Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Po drugie i ważniejsze, dzisiaj Księstwo Sarmacji oraz Bialenia podpisały Umowę o utworzeniu tzw Wspólnej Strefy Stabilizacji i Opieki, w ramach której państwa te zastrzegają sobie prawo do decydowania o losach takich ziem OBPP, jak d. Fenocja, Suderland czy NUPIA. Jest to tym bardziej oburzające, biorąc pod uwagę głosy, które w ostatnim czasie oskarżały II Federację o tzw "pikselożerstffo", tymczasem tutaj jesteśmy świadkami zagarnięcia ogromnych połaci terenów i zastrzeżenia ich dla nowych mikronautów, tak, by tylko staruszkowie, którzy to dawno zakończyli przygody z tymi państwami (albo i nawet nigdy w nich nie brali udziału, patrz Fenocja) mogli arbitralnie rozsądzać, komu się takie piksele należą, a komu nie.

Jest to żywy przykład imperializmu i hipokryzji, o którym zwykliśmy czytać w książkach. Podczas gdy II Federacja już od paru lat trwa na straży Klindii, czyniąc ją OBPP-FN, czyli obszarem chronionym przed zakusami istniejących państw, ale otwartym i zachęcającym nowe projekty do lokowania się w jego ramach, ze strony sarmacko-bialeńskiego WSSO mamy ideę odwrotną: "chroni się" stare tereny przed nowymi państwami (by móc potem narzekać, że na Nordacie jest za mało miejsca, oczywiście przez FN), zastrzegając je dla tzw sstarrych. II Federacja zawsze będzie stać na straży Prawdy i Sprawiedliwości Dziejowej, i niniejszym oficjalnie nawołuje władze Księstwa Sarmacji oraz Bialenii do odrzucenia owego dokumentu. Stańmy w prawdzie o sobie! Wspierajmy rozwój nowych projektów mikronacyjnych, zamiast ich zastrzegać! Pollin potrzebuje więcej Klindii i nordackich rozwiązań pokroju OBPP-FN, niż OBPP-WSSO. 

Jednocześnie informujemy, że ów traktat, jakkolwiek karygodny moralnie, jest również częściowo nielegalny. Ziemie Fenocji znajdują się obecnie pod kontrolą Rodu Robingrenów ( @Damiano Robingren@Benjamin Robingren) i to niezależnie od tego, czy Obiektywny Kartograf Deks naniósł odpowiednią adnotację. II Federacja już raz skutecznie obroniła praw Robingrenów do owych terenów i może zrobić to ponownie.

Inną sprawą, bardziej chyba jeszcze skandaliczną, jest fakt, że ostatnio z Bialenii wyszedł do państw Nordaty pomysł powołania jakiejś Rady wzorem tej z Vaarlandu, która mogłaby regulować to, kto jest godzien się z nami bawić, a kto nie. Gdyby doszła do skutku w takiej formie, ostatecznie zabiłaby już, oczywiście, wszystko, co zostało z dawnej oryginalności Kontynentu Północnego. Pytać jednak należy, jakie są intencje Bialenii, która z jednej strony wysyła posłów z propozycją ogólnokontynentalnego omawiania spraw pozostałych OBPP, a z drugiej - za plecami tych samych państw Nordaty dokonuje dealów z Sarmacją co do NORDACKICH OBPP. Naprawdę, więcej żenady zmieścić w tak niewielkiej ilości czasu już się chyba nie da. Informuję, iż II Federacja Nordacka odmawia jakichkolwiek rozmów co do jakiegokolwiek Traktatu, dopóki kwestia tego nieszczęsnego WSSO nie zostanie wyjaśniona, i to wyjaśniona w sposób zadowalajacy dla wszystkich wierzących jeszcze na tym nieszczęsnym świecie w Prawdę, Dobro i Piękno.

Wzywam przedstawicieli Księstwa Sarmacji i Bialenii do wyjaśnień. Ogłaszam, że Nordata nie boi się zielonych stoliczków hipokrytów i szyderców - już nie. Ten lęk pokonaliśmy 12 kwietnia. Jeśli będzie trzeba, sami zostaniemy po stronie Prawdy. 

Szanowny Panie Ministrze:

Artykuł 1

"terytoria wysp zajmowanych niegdyś przez..."

Czy nordacka część byłej Fenocji to jakieś większe wyspy?

P.S. Do reszty odniosę się za dnia. Jest późna pora i proszę o zrozumienie.

Edytowane przez Kamiljan de Harlin
dodanie cytatu dla kontekstu
Opublikowano
1 minutę temu, Piotr Suworow napisał(a):

Szanowny Panie Ministrze:

Artykuł 1

"terytoria wysp zajmowanych niegdyś przez..."

Czy nordacka część byłej Fenocji to jakieś większe wyspy?

Również wyspy, owszem. Czy wystarczająco małe/duże nie rozsądzam, bo to subiektywne.

1 minutę temu, Piotr Suworow napisał(a):

P.S. Do reszty odniosę się za dnia. Jest późna pora i proszę o zrozumienie.

Jasne, spoko. Dobranoc.

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
7 godzin temu, Vratislav Vondráček napisał(a):

Potem poczytam.

Masz na myśli "Któryś już raz z kolei  FN w dzieciniadę się bawi. Ileż można a właśnie mieliście mieć wywalone na wszystko"?

• Smuteczek 1
  • Cringe 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
3 godziny temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał(a):

Masz na myśli "Któryś już raz z kolei  FN w dzieciniadę się bawi. Ileż można a właśnie mieliście mieć wywalone na wszystko"?

On jest jeszcze zbyt malutyki. W tym my się bawimy w dziecinadę, bo jesteśmy jeszcze malutcy. Tak wam powiem.

• Smuteczek 1
  • Cringe 1
Opublikowano (edytowane)

Jeden z naszych fanów na Bialenii odpowiedział na komunikat. Nie wiem czy z pomocą Beatki (może wielokrotne korzystanie z jej usług wpływa na sposób wypowiedzi, nawet gdy sprawą zajmuje się samodzielnie?). No albo faktycznie sprawę znowu załatwiła Becia, przynajmniej częściowo.

Edytowane przez Burek
  • Smuteczek 1
Opublikowano
12 godzin temu, Adelaide Radziwiłł-Chojnacka napisał(a):

Czemu nagle pepiki wycofują się z wcześniej napisanych słów? 

Adelajdo, może naprawdę warto czasem zamilknąć. Trudno traktować poważnie kogoś, kto najpierw próbuje przypodobać się wszystkim, a chwilę później z taką samą łatwością ich krytykuje. Zanim zaczniesz oceniać innych, dobrze byłoby najpierw spojrzeć na własne zachowanie. Więc zajmij się swoją rozlazłą kicią. 

A teksty o „Pepikach” zachowaj dla siebie, bo niewiele wnoszą poza pokazaniem niskiego poziomu z twojej strony w tej dyskusji. I od mojego państwa  to wara. 

I jeszcze odnośnie mojej wcześniejszej wypowiedzi. Tak, nadal ją podtrzymuję. To było i jest moje zdanie od samego początku. Nie musisz się z nim zgadzać, ale nie zmienię go tylko dlatego, że komuś się nie podoba. Jako iż że jestem osobą bezstronną i wyrażam osobistą opinię to idzie wszystko zauważyć gołym okiem.  A do reszty komentarzy w moją stronę się nie odniosę ponieważ szkoda mi czasu. 

• Nie lubię tego! 1
Opublikowano

son, co to znaczy "rozlazła kicia" 😭😭😭😭

• Smuteczek 1
Opublikowano (edytowane)

Panie/Pani Ministrze (bo nie wiem jak mam się zwrócić) dziękuję za opinię. Swoje prywatne zdanie możesz zachować dla siebie. Jesteś Ministrem Spraw Zagranicznych Bialenii, więc zachowuj się jak przystało na osobę odpowiedzialną za ten resort. 

Edytowane przez Adelaide Radziwiłł-Chojnacka

(-) Adelaide Radziwiłł-Chojnacka 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Adelaide Radziwiłł-Chojnacka napisał(a):

Panie/Pani Ministrze (bo nie wiem jak mam się zwrócić) dziękuję za opinię. Swoje prywatne zdanie możesz zachować dla siebie. Jesteś Ministrem Spraw Zagranicznych Bialenii, więc zachowuj się jak przystało na osobę odpowiedzialną za ten resort. 

Ale  czy szanowna umie czytać ze zrozumieniem?  Bo mam własne państwo a moje stanowisko w Bialenii nie ma nic z tym wspólnego. Proszę nauczyć się odróżniać rzeczy. Dziękuję.

Edytowane przez Vratislav Vondráček
Opublikowano
6 minut temu, Vratislav Vondráček napisał(a):

Ale  czy szanowna umie czytać ze zrozumieniem?  Bo mam własne państwo a moje stanowisko w Bialenii nie ma nic z tym wspólnego. Proszę nauczyć się odróżniać rzeczy. Dziękuję.

Dyskusja toczy się pod komunikatem dotyczącym polityki zagranicznej Bialenii, w tym kontekście bycie... ministrem spraw zagranicznych... Bialenii sprawia, że wypowiadane tutaj słowa będą rzutować na stosunki... z Bialenią. Tak rell?

• Wow 1
Opublikowano
Teraz, Burek napisał(a):

Dyskusja toczy się pod komunikatem dotyczącym polityki zagranicznej Bialenii, w tym kontekście bycie... ministrem spraw zagranicznych... Bialenii sprawia, że wypowiadane tutaj słowa będą rzutować na stosunki... z Bialenią. Tak rell?

A od kiedy słowo pepiki kojarzy się z Bialenią? Bo chyba to bardziej pogardliwe słowo do Czechów i Słowaków więc Czechosłowacji. A ze szanownym dyskusji prowadzić nie będę bo widocznie  nie zrozumiał szanowny formuły wcześniejszych wypowiedzi. Więc pański komentarz jest tak szczerze nie potrzebny. A w sprawie aktualnego sporu nie będę komentował lecz bronię własne państwo które zostało niechlubnie obrażone.  Dziękuję.

Opublikowano
5 minut temu, Vratislav Vondráček napisał(a):

A od kiedy słowo pepiki kojarzy się z Bialenią? Bo chyba to bardziej pogardliwe słowo do Czechów i Słowaków więc Czechosłowacji. A ze szanownym dyskusji prowadzić nie będę bo widocznie  nie zrozumiał szanowny formuły wcześniejszych wypowiedzi. Więc pański komentarz jest tak szczerze nie potrzebny. A w sprawie aktualnego sporu nie będę komentował lecz bronię własne państwo które zostało niechlubnie obrażone.  Dziękuję.

No dobra, ale już zaczął Pan komentować "w sprawie aktualnego sporu". W Pana pierwszej wypowiedzi, którą później Pan zedytował... po czym jednak dość kuriozalnie stwierdził, że ją podtrzymuje, nie?

Opublikowano

Problem polega na tym, że jako osoba pełniąca stanowisko ministra nie możesz zasłaniać się argumentem „moje prywatne zdanie”, kiedy zabierasz głos w sprawach politycznych zwłaszcza jako (jak widać niezbyt doświadczona i obyta) osoba sprawująca pieczę nad polityką zagraniczną Bialenii. Jeśli to stanowisko przyjmujesz, to licz się z tym, że każda Twoja wypowiedź będzie traktowana jako stanowisko twojego resortu jak i państwa. W wątku potępiającym działania Bialenii i wypowiadasz swoje zdanie jako BIALEŃSKI MSZ. Powiedz lepiej dlaczego edytowałeś/łaś/łoś (dalej nie wiem) wcześniej napisaną wiadomość? PRZECIEŻ TO TWOJE PRYWATNE ZDANIE! 

Opublikowano
2 minuty temu, Adelaide Radziwiłł-Chojnacka napisał(a):

Problem polega na tym, że jako osoba pełniąca stanowisko ministra nie możesz zasłaniać się argumentem „moje prywatne zdanie”, kiedy zabierasz głos w sprawach politycznych zwłaszcza jako (jak widać niezbyt doświadczona i obyta) osoba sprawująca pieczę nad polityką zagraniczną Bialenii. Jeśli to stanowisko przyjmujesz, to licz się z tym, że każda Twoja wypowiedź będzie traktowana jako stanowisko twojego resortu jak i państwa. W wątku potępiającym działania Bialenii i wypowiadasz swoje zdanie jako BIALEŃSKI MSZ. Powiedz lepiej dlaczego edytowałeś/łaś/łoś (dalej nie wiem) wcześniej napisaną wiadomość? PRZECIEŻ TO TWOJE PRYWATNE ZDANIE! 

Każdy może mieć prywatne zdanie ale jak już chodzi o interesy w obrażaniu mojej ČSR to muszę się odezwać by bronić swego. A to iż jestem MSZw Bialenii to nie znaczy że ja nie będę się interesować się własnym państwem a muszę bo dla mnie to ważne. Więc ja jako MSZ będę miał okazję to wypowiem się oficjalnie nawet mogę ci to podkreślić jak szanowna nie umie zdań czytać i składać. Poprawianie poprawianiem ale ja przynajmniej nie rzucam się na ludzi jakbym miał wściekliznę w zawansowanym stopniu. Więc Szanowna Adelajdo i Burku jesteście osobami które niestety nie potrafią zrozumieć wypowiedzi przeciwnej strony tylko brniecie w to by mieć rację której nie macie. Więc jak będę miał zamiar się wypowiedzieć oficjalnie jako MSZ Bialenii to dla was to specjalnie podkreślę żebyście ruszyli głową. A jak podkreślanie nic nie da to trudno wasz problem. 

Disgusted Paris Hilton GIF

• Haha 2
  • Smuteczek 1
  • Sigma 1
Opublikowano

dobra son, a teraz wyjaśnij o co chodziło z tą kicią

• Wow 1
Opublikowano
Teraz, Burek napisał(a):

dobra son, a teraz wyjaśnij o co chodziło z tą kicią

Radź sobie sam. Rusz głową to się domyślisz. 

Opublikowano

To zdecydujesz się w końcu? Komentujesz prywatnie, jako minister, czy jako pepik? Ewidentnie ktoś tutaj jest w kryzysie tożsamościowym. XDDDD Wracaj może już do Bialenii albo swojego Švejklandu. Nie wnosisz tutaj nic mądrego, w dodatku pogrążasz siebie jak i państwo, w którym jesteś ministrem.

• Haha 1

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Adelaide Radziwiłł-Chojnacka napisał(a):

To zdecydujesz się w końcu? Komentujesz prywatnie, jako minister, czy jako pepik? Ewidentnie ktoś tutaj jest w kryzysie tożsamościowym. XDDDD Wracaj może już do Bialenii albo swojego Švejklandu. Nie wnosisz tutaj nic mądrego, w dodatku pogrążasz siebie jak i państwo, w którym jesteś ministrem.

Meme Lol GIF by ALL SEEING EYES

Dobrze edycję zrobię na bardziej z kulturą. Mam wrażenie, że nie wykorzystujesz w pełni swojego potencjału w tej sprawie. Proszę o poważniejsze podejście Adelajdo.  (Już się zlituję)

Edytowane przez Vratislav Vondráček
Opublikowano

Oh, biedne dziecko nie ma argumentów i leci z wyzwiskami? To prezentacja poziomu państw, w których działasz, czy twojego własnego? Nie przypominam sobie, żebym pisała coś o Tobie w taki sposób, w jaki ty piszesz o mnie. To jest brak jakiejkolwiek kultury. Jak można w ogóle dyskusję o polityce sprowadzać do „idiotek spod latarni”? W ogóle nikt nie zaprosił Cię do udziału w tej dyskusji, toczy się ona na forum FN między osobami działającymi w FN. Kim ty w ogóle jesteś, żeby tak się tutaj zachowywać? To, że ktoś nie zgadza się z twoim kulawym pierdoleniem nie daje Ci nawet prawa do rzucania takimi wyzwiskami. Piszesz do mnie o jakiejś kici i innych takich. Co to ma w ogóle do rzeczy? Co to jest za poziom? Brak jakichkolwiek argumentów powoduje, że musisz kogoś zwyzywać, żeby się dowartościować? Kobiety irl też tak traktujesz? Taki brak klasy możesz sobie w swoim dziale na bastioniku pokazywać i w Bialenii, a nie tutaj. 

• Haha 1