpg
(-) Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lihtenštán
Nie ważne gdzie jestem, pamiętam kim jestem - Teutonką!
Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam!

Opublikowano
12 minut temu, Edward Teague napisał(a):

Dawać komis!

Reflektuje sie, czy Flash czy Hawkman, jesce zobacymy. 

• Wow 1

Opublikowano
Cytat

1588640-flsv2_cv8_ds_copy.jpeg
The Reverse Flash Rebirth (recenzja nr. 2)

Wydaje mi się, że amerykański komiks superbohaterski z "stajni" DC jest bardziej egzotyczną rzeczą dziś do polecenia w internecie niż animacja japońska o ruchaniu siostrzyczki. Może to jednak skutek pewnej bańki i obecności na forum innych twarzy anime niż moja...

Dziś Prezydent poleca wam jeden z komiksów który przygotowywał wielki event Flashpoint... Eee, trochę ciężko mi to opisywać. Pewnie nie wiecie co to Flashpoint prawda? 
Kilka lat temu w kinach był świetny film - Flash, główny motyw był wzorowany na tej historii. W każdym razie o co chodzi: Flash to postać co szybko biega - to jest raczej znana wiadomość. Moc Prędkości - czyli szybkiego biegania sprawia, że może... PODRÓŻOWAĆ W CZASIE! Otóż widzicie, jeden z Flashów (nie pytajcie czemu liczba mnoga) miał smutne wydarzenie w swoim życiu - umarła mu mama. Jest mu z tego powodu smutno i w pewnym momencie wraca się w czasie by tak pokierować wydarzenia by ona nie zgineła. 

Komiks Flashpoint opowiada właśnie o świecie który powstał gdy ta zmiana i uratowanie matki się dokonało. 
Odrodzenie Reverse Flasha jest historią która do tego wprowadza. 
Dlaczego ją polecam w rezencji?

Powód jest prosty - bardzo fajna narracja. Postać żółtego złego Flasha skupiona jest na podróżowaniu w czasie, a on sam pochodzi z przyszłości. 
Jego historia opowiadana jest w sposób gdy dochodzi do pewnego punktu w czasie gdy uznaje, że jego życie się załamuje i cofa się w czasie likwidując praprzyczynę tego załamania. 
W narracji wygląda to tak, że poznajemy jakiś fakt z jego życia - "kiedyś byłem zakochany" - przedstawiany jest nam pewien cykl wydarzeń i nagle następuje restart - "nigdy nie byłem zakochany" i ponownie obserwujemy te same wydarzenia ale zmienione. A zmiany te się nawarstwiają tworząc nam postać antagonisty do przyszłego dużego eventu.

Jest to bardzo fajne wykorzystanie medium jakim jest komiks. Świat Flasha sam w Sobie jest czymś cudownym i wszystkim polecam próbę wejścia w niego.
Na dziś tyle! - Do kolejnego wtorkum!

• Kocham to! 2
  • Wow 1

Opublikowano

Flash to taki no opużniacz jakby tylko na odwwrot

• Kocham to! 1
  • Wow 1
Opublikowano
6 godzin temu, Burek napisał(a):

The Slow - DC Comics The Flash T-Shirt - The Shirt List

Opublikowano
9 godzin temu, Burek napisał(a):

Aj wybaccie posst pod posstem...

Alem pomyślala tera, że to byłby jeszczem lepszy chocholik gdyby zamiast opóźniaczcza był taki no PRZYŚPIESZACZ - pisesz wiadomość a ON wysyła ją w połowie i już nic nie zrobisz. wysłałom siem, zakaz edycyji. To co zrobisz? Jasne, że kolejny post i kolejna połowa i tak przyśpieszacz nawala Ci wiadomość i w pułoffie wySylla. Niby trochę słaczka alem jak to w ISM'iku statiścika nawali, a no i siłom głosum w elekcyji zwiększy. 

Nie flashowić jednak ładzem gdysz to profokuje, a prorokować zakaz jestt. 

• Lubię to 1
  • Wow 2