Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Konstytucja Wielkiego Sułtanatu Siyah

Preambuła

Wielki Sułtanat Siyah jest wirtualnym państwem, zwanym mikronacją, które funkcjonuje na zasadach suwerenności i autonomii w przestrzeni cyfrowej. Celem Sułtanatu jest tworzenie wspólnoty opartej na tradycji, kulturze i nowoczesnym zarządzaniu, z poszanowaniem praw i wolności jego obywateli.

Rozdział I: Ustrój i Władza

Władza Najwyższa
Władzę absolutną nad Wielkim Sułtanatem Siyah posiada Sułtan, będący głową rodu Emre. Sułtan jest najwyższym zwierzchnikiem państwa i reprezentuje jego jedność oraz ciągłość tradycji.

Funkcje Pomocnicze Sułtana
Sułtanowi w sprawowaniu władzy pomocniczo służą jego żony, które pełnią funkcje doradcze i reprezentacyjne, wspierając Sułtana w jego obowiązkach.

Zakres Władzy Sułtana
Tytuł Sułtana ogranicza się do władzy nad terytorium Nowego Siyah, położonego na Nordacie. Sułtan sprawuje władzę zwierzchnią wyłącznie nad tym obszarem.

Rozdział II: Władza Ustawodawcza, Reprezentacyjna i Sądownicza

Wielki Wezyr
Władzę ustawodawczą, reprezentacyjną i sądowniczą w Wielkim Sułtanacie Siyah pełni Wielki Wezyr, wybierany w wolnych, powszechnych wyborach przez obywateli Sułtanatu.

Funkcje Wielkiego Wezyra
Wielki Wezyr jest odpowiedzialny za tworzenie prawa, reprezentowanie Sułtanatu na arenie międzynarodowej oraz nadzór nad wymiarem sprawiedliwości.

Rozdział III: Organizacja Terytorialna

Wezyraty
Każde terytorium Wielkiego Sułtanatu Siyah poza Nowym Siyah tworzy odrębny Wezyrat, który posiada autonomię w zakresie zarządzania lokalnego.

Władza w Wezyratach
Wezyratem rządzi Wezyr, powoływany na to stanowisko przez Wielkiego Wezyra. Wezyr odpowiada za administrację, porządek i rozwój swojego terytorium, działając zgodnie z prawem Sułtanatu i wytycznymi Wielkiego Wezyra.

Rozdział IV: Postanowienia Końcowe

Suwerenność i Jedność
Wielki Sułtanat Siyah jest suwerenną mikronacją, której jedność opiera się na harmonijnym współdziałaniu Sułtana, Wielkiego Wezyra, Wezyratów oraz obywateli.

Zmiany Konstytucji
Zmiany w niniejszej konstytucji mogą być dokonywane wyłącznie za zgodą Sułtana oraz większości obywateli w drodze referendum lub decyzji Wielkiego Wezyra.

• Lubię to 4
Opublikowano

Konstytucja nie jest nam potrzebna. Losy kraju trzeba złożyć w ręce Sułtana. 

• Lubię to 2
  • Zły 1

Salim Emre, syn Barhira az Ruzmari-Zentawi-Emre i Yasmin an Zentawi-Emre. Dziedzic Siyah, Al-Faradon, Al-Rajn i Al-Farun. 

Flaga-1561116550.png.203d18081bd41bf9b4270e0176fc7143.png

Opublikowano

Nie przewiduje ograniczania swojej władzy przez jakieś papierki. A ten projekt wyraźnie chcę zrobić z Sułtana maskotkę, bez realnej władzy. 

Nie ma mojej zgody na takie coś. 

• Lubię to 2
  • Smuteczek 1

Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata. 

Opublikowano

To może Sułtan niech sam sobie tu mieszka na swoim własnym bezprawiu. 

Proszę o rozważnie mojego projektu. 

• Lubię to 2
  • Smuteczek 1
Opublikowano

Mój ojciec wyraził się jasno. 

• Lubię to 2

Salim Emre, syn Barhira az Ruzmari-Zentawi-Emre i Yasmin an Zentawi-Emre. Dziedzic Siyah, Al-Faradon, Al-Rajn i Al-Farun. 

Opublikowano
5 minut temu, Derya Öztürk napisał(a):

To może Sułtan niech sam sobie tu mieszka na swoim własnym bezprawiu. 

Proszę o rozważnie mojego projektu. 

GIRLS POWER

• Lubię to 1
  • Sigma 1

(-) Adelaide Radziwiłł-Chojnacka 

Opublikowano
7 minut temu, Salim Emre napisał(a):

Mój ojciec wyraził się jasno. 

Wcale nie jasno. Sułtan potrafi napisać, że mogę robić co tylko chcę, a w innym poście odrzucić mój projekt konstytucji. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Dziękuję Ci @Derya Öztürkza zaangażowanie. Przedstawiony dokument ogranicza władzę Sułtana. Podoba mi się pomysł z Wielkim Wezyrem. Wspólnie możemy pracować nad stworzeniem konstytucji która będzie odpowiadała wszystkim. 

• Lubię to 2

Alfarun_kalifat_godlo.webp.9b5ffe1969ba860ea76ebffe4cb30508.webpYasmin an Zentawi-Emre Sułtanka Wielkiego Sułtanatu Siyah, Wezyrka Al-Faradon, Pani wszystkich karków, służka Wielkiego Meczetu, Imperatorka Wschodu i Zachodu, prawowita władczyni Nordaty Muzułmańskiej. Druga żona Barhira. Córka Aymana Zentawi. Dziedziczka Al-Rajn i Al-Farun. 

Flaga-1561116550.webp.1aff4cfae15ed391da37c4d50f58c68a.webpFAR-1.webp.73ac1a5b5bea98d3b370c56acf66b2a7.webpAlfarun_kalifat_flag.webp.fc9bb6067061a2d8ed876f155bd2cc93.webp

Opublikowano

Tak, proszę się nie zniechęcać. 

• Lubię to 1

Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata. 

Opublikowano

Pełna władza dla Sułtana. Sułtan jest uosobieniem trójpodziału władzy w jednej osobie. 

• Lubię to 1

Opublikowano

Nie muszę mieć całej władzy. Ważne tylko żeby nikt nie podważył mojego statusu. 

• Lubię to 1

Opublikowano
32 minuty temu, Barhir az R-Z-Emre napisał(a):

Nie muszę mieć całej władzy. Ważne tylko żeby nikt nie podważył mojego statusu. 

*podważam status sułtana w tym momencie*

Opublikowano

Chciałbym o coś zapytać, jako że jestem dość nowy na forum Federacji. Czy są plany utworzenia nowej nacji na Nordacie? Sułtanatu?  Chciałbym być na bieżąco ze sprawami kontynentu, bo za politykę zagraniczną w Dracji odpowiadam prawie samodzielnie.

• Lubię to 2
Opublikowano
10 godzin temu, Adelaide Radziwiłł-Chojnacka napisał(a):

*podważam status sułtana w tym momencie*

Powstrzymam się od komentarza ponieważ zostalo mi to zabronione przez mój gabinet do spraw PR. 

9 godzin temu, Iwan Paliwow napisał(a):

Chciałbym o coś zapytać, jako że jestem dość nowy na forum Federacji. Czy są plany utworzenia nowej nacji na Nordacie? Sułtanatu?  Chciałbym być na bieżąco ze sprawami kontynentu, bo za politykę zagraniczną w Dracji odpowiadam prawie samodzielnie.

Tak. Już istnieje to państwo. Nazywa się Wielki Sułtanat Siyah. Terytorium znajduje się na dwóch kontynentach: 

Na Nordacie niewielka wyspa przy wyspie Wyrtlandii to Sułtanat Nowy Siyah z stolicą w Fazil. 

W Morenice znajduje się Wezyrat Al-Faradon. 

8 godzin temu, Adelaide Radziwiłł-Chojnacka napisał(a):

Za Emre nikt nie trafi. Możliwe, że w starym kuble na śmieci polecą w kosmos i wylądują na Micras. TRANSnordata już im drogę utorowała XDDDDD

To jest myśl! Przerobie swój dywan na rakietę i będę popierdalał w kosmos żeby udowodnić, że księżyc to półksiężyc, prawdziwy muzułmański i kosmiczny. 

• Lubię to 2

Opublikowano
5 godzin temu, Barhir az R-Z-Emre napisał(a):

Powstrzymam się od komentarza ponieważ zostalo mi to zabronione przez mój gabinet do spraw PR. 

To jest myśl! Przerobie swój dywan na rakietę i będę popierdalał w kosmos żeby udowodnić, że księżyc to półksiężyc, prawdziwy muzułmański i kosmiczny. 

Powstrzymam się od komentarza wstrzymującego się od komentarza sułtana, którego gabinet PR zabrania udzielenia odpowiedzi ponieważ mój gabinet PR również zabrania mi udzielenia odpowiedzi na odpowiedź.

• Kocham to! 1

Opublikowano

Może przestańcie ze sobą rozmawiać? 

• Lubię to 2

Alfarun_kalifat_godlo.webp.9b5ffe1969ba860ea76ebffe4cb30508.webpYasmin an Zentawi-Emre Sułtanka Wielkiego Sułtanatu Siyah, Wezyrka Al-Faradon, Pani wszystkich karków, służka Wielkiego Meczetu, Imperatorka Wschodu i Zachodu, prawowita władczyni Nordaty Muzułmańskiej. Druga żona Barhira. Córka Aymana Zentawi. Dziedziczka Al-Rajn i Al-Farun. 

Flaga-1561116550.webp.1aff4cfae15ed391da37c4d50f58c68a.webpFAR-1.webp.73ac1a5b5bea98d3b370c56acf66b2a7.webpAlfarun_kalifat_flag.webp.fc9bb6067061a2d8ed876f155bd2cc93.webp

Opublikowano

Chyba czas zrobić sułtański wykład dla noffych o żeńskiej zazdrości w tym no związku 😭

• Haha 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
5 godzin temu, Adelaide Radziwiłł-Chojnacka napisał(a):

@Barhir az R-Z-Emre od dziś już nie rozmawiamy ze sobą… Twoja żona nam zakazała. 

Zabroniła mi pisać najebnym na forum i pisać do Pani. 

• Haha 1
  • Wow 1
  • Smuteczek 2

Opublikowano

Generalnie, patrząc na historię mikroświata, państwa w których jedna jednostka zastrzegała sobie totalną władzę, za długo nie pociągnęły. Jeśli ktoś poświęca swój czas na działanie w danym kraju, to zazwyczaj oczekuje w zamian, że będzie miał coś do powiedzenia na temat jego ustroju, i że jego opinii nie będzie można ot tak olać

• Lubię to 1
  • Zły 1